"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, februari 2000

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

00-03-01, onsdag

Kvällen är kommen och jag sitter för mig själv i Annas soffa, nyss hemkommen från jobbet. Från och med idag har jag planenligt en ny handledare. Fortfarande känns det som om jag har mycket att lära, speciellt gällande alla rutiner runt omkring tågklareraryrket. Själva TÅGFÖRINGEN börjar jag väl få kläm på i normalfallen. Dock vet jag inte hur långt min SIMULTANFÖRMÅGA ännu räcker vid OREGELMÄSSIGHETER. Jag har haft tur att inte sitta vid de sträckor som haft totalavstängningar de senaste dagarna vid två olika olyckor. Vi har drabbats av lite väl många PÅKÖRNINGAR de senaste dagarna. Om bara folk visade tågen lite respekt för tågen och inte var så KORKADE skulle dom inte behöva sätta livet till i onödan. Jag hoppas till exempel att den man som i tisdags gick två vändor över tre spår i Örebro kände sig träffad av min utskällning. Tyvärr var jag tiotalet meter för långt bort för att handgripligen tvinga upp honom från spårområdet. Tror dock att han kände sig TRÄFFAD eftersom han inte vågade vända sig om sedan han kommit upp på andra perrongen och ett godståg mer eller mindre hunnit ifatt honom...
   Som ni redan räknat ut var jag alltså ute och åkte tåg i måndags. Detta gjorde jag tillsammans med min handledare som jag mötte upp på morgonen i Katrineholm. Vi startade med en morgonfika och genomgång av några säkerhetsordningsparagrafer samt några utvalda frågor gällande min medhavda stationsbeskrivnings- sammanställning. Vi åkte vidare via Flen, Eskilstuna, Kolbäck till Västerås där vi gick igenom bangårdens uppbyggnad. Positivt för oss var tåget mot Göteborg sent. Detta gjorde att vi kunde ändra våra planer och åka med loket till Örebro där mat avnjöts. Under resans gång fick jag tillfälle att se vad lastbilsolyckan i Munktorp hade ställt till med i verkligheten. Måste ha varit en kraftig avåkning och krasch med stolparna och vägskyddsanläggningen.
   På nöjesfronten kan nämnas att jag och Anna tränade bugg på måndagskvällen. Söndagen gick åt till fortsättning av Boogie Woogie- kursen som påbörjats under lördagen. Nämnas kan också lördagskvällens skaparglädje som åskådliggjordes i samband med mitt modelljärnvägsbyggande under tiden Anna låg och sov sött på min vardagsrumssoffa...

00-02-26, lördag

Lördagskvällen är kommen. Anna och jag sitter bänkade i soffan framför TV:n och tittar på en ganska komisk och romantisk film, "BRUDENS FAR". Dagen har i övrigt bjudit på en hel del dans på en kurs i Uppsala som Anna och hennes Boogie Woogie-partner Roger höll i. Själv behövde jag verkligen gå igenom grunderna. Jag hann visserligen få lite självförtroende redan igår kväll då Anna och jag smet iväg från dansen på Mälarsalen efter halvtid för att just dansa Boogie Woogie på en danstillställning vid Universitetet.
   Naturligtvis kan jag inte låta bli att nämna lite om de senaste dagarnas jobb trots att jag varit ledig idag. Torsdagen startade med SNÖKAOS i Västeråstrakten. Det kom dryga decimetern snö på mindre än en timma. I Kolbäck fungerade inte VÄXELVÄRMEN förrän jag redan hunnit sitta och arbeta en och en halv timma med nästan alla Kolbäcks växlar ur kontroll. Trots att jag fick hjälp av personal som var ute och sopade växlarna mellan tågen så snöade de igen på mellan 10 och 15 minuter. När väl snöfallet avtog och växlarna åter kom i kontroll fick vi vetskap om nästa hinder. En lastbil hade kört på vägskyddsanläggningen, i diket och skadat bommarna i Munktorp. Dessa gick inte i kontroll eftersom de praktiskt taget låg ovanpå hyttaket enligt tågen som fick tillåtelse att passera förbi. Tydligen krävdes det tre bärgningsbilar till platsen för att få bort lastbilen med förmodade släp.
   Mestadels möts jag av mycket trevligt bemötande från tågens personal när jag DIRIGERAR tågen längs järnvägslinjerna i Mälardalen. Ibland möts man dock av de som klagar när det bara handlar om någon minuts försening om ett annat tåg får välgrundat företräde. Däremot var jag igår beredd på vassare tungor när jag gjorde den första riktigt klantiga MISSBERÄKNINGEN. Det blev mycket trängre på mina spår än jag tänkt mig. Till slut var jag tvungen att försena två pendeltåg med 5 respektive 6 minuter och ha dem stående på avstånd väntandes mot varandra bara för att få fram ett GODSTÅG "smidigt". Lokföraren på det ena tåget tog det dock med fattning med uttrycket... "Jag trodde det var KUNGEN som skulle passera oss". Ett misstag mycket lärorikt och kanske bra att ha gjort EN GÅNG...

00-02-23, onsdag

På arbetsfronten börjar jag nu känna mig riktigt HEMMA. Börjar ha greppet såpass att jag kan styra, ställa och ha egna idéer om hur tågföringsläget ska hanteras i TVEKSAMMA fall. Börjar känna mig som "Herre över min egen bana".
   För andra kvällen i rad har jag tänkt att vara på hemmaplan. Det är inte utan att jag direkt SAKNAR Anna så fort jag tänker på henne eller hör henne i telefonluren. Det är väl precis så det ska vara. Något jag blir mer mentalt stressad av är eksem som jag dragits med en längre tid. Just nu känns det som om jag arbetar i MOTVIND. Har fått känslan av att nästan förvärra läget vid försök till behandling. Förleds jag att klia på ett ställe har jag snart fått för mig att det kliar över allt. Dessutom kliar det som alltid mest när det håller på att läkas som bäst...
   Nu är det ju lätt att tycka synd om sig själv trots att andra har det värre. Detta får mig att tänka på en PRISPRUTNINGSEPISOD här om dagen. På väg hem till Anna i söndags började jag lyssna på långa utläggningar som en bostadslös hade i TUNNELBANEVAGNEN. Efter ett tag fick jag se den tidningsbunt, tidningen "Situation Stockholm", som han höll i. Eftersom jag aldrig läst tidningen förut beslöt jag mig för att köpa tidningen till priset av 15 kronor som jag lyckats utläsa på tidningens framsida. 20 kronor ämnade jag dock betala eftersom jag inte hade jämna slantar. Nu hör det till sanningen att tidningens pris var 30 kronor varav 15 gick till den bostadslösa försäljaren. KÖPTILLFÄLLET hade av mig valts till strax innan avstigning varför jag kallt konstaterade att köpet fick anstå till senare tillfälle om priset var 30 kronor. Tid till att få växel tillbaka på min femtiolapp tyckte jag inte fanns. Försäljaren menade dock, (trots att han sett mig ha 50-lappen), att en liten FÖRTJÄNST om fem kronor var bättre än ingen försäljning alls. Med andra ord slutade historien med att jag fick min tidning efter att i praktiken prutat tio kronor av en BOSTADSLÖS. Nästan så att jag skäms över bara tanken...

00-02-21, måndag

Idag har jag haft en "tycka synd om mig själv dag". Under första delen av natten låg jag bara och FRÖS och VRED mig i sängen med en svag ömhet i öronen. Mitt i natten övergick frysningsattakerna till rent ILLAMÅENDE och kräkningar. Skönt nog blev dessa till antalet få och inom en begränsad tidsrymd. Läget kändes dock inte helt och hållet positivt, varför jag la mig och sov DIREKT på golvet utanför toaletten med en FILT ovanpå mig och en BADHANDDUK under huvudet. Anna tyckte jag såg riktigt YNKLIG ut när hon gick upp och hittade mig på golvet. Sedan Anna stigit upp la jag mig åter igen i den något varmare och framför allt mjukare sängen. Det var tur att jag hade en lång sovmorgon att kvickna till på.
   Arbetsdagen blev tung. Stundom frös jag riktigt mycket. Arbetsbelastningen var också stor vilket inte gjorde min IGENPROPPADE hjärna bättre.
   Lördagen blev MYSIG. Mitt på dagen fick jag återse och träffa min ryska tjejkompis som jag inte sett på fem år. Jag fick visserligen vänta utomhus en lång stund utomhus innan Mariana kom iväg från sin tillfälliga arbetsplats, såpass att det kylde ordentligt i den råfuktiga vind som rådde, men inte utan att det var mödan värt.
   Senare på eftermiddagen åkte jag vidare till Anna för en mysig VIDEOKVÄLL. Vi såg den mycket bra filmen "Nya vindar över cold comfort farm" från 1996.
   På söndagen åkte Anna och jag till Hallonbergen för att ansluta till den inhyrda "Nackswingsbussen". Vi åkte iväg till Enköping för att TÄVLA. Anna och jag lyckades riktigt bra och hamnade på 10:e plats av dryga 50 par. Guld värt med denna tävling i ryggen inför kommande utmaningar.
   Efter tävlingen och tävlingsresans slut stannade Anna och jag kvar hos Tomas och Ulrika. Vi såg på video och åt pizza, en pizza som visserligen smakade gott men som kan ha varit en bov i magsjukedramat natten till idag.
   Nu ska jag vi ta en kvällsfika och sedan hoppas jag kunna bli varm under täcket och sluta frysa... Sovmorgonen i morgon är GULD VÄRD.

00-02-18, fredag

NATTDJURET inom mig har fått mig effektiv. Nattetid har jag verkligen lugnet inom mig och förmågan att vara riktigt kreativ. Är nu i det närmaste klar med styrelseprotokollet som annars brukar vara en SEGSLITEN affär. Oväntat lätt att vara aktiv när man ändå är i farten MED styrelsearbetet i övrigt. Under gårdagskvällen var vi på ytterligare ett informationsmöte om BREDBANDSLÖSNINGAR. Om jag gissar friskt är föreningen ansluten inom ett år. Nu är det dags att sova och drömma om morgondagen. Lär dock vara slö under fredagsförmiddagen om jag känner mig rätt.

00-02-16, onsdag

Trots att det bara är första dygnet av min långledighet som passerat känner jag mig svindlande YR över hur snabbt min fritid går. Slår man ut tiden på alla mina intressen och önskvärda projekt skapas visserligen en större förståelse för att tiden inte räcker till. EXTRA TYDLIGT VISAS detta om man som natten till idag sover 11 timmar i sträck... Naturligtvis får jag dock hålla med Anna när hon menar att det knappast är synd om mig under min SEXDYGNSLEDIGHET...
   Natten mot igår jobbade jag. Det blev en mycket lärorik natt. I jämförelse med förra gången jag hade en "Uppsala-natt" lyckades jag hålla huvudet kallt och säkra alla NATTARBETEN och ge starttillstånd samt uppmana till samråd enligt säkerhetsordningens föreskrifter. Tempot var naturligtvis inte i jämförelse med en van fjärrtågklarerares, men det kommer. Säkerheten är ändå uteslutande det viktigaste. Denna VERKLIGHETSPRAKTIK är ytterst viktig. Det känns att övning behövs ytterligare men att jag växer in i rollen mer och mer. Precis den känslan jag väntat på för att känna mig som rätt man PÅ RÄTT PLATS.
   De kommande dagarna har jag förhoppningen att ytterligare kunna städa i hemmet, fortsätta med bostadsrättsföreningens hemsida, (något som upptog all ledig tid under gårdagen förutom ett ordinarie styrelsemöte), skriva styrelseprotokoll, gå på seminarium om bredbandsinkoppling och slutligen bygga modelljärnväg. På söndag är det dessutom tävlingsdags för mig och Anna i Enköping. Tyvärr inte på samma golv som jag DEBUTERADE 1993. Detta blir den första danstävlingen för Anna.

00-02-12, lördag

De senaste dagarna har jobbet fyllt en stor del av min tillvaro. Känslorna har varit blandande inför alla olika uppgifter. Jag har nog växt ordentligt i min tågklarerarroll. Speciellt efter gårdagens problem med ett spårledningsfel i Jakobsberg som gjorde att jag fick specialplanera vändningen av flera pendeltåg i Jakobsberg. Dessutom fick jag vid avgång ge tågen tillstånd att passera platsen mot "stopp" i signalen. (Första gången jag behövde ge sådana tillstånd). Felet varade ett par timmar och kvarstod när jag lämnade lokalen för att åka och dansa på Mälarsalen.
   Idag har jag också arbetat under dagens timmar. Stämningen har varit mycket god och hjärtligt emellan mig och mina kollegor. Ibland en nödvändighet för att finna ro i tillvaron och vara skärpt när det gäller. Skönt att känna skillnaden på säkerhetssamtal och rent övervakningsarbete utan ingripanden, när alla tåg följer de egenhändigt ritade grafstrecken och tidtabellsgrafernas förtryckta linjer minutfast. Anna hade förmånen att kunna följa med och titta på en danstävling i Västerås. Kvällen har vi spenderat tillsammans i soffan framför TV:n.

00-02-08, tisdag   Bland annat Ö-viksmaran 4-5 februari.

Åter igen hemma i verkligheten. Just nu tycker jag att jag sover under allt för många av dygnets timmar. I verkligheten är det nog inte mer än vanligt utan endast vid MÄRKLIGA TILFÄLLEN. Hur som helst är jag tillbaka i "normal dygnsrytm" efter att ha varit vaken sex nätter i rad. Det började en gång i tidernas begynnelse med en frivillig uppesittarnatt hemma framför datorn. Ytterligare två nätter på jobbet följt av två njutbara nätter tillsammans med Anna och andra underbara dansvänner. Den sista natten följde direkt på den underbart utmattande dansresan i form av arbetsnatt...
   Reseäventyret började i fredags efter nämnda nattjänstgöring samt efter ivrigt inneffektivt packande i SÖMNIGT TILLSTÅND. När bussen togs i besittning vid 13-tiden var jag själv imponerad över att jag fortfarande stod upprätt. Anna hade jag mött vid Ulriksdals station för gemensam promenad till påstigningsplatsen vid "Järva krog".
Under bussresan sov jag mindre än väntat. Samlade dock på mig någon timmas sömn, till mitt uppdämda sömnmagasin, liggandes i Annas knä.
   I Tönnebro åt vi en enkel hamburgermeny i sällskap med Lina. EXPEDITEN HADE DET INTE LÄTT. Troligtvis var det någon av hans första dagar vid arbetsplatsen. Ju mer han uträttade, desto fler tillfällen till fel. Frågor ställdes om och om igen gällande menyval men utan att rätt saker hamnade på rätt bricka speciellt ofta. Med lite mer ARBETSSTRUKTUR OCH ERFARENHET kan nog hans ambition komma till sin rätt mellan Strips dryck och Hamburgare. Gott var det i alla fall med en rättlevererad Baconhamburgare...
Innan bussresan fortsatte bytte jag kläder inför danskvällen. Rakningen med TILLHÖRANDE DOFTPRODUKTER fick vänta till framkomsten vid Folkets park i Örnsköldsvik. Ca 21.45 var vi framme. Dansskorna var redan på och danslusten i topp. Under kvällen stämde Anna och jag träff varje timma, på ett lite AVSIDES STÄLLE för att säkerställa att man inte blev uppbjuden i väntan. Det blev en perfekt blandning av dans och musikattraktioner. Underbart att dansa till "ZZ-top", "Millas Mirakel", "Boy-Zone", "Freestyle" och "Gyllene Tider" för att bara nämna några bugg och foxtrottvänliga musikval banden hade gjort för utöver sina egna verk.
   Dansnatten var slut strax efter klockan 03.00. Vi samlades vid sidan av scenen innan vi tog plats i våra bussar för färd till våra olika ÖVERNATTNINGSALTERNATIV.

Lördagen bjöd på sömn fram till ca 10.00. Välbehövligt eftersom kroppen var klart påverkad av sömnbrist och dryga fem timmars dans. Eftersom vi valt att övernatta i frukostsalen med våra sovsäckar och liggunderlag var det enkelt att avgöra när det var dags att äta frukost.
   Efter frukosten gick Anna och jag en liten promenad i Ö-vik innan det bar av till badhust och relaxavdelningen. Denna återkommande tradition är helt underbar, inte minst min favoritbastu som finns där... Vi lämnade badet i kvällens utstyrsel och gick för att invänta bussen vid folketshus. Det gjorde ingenting att Anna och jag inte lyckades hitta något öppet café på vägen eftersom vi fick en mycket trevlig timmes väntan tillsammans med flera av landets mysiga dansfantaster.
   Efter att ha packat bussen inför hemfärden blev vi bussade till kvällens middag och dans vid Folkets park. För min och Annas del bestod menyn av fisk med potatis och sås. Det SKULLE ENLIGT PLANERNA HA VARIT en tvårätters middag, men om en "After eight" kan räknas som EN HEL MATRÄTT vet jag inte... Hur som helst blev det bra timing till dansens start, utan den eventuellt saknade maträtten.
   Kvällens och nattens dans blev lika intensiv och härlig som föregående dygns upplevelser. Musikutbudet var minst lika bra. Musklerna trötta men viljan stark. Satt vid några få tillfällen ner för att hämta andan och BLI STARK PÅ NYTT. Man kanske kan förstå ansträngningen när det kändes i armarna så fort man behövde ha händerna i AXELHÖJD. Någon gång närmare 03.30 var dansen över. Nattmackan orkade jag inte ens lukta på förrän jag satt i bussen ett par timmar senare. Innan dess fick vi möjlighet att duscha och göra oss i ordning. Träningsoverallens tyg MOT HUDEN var välkomnad inför den långa bussfärden som låg FRAMFÖR VÅRA NÄSOR.

Söndagsmorgonen blev verklighet i samband med bussens stopp vid "Gävlebro". Här intogs rejält med föda innan färden gick vidare. Vid 13-tiden sattes fötterna på Järva Krogs fasta mark. Vi åkte raskt hem till mig och såg till att sova en välbehövlig middagssömn. Fram emot kvällen åt vi GRILLAD KORV OCH SPAGETTI. När natten närmade sig var det dags för nattvaka och arbetsnatt.

00-02-04, fredag

Den stora RESDAGEN är inne. Klockan är snart 07.00 och jag är på väg hem efter en INTENSIV arbetsnatt med mängder av anordnade banarbeten på mitt tågtrafikledningsområde. Med min "lilla" ERFARENHET var det helt omöjligt att hinna med alla åtgärder för att SÄKERSTÄLLA alla säkerhetsmoment. En natt som denna är det tur att jag har min handledare vid min sida eftersom jag annars skulle varit tröstlöst "EFTER"...
   Den helg som kommer blir min TRÖST och kraftansamlingsperiod. Kommer visserligen knappast att bli fysiskt piggare, men PSYKOLOGISKT road för lång tid framöver. Eftersom jag inte hann packa igår blir sömnen en BRISTVARA till dess jag kommer på bussen TILLSAMMANS med Anna. Gissa om jag kommer att vara sk. "SOCIAL"...

00-02-03, torsdag

Fortfarande är det lite svårt att hålla reda på dagarna. Tänker snarare i termen "NATT MOT" när jag är i vaket tillstånd. Glädjande nog känns bra även när jag jobbar natt. Jag stormtrivs med mitt nya yrke och tror att jag kommer att göra det i framtiden också.
   Efter nattens arbetspass sov jag kvar på jobbet till dess att Anna som avtalat ringde och väckte mig. Därefter bar det ut på en LUNCH-DATE med henne. Den friterade kycklingen smakade minst lika bra som den skagenbaguette jag mumsat i mig under natten. Vilken lyx...
   I helgen fortsätter lyxen, (om än på bland annat liggunderlag och i sovsäck), när vi enligt planerna åker buss till Örnsköldsvik och DANSMARAN. Tycker dock synd om Anna som helt plötsligt fått rycka in i ett projekt som i princip måste vara klart innan hon kan lämna Stockholm. Hoppas hon lyckas bra tillsammans med sina medarbetare. Gissa om jag har längtat just efter denna resa...
Gårdagen kunde jag under de vakna timmarna ägna åt modelljärnvägsbygge. Har, (tror jag), blivit riktigt nöjd med utformningen av huvudstationens spårområde. Fina rundgångsmöjligheter och möjlighet till ett effektivt spårutnyttjande i övrigt. Som kontrast till nöjen utan förpliktelser åkte jag iväg till Nackswingets årsmöte och läste upp 1999 års revisionsberättelse innan arbetsnattens början.
   Idag blir det fortsatta färder runt om i Stockholms affärer. Sedan blir det nog dags att packa och vila sig i form för kommande arbetsnatt och nämnda dansfärd norrut.

 
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!