"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, maj 2002

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

02-06-05, onsdag

Under kvällen var jag riktigt rastlös. Borde nog ha suttit på balkongen och njutit av kvällsluften, men blev istället mest hängandes i fönstret samtidigt som jag satt försjunken i sängen. Ute var det ungdomsliv på avstånd och min nyfikenhet mätte inga gränser. Festandet dog ut och jag somnade till slut.

Tidigare under dagen hade jag arbetat en dagstur och mest suttit på Arlanda- och Uppsalaplatsen. "Blomman" kom på besök en kort stund. Därefter gick vi ut och åt lite innan det var dags för oss båda att fortsätta respektive tjänstgöring.

Modelljärnvägen fick ett tillskott i lokparken. Loket är visserligen kvar i affären för kompletterande med en bra dekoder, men i alla fall i min ägo. Ett gulligt litet växellok, lokomotor V5.

Fredagen den 31 maj: Marianne och jag fortsatte vår röjningskurs utanför Borlänge. Dagen bjöd på intressanta röjningsövningar och rundvandring på skogsbestånd som blivit röjda på lite olika sätt för att antingen bli produktionsskog eller kvalitetsskog. Efter ett par timmar sprack molnen upp och det blev underbart väder. Efter kursdagens slut stannade vi kvar ett tag i solen för att njuta skogens lugn under bar himmel. (Nästan bar himmel i alla fall, bortsett från några envisa molns duggregn mitt i solskenet)

När vi väl var tillbaka i Ludvika var vi såpass trötta att vi valde att skjuta på Stockholmsresan en dag. Sov istället riktigt gott när de flirtande grannarna gått ut på stan och avslutat förfestandet...

Lördagen den 1 juni: Efter frukost startade hemresan. På grund av en olycka på riksväg 66 fick vi åka den vackra vägen från Surahammar via Hallstahammar ner till Kolbäck. Väl i Stockholm lånade jag 70-talskläder av min far för att senare om kvällen åka in till stan och gå på personalfest ombord på ett tåg.

På centralen annonserades vårt Chartertåg på stora tavlan med texten: "DET VAR BÄTTRE FÖRR". Röda mattan var utrullad till en av vagnarna. Nästan alla var 70- eller 80-talsklädda. Och roligast av allt, två av mina vänner var ombordpersonal på tåget. Jonas som ombordansvarig och Nilla som servitris.
   Tåget bestod av ett hederligt "F-lok" och därefter två restaurantvagnar, en dansvagn och två förstaklassvagnar. Allt avsett för oss. Trafikledarna, (kvar på jobbet), lekte verkligen med oss för att vi skulle få en extra känsla av den alkoholhaltiga drycken. Färden gick genom Älvsjö godsbangård och därefter kryssades vi flitigt i alla möjliga växlar. Ibland riktigt krängande "40-växlar" men också mer snabba och komfortvänliga växlar.

Stämningen var på topp och maten, (trerättersmiddag, fiskmeny), var utsökt. Helt underbar tillställning som varvades med längre uppehåll på stationer som Skebokvarn, Flen och Eskilstuna. I Kolbäck avlystes ett ytterligare spår för att vi fritt skulle kunna gå på banvallen till och från tåget. En riktigt vacker syn att stå på banvallen bredvid tåget i skogen, (Kolbäck/Borgby), och skåda skymningsljuset. Efter ytterligare en förbigång fortsatte vår resa. Efter en hel del dans i dansvagnen var vi hemma. Att resan varat sju timmar kändes inte. Hade gärna fortsatt att både resa och festa i nattens timmar.

Väl på centralen kom dock tröttheten. Därför valde jag i alla fall att åka hem och sluta mitt festande på topp...

Söndagen den 2 juni: När jag väl kom på benen höll jag på med några av de sista momenten i bostadsrättsföreningens styrelsearbete. På kvällen kom Marianne över en liten stund. Vi gick en långpromenad i mina barn- och ungdomstrakter och tittade bland annat på mitt barndomshem. Verklig sommar...

Måndagen den 3 juni: Ibland undrar man hur lågt man kan sjunka i yrkesstolthet. Hade idag ett samtal med en förare som inte hade mycket blick för tågföring. Han försökte framföra argument efter argument för att han ansåg sig bli felbehandlad när hans tåg drabbades av andra tåg. Till slut försökte han inbilla mig att han redan var sen, något som inte stämde. Två minuters försening hade jag kalkylerat som resultat för att slippa försena godståg med 15 minuter, ett nästan perfekt slutresultat. Det var inte långt ifrån att jag började kommentera med samma mynt, typ: "Om du inte kör sämre än en erfaren förare så ska du inte förlora mer än två minuter". Men jag höll samtalet på en proffessionell nivå med svar på allt. Samtalet avslutades för att bli ännu mer barnsligt i nästa skede...

När tåget inkommit till Katrineholm var X2000-tåget ytterst lite försenat, helt enligt nämnda tankegångar (2 minuter). Godståget som hade föranlett högerkörningen Stolpstugan-Katrineholm med X2000-tåget hade jag kört fram till svängen ner mot Norrköping för förbigång med nästa Malmö-X2000-tåg. Således utom synhåll för föraren som ringde ytterligare en gång och undrade över om vi hade problem med tågmarkeringarna på spårplanen, (eller om jag till hans förtjusning skulle ha ljugit)...
   Nu började han beskriva tåget bredvid honom som "ett sånt där tåg med fönster, du vet" och fortsatte med att han inte sett "något tåg utan fönster". Han sjönk längre och längre ner i nivån av aktning och fick svårare och svårare att vinna poäng. Onekligen kunde jag vid detta laget (med ett kallt och sant lugn) peta på hans sinnesvärld med mycket små medel av korrekta fakta. Gissar att han kokade hela vägen till Göteborg ridandes på sina mycket "höga hästar" på en väg med endast "tunnelseende".

På hemvägen gick jag en avkopplande promenad via Vasastan och satte mig i Vasaparken för att dricka en välsmakande Fanta, (exotiska frukter). Om kvällen levererades min nya hemdator. Känns bra att vara med i utvecklingen igen... Dags att koppla upp bredbandet...

Tisdagen den 4 juni: Arbetsdagen passerade snabbt förbi. Hade redaktörsdag och rivstartade med tre intervjuer av nyanställda och presenterade respektive personpresentation på Banverkets intranet bara någon timma senare. Varvade arbetsdagen med promenader på stan. Som ett tecken på värmen hörde jag att man snart överväger vattningsförbud i södra delarna av länet. Vattenreserven börjar ta slut. Hur som helst njöt jag av att vandra i solskenet ännu en dag. Lyckades i samband med denna promenad kvalificera mig för en snabbkaffeutprovning. Kanske var det med oanad mening jag i helgen köpte min första snabbkaffeburk (Nescafé) i livet, för nu hade jag något att jämföra Gevalias snabbkaffe med. Verkade vara lite av kravet eftersom de följer upp avsmakandet nästa vecka. I och med det får man sedan ytterligare en burk gratis.

Om kvällen gjorde jag ett avancerat försök att laga och säkra min bärbara dators strömförsörjning. Operationen blev avancerad och jag gladde mig åt starkströmskursen på gymnasiet. Nu handlade det visserligen bara om svagström, men kondensatorerna ingav respekt i alla fall till dess urladdning var konstaterad. Lyckades bra och slipper nu mitt glapp och avbrott på sladdens 19V-del.

Innan sömnen gavs utrymme flög jag lite flygsimulator på min nya HP-dator.

02-05-30, torsdag

Röjningskurs...

Idag har jag nästan varit en "renlevnadsmänniska". Åtminstone kändes det till en början ovant att vara ute i skogen. Har tagit mig till Ludvika för att tillsammans med Marianne gå en "röjkurs" strax utanför Borlänge. Med tanke på att mina föräldrars skogstomter i Ö-vik behöver röjas titt som tätt kändes det som ett steg i rätt riktning för stadsbon Lasse från "Fjollträsk". Inom familjen har vi ju dessutom en röjsåg, så jag kan i princip praktisera närhelst jag tar mig för att åka till landet.

Hur som helst tog det ett tag innan jag aklimatiserade mig bland myror och mygg. Myggorna brukar jag ju komma ganska bra överens med sedan lumpartiden, men att det skulle vara myror där jag ville ta min lunchtupplur hade jag svårare att smälta.
   Efter en intressant förmiddag med teori fick bensinångorna mig att direkt återfå minnen från motorsågsutbildningen jag fick i lumpen. Med teorin i bakhuvudet fick vi gå fram och skövla småträd enligt eget tycke. Imorgon blir det mer tankeverksamhet och fällning av större ungskogsträd. Anläggningspunkt av trädet mot klingan och klingans lutning var två mycket viktiga faktorer för fällning i önskad riktning. Ska sova på teorin och drömma om det perfekta kapet...

Tisdagen den 28 maj: Efter en riktigt kort och behaglig arbetsdag gick jag på en långpromenad i solen. Senare på eftermiddagen satte jag mig på mitt favoritcafé i Sundbyberg för protokollskrivande. Om kvällen hade jag mitt sista riktiga föreningsframträdande som sekreterare i bostadsrättsföreningen. Blev protokollförare även på årsstämman, så än får pennan glöda ett tag framöver. Och visst kommer jag att sakna våra styrelsemöten, men en arbetslättnad blir det...

Onsdagen den 29 maj: Gjorde ett tidigt övertidspass med en riktigt hektisk förmiddag. Hade akut växelfelsavhjälpning i Kallhäll på ett fel som var svårlagat. Inte så stora förseningar i sig, men mycket pyssel för att hinna lämna ut arbetstiden i den täta tågtrafiken. Därtill hur många samtal som helst för att vara behjälplig i effektiva växelomläggningsprov.

Efter en klädinköpsrunda i stan satte jag mig på tåget mot Västerås och Ludvika. Bjöds på lax och potatis och en lugn kväll på det...

02-05-27, måndag

Det är nästan konstigt, men till och med jag börjar drabbas av VM-feber, inte minst efter att ha sett ett program om fotbollsframgångarna i USA 1994. Men innan detta hann jag under arbetsnatten sätta ihop svar på frågor i en tävling gällande hur årets VM ska gå, innan arbetsbelastningen blev stor. Då hade en buss, troligtvis stulen, kört över perrongen och ut på spåret i Nynäs gård. Jag tvingades därmed stänga av morgontrafiken på banan. Förutom detta fick jag spårmarkeringar och andra problem som störde den planerade pendeltrafiken på Nynäsbanan.

Den stulna bussen var inte allt som var anmärkningsvärt under natten. På annan plats i regionen, min hemkommun, hittades en pistol på spårområdet. På ett betryggande sätt guidades polisen till platsen med hjälp av lokförare. Man får höra och vara med om mycket i mitt yrke...

När jag väl kom hem, efter att ha stannat kvar och hjälpt till på jobbet, tog jag och sov till sent på eftermiddagen. Trodde att jag skulle ladda inför ytterligare ett nattpass, men upptäckte på kvällen att jag hade en lyxtur under tisdagen mellan klockan 06.00 och ca 12.00. Därför kunde jag ägna modelljärnvägen den uppmärksamhet jag kände för...

Torsdagen den 23 maj: Under förmiddagen gjorde jag lite allt möjligt i hemmet. Satt också mycket vid datorn. Åkte sedan till jobbet för att göra ett par timmars övertid innan det var dags för trivselkväll på dansklubben. Berra bjöd musik och slutligen ett oerhört hårt tempo. Sista kvarten fick mig riktigt härligt utmattad och den efterföljande duschen var underbar och nyttjade härligt kallt vatten för att minska de ofrånkomliga eftersvettningarna. *ler*

Fredagen den 24 maj: Genomförde mina räkningsinbetalningar med endast små justeringar. Den största lönen hittills fördelades väl. Nu är det i princip bara sängen jag har lån på, annars har vardagsrumsförändringen finansierats. Investerade även lite ytterligare i modelljärnvägen innan jag jobbade ett kvällspass.

Efter jobbet duschade jag och åkte till Mälarsalens underbara dans till BLENDERS och ZLIPS. Den sista danskvällen där för våren värmde hjärtat gott. Nu längtar jag vidare till sommarens alla utedanser. Det kliar i ben, blodådror, hjärta och fingrar...

Fick skjuts av Marianne till Odenplan. Efter en liten språngmarch åkte jag sedan nattbuss hem från S:t Eriksplan.

Lördagen den 25 maj: Natten blev kort. Vid 10-tiden var jag redan i tjänstgöring. Största problemet under arbetspasset var en knappt kontaktbar kvinna som under nästan en timma målmedvetet sökte tomburkar och flaskor på spårområdet i Flemingsberg. Fick aktivt varna tågen på de fyra huvudtåspåren och inhämta rapporter om kvinnans och polisernas positioner.
   Efter arbetspasset tog Marianne och jag taxi ut till min sista styrelsemiddag på Källhagens världshus. Till avgångspresent fick jag ett mycket hedersamt presentkort på SiljaLine. Funderar på en femdagarskryssning till Tallin eller något liknande. Kan inkludera ganska mycket lyx i samband med en sådan resa om jag vill. Med resesällskap får man lägga till lite, men lockande att planera för...

En liten promenad frå Gärdet till city innan jag åkte hem för en ännu kortare natt än natten tidigare.

Söndagen den 26 maj: Vid 06.30-tiden var jag på benen och arbetade en förmiddagstur till 12.00. Efteråt sov jag någon timma innan det blev dags att träffas för att gemensamt överraska "Blomman" på hans trettioårsdag. Hans föräldrar hade gjort ett stort jobb för att samla ihop flertalet gamla vänner och arbetskamrater. En underbart härlig tillställning i härlig miljö ute på Lidingö.

När kvällen var kommen tog jag farväl och åkte till jobbet för att sova två timmar till. Sedan nattens arbetspass som till en början var lugn. Resten med bussar och pistoler vet ni redan...

02-05-22, onsdag

Jag vaknade och gick upp när jag tyckte solen lyst länge nog på mig. Det dröjde dock innan jag gjorde någon speciell nytta. Efter lite modelljärnvägskörning tog jag hand om hushållsekonomin. Det ser lovande ut på räkningsfronten. Tänkte denna månad betala ca 25.460 kronor och således slutbetala både digitalkamera, soffa och stereoanläggning. Problemet med mig är bara att jag blir än mer köpsugen när jag tycker att jag varit duktig. En spiral som redan lockar till viss övertidstjänstgöring. Å andra sidan har jag ju ändå varit riktigt mycket ledig under våren, så jag ska väl inte bli utarbetad av just detta tankesätt.

På jobbet fick jag tid över för webbtjänstgöring och lyckad installation av digitalkortsläsare. Jag var just då ganska nöjd med att inte behöva sitta operativt. Växelfel och ställverksfel lite var stans, mycket beroende på den starka utomhusvärmen. När jag vid 18-tiden gick in i operativ tjänst var det lugnare, men inte helt lättkört ändå. Sena godståg som skulle trängas med annan trafik samt små tillfälliga signalfel gjorde sysselsättningsfrekvensen hög nog...

Efter arbetsdagens slut tog jag mig en avkopplande promenad från Stockholms centrum till Solna station. Under min väg tränade jag fotografering i skymningsljus. Planeterna Venus och Jupiter fick pryda några av de stämningsfulla bilderna. Den sena kvällsluften blev allt kallare och en snusnäsduk behövdes. Det blir nog en kall försommarnatt, helt molnfri som dagen innan...

02-05-21, tisdag

Jag vaknade riktigt pigg, strax innan klockan skulle ringa om morgonen. Men energin räckte inte riktigt dagen ut. Stundom kände jag för att bara gråta, kanske inte så mycket beroende på den korta stubin jag samtidigt hade nära att tända utan snarare beroende på att ögonen samtidigt kliade en aning. Jag brukar inte känna av våren irritationsmässigt, men de senaste två dagarna har förkylningen tagit sig nya uttrycksmedel.

Under arbetsdagen lyckades jag i alla fall avhandla uppgifter på ett framgångsrikt sätt. Tre timmar övertid krävdes dock enär jag både skulle reklamera en digitalkamera för jobbets räkning, publicera protokoll och hålla i ett par timmars Outlookutbildning.
   Efter arbetsdagens slut unnade jag mig en fikastund tillsammans med "Blomman", väl finansierad av en bingolottovinst från tiden för min födelsedag. En avkopplande avslutning på en kännbart intensiv dag och bra uppladdning för "Blomman" inför hans kommande arbetsnatt.

02-05-20, måndag, helgdag

Arbetsdagen är slut oh det är underbart solsken ute. Har gått en promenad både under min rast och en bit på vägen hem. Temperaturen i skuggan är inte överdriven, men i solen blir man varm. Maj fortsätter strålande och min förkylning verkar börja ge med sig. Nätterna har varit underbara i min ställbara säng. Inte längre några problem med en mängd kuddar för att få upp huvudet.

Lördagen den 18 maj: Med tanke på att förkylningen fortfarande höll mig i ett järngrepp avfärdade jag alla mina planer på utomhusaktiviteter. Städade istället och försökte göra modelljärnvägsdigitalinställningar på min nyinförskaffade grundutrustning, men gick i princip bet på uppgiften. När jag om kvällen kände mig betydligt bättre kom "Blomman" på besök. Med hans hjälp lyckades vi reda ut de digitala lokstyrningshindren. Slutligen gjorde vi accelerations- och retardationsinställningar på fordonen och hade en givande körstund. Kvällen var sen när "Blomman" cyklade hemåt.

Söndagen den 19 maj: Dagen blev relativt slö. Spenderade en hel del tid framför TV:n. Modelljärnvägen fick sin del av tiden, både i form av körning och i form av personbangårdsutbyggnad. Skönt var det att gå till sängs när kvällen kom.

02-05-17, fredag

Jag är råsnuvig och man kan undra om det har gått runt i huvudet på mig, eller om det snart kommer att göra det. Klockan är 21.36 och jag har hamnat på en pub på Drottninggatan. Hela dagen har jag varit promenadsugen och när jag kom ut från jobbet, för en stund sedan, hade jag hur många viljor som helst i kroppen. Först ville jag hem, sedan ville jag dricka öl, sedan gå på bio. Slutligen blev jag fängslad av en pirrande känsla som jag säkert borde ha förträngt, men jag lät mig styras av slumpen när jag omgående fick någon form av upprymdhet i kroppen. Efter ett ögonkast var det en inbördes och helt outtalad kamp mellan att leda och följa en parallell långsam promenad i Stockholms gator. En dragningskraft skapad av blickar, närvaro och samtidigt en skarp integritetsgräns att behålla. Tjejen jag hamnat bredvid såg så snäll ut och såg ut att vara lika fängslad av det ovissa i den outtalade vägvalsleken. Så småningom besegrade den obrutna tystnaden hela tillvaron och trottoarkampen övergick i en alltför stor skillnad på förutsättningar. Efter ett bra tags cykelpackande satte den fängslande och helt okända vännen iväg bort mot en oändlig horisont. Mitt vandrande fortsatte helt efter eget huvud och slutligen in på denna pub. Hade jag inte varit förkyld och snuvig hade jag varit och dansat nu. Hade jag inte haft flickvän hade kanske lockelsen fört promenaden vidare?

Tidigt i morse åkte jag iväg till jobbet för att arbeta två timmar åt en kollega. Att jag bjöd honom sovmorgon var tacken för ett ypperligt turbyte. Att sedan vara ledig fram till eftermiddagen var som en dröm. Hade jag orkat hade jag blivit ersatt för ytterligare övertidsarbete, men nu lockade en kurerande sömn mer. Sov ett par timmar innan jag gick ut på stan. Mitt i den regnskur som kom träffade jag en mina danstränare som själv sökte skydd för regnet. Han tackade för den blomma jag och min danspartner givit i uppskattande syfte. I helgen är det SM för hans del.

När eftermiddagen var kommen återgick jag i tjänst och ledde tågtrafiken med relativt lyckad utgång.

Tisdagen den 14 maj: Denna dag blev en lång välbehövlig vila och uppladdning mellan mina arbetsnätter. Natten mot tisdagen hade varit mycket tuff med jobb hela natten. Mitt målmedvetna vilande motiverades mycket av att jag skulle svara för säkerheten på exakt samma område kommande natt. Positivt nog fick jag lindring i natten mot onsdagen då en av våra nya elever behövde givande träning på vårt säkerhetsarbet av anordningar ute på spåren. Således fick jag nattens kanske lugnaste område att övervaka, något jag verkligen välkomnade och trivdes med. Dessutom satt jag nära och kunde ge råd till personalen på mitt ursprungsområde. Arbetsbelastningen och anordningarna för dem var nästan identiskt ordnade i jämförelse med natten jag haft tidigare.

Onsdagen den 15 maj: Efter arbetsnatten hade förkylningen fått sitt riktiga fäste. Trodde visserligen att den skulle vara av lindrig karaktär och snabbt övergående när jag om kvällen beslutade mig för att danstränga med Sandra. Vi hade det hur som helst råskoj under träningspasset som både var sugande, givande och roande efter vårt långa träningsuppehåll.

Tidigare under dagen hade jag tagit mig för att bygga om min modelljärnvägs huvudstation. Ett mycket lyckat arbete som säkert kommer att tillföra än mer körglädje när körkvällar så småningom kommer att anordnas tillsammans med mina vänner.

Torsdagen den 16 maj: Arbetsdagen började tidigt men blev relativt kort genom ett perfekt turbyte. Under eftermiddagen sken solen underbart, (som vanligt denna månad). Modelljärnvägsinvesteringar gjordes i form av grundläggande digitalstyrningsutrustningsinköp. En stor kostnad, men förhoppningsvis väl värt sina pengar nu när intresset för modelljärnvägen blommat upp igen. Manualen började jag genast läsa när jag fann en skön solig plats längs Norrmälarstrand. Promenade fortsatte sedan till Fridhemsplan och Karlberg station. Någon ropade mitt namn vid Fridhemsplan och jag vaknade upp ur mina tankar, ståendes bredvid Helene (en av mina klubbkamrater), hennes barnvagn och tillhörande dotter i sällskap med Helenes far. Vi roade oss med en tids givande skvaller innan jag med ett stort nyfött leende på läpparna fortsatte min promenad. Vid detta laget tornade åsktunga moln upp sig, men endast några få tunga regndroppar föll under min vidare hemfärd över Kallhäll.

Om kvällen hade jag styrelsemöte. Hade trott att jag skulle vara tröttare än jag var, men en halvtimmas middagssömn hade gjort susen, trots min förkylning, hosta, snuva och nysningar.

02-05-13, måndag

Efter en mycket intensiv och händelserik helg i Östersund har jag tillåtit mig att sova ut ordentligt. I samband med detta har jag samtidigt laddat inför två kommande arbetsnätter. Nu om kvällen känner jag mig verkligen i form...

Tisdagen den 7 maj: Av dagen har jag inte så många minnen kvar. Minns dock att jag pysslade lite med modelljärnvägen som efter alla avslutade heminredningsprojekt har fått ett nytt liv i mitt medvetande.

Onsdagen den 8 maj: Om eftermiddagen kom Marianne på besök. Innan mörkrets inträde tog vi oss en långpromenad till Norrviken och tillbaka för att hämta Rabarber. Åke och Ellinor hade anlänt till mina föräldrar för ett helgbesök. Efter lite diskussion tog vi fram kikaren och studerade diskussionsobjekten Venus, Jupiter och Saturnus på kvällshimlen. Alla dessa planeter var väl samlade och på väg ner i väster.

Torsdagen den 9 maj: Vid niotiden var jag på benen för att baka rabarberpaj och städa lite. Vid elvatiden kom mina föräldrar över i sällskap med Ellinor och Åke. Lite rundvisning i mitt "nya hem" inkluderat lite modelljärnvägsförevisning gjordes innan det var dags för fika. Bilen lämnades kvar hos mig i och med att sällskapet promenerade tillbaka till villan längs strandpromenaden, en promenad på ca en timma.

Marianne och jag tog oss själva ut på en promenad mot Ed och mot Antuna gård. En varm men underbart rogivande promenad i solen. Vi fick goda chanser att studera flygtrafikledarnas jobb, när de radade upp plan från olika håll och med olika förutsättningar till den slutliga inflygningen mot Arlandas bana "01L".

Hemma igen, efter ca två timmars utevistelse, tog vi det lugnt och åt lite. Senare på kvällen tog vi bilarna över till mina föräldrar för en trevlig middagssammankomst. En underbart välsmakande trerättersmiddag, med lax och med efterrätt inspirerad av en matkurs genomförd i Grythyttan för mammas del. Innan kvällen blev alltför sen fick jag skjuts hem. Behövde packa och sova inför arbetsdag och påföljande Östersundsresa.

Fredagen den 10 maj: Redan vid sextiden var jag på jobbet. Då hade jag under morgontimmarna packat i ordning det sista av min tävlingspackning. Arbetsdagen gick snabbt. Lämnade in en film på rasten som jag senare hämtade ut. Hade lovat en av mina Sollefteåvänner några bilder från mitt besök i deras stad tidigare i våras.

Innan jag mötte mitt resesällskap Kicki för vår gemensamma norrlandsresa, gick jag till MJ-Hobbyexperten för att köpa mig reselitteratur, en modelljärnvägselektronikbok på tyska.

Resan gick utan anmärkning även om vi satt på vagnens solsida. I trakterna av Ockelbo gjorde vi ett restaurantvagnsbesök för att stilla kaffesuget. Under den fortsatta resan klarnade kvällens program allt eftersom. Vid vår ankomst till Östersund skulle vi bli hämtade av arrangörsklubben för transport till Övernattningen. Slutligen blev det så att vi bara sände packningen med dem och åkte vidare med en av Kickis kompisar, Mats, till dans på "Sandvikens loge" till PERIKLES. En härlig avkoppling även om det var klart stökigare på golvet än hemma.

Efter danskvällen blev vi skjutsade till övernattningsstället, för övrigt samma lokal som kommande dygns efterdansfest skulle hållas. Tvättade av mig lite provisoriskt innan läggdags.

Lördagen den 12 maj: Övernattningshallen var riktigt kall. Men min sovsäcksteknik gjorde tillvaron behaglig ändå. Gammal vana som fortfarande sitter kvar i ryggmärgen.
   Vid 8.30-tiden avnjöts frukost. Sedan bar det av till tävlingshallen genom lift med ett Skellefteågäng.

Tävlingshallen var rymlig och trevlig. När man väl lärt sig hitta kunde jag koppla av med en dusch, lite träning och sedan fikande. Själva tävlingen gick bra. Värmde mest upp för mig själv, något som gav minimalt utrymme för irritation och maximal urladdning på dansgolvet. Semifinalheatet kändes riktigt skarpt. En domare lyckades vi dock aldrig övertyga, men hamnade trots detta på en fjärdeplats. Kanske en bättre placering än vad vår finmotorik förtjänade. Å andra sidan ett sätt att g&oulm;ra det bästa möjliga av våra gemensamma förutsättningar så här långt.

Den riktiga formtoppen kom inte förrän på kvällens sociala danstillställning. Då fanns både utrymmet och extremt duktiga dansare. Vid det laget hade vi hunnit vara hemma hos kommande natts värd, Mats, för att göra oss i ordning. Själva hade vi inte, (som flera av de andra), lyckats få matbiljetter. Därför åkte vi till stan med Mats bror, flicvän och ett par till. Därefter fick vi skjuts till danslokalen i perfekt tid. Lyx att inte behöva nyttja taxi.

Som jag skrev var danskvällen underbar. Därtill ett antal roande lekar i pausen, de som matgästerna inte hunnit klart.
   Om natten stuvade vi in oss i ett rum hemma hos Mats bror. Han hade just denna natt flytt och lämnat plats åt sex trötta dansare. Vi fördelade oss på dubbelsäng, golv och bäddsoffa efter bästa förmåga. Själv hade jag turen att få sova på underbart sköna kuddar, bredvid mats danspartner, i den breda bäddsoffan.

Söndagen den 13 maj: Vaknade riktigt utvilad. Vi hade visserligen sovit till elvatiden, men dansnatten hade ju varit lång. Efter lite morgonkaffe och en smörgås började alla ge sig av till sina olika landsändar. Vi fick skjuts till Centralstationen och promenerade efter lite proviantering upp till busstationen. Klockan 14.10 inleddes den långa bussfärden till Stockholm. Skuggsidan nyttjades och matuppehåll i Hudiksvall, (Kalopps och potatis), gjorde resan trevligare.

Pendeltågsresan gick lite halvdant nära mina hemtrakter. Tåget innan hade bombhotats av någon vettvilling som försökt tända på någonting och samtidigt vrålat att det skulle smälla. Med andra ord totalstopp i tågtrafiken förbi Upplandsväsby. Själv tog jag mig en skön promenad hem från Norrviken där vi blivit ståendes.

02-05-06, måndag

Idag har jag njutit av att vara mitt inne i semesterveckan, ligga i sängen, njuta av musik och samtidigt se mina nya gardiner på plats. Inte riktigt ett totalt lugn, men inte så långt därifrån. Enda orosmolnet i mitt sinne kommer av ogjorda brev och protokoll. Hade jag inte haft styrelseuppdragets krav hade tillvaron varit perfekt. Men den nedräkningen har börjat. Mindre än en månad kvar...

Dagen i övrigt nyttades till diskande och uppstädande efter helgens festligheter...

Tisdagen den 30 april: När kvällen kom fick jag påhälsning av Marianne. Tillsammans med Jenny och Björn åkte vi iväg till en majbrasa i Danderyd. På plats var även Mariannes föräldrar. Efter att ha hört på ett imponerande och mycket välskrivet tal, behandlandes allt från världens kärlek till elände, tändes själva elden. Brasan tog sig mycket snabbt beroende på det oerhört torra grenarna.
   Efter ett tags eldbeskådande undersökte vi "ungdomar" den lockande korvkön. Samtidigt pratade jag med mina föräldrar i mobiltelefonen, ett samtal som resulterade i en ytterligare utflykt och ett hembesök hos dem, med mysigt korvätande och gemytlig konversation. Efter en bra stund skjutsade Marianne hem de andra och jag blev kvar, övernattandes på soffan, för att effektivt kunna starta gardinsömnaden tidigt påföljande morgon.

Onsdagen den 1 maj: I och med att jag sovit över mindre än tio meter ifrån symaskinen, hemma hos mina föräldrar, kunde jag komma igång relativt tidigt. De 15,6 timmar jag beräknat för återstående sömnad räckte inte riktigt till. Nålandet tog i flera fall längre tid än beräknat. Innan gardinernas färdigställande skulle det ha passerat närmare 25 timmar istället. Hur som helst var det åter natt när den beräknade tiden var ute. Sov ännu en natt kvar på mina föräldrars soffa. Mycket skönare än det kanske låter.

Torsdagen den 2 maj: Blev bjuden på frukost, vällagad välling. Sov vidare någon timma innan det var dags för mig att skjutsa min far till hans jobb. På detta sätt fick jag tillgång till bilen under dagen. En dag som fram till kvällen upptogs av deklarerande och författande av den viktiga bilagan med kvitton, kursbetyg och allt...

När kvällen kom åkte jag till Coop Forum för att storhandla inför min födelsedagsfest. När jag väl hade packat klart allting var varuhuset redan stängt. Hämtade ett par stolar hos mina föräldrar innan jag åkte hem för att packa in i kyl och frys. Därefter satt jag åter igen vid symaskinen hos mina föräldrar och blev sittandes där till klockan 04.00 om fredagsmorgonen.

Fredagen den 3 maj: När gardinerna var färdigsydda och rensade från småtrådar gick jag och la mig. Med andra ord den tredje natten på mina föräldrars soffa i rad.

Skjutsade även denna morgon min far till jobbet för att därigenom kunna låna bilen. Åkte iväg till Sundbyberg där gardinomtag och krokar inhandlades. Därtill kompletterade jag köksutrustningen med tre ugnsfasta formar, en pastagryta och en mängd plastbunkar. Allt för att underlätta inför lördagens fest.

Mina föräldrar fick tillgång till bilen under ett par timmar, efter att jag mött pappa vid hans jobb. Om kvällen åkte jag till Yesterday tillsammans med Jenny som jag hämtade på vägen. Marianne fanns på plats trots att tröttheten fanns hos alla parter. Av Kicki fick jag en passande tröja, en bra inledning på födelsedagen. Danskvällen hade också varit god, även om det stundtals var lite stökigt...

Lördagen den 4 maj, 31-ÅRSDAGEN: Efter ytterligare en riktigt kort natt var jag på benen 07.30. Städade oavbrutet till sena eftermiddagen med undantag för mina föräldrars besök vid 11-tiden. Ett skönt avbrott i festförberedelserna. Fick en jättegullig groda att sätta i en blomkruka, klassiska CD-skivor och god choklad.

Om eftermiddagen kom Marianne över. Hon hade färdigställt stora delar av en prinsesstårta. Krämen gjorde hon under eftermiddagen. Jag fortsatte städandet med relativt god framgång, trots att tiden var knapp i förhållande till mina krav. Maten påbörjades därmed lite sent, men gav gott om utrymme för "mingeltid" när väl gästerna kom vid 18-tiden.

Till huvudrätt bjöds Ratatouille med pasta. Därefter äppel- och rabarberpajer samt Mariannes prinsesstårta. Utöver detta diverse tilltugg för den som så önskade. Matlagandet hade gått raskt trots tidsöverdraget. Ibland aningen för effektivt. Vid ett tillfälle, när jag skållade mina 32 tomater, rationaliserade jag tillfälligt bort användandet av verktyg varvid jag fick erfara hur tomaterna upplevde situationen. En skållad hand blev resultatet även om jag var blixtsnabb med att upptäcka vad min simultanarbetsmiss. Handen såg efter lite kylning normal ut, men jag kände under hela kvällen att den inte tålde varmvatten, typ diskvatten. Knogarna hettade också vid några enstaka tillfällen. Med andra ord uppmanar jag er att använda verktyg under hela tomatskållningsprocessen när ni lagar Ratatouille. *ler*

Inköpet av pastagryta verkade inte heller så proffsigt som jag tänkt mig. Med de pastamängder jag skulle tillaga läckte vatten ut vid kastrullens mellanskarv. En erfarenhet både roande och mycket värd för framtiden. Mina gäster tycktes trivas och jag fick emotta mycket uppskattade presenter. Vinflaskor, två underbara smidesljuslampetter, välförfattat kort och Winnerbäck-CD samt välsmakande "Dumle".
   Trots blandningen av både järnvägs- och dansfolk blev samtalsämnena varierade och mycket roande. Gästerna höll sig kvar till midnatt eller senare. En av de trevligaste födelsedagarna jag haft. Mamma sa dessutom att jag såg piggare ut i år än under min trettioårsdag förra året *ler*... (Vad kan det ha berott på?)

Söndagen den 5 maj: Gick upp och packade de sista tävlingsgrejorna relativt tidigt om morgonen. Ingen lång sömn denna natt heller, men helt enligt planerna. Fick skjuts till Mörby av Marianne. Därifrån fortsatte min resa till Köping med tåg via centralen.

Tävlingen med Kicki gick bra, även om vi tvingades sluta på en elfteplats.

Hemresan blev en skön avkoppling även om en kvinnlig tågmästare irriterade omgivningen genom ett till viss del oproffsigt uppträdande. En medpassagerare vars biljett inte var återlösningsbar hade inte lyckats visa biljetten i tid pga snabbt insomnande vid resans början. Att hon nu fick lösa en ny biljett som straff går kanske inte att klaga på, men det dröjde innan tågmästaren kom fram till detta beslut. Det kändes som om hon ökade på straffskalan allteftersom hon snabbt tappade greppet om situationen steg för steg. Norsk legitimation kunde hon inte nyttja, lika lite som VISA-kortet som hon fick och när passageraren inte lyckades få fram mer än ca 300 av de 360 kronorna som avkrävdes fällde hon kommentaren; -"Ja, jag förstår att du inte har pengar". Vid detta laget fick hon även omgivningen att reagera starkt. Därtill även en utskällning av passagerare vid sidan om själva problematiken.
   Efter en halvtimmas stökande skrev hon till slut ut en faktura som jag undrar om den blev riktigt utförd den heller. Vid detta laget kunde jag inte låta bli att ifrågasätta lite och kommentera. Frågade om tågmästaren hade någon folder eller upplysning om vilka avgifter som skulle avkrävas och vid vilka tillfällen. Svaret blev nej, samtidigt som hon undrade om det var den utsatta som ville läsa om detta. Mina ord löd: -"Nej, jag blev lite nyfiken på avgifterna i och med att du går ganska hårt åt passagerarna..."
   Tågmästaren förblev nu tämligen tyst. Troligtvis hade jag säkert fått henne att tänka till på sitt kommentarfällande för framtida resor. Jag hoppas åtminstone det. Själv satt jag samtidigt med tågbilder tydligt synliga från Banverkets årsredovisning. Den avgiftsdrabbade lovade att höra av sig med detaljer ifall hon rotade vidare i behandlingsgången. Tänk om tågmästaren varit tydlig med en gång och klart och tydligt visat att; "ditt misstag får denna påföljd", då hade hon vunnit många poäng. Nu kändes det som om hon enbart hade vinstkrav på sig, kosta vad det kosta vill i fråga om resenärsbehandling...
   Efter hemkomsten till stan blev jag hämtad av Marianne i Mörby. Vi åkte hem till mig för att äta mat och tårta innan hon fortsatte sin färd till "LA".

 
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!