"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, augusti 2000

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

00-09-01, fredag

Dagarna har verkligen flugit iväg. En hel del minnesbilder framträder klart, men vad gjorde jag i onsdags till exempel?
   Efter en snabb blick i almanackan vet jag exakt. Efter onsdagens arbetsdag hade jag bestämt mig för att göra enbart nyttiga saker. Detta är dock inte samma sak som att äta nyttiga saker. Faktum är att jag redan under tidiga eftermiddagen gick iväg till ett av mina favoritcaféer i Stockholm. Där blev jag sittandes flera timmar ivrigt skrivandes på min bärbara dator och ivrigt ätandes och drickandes både det ena och det andra. Började lite nyttigt med en supergod Bondsallad. Synd bara att priset är vad det är ute. Till detta svalkande lättöl. När jag efter någon timmas protokollskrivande fick tomt på tallriken blev det dags för rabarberpaj och vaniljsås. Efter lite ytterligare tid kompletterades den med en stor kopp välsmakande kaffe. När jag var nöjd och datorns batterier började sjunga på sista uppladdningsversen gav jag mig av hemmåt för en trevlig och lugn kväll i hemmets skyddade vrå.

Torsdagen följde delvis onsdagens ritualer, dock med mindre nyttofaktor. Efter en kort arbetsmorgon där trafikläget på många håll varit kaotiskt, (tvingades själv försena ett redan sent godståg med nära 50 minuter pga extrem spårbrist Arboga-Västerås), slutade jag samtidigt som "Blå-blod". Vi tog en långpromenad. Eftersom jag hade tänkt klippa mig var ursprungsplanen att endast medfölja som sällskap i ett par affärer. Men med tanke på att jag njöt av att vara ledig mitt på dagen var jag både nöjd och tillfredsställd av att omförhandla vilka aktiviteter som skulle prioriteras i njutningssyfte. När vi var i Gamla Stan kom regnet och åskan. Mysigt väder som i kombination med cafédofter fick oss att trotsa dropparna och fortsätta vandringen till ett cafe beläget på södermalm. Trevligt nog kom inte hällregnet igång förrän jag beställt en härlig "Vegomacka" och kaffe.
   När man sitter och pratar tillsammans med "Blå-blod" har man lätt att bli fångad av alla avhandlade ämnen. När vi pratade om våld och mobbning steg adrenalinhalten snabbt samtidigt som exempel från skolgångsåren återkom i medvetandet. När vi pratade om övernaturliga händelser och syniska personer satt jag och rös ordentligt. Skrämselfaktorn blev riktigt påtaglig när min "Vegomacka" flög ca 15 cm upp i luften. Det mesta fångade jag men mycket av innehållet landade ändå på tallriken samtidigt som en servitris ursäktade sig. Hon hade dock inte gjort någonting fel alls. Jag hade bara hoppat till när ett värmeljus passerade min vänstra sida i ansiktshöjd för att placeras på vårt bord. Trevligt initiativ, men tydligt ett otroligt överraskningsmoment för lilla uppskrämda mig...
   När vi några timmar senare fortsatte vår långpromenad hade en riktigt värmande sol börjat lysa på oss. Vid Stockholm Södra tog vi farväl och gick skilda vägar. Om kvällen fortsatte dock diskussionen via SMS-meddelanden. Bland annat hade vi fått för oss att ostädade lägenheter kunde vara ett problem. Värsta tänkbara menyn jag kunde komma på var enligt följande snuskiga recept:
   Sågspånsstuvad kvalsterodling med lagrat mjölkklumpspulver på intorkad smörbädd. Inte så kaloririkt men...
   Trevligare och godare saker bjöds jag på hemma hos en före detta lumparkompis som jag besökte under torsdagskvällen. I samband med en underbart välsmakande kladdkaka och te pratade vi allehanda minnen och livserfarenheter. Gick hem när klockan började visa på sen kväll och de övriga i lägenheten gick till sängs.

Fredagen bjöd på en väl utnyttjad sovmorgon. Var riktigt trött... Efter arbetsdagen väntar en danskväll på Mälarsalen

00-08-29, tisdag

I morse vaknade jag av att huset skakade. Upprördes föga utan konstaterade, samtidigt som jag borrade ner huvudet i kudden, att andra var vakna och arbetandes samtidigt som jag kunde sova vidare. Nästa gång sprängningarna på berget bredvid gav vibrationer i huset var inte klockan halv sju utan närmare tio. Då var jag redan härligt pigg och på benen.
   Igår visste jag att jag skulle ha utbildningsdag i säkerhetsfrågor och ställverksteknikska frågor, men jag visste inte att man hade ändrat min arbetstid. Således var jag på jobbet två timmar för tidigt. Kanske var det meningen eftersom jag behövdes och kunde ta ut timmarna i övertid.
   På måndagskvällen tränade jag med Therese. Detta efter att utmattad somnat i ett av övernattningsrummen på jobbet. Middagssömnen behövdes verkligen. Jag kroknade ändå efter en timmas träning och saknade därefter den riktiga koncentrationsförmågan.
   Efter dagens härliga sovmorgon hade jag en ganska normal, lugn, arbetsdag. Ska nu hem och varva ner ytterligare samt ladda för morgondagen. Man vet ju aldrig vad som väntar då. Planerna och kraven gör visserligen gällande att jag bör sätta mig på något trivsamt café och skriva, skriva, skriva... Har en hel hög med uppdrag som måste betas av inom Bostadsrättsföreningen. Ska bli mysigt trots allt, om jag bara lyckas med att vara effektiv och nyttig. Hoppas kan man ju alltid...

00-08-27, söndag

Det har varit en intressant helg. Mycket varierad. Stundom har jag varit mycket aktiv och engagerad i diverse aktiviteter, för att nästa stund stanna upp och fundera över om jag skulle ha mer nytta av någon annan syssla. Tack och lov har det mesta givit sig ganska snabbt utan alltför mycket av huvudbry.
   Veckan avslutades arbetsmässigt på hög koncentrationsnivå, något som jag tycker har präglat veckans dagar i största allmänhet. Fick ta över sträckan Gnesta-Katrineholm och enkelspårsbanorna Södertälje Syd till Eskilstuna och vidare mot Strömsholm och Kolbäck respektive Valskog när det var mängder av försenade tåg, extratåg och broöppningar att behandla och bevilja. Några minuter var jag tvungen att tacka nej till ytterligare tidiga godståg bara för att få grepp om vilka spår och mötesstationer jag fortfarande hade tillgängliga. När jag åter, efter några minuter, hade en komplett handlingsplan gick det bra att tacka ja till godståget. Lyckligtvis var andra tåg sena istället. Roligt med riktigt kniviga ställningstaganden för att få alla tåg att mötas och rulla så effektivt det bara går.
   Innan jag gick hem för dagen hann jag bli sugen på att vara social under kvällen. Detta samtidigt som jag blev sugen på en kall öl. Utanför dörren visste jag att jag skulle mötas av sol och värme. Samtidigt som jag kände för att möta nya okända personer kom jag snabbt till slutsatsen att jag var för sliten av arbetsveckan som varit för att orka med för många nyheter. Säkra kort var vad jag kände för. Åtminstone kända kort.
   På tåget hem ändrade jag dock inställning än en gång. Jag hade placerat mig näst intill mitt emot en jättesöt tjej som fick hjärtat att bulta. Efter ett litet tag blev jag osäker på hennes nationalitet, men beslöt mig för att ta lite diskret kontakt och sedan känna vad pulsen gick för. Hennes böcker var av allt att döma skrivna på franska, ett språk jag inte behärskar. Passande nog hittade jag ingen penna i min ryggsäck och hade därmed en helt ärlig och uppriktig chans att både få reda på om svenska var gångbart och skapa en uppmärksammad kontakt. En penna fick jag. Meddelandet jag skrev gav jag ett innehåll som kunde leda till ett biobesök om hon hörde av sig inom några timmar. När jag lämnat tillbaka pennan hade jag papperslappen i bröstfickan. Några musikanter kom på pendeltåget och fick stämningen att bli än mer romantisk och mig att lämna lappen långt innan resan var över. Intressanta blickar blev det. Jag var dock fast besluten att låta den spänningen finnas kvar, utan att starta någon nämnvärd och framtvingat konstlad konversation. Spänningen höll resan ut, till dess att vi i alla fall sa adjö. Ännu har ingen ytterligare kontakt knutits och kommer troligtvis inte heller att knytas. Hur som helst skönt med lite extra pirr i maggropen. Väl hemma somnade jag snabbt.
   På kvällen fick jag med mig min arbetstjejkompis "Blå-blod" ut på en pub nära Medborgarplatsen. (Vi anser oss ha samma typ av kungligt festblod i kroppen). Under arbetsdagen hade jag ju nämnt hur sugen jag var på kall öl, varvid jag fick henne i samma tankebanor. Med andra ord lättövertalad när tiden var inne och hon slutat sitt arbetspass. Vi satt och pratade i över tre timmar innan det bar av hemåt. Riktigt intressanta diskussioner om allt mellan himmel och jord, men mest om relationer, konstellationer, barn, psykologi, kondomer och ekonomi...

Lördagen användes till allt möjligt hemma. Mest tankar kring modelljärnvägsproblem. När kvällen kom åkte jag på "Kommunals pensionärsträff", (beskrivande för danskvällen). Jag har ju alltid sagt att jag ska lära mig dansa innan jag blir pensionär på riktigt. Här var kanske provet på min dansförmåga och samarbetsförmåga i "extrem miljö", (en plats där man inte lärt sig fälla in armbågarna). Andra hade i alla fall svårt att acceptera dansetikett. Ett par skulle minsann tala om för oss att bugg inte dansades vart som helst och inte längs väggarna utan i mitten av dansgolvet. Eftersom det inte bara var ord utan samtidigt med ett stadigt grepp om armen på min stackars hindrade partner som orden yttrades, var det med en äkta njutning jag kunde använda ord givandes innebörden: FÖRR VAR DET SÅ, MEN NU ÄR DET VANLIGARE TVÄRT OM. Fakta grundade på nya oskrivna regler som arbetats fram under de senaste tio åren över hela landet. Numera samsas man dock, bland dansanta kretsar, om hela dansytan utan att haka upp sig på danstyp så länge som farten hålls uppe längs kanterna. Fart var dock något som saknades hos detta märkvärdiga par. Pensionärskänslan var äkta, (dock missvisande för den dominerande och dansanta pensionärskartellen).
   Jag borde ha känt mig ung i sällskapet, men det var nästan bara tack vare min tjejdanskompis Jenny som jag hade en tro på danstillvaron. Annars hade jag nog åkt hem från dansen på Skansen riktigt tidigt. Nu blev jag kvar till slutet och kom mig till och med för att leta upp de fåtalet tjejer som var i samma ungdomliga ställning som jag själv. I övrigt ingen av mina ordinarie dansfränder. Sista tåget förde oss hemåt efter en liten fika.

Söndagen gick också i modelljärnvägsprojektets tankar så länge jag var hemma. Besökte på eftermiddagen mamma och pappas nya hus. Nu har några möbler kommit på plats och yttermiljön börjar skapas i fullt greppbara tankar. Fortsatte min utflykt till dansklubben där en hej dundrandes bra trivselkväll fanns att avnjuta. Oväntade ansikten och en dansvän från Katrineholm förgyllde kvällen ytterligare med sin skapande och smittsamma danskänsla. Jag hade nog många deciliter vätska i mina genomblöta kläder när det var dags att byta om och åka hem. Ibland är det helt underbart att ha rörelseförmåga och kunna tänja det egna dansbeteendet. Längtar till morgondagens träning.

00-08-24, torsdag

Snart måste jag sova. Jag är pigg varje morgon men färdig att somna stående när jag ska hem från jobbet. Det har visserligen varit en hektisk dag igen. Trasiga tåg som sent meddelar orsaken till att de står stilla och därför hinner ställa till det i den övriga tågtrafiken. Men mest ansträngande var tågtrafikledningen förbi Duvbo station där ett par järnvägsbommar hade misshandlats, troligtvis av en passerande bil när bommarna i stort sett redan gått ner. På ytterligare ett ställe inom vårt område, linjen Kolbäck- Hallstahammar, placerade tre bilister om hjärtats placering på en förare genom att passera över en järnvägsövergång med fällda halvbommar och framför tåget som höll 140 km/h. Livet är för vissa verkligen ett lån.
   Skrämmande tyckte jag själv att det var när jag igår, på en restaurant, konfronterades med en riktigt hungrig tiggare och ytterligare en som lever livet på gränsen. Jag har oförmåga att skänka bort pengar till många av dessa just bara för att dom är påverkade. Om dom inte fastnat i dessa fällor skulle jag säkert haft en mer vänlig inställning. Jag klarade mig från hans fingrar bredvid den upplagda maten eftersom jag tydligen hade valt fel maträtt. Däremot var det naturligtvis många som inte kunde säga nej till att skänka bort sin mat. Hans taktik var nämligen att först greppa maten, (äkligt närgånget), och därefter fråga om matgästerna kunde avvara en bit... Bedrövad djupt in i mitt hjärta men försvarslöst paralyserad med övertygelsen att tiggerihjälp bara föder än mer tiggande...
   I går kunde jag glädja mig åt en trevlig och rolig tävlingsträningsdebut med min nya danspartner Therese. En ny tränare var det också som säkert kommer att göra oss gott. Han verkar ha förmågan att sparka igång både tro, känsla och dansanthet. Robban var verkligen bra.
   Ikväll är det höstens första styrelsemöte. Både skoj och betungande på en gång...

00-08-23, onsdag

Måndagen började med städningsavslutande. Med ganska enkla medel hade jag lyckats bli nöjd med ordningen i lägenheten. En eventuell lägenhetsbesiktning stundade i avsikt att undersöka förutsättningarna för sprängningsarbeten på berget bredvid. Jag tror i och för sig aldrig att någon hälsade på hos mig under dagen eftersom det endast kommer att vara balkongen som kan vara i riskzonen. I övrigt är det nog bara vibrationer i marken som kan vara obehagliga???
   På jobbet hade jag en dagstur med långlunch. Åt middag med min arbetskollega Sven på "Gråsparven" innan jag tog mig en långpromenad längs Södermälarstrand. Satte mig med datorn bredvid vattnet en timma för att njuta av luft, sol och värme. Gick tillbaka till jobbet och fick en hektisk eftermiddag med ordergivning om hastighetsnedsättning i Knivsta.
   På kvällen åkte jag till dansklubben för att dela ut reklamblad. Fick en trevlig skvallerrik, analyserande, pratstund med Jonas under tiden vi traskade runt i ett stort villaområde, på okänd mark. Missade tåget tillsammans med Bonnie som skulle åt samma håll. Vi tog omvägen över Kallhäll där vi blev hämtade med bil. Kom hem ganska sent och var supertrött. Hann se slutet av den återuppstartade serien "Baren", som jag tycker motsvarar delar av en dagbok.

Idag startade arbetsdagen med rivstartsaktivitet. Signalfel, (blockriktningarna ställda mot varandra pga reläfel), Säby-Uppsala och enkelspårsdrift. Trots många tågförseningar tycker jag att vi lyckade mycket bra, Jakob och jag. Faktum är att jag fortfarande får förhöjd adrenalinhalt i blodet bara genom att tänka på vilken koncentrtionsnivå jag hade under en och en halv timma med järnkoll på tågen, snabba beslut, ställningstaganden och verkställanden av planerade tågvägar. Mest fantastiskt var att jag smidigt lyckades använda bangården i Uppsala och därmed slapp spårändra ett endaste tåg. I stort blev det största möjliga effektivitet, med väntande tåg i sammanlänkade tillfälliga tågköer åt vardera hållet.
   En kort arbetstur och tidig hemgång var helt ok. Ikväll blir det debutträning tillsammans med min nya danspartner Therese.

00-08-21, måndag

På söndagskvällen kände jag mig lite instängd i min lägenhet. Eftersom jag ändå skulle kolla schemat på jobbet valde jag att göra en kvällsutflykt istället för att ringa. Mitt första mål var dock att äta en bit mat. Tog med mig min bärbara dator till en pizzeria där jag trodde jag skulle finna stimulans för något av mina hobbyprojekt. Lugn och ro bjöds jag inte direkt på, men det var stundom roande att höra hur fulla medelålders personer beskyllde varandra för diverse olika vardagssvek, (mest gissningar och rena fantasier grundade på avundsjuka och i viss mån svartsjuka om jag förstod rätt...).
   Sitter nu på pendeltåget hem från en ganska rolig arbetsdag som dock sugit musten ur mig. Kraftförrådet var väl i och för sig inte så stort innan heller. Tvättade kläder under natten och städade lite i förmiddags innan jag åkte till jobbet. Arbetsdagen blev hektisk då Stäketbron gick ur kontroll efter ett tåg. Därmed ställdes tågtrafiken förbi platsen in under någon timma till dess att besiktning utförts av signalreparatör.
   Ska fortsätta kvällen i samma anda som morgontimmarna. Det har blivit dags att ta några dagars uppehåll med modelljärnvägsbyggandet för att få tid att jaga alla sågspån som smitit iväg från byggarbetsplatsen till övriga rum. Köksgolvet behöver dessutom svabbas av eftersom jag spillde ut en välspridd skvätt koncentrerad jouice. Tillvaron är i övrigt trivsam, nog värd att dela med mig av för den som passar och vill...

00-08-20, söndag

Söndagsnatten finns utanför mitt fönster, riktigt ung. Natten är varm och det ligger nästan något romantiskt i luften. Är hemkommen från en underbar danskväll utomhus som också haft sina, i mina ögon sett, romantiska inslag, även om det finns käppar i hjulet för sådant. Käppar som nog ska sitta kvar ett tag enligt ordningens lag, åtminstone till dess det kommer en riktigt, riktigt, bra dag. Escorterade ögonstenen till bilen och fick skjuts till Centralen...
   Innan danskvällen mötte jag "Yez" vid Tekniska Högskolan för att pladdra tillsammans med henne på vår väg till dansen och Skansen. På tåget hem fick jag sällskap med min gamla danskompis Jenny och hennes far. Under kvällen hade jag hunnit få reda på att hon idag flyttat närmare mig, till Upplandsväsby. Perfekt i fråga om danstillfällen, fika eller annat möjligt skoj.
   Danskvällen bjöd på mycket mer än så. Behöver i framtiden inte bekymra mig om dansträningarna eller danstävlingarna. En av mina två, i huvudet utsedda, kandidater ställde själv den fråga jag hade i beredskap. Jag hade bara styrt in samtalet i tävlingsbanorna som svar på en ställd fråga. Med andra ord tar jag vara på en mycket lovande danstalang och därtill oerhört trevlig tjej som jag med stor säkerhet kommer att komma bra överrens med. Första träningen med tävlingsgruppen under kommande vecka...
   Med tanke på hur segt lördagen framskred, något jag inte riktigt förstått när jag skrev lördagens dagboksanteckningar, slutade lördagen i triumf, genomsyrande glädje och tillfredsställelse. Jag hade haft rejält med huvudvärk under dagen och till slut insett att det var vilande ända fram till kvällen som gällde, kallas äkta uppladdning. Nu i nattens härliga timma är det dock dags att sova och ladda upp inför kommande dag som nog blir lugn, behaglig och på hemmaplan...

00-08-19, lördag

Min självpåtagna sociala missanpassning bröts tidigare än väntat. Tröttnade nämligen på att isolera mig från omvärlden till förmån för hobbyverksmhet. Kanske berodde det lite på att jag under förmiddagen hade lidit vissa kval och skuldkänslor när jag investerade dryga 3000 kronor, halva skatteåterbäringen, i modelljärnvägsutrustning. Inte helt ovanlig, ganska sund, känsla som ofta drabbar mig i inledningsskedet av stora, långvariga och kostsamma investeringar.
   Åter igen till det sociala livet. På fredagskvällen blixtrade tankarna till och jag ringde "Blomsterflickan" som jag knappt sett sedan april. Vi beslutade att gå på bio under kvällen, efter hennes avslutade arbetsdag. Vi möttes vid Hötorget, köpte biljetter till en aningen slumpvald film med gott rykte, ("Mina, jag och Irene"), och vandrade sedan ner till Strömkajen för att sitta och dingla med benen pratandes. När en halvtimma återstod av väntetiden strövade vi tillbaka. Filmen var underbart skojig och roande. Visst var jag trött efter mina arbetsnätter och därmed än mer lättroad, men det var inte bara jag som skrattade högt då och då. Efter bion åkte jag med till Skanstull varifrån jag tänkt gå till Stockholm Södra. Riktigt så blev det inte. Det blev nattbussen hem eftersom jag plötsligt ändrat kurs och gått in på en kvarterskrog för att få en öl. En bra trubadur roade. En vakt klagade på allt och alla som stod i närheten av en öppning vid bardisken, avsedd för personal. Vilket virke han var gjord av vet jag inte, men med sensorer som var känsliga eller överkänsliga. Jag som sällan retar någon blev tillsagd fyra gånger...

00-08-18, fredag

Tillvaron är väl inte direkt spännande för utomstående just nu. Dagarna har jag fördrivit på mitt eget förnöjsamma hobbysätt. Nätterna, denna fredagsmorgon och natten mot torsdagen, har jag fördrivit på jobbet övervakande nattens godståg och banarbeten. Det mest spännande var nog ett godstågsmöte i Strömsholm på torsdagsmorgonen, som jag orutinerat tvingades övervaka och mer eller mindre aktivt trafikleda muntligt i ca 20 minuter. Normalt hade tågmötet gått smärtfritt och smidigt. Nu hade jag dock snålat med tågväg och antagit att godstågen var kortare än vad verkligheten visade sig vara. Efter att båda godstågen stannat på stationen hängde de över med sina bakre vagnar fortfarande kvar i växlarna. Den enda lösningen var muntligt medgivande till ett av godstågen att passera en "stopplykta" och dra in tåget i sin helhet på mötesspåret med "Hinder på skyddssträckan", dvs förbi en röd signal och in på spåravsnitt som enligt säkerhetsföreskrifterna normalt skall vara "hinderfritt" om inte tåget är stillastående. Därefter blev växlarna hinderfria och båda godstågen kunde fortsätta sin färd, men försenade...
   Mina förmiddagar har bjudit på sömn och återhämtning. Därigenom har jag de senaste dagarna bedrivit en ganska osocial tillvaro utanför jobbets väggar. Bättring väntas nästa vecka...

00-08-15, tisdag

Det känns nästan lite konstigt! Jag har blivit nästan som förr. Då pratar vi inte om gårdagen, ej heller om tiden ett år tillbaka, utan om början av nittiotalet då jag hade min senaste modelljärnväg uppbyggd tillsammans med en kompis i en 21m2 stor industrikällarlokal. Idag har jag nämligen suttit och lovprisat olika typer av byggtips och spårprojekteringslösningar på Centralpuben tillsammans med en arbetskollega som även han har långt framskridna byggtankar. Naturligtvis blir detta än mer inspirationsgrundande för mitt eget byggande när jag lovat honom att komma på hembesök i oktober, då hans månadslånga semester är över.
   När det gäller mitt normala levene kan endast nämnas att arbetsdagarna varit stimulerande och mysiga. Så mycket av socialt liv utanför jobbet, bortsett från dagens öl, har jag inte kostat på mig. Mycket beroende på att jag väntar på skatteåterbäringen och tycker att det är onödigt att röra några av mina ekonomiska reservpotter. Semestern blev dyr med mina dansläger och det gör ingenting om jag får prova på att leva så snålt jag bara orkar och själv vill...

00-08-14, måndag

Helgen passerade snabbt förbi. Trots detta inser jag att jag hunnit med ganska mycket. Mest aktiviteter som kan betecknas som rena nöjen, i alla fall om man har en hobby som drar uppmärksamheten till sig. Om lördagen gick jag upp så fort jag ansåg att man kunde börja såga och borra utan att störa grannarna. I själva verket var jag nog riktigt snäll i min bedömning, eftersom jag inte startade några bullrande aktiviteter före klockan 11.00. Efter att ha lyckats lösa några av mina svåraste huvudbryderier hittills i modelljärnvägsbyggandet blev jag på gott humör. Att nya problem uppstod berörde mig föga. Inspirationen räckte fullt ut även för dessa.
   Min vän "Yes" lyckades utan större svårigheter locka ut mig på dans när kvällen kom. Detta trots att jag bara hann dansa ca 75 minuter innan det var dags för mig att åka till jobbet för nattjästgöringen som startade klockan 22.00. Trivselfaktorn på jobbet ökade jag på lite ytterligare genom att ha två supersmaskiga "solskensbullar" med mig.
   Söndagsmorgonen kom lika snabbt som lördagskvällen slutat. När arbetspasset var slut var jag oerhört pigg. Jästpade visserligen några gånger på tåget hem, men lagom lite för att bli uppe ytterligare någon timma efter hemkomsten. Vid 9-tiden gick jag dock och la mig och vaknade åter igen vid 15-tiden, även nu riktigt pigg. Tog mig an modelljärnvägen ytterligare några timmar innan jag övergick till stillsammare aktiviteter framför datorn, när kvällen var kommen. Inte heller var jag trött när det var dags att ge nattsömnen en chans. Gick upp ytterligare en sväng efter att ha småslumrat i en halvtimma. Därefter, ytterligare en timma senare, var jag redo för en kort nattsömn innan klockan ringde 04.20.

00-08-11, fredag

Det är riktigt skönt att vara tillbaka i vardagen med jobb och allt. En riktig nytändning och inspirationskälla att ha tiden lite flexibel men inrutad. Ett trendbrott kan även märkas humörsmässigt. Nu på kvällen, efter arbetsdagens slut, har jag haft mobiltelefonnoja i kombination med en positiv sällskapssjukeföreställning. Trots att jag misslyckats med att dra ut någon på en ölkväll har jag ringt kompisar jag inte hört av på mycket länge. Med gott hopp om hösten sitter jag alltså på tåget hem till "ensamheten" med ett leende på mina läppar. Har nämligen lovat de flesta att göra nya engagerade party- eller fika försök. Den kompis som direkt inbjöd till fika befann sig i Spanien med sin flickvän. En annan, arbetskompis, skulle börja tidigt imorgon och ytterligare en skulle ha svårt att ta sig till stan i rimlig tid.
   I morgon ska jag försöka vara hobbyinriktad. Har sovmorgon till klockan 22.00 då jag ska infinna mig på jobbet. Kanske hinner jag dansa lite på Skansen innan? Om molnen skingras ytterligare ikväll ska jag titta upp mot stjärnhimlen. Ännu fler "stjärnfall" är utlovade till ikväll då jorden passerar genom centrum av en meteroritsvärm, Perseiderna. Titta du med...

00-08-10, torsdag

Blev lite försenad till jobbet beroende på ställverksfel vid min hemmastation Rotebro. Såg tåget komma nedför Antunabacken näst intill i tid. Det blev dock stående en knapp kilometer norr om stationen, bredvid ett Arlandatåg vid infartssignalerna. Eftersom det dröjde innan något tåg över huvud taget togs emot stopp insåg jag att jag kunde gå och läsa tidningen inomhus i någorlunda lugn, ro och grepp om läget. Morgonluften var nämligen lite småruggig.
   Arbetsdagen blev bra. Ibland ganska många växlingsrörelser att hålla reda på, men inga större minnesförluster och därmed onödiga dröjsmål. Efter jobbet gick jag en sväng till affären. Väl hemma somnade jag raskt. Vaknade med möda framåt kvällen för att åka till Hågelby och dansa. Det blev en trevligare kväll än väntat, trots ett i mitt tycke aningen dåligt band. Framåt midnatt letade jag mig så sakteliga hemåt med tåg från Huddinge. Lagom trött bevittnade jag under min nattpromenad den sista biten delar av det skådespel himlen bjöd på, i form av "stjärnfall", ganska kraftigt norrsken och lättobserverade satelliter...

00-08-09, onsdag

Jag är stormförtjust i mina föräldrars hus. Många vackra byggnadslösningar, såväl inomhus som utomhus. Vilket underbart kök. I mitt eget hem och kök har jag bara kunnat konstatera att mitt trädiskställ från inflyttningen 1994 nu helt givit upp. På något sätt har disken staplats sig helt och hållet ostrukturerat. Det som var två hyllor disk är nu en. Det kan väl knappast vara en uppmaning till att diska mindre? Skulle inte tro det...
   Efter tisdagens besök hos mina föräldrar stannade jag hemma och inomhus resten av dagen. Hamnade i en riktigt djup misströstarsvacka där jag inte förmådde prestera nämnvärt mycket nyttigt. Allt jag rörde vid förblev i princip orört. Samtidigt tvingades jag fundera över min danstävlingsframtid. Kommer fundera vidare och tar en dag i taget. Letar kanske upp någon ny danspartner?
   Idag har motgångarna dock vänt och det har blivit en bra dag. Har hållt på med olika hemsidor, svarat på brev och till och med, (efter yttre påverkan från Annelie), fortsatt med modelljärnvägsbygget. Nu dags att ladda för morgondagens tidiga arbetsdag.

00-08-08, tisdag

Vädret bjuder på en blek sommarupplevelse. Eftersom det är halvklart är det visserligen en av de bättre dagarna denna sommar. Trots detta känns tillvaron lite obestämd. Själv har jag också haft motivationssvårigheter och koncentrationssvårigheter när det gäller mina hobbysysselsättningar. Har åter igen intensivt börjat snegla mot min modelljärnväg som skulle behöva ett rejält handtag för att ge mig den självklara trivselfaktor ett sådant konstverk kan ge. Det är bara antalet byggnadsbeslut som hindrar mig från att dyka på projektet samt det faktum att jag inte har någon att visa upp mina framsteg inför. Faktum är att jag inte byggt någonting sedan mars då det blev slut med min dåvarande flickvän. Hon förstod nog aldrig att det var hon som bidrog till min byggarglädje och den som jag ville skapa något vackert inför. För att det äkta skönhetsstadiet skall bli verklighet behövs nog några byggveckor till med lite tempo... Jag vill, jag vill, jag vill, men...
   En byggnation som däremot går bra är föräldrarnas husbygge. Om någon vecka står det helt inflyttningsklart. Efter att nu ha jobbat natt är jag nu på väg att besöka bygget och mina föräldrar. Jag sov kvar på jobbet under morgontimmarna för att passa in rätt förmiddagstid.
   Dagarna hemma i övrigt har varit lugna. Har mest läst och suttit vid datorn. Trevligt men lite tröttande när utomhusluften genom balkongdörren inte ger tillräckligt med utomhusupplevelser.

00-08-05, lördag   Bla. Västervikslägret...

Veckan har präglats av min vistelse på dansläger i Västervik. Efter en nattågsfärd natten mot måndag (31/7) till Nässjö (23.00-02.32) blev det sömn i vänthallen. Trots en mycket störande reklam-TV, uppskruvad på olidlig volym, som gick igång gång efter annan när jag just somnat och en förmodad "uteliggartant" pratandes och resonerande högt men otydligt för sig själv i andra änden av hallen, lyckades jag få en del nattsömn. Vid sextiden tog jag en kopp kaffe och gick sedan till bussen via en bankomat. Under bussresan, (06.20-08.50), kunde jag koppla av ordentligt då jag skulle till slutstationen. Var i princip bara vaken när vi åkte igenom Eksjö och Vimmerby. Vaknade när mobiltelefonen ringde och vi redan kryssade bland Västerviks gator. Min danspartner checkade hur långt jag var kommen. Första lektionen startade nämligen vid niotiden.
   Tog mig en skön promenad till lägerområdet. Checkade in och var endast en kvart sen. Början av lägret gick lite i besvikelsens anda. Förutsättningarna var allt annat än goda och önskvärda. Min danspartner var ordentligt förkyld. Vi bantade vårt träningsprogram och tog bort prova-på-kursen i Salsa. Fram till onsdagen var det i stort sett bara våra privatlektioner som bringade någon tillfredsställelse. I övrigt hade jag kunnat vara på plats i två timmar och nedtecknat den teori som nu slukades i ett utdraget tempo. Det var inte många svettiga timmar, något som jag hade sett fram emot. Nya tankar som direkt skulle ha kunnat testats...
   Efter onsdagen tog sig veckan en positivare fas. Vi var nu visserligen fler klubbkompisar och jag lite mer vid sidan av en danspartner med annat socialt partnerskap. Ingen träningsintencitet att jämföra med tidigare års träningsläger för min del, men med teorinyheter som jag i alla fall kunde drömtyda och behandla i vågrätt läge.
   Det första riktigt stora träningstillfället kom först på torsdagskvällen efter en partykväll med rejält tilltagen ostbricka. Nu kunde jag utprova delar av de förändringskrav som privatlektionerna påfört mig. Vissa problem kvarstod naturligtvis, men med ett antal underbart duktiga danstjejer kunde jag skapa dans med fingertoppskänsla och musikanpassning som jag tidigare bara sett på dansvideos. Ärligt talat längtar jag till Ö-viksmaran i september. Då brukar nya sommarkunskaper ha satt sig och bli brukbara i gott sällskap.
   I samband med nämnandet av fester måste jag lyfta fram den härliga grillfesten som gav mig gott humör under måndagskvällen samt Ölkvällen med alla närvarande från klubben, på en restaurant under onsdagskvällen. Alla som var med runt lägerelden kommer att minnas historier om "Pelle" och sången om "Pappa haj, mamma haj, bror haj, morfar haj och lilla baby haj".

När jag under fredagseftermiddagen satte mig på tåget hem var jag i alla fall nöjd och glad och huvudet packat med tänkvärda råd och utmaningar. Dessutom hade lägret fått mig att förstå värdet i den bok jag tidigare fått från Annelie. Hon hade sagt att den var som skriven för mig. Det hade jag inte förstått under de första 26 sidorna utan först några kapitel in i boken, (vet nog inte riktigt så noga när jag blev totalt hängivet fängslad, men ändå...). Nu sträckläste jag boken, "Om en pojke" av Nick Hornby, så ofta jag bara kunde. På sovsäcken, tåget och slutligen på Puben "The Loft" i skenet av ett stearinljus. Efter hemkomsten hade jag nämligen ingen större lust att låta fredagskvällen försvinna i ensamhet. Vad kunde då vara mer lockande än just en kall öl och min favoritbok, stimulerande omgivning och ett mysigt stearinljussken. Jag stormtrivdes även om jag antog att det skulle dra blickarna till mig. Efter ett tag tyckte jag mig själv vara ett exotiskt inslag i pubmiljön. Och mycket riktigt var det ett gäng som tyckte att jag inte bara skulle le för mig själv utan komma och göra dem sällskap. Partygägnet bestod av mest Engelskor, Skottar och ett par svenskar. Vi splittrades visserligen kort därefter eftersom stängningstiden var inne...
   Strövade till nattbussen och bevittnade där hur en snäll söt sjuttonårig tjej bjöd bort en cigarett till en jämnårig grabb och sedan tvingades diskutera med två medelålders latin-män om allt ifrån livserfarenhet, språkkunskap till just cigaretternas styrka. Även de ville ha en cigarett av flickan men var högst ovilliga att ge någon i utbyte. Sedan skulle de utan vidare till samma ort som hon, trots att de inte hade den blekaste aning om bussnummer. Själv fick jag den ganska tacksamma uppgiften att avleda männens intresse. Därefter ombads jag att sitta bredvid henne under nattbussfärden. Ett trevligt samtal och uppdrag som belönades med en lång och uppenbart tacksam kram.

Lördagen gav tid för återhämtning på hemmaplan. Åkte på kvällen till Skansen för att dansa. Hade mycket från danslägret i huvudet gällande dansutförande och teknik, vilket bidrog till varierande grad av njutning under kvällen. Svårt att känna trygghet när man inte vet vart ens egna ben finns i alla turer. Trevligt nog dök Annelie och Helena upp och gav mig annat att tänka på. Hemvägen bjöd på bilskjuts och problem för tjejerna att hinna i tid till tåget. Själv fick jag sällskap en liten bit eftersom jag följde med Kungsängentåget till Karlberg. Där lånade jag på egen inrådan ut mobiltelefonen till en söt tjej vars pojkvän just hade lyckats åka iväg med hennes hemnycklar. Riktigt trevligt att hamna mitt i hetluften och vara "räddaren i nöden"...

 
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!