"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, september 1999

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

99-10-01, fredag

Efter en lång väntan i Hässleholm, på ett 1h 30min sent X2000, känns det nu bra att få matbrickan serverad vid platsen. Enda riktiga anledningen till misströstan finns i det faktum att jag ska iväg och dansa i Skultuna, efter att skyndsamt ha gjort mig i ordning direkt efter min hemkomst. Med stor risk kommer jag nu att missa halva danskvällen, men dans behöver jag verkligen för att stilla min dansabstinens.
   Veckan i Ängelholm har gått otroligt snabbt. Ordergivning om mötesförändringar, "kvarhållningsorder" (S9), "nytillkomna k-möten" (S9) samt "framgångsorder" (S8), kan vara riktigt kluriga. Just därför har resten av veckans paragrafer haft en tendens att verka bra många gånger enklare.
   Gårdagskvällen i Helsingör blev riktigt gemytlig. Spenderade faktiskt inte en enda krona på annat än ett restaurantbesök tillsammans med de övriga i sällskapet. Jag var naturligtvis långsamast med att äta upp min portion eftersom jag också satt och bubblade riktigt rikligt. Nu gjorde detta ingenting. Affärerna hade stängt och stressfaktorn var lika med "noll". Även efter hemkomst till hotellet blev det en lugn afton.

99-09-30, torsdag

Man kan lugnt säga att tågklarerarkursen tar på krafterna. Stimulansen finns dock varje dag, både lektionstid och flertalet gånger även under fritiden. Det är inte helt ovanligt att tankarna flyger bort i trakterna kring någon genomgången paragraf. Kommer frågorna under lektionstid kan jag inte låta bli att söka svaret i en öppen fråga. Kommer den när jag kopplar av i "kammaren" nödgas jag av min nyfikenhet att slå upp den i "SÄO" så fort jag bara kan. Det är helt klart en styrka att vara nyfiken när man studerar. Motivationen ökar i takt med nyvaknade tankar och förklaringar, utom när kunskapsbanken känns överfull.
   Tisdagen försvann i ett nafs. Onsdagen bjöd på underhållning i samband med ett biobesök. Såg den mycket bra filmen "VUXNA MÄNNISKOR". En film jag verkligen kan rekommendera trots att man blir lite smått förskräckt över att filmen nästan får en att sympatisera med vissa av dom som gör felsteg... "Hon var ju söt ju..." "Nej, så kan jag ju inte tänka, eller...". "Tänker alla så...?" "Nej, jag bara skojade, eller..." Hur som helst, se filmen för ett antal goda skratt...
   I kväll blir det troligtvis en sväng över till Helsingör i Danmark. Funderar på att eventuellt köpa en fiberoptisk lampa. Den var billig senast jag var på andra sidan Öresund. Vi planerar att åka direkt efter kursdagens slut.

99-09-27, måndag

De senaste dagarna har bjudit på riktigt spännande äventyr. Den vemodiga känslan som präglade fredagen blev som bortblåst under kvällen. Helgen har dock genomlevts med blandade sinnesstämningar, allt ifrån rastlöshet, ineffektivitet, tristess, bra och dålig stress till underbart lugn och harmonisk tillfredsställelse.

Fredagskvällen den 24/9-99
När danskvällen på "Nalen" blev verklighet, blev det precis en så lyckad kväll som man kunde önska sig. Hittade nästan alla de danstjejer jag önskat på golvet. Lättad tog jag ett djupt andetag innan jag gav mig ut på dansgolvet för att njuta fullt ut. Efteråt, (efter 5 timmars dans), var jag fascinerad över att jag fortfarande stod upp. Antalet danser jag stått var få, i princip bara vid tillfällen när jag druckit vatten. Tog nattbussen hem direkt efter danskvällens slut.

Lördagen den 25/9
Jag hade bestämt mig för att njuta av en riktig sovmorgon. Sov i omgångar till början av eftermiddagen. Jag var riktigt seg till att börja med och drog mig mycket för att göra det jag kanske egentligen borde inom hushållet. Det kändes som om det var middagsdags snarare än frukostdags, varför jag direkt gjorde i ordning lasagne.
   Den mest betydelsefulla sysselsättningen för eftermiddagen var e-mailskrivande. Hann med många vänner och svar. Strax före 17-tiden satt jag åter igen vid datorn. En av mina "tjej-ICQare" från Göteborg var uppkopplad. Samtidigt som vi började konversera föll mina ögon på den rikstäckande tågtidtabellen. Rastlös som jag var skulle jag göra mycket för att rymma ifrån hemmets väggar. Nästan ögonblickligen beslutades om en "blinddate". Konversationen över ICQ fortsatte ytterligare några minutrar för att klargöra detaljerna. Mellan varje meddelande var jag dock tvungen att agera kvickt och klokt. Packningen blev ovanligt snabbt färdigställd. De spenderbara 25 minutrarna från beslut till handling, i egenskap av nyduschad, fräsch och inspirationsfylld luffare med packningen på ryggen, gick oerhört snabbt. Det var först på pendeltåget in till Stockholm C som jag över huvud taget fick ett tillfälle att beställa biljett till Göteborg med X2000. När alla pusselbitar fallit på plats utan missöden kunde jag tillbakalutad i fotöljen skicka ett SMS-meddelande som bekräftade ankomsttiden till Göteborg. Marginalerna hade varit små mellan biljettbeställandet, pendeltågsresan, biljettuthämtningen och avresan med X2000. Nu var jag i alla fall PÅ VÄG MOT DET OKÄNDA.
   Under nästan hela resan var jag duktig och läste "SÄO". Kanske inspirerades jag av den söta Skövde-tjej som mitt emot mig satt och läste någon form av ekonomi. Inom stolgruppen, (fyrgrupp), var stämningen över huvud taget roande och mycket god redan från första stund. Den korta förberedelsetiden innan avfärd hemifrån hade inkluderat planer för rakning och tandborstning under tågfärden. Kom dock på att jag glömt rakapparaten hemma i all iver. (Visade sig inte stämma när jag åter i Stockholm fann rakapparaten liggandes i rätt fack på väskan). Hur som helst skulle det bli den orakade och bekväma profilen av mig att visa. En profil och känsla som faktiskt dagen till ära var den mest ärliga och mest passade bilden av mig resande utan krav och utan speciella avsikter. Det mest förvånansvärda var nog inte resan mot främmande mark, utan upptäckten att VÄRLDEN ÄR LITEN.
   Fick en snabb guidad tur i den okända lägenheten tillhörande värdinnans syster och katter. Den första lustiga detaljen presenterades egentligen redan vid mötet på Göteborg C. Jag blev mött av en mörkhårig tjej bärandes en väst med signalorange färg, märkt med "Tågtrafikledningen". Det visade sig att hennes syrra är en i gänget trafikinformatörer som finns i landet, det yrke jag själv nyss lämnat. Efter någon timma i lägenheten fick jag också möta syrran. Då visade det sig att hon kände ett stort antal av mina kollegor på Tågledningscentralen i Stockholm.

Framåt småtimmarna gick vi ut till ett mysigt ställe med live-band, (Dancin Dingos). I takt med att trängseln ökade steg också trivselfaktorn. Jag var lite frustrerad över den stora mängden engelskspråkiga personer. Eftersom jag inte orkade engagera mig och koncentrera mig på utrikiska missade jag säkert kontakten med många roliga personer, såväl Svenskar som Australiensiskor osv...
Tidigt började jag beundra smidigheten hos en av servitriserna. Hon var snäll men samtidigt begåvad med en riktigt tuff handlingskraft och respektingivande "POWER" i folkmassan. På något sätt känns det fortfarande som om jag skulle ha träffat henne tidigare och i helt andra sammanhang, men jag tror ändå att jag har fel om jag gissar att hon dansar. Tidigt fick jag veta av Helene att man aldrig kunde lyckas flirta "framgångsrikt" med personalen, så jag lät bli och lät intresset stanna vid beundran. Att jag kom i stamgästsällskap bidrog säkert mycket till personalens "OMVÅRDNAD". I ett läge när jag blivit lämnad ensam blev jag erbjuden att få leverans av dryck till mitt ståbord. Annars var det uteslutande bardisken som gällde när strupen var torr. Jag avböjde dock erbjudandet och bad att få återkomma, något som jag också gjorde en timma senare. Då fick jag snabb och effektiv behandling av servitrisen som hade vägarna förbi bardisken. Det fick bli cider denna gång. När hon rotade efter växel ansåg jag att det inte var så noga med enkronorna. Hon greppade läget snabbt och gav mig det mest minnesvärda för hela kvällen, en fyllig och VÄLPLACERAD KYSS kyss på kinden vars känsla minnesmässigt satt kvar under lång tid. Jag beundrade henne inte mindre efter det. Blev nog snarare en aning blyg gentemot henne...
   När stället stängde vid 3-tiden gick vi vidare till nästa ställe. Här lyckades jag aldrig känna riktig ro och förbryllades fortfarande av mängden utrikiska. Men jag hade det bra i alla fall. Detta intygades av en jämngammal grabb på toaletten som sa att jag verkligen såg lycklig ut. Vid 5-tiden gick vi, (jag, Helen och en kompis till henne), till Mc Donalds. Lilla menyn var perfekt för lilla mig. I den tidiga morgonen blev det så slutligen läggdags...

Söndagen den 26/9-99
Var på benen vid 11-tiden. Tackade för mig och drog mig ganska snabbt iväg hemåt eftersom jag behövde packa inför Ängelholmsresan och kursveckan. Gjorde vissa förberedelser inför måndagens styrelsemöte som jag inte skulle kunna närvara på. Hann med en sväng till jobbet innan avfärd, lagom för att kunna konstatera att praktikveckorna skulle komma att tillbringas i Fagersta och Borås.
   Efter nattmackan i min singelkupé lät jag sömnen gripa tag om mig. Vaknade bara en gång under natten. Underbar sömn även om vagnens girdämpare verkade vara aningen slitna.

Måndagen den 27/9-99
En snabblunch som vanlig på hotell "Lundia" innan det var dags för den sista biten Lund- Ängelholm. Checkade in på hotellet innan det var dags för skoldag. Kvällen blev riktigt roande. Åt klyftpotatis med dipp tillsammans med flera av mina kurskamrater. Vi blev kvar flera timmar i takt med att dryckesnotan ökade. För mig blev det dock till ett rimligt pris efter att ha druckit öl, citronvatten och Coca-Cola. Pluggande blev det inte denna kväll...

99-09-24, fredag

Idag bjuder naturen på ihållande regn. Det är visserligen fortfarande ganska varmt och förvånansvärt många gröna träd kvar, men inom mig har det bitit sig fast en nästan bitter känsla av råkall höst. Någonting olustigt och oinspirerande smyger runt mina fötter utan att jag vet varför. Hoppas kunna ändra på denna känsla ikväll när jag ämnar dansa på "Nalen" eller möjligtvis på "Mälarsalen". Kanske är det även detta faktum som gnager, att alla roliga dansare riskerar att spridas ut på två olika ställen. Jag behöver allt tänkbart roligt folk omkring mig just nu...
   Arbetsdagen bjöd bara på ett litet studiebesök vid Tomtebodas ställverk. Växlingstrafiken var i det närmaste obefintlig under vårt besök, varför mesta tiden förflöt med allmänna diskussionsämnen.
   Nu är jag trött...

99-09-23, torsdag

Idag har jag fortsatt lägga tågvägar. Denna gång var jag och Thomas på besök vid lokalställverket i Södertälje. Ställverket är mer eller mindre att betrakta som "antikt", av samma typ som i Åstorp. Hur som helst tog det ett bra tag innan jag lyckades tolka spårplanen på ett säkert sätt. Att lägga växlarna med "rätt handlag" var också en mycket ädel konst. Vid tjugonde växelläggningen började jag få in snitsen. Sedan var det bara att få växlarnas läge bekräftade genom växelförregling och "kör" i signalerna.
   Vid 14-tiden var arbetsdagen över. En nyttig och rolig praktikdag trots alla inlärningsproblem och ogrundade grymtningar. Åkte sedan till Stockholm för att köpa några skivor. NORDMAN med "Ingenmansland" stod överst på min inköpslista. Trevligt nog hittade jag den ganska lätt. ROXETTE fick också plats i inköpskassen innan jag begav mig till mina hemtrakter.
   Kvällen kommer troligtvis att bjuda på städning och diverse småplockande i lägenheten. Först blir det dock till att handla lite mat, om nu jäst och nyponsoppa räknas in i denna kategori, i någon av kostcirkelns tårtbitar...

99-09-22, onsdag

Just nu är det lite svårt att samla tankarna. Om det beror på att jag sitter på pendeltåget hem mitt i en bråkande och stojig mellanstadieklass eller om det beror på dagens alla intryck från arbetet vet jag inte. Har i alla fall övat på Stockholms närställverk och lite grann på fjärrställverket söder om Stockholm. Har idag lagt mina första tåg- och växlingsvägar kors och tvärs mellan Älvsjö och Stockholm C. Riktigt givande att få omsätta teori till praktik.

Gårdagen bjöd på ett studiebesök och rundvandring på Hagalunds vagn-, lok- och heltågsverkstad. Trots att detta var min arbetsplats under 6 veckor år 1990, har mycket förändrats. Byggnader har tillkommit och fordonsparken förändrats till viss del. Hur som helst ett trevligt och omväxlande besök.
   Gårdagskvällen inriktade sig främst på avloppsrensning och städning i badrummet. Det var ett ovanligt fräscht och lättstädat avlopp denna gång. Innan det var läggdags blev det e-mailskrivande till flera av mina vänner samt en liten aning styrelsearbete. I övrigt inget anmärkningsvärt.

99-09-20, måndag

Även om dagen i viss mening bjudit på motgångar så måste jag erkänna att det sammanfattningsvis blev en dag med mer än betygsmässigt godkänt. "Fånga dagen" sa filmen "Döda poeters sällskap", ett budskap som jag verkligen har följt idag. Dagen har inte inneburit några nämnvärda tvång, snarare motsatsen och nästan fulländad glädje.
   Dagen började med sikte på att ta en sväng förbi jobbet för att läsa igenom den senaste tidens instruktionsmemon respektive e-mail. Även om jag tillslut kom iväg som jag tänkt, blev tiden på jobbet aningen knapp i slutänden. Nåväl, jag hann med tåget till Uppsala. I Uppsala skulle dagens schemalagda tid tillbringas i form av praktik på "Tåg X". Jag och Thomas fick svar på ganska många frågor som hade med den gångna kursveckan att göra. Det var intressant, speciellt med tanke på att Stockholm och "Fjärren" snart tar över tågövervakningen för stationen dygnet om. Fakta som kommer att vara verklighet och vardag när jag pluggat klart.
   Vid 13-tiden hade vi inspekterat tillräckligt. Jag stannade kvar i Uppsala med tron att jag skulle kunna finna min okända beundrarinna som mailat mig sedan i somras. Onekligen misslyckades jag eftersom jag tydligen hade allt för få fakta och allt för lite kunskap om vart en doktorand kunde vara placerad. Misströstande gick jag till biblioteket för att sitta i "mail-kö". I mitt snällt aggresiva och besvikna tillstånd kunde jag framföra god, (välriktad), kritik mot kösystemets ineffektivitet i jämförelse med andra bibliotek omkring i landet. Som mest fanns tre lediga datorer där någon på Uppsala Stadsbibliotek bestämt att e-mailskrivande ej fick förekomma som en del av "internettandet". I stället var man tvungen att sitta i knät på sex ivrigt väntande personer, som var och en utan bokning tilldelades 15 minuter var. Alltså totalt 3 overksamma datorer om sammanlagt 60 (byråkratiskt outnyttjade) nyttominuter, under min dryga timmas väntan. Till glädje för de väntande efter mig så var jag klar inom tio minuter, sedan jag väl fått tillgång till en dator. Hoppas kritiken leder till något konstruktivt och värdefullt...

Den goda halvan av dagen tog snart vid. Lugnade ner mina konstruktiva känslor på ett fik och vände dom till positiv planering. Var till en början lite osäker på vad jag ville göra i kvällen, men gick till Uppsala Central för att ta tåget hem. Nattåget mot Kiruna och Narvik såg dock mer inbjudande ut. På vinst och förlust hoppade jag istället på det, i riktning mot Gävle. Min förhoppning var att kunna få överräcka en bukett rosor till en tjej som verkligen kan förmedla glädje till mitt sinne. Om allt ville sig väl, skulle hon säkert kunna komma att betyda mycket för mig i min framtid.
   Ringde henne efter ankomsten, samtidigt som det visade sig att jag var på väg åt helt fel håll. Jag störde henne visserligen i hennes pluggande, tyvärr, men fick ändå den stora glädjen att njuta av hennes sällskap på en pub. Mer än jag vågat hoppas på när nattåget spontant togs i besittning någon timma tidigare. I riktigt avkopplad form tog diskussionerna fart. Mitt intryck av henne har inte försämrats det minsta. Vi tog farväl av varandra vid stationen strax före klockan 22, en dryg halvtimma före mitt tågs avgång hemåt. När jag nu sitter på X2000 och skriver vågar jag påstå att jag fortfarande har glimten i ögat med nya laddade batterier i bagaget...

99-09-19, söndag

Om jag ska vara riktigt ärlig, har jag tyckt att dom två senaste dagarna har varit riktigt tråkiga. Kanske räcker med benämningen "småtråkiga" i alla fall... Troligtvis är det förkylningen som tagit udden av mig, tillsammans med saknaden av folk runt omkring mig. Det har faktiskt varit lite tomt i lägenheten. Samtidigt har jag dragit mig lite för att ta närmare och direkt kontakt med någon så länge tröttheten varit ett faktum.
   Glädjeämnen finns dock. Inkomna och lite oväntade e-mail från olika vänner har inneburit glimtar av glädje. Samtidigt har detta varit ytterligare en anledning till att jag tillfälligtvis längtat bort hemifrån.

Efter hemkomsten från Ängelholm i fredags åkte jag ut till "Yesterday" och dansade. Tempot var högt och mina krafter sinade mot slutet. En trevlig danskväll med förvånansvärt stora dansytor. Troligtvis var många i Skultuna och dansade. Några nya trevliga ansikten registrerades och representerades av nyinflyttade studentskor.
   Pluggandet har under helgen fått stå tillbaka för min del, till förmån för styrelsearbete. Är i princip tillfredsställd med insatsen även om det nu på allvar börjar kännas att det är ett svårgreppbart arbete på distans, lite bortanför den dagliga horisonten. Det kan ibland vara svårt att bilda sig en egen uppfattning i frågor som inte direkt kan bekräftas med egna ögon utanför det egna fönstret. Fortsätter dock så gott jag kan...

99-09-17, fredag

Åter igen sittandes på ett tåg, denna gången hemåt. Det har varit begränsat med tid för dagboksskrivande denna vecka. Studierna har fått gå före och det känns nu efter avslutat prov jätte bra. Provet blev mycket enklare än befarat. 60 poäng av 60 möjliga är helt enligt önskemål. Nivån för godkänt gick vid den fasta gränsen om 66% rätt.
   Måndagskvällen bjöd på grillparty och bad tillsammans med den andra TKL-gruppen. Tyvärr kommer vi att gå omlott och förbi varandra tidsmässigt hela utbildningstiden, varför vi knappt kommer att se skymten av dem mer än någon enstaka resdag. Hur som helst var de trevliga personer i det gänget också.
   Tisdagskvällen gick åt till pluggande. Jag gick ner till havet för att få lite lugn och ro. Solnedgången var oerhört vacker men omöjliggjorde ytterligare studier. I skymningsljuset vandrade jag därför hemåt till mitt hotellrum. Böckerna plockades fram och nyttjades sporadiskt även under resten av kvällen samtidigt som TV:n fick stå på.
   Onsdagskvällen blev rolig och trevlig den med. Nästan alla i kursen möttes upp "hemma" hos Jakob i hans hotellsvit. Tillsammans med chips och lättdryck smältes SÄO, (säkerhetsordningen), runt bordet. Vi pluggade tillsammans ett par timmar innan vi nöjda bröt upp ifrån pluggandet.
   Torsdagskvällen började med "Avocado-dipp" och två öl. Det som inte gått in tidigare i form av SÄO:ns grundbegrepp fick låta vänta på sig. Trots detta bläddrades det frenetiskt i böcker och pärmar under kvällen. Störst del av koncentrationen bjöds dock TV-tittandet.

De senaste dagarna har utöver tidigare nämnda händelser även inneburit en del snuva och nysningar. Riktigt återställd är jag inte ännu, men jag hoppas ändå kunna komma ut och dansa ikväll...

99-09-13, måndag    ... Bland annat Ö-viksmaran...

Då sitter man åter igen på tåget mellan Lund och Ängelholm tidigt om måndagsmorgonen och skriver dagbok. Helgen har varit mycket intensiv med långresor, dans, trevliga människor och viktig sömn...

Fredagen den 10/9-99
Efter en liten sovmorgon, om 30 minuter, var det välbehövlig frukosttid. När magen mättats gick jag ut på stan för att hämta "bankomatpengar". Det kändes som om det var dags att betala telefonräkningen som kraftigt växt i storlek i och med mitt lyckade datoruppkopplande. Som botemedel till kostnaden börjar jag nu hitta nya rutiner för bland annat e-mailskrivande. Kostnaden borde kunna hållas nere något trots avgiften på 45 kr/timma för samtal.
   Kursdagen innehöll en genomgång av anställningsvilkor. Omkring lunchtid kunde man så koppla av med "helgvila". För mig skulle det bli en intensiv helg och kanske mindre av varan "vila", men med desto mer skoj. Jag och några kursare gick och åt på Åhléns innan det var dags för den sista packningsrundan och den sista e-mailchecken. Klockan 14.40 bar det av upp mot Göteborg/ Mellansel/ Örnsköldsvik.
   Eftersom jag vet vad som komma skall på utbildningsfronten, hade jag med mig "SÄO", som det enda av "läsvärde". Stillade min nyfikenhet på några punkter innan kvällen kom. I Göteborg gjorde jag ett entimmas uppehåll i väntan på nattåget. Spenderade det mesta av denna tid i solen utanför centralstationen. Härligt värmande sol och inget att klaga på.
   Eftersom jag arbetat med tågföringen i hela Mälardalsområdet, vet jag av erfarenhet att nattåget från Göteborg som regel är sent. Så blev det även denna fredag. Strax före avgångstid hade en riktigt berusad man travat ombord. Han skulle avhysas från tåget innan avgång kunde ske. 15 minuter senare hade vakterna gjort sitt jobb på ett lugnt och metodiskt sätt, varvid vi kunde få tillstånd att åka. Efter någon timmas färd fick jag sällskap i hytten. En trevlig tjej boendes i Sundsvall. Efter en stunds konversation visade det sig att hon kände till en fd klasskamrat från min lågstadietid, vars namn fortfarande klingar vackert. Tyvärr flyttade denna skönhet, (klasskamraten som jag hade ett hemligt blinkande öga för), tidigt tillbaka till Njurunda. Frågorna var många men svaren något begränsade, eftersom mitt resesällskap inte sett till henne på länge. Min nyfikenhet var dock såpass stor att det motiverade mig till att skriva ett litet brev, att levereras till säker adress.
   En skagenbaguette fick utgöra kvällsvard tillsammans med kaffe innan det blev dags för sömn. En relativt god sömn blev det även om jag fick gå upp i tidigt om morgonen.

Lördagen den 11/9-99
I Mellansel väntade en taxi som jag och övriga Ö-viksresenärer tog. Färden bjöd på lättande dimmoln, tre älgar och ett rådjur trots att jag sov den mesta biten av halvtimmasresan.
   I Ö-vik tog jag direkt min tillflykt till Folkets hus för att lämpa av mig packningen. Eftersom jag tyckte mina utforskningsmöjligheter var begränsade i det skumma lägenhetsljuset så begav jag mig ut på stan i jakt på en toalett. Gick ner till restauranten "Route 66" för att tillse mina behov och därefter inta en morgonfika och ladda inför vad som komma skulle...

Morgonen var underbart ljum när jag åter igen vandrade upp till Folkets hus. Ett totalt lugn rådde ännu några timmar i sovlokalen. Inte konstigt med tanke på att dansarnas sömn ännu bara var ung. Jag bredde ut mitt liggunderlag i korridoren och la mig i sovsäcken. Vid tiotiden började alla röra på sig. Frukosten fyllde sin funktion och innebar en bra start för mig när det gällde att få grepp om vilka som var på plats. Många kända och trevliga ansikten från tidigare resor.
   Paradisbadet blev nästa anhalt och evenemang. Största delen av min vistelse där spenderades i relaxavdelningen. Ytterligare ett tillfälle att få prata med alla dansvänner i så väl bubbelpol som bastu. Några nya ansikten fick så småning om också namn. Allt för raskt var eftermiddagen kommen. Det var dags att göra sig "fin" inför kvällen. Direkt från badhust gick vi upp till övernattningslägenheten för att packa ut i bussen. Jag hade tur som fick följa med sovbussen hem. Från början hade den varit fullbokad.
    Bussen tog oss till "Parken" i Ö-vik. Middagen spenderades traditionsenligt i direkt anslutning till den blivande, (nu folktomma), danssalongen. Nu hade jag även träffat min kompis Ulrika P från hemifrån. Ett mycket trevligt bordsällskap som bidrog till att middagen blev behållningsvärd. Middagen bjöd ytterligare på något mer fördjupade bekantskaper med några och lite mer långväga ögonkast med andra. Egentligen otroligt härligt att vara med när det samlas så många trevliga och glada personer på en gång, (vissa fascineras lätt ;-). Dock aningen svårt att sitta sitta still när man vill hinna prata med alla...
   Dansen startade tidtabellsenligt vid 19-tiden. Det tog inte lång stund innan svetten lackade och alla danser blev "varmt intima". En danskväll i denna anda måste upplevas på plats. Nästan omöjligt att förmedla en rättvis bild med skrivna ord. Hur som helst varade dansen till någon gång mellan klockan 03.00 och 04.00. Trots att kroppen började sätta stopp för intensivt dansande, längtade man ändå ut på dansgolvet. Detta syndrom brukar tillta i styrka när de sista minutrarna och danserna närmar sig och man inser att man skulle vilja hinna dansa med så många fler och i synnerhet fler danser med någon "speciell". Behöver man antyda mer?

Söndagen den 12/9-99
Direkt efter dansens slut rullades smörgåsvagnen ut, avsedd för oss dansbussresenärer. Trots att energitillskottet var behövligt var det svårt att ställa om från ihärdig dans med "svälttillstånd" till "näringsintagsanpassat tillsånd".
    Under tiden banden packade ihop sina saker på scen, fick vi möjlighet att låna deras duschar. En mer eller mindre nödvändig anpassning inför nattbussresan. Med risk för att få de "sämsta" liggplaterna unnade jag mig denna upputsning utan att tveka någon längre tid. Många av sovplaterna var visserligen upptagna, men mitt sovsällskap blev en trevlig norrländska bosatt i Västerås, så jag kan inte klaga...
   Bussen lämnade Ö-vik efter att klockan slagit 05.30. Resan gick smidigt söderut. Jag tyckte att jag sov en hel del, (även om ögonen kanske var mer öppna än stängda). Bekräftelse på att sömnkvoten inte var uppfylld fick jag senare på eftermiddagen, efter hemkomsten, då jag sov som en död sill. Under bussfärdens gång bytte jag telefonnummer med bussens huvudpersoner, dvs personer jag inte vill mista kontakten med... Hur som helst känns det alltid som om tiden under resorna är för kort och tiden mellan dem för lång... (Ofrånkomligt)... Vid hemkomsten till Stockholm var det bittert som vanligt att ta farväl, lika bittert som det varit innan att låta vännerna gå av på deras hemorter. Hur som helst inser jag att jag även denna resa kommer att leva kvar och bidra till ett långt och härligt liv med upplevda minnesbilder. Mmmmmmmmm...
Hemkomsten präglades av en stor hög post, djup sömn och slutligen packning inför kvällens resa till Ängelholm. Väl på sovvagnen sov jag som en stock igen och vaknade endast någon enstaka gång under färden till bytesstationen Lund.

Måndagen den 13/9
När dagboksanteckningarna började skrivas befann jag mig på tåget mellan Lund och Ängelholm. Då hade jag njutit av en hotellfrukost om ca tio minuters längd som ingick i tågbiljetten. Nu har dagen gått och vi har fått smaka på utbildningens verklighet. Mängder med begrepp och så småning om plugg. Ikväll blir det dock samling kurserna emellan och korvgrillning. Ska bli både gott och spännande. Dags att dra iväg...

99-09-09, torsdag

Idag har det varit en riktigt trevlig dag. I morgon ska vi ha genomgång av anställningsvillkor, därför har vi nu under kvällen tagit oss ett par glas rödvin tillsammans med baguetter och olika ostar samt grönsaker... Skämt å sido, ingen fara på taket... Vad vi kommit fram till istället är att vi kan få fruktansvärt roligt tillsammans även under framtida SÄO-studier, (Studierna av Säkerhetsförordningar). Som komplement till självstudier har vi planer på att under ordnade former plugga tillsammans inom gruppen.
   I övrigt har dagen ägnats åt Elsäkerhet och "BVF 050". En heldagskurs som avslutades med ett prov av mindre omfattning.
   Direkt efter jobbet gick de flesta från gruppen ner till havet för att bada. Underbart skönt även om lite kallare vatten drivit in sedan sist. Torkningen skedde i samband med en långpromenad längs stranden. Super mysigt och skönt, trots att solens strålar delvis skymdes av ett tunt dis. Nästa punkt på den oskrivna strandaktivitetslistan blev bygget av en "hel infrastruktur". Det blev en konstgjord sjö med bebyggelse, järnväg, bro, linbana samt reklamskylt. I dammen bodde tillfälligtvis några maneter. Flertalet byggnadsverk, utom fyrtornet, besmyckades med snäckor. Efter ett andra dopp begav vi oss hemåt och till den nyss omtalade baguettemiddagen.

99-09-08, onsdag

En öl kan smaka riktigt gott. Frågan är vart den smakar som bäst. En sak är i alla fall säker, att en öl ute i det fria på den Danska sidan sundet inte är fel. Sitter tillsammans med de flesta från kursen. Vi har varit på studiebesök i Åstorp och i Helsingborg för att se hur tågklareringen går till. Efter besöket i Helsingborg var det naturligt att gå på båten till Helsingör. Vad kvällen i övrigt bjuder står ännu skrivet i stjärnorna...

99-09-07, tisdag

Nu redan andra dagen börjar det kännas riktigt hemvant. Rummet fick jag trevligt nog behålla eftersom en avbokning inkommit. Skoldagen bestod av ABC-utbildning med tillhörande hjärt- och lungräddningsutbildning. Eftermiddagen bestod av brandkunskap och praktiska övningsmoment med brandsläckning av brinnande dockor och rapsoljebad. Under dagens långlunch hann jag äta, skicka e-mail från bibliotekets datorer och dessutom handla. Under kvällen lyckades jag för första gången logga in mig på nätet ifrån min bärbara dator. Isoleringen med omvärlden var bruten.
   Ännu en måltid och en öl blev det innan vi gick långpromenad till havet. Vattnet var det varmaste jag mött i år. Eftersom jag hade badbyxor och handduk med mig så tog jag mig vatten över huvudet. Det blev inte mycket mer än ett dopp, för det var riktigt långgrunt. Ivrigare var istället ett sällskap ungdomar och deras hund. Hunden hittade dessutom ett underbart piss-ställe innanför murarna till ett riktigt stort sandslott. Kanske markerade han sitt palats?
   Efter badet och en god stund på stranden gick vi över till en av våra kurskamraters stugor. Hon bodde mysigt och flott inte allt för långt från stranden. Nog för att jag trivs i centrum, men mysigt var det. Mörkret kom snabbt och var riktigt dominerande när vi någon timma senare traskade hem på "skogsvägarna"

99-09-06, måndag

Trots att klockan ännu bara är slagen sju på morgonen, finns det gott om uppslag till dagboksskrivande. Just nu finns det också lite tid över. Sitter tillbakalutad i min 1:a-klassfotölj på väg mellan Lund och Ängelholm. Dags för en liten tillbakablick.
   Sedan jag igår packat klart och skrivit i dagboken ringde jag mina föräldrar. Egentligen hade jag tänkt bjuda över dem på en kopp kaffe, men det lät som om de hade mer glädje av tiden på hemmaplan. Därför kastade jag om planerna i mitt huvud och bestämde mig för att lyckas med det jag innan antagit skulle vara omöjligt. Jag ville dansa före min avfärd.
    Sagt och gjort... Jag gick hem till mina föräldrar och lånade deras bil. Samtidigt hade jag fått löfte om att dom skulle hjälpa mig att komma med nattåget senare under kvällen. Efter att ha kollat igenom en hög med gamla kläder kunde jag åka iväg på en extra njutbar livsnjutarrunda. Strax efter klockan 19 var jag på danspalatset "Yesterday" och tog mina första danssteg. Eftersom både "Wahlströms" och "Zlips" spelade var nästan allt bra dansfolk där. Det blev en riktig höjdarkväll. Skulle gärna fortsatt dansen till långt inpå natten, men en och en halv timma innan danskvällens slut var jag tvungen att ta min sista bugg och foxtrot. Som vanligt fick den sista underbara dansen representera en mycket intensiv och lyckad kväll. Ibland vill man aldrig släppa taget...

Bilfärden hem till föräldrahemmet gick också bra. Samspelet mellan den lyckade danskvällen och underbar ljuv musik från bilstereon, (One more try, Timmie T), gjorde inte kvällen sämre. Hämtade det sista av min packning hemma och anlände nästan minutexakt vid föräldrahemmet. Några minuter senare var vi på väg till Stockholm Central med mig bakom ratten. Vid min arbetsplats hoppade jag av och gav plats för pappa vid ratten. Tog farväl av mina föräldrar och förberedde min avfärd.
   Tidigare har jag nästan alltid resonerat att det är "överflöd och lyx" med dusch i en singelkupé, men denna gången var det precis vad jag behövde och hade planerat in. Svettig efter den underbara danskvällen ställde jag mig nästan omgående under duschens strålar. Härligt och njutbart...
   Nattsömnen kom inte omgående smygande. Min kupé var varm och krävde vädring. När temperaturen sänkts och hettan mildrats något, kom sömnen smygande. Det märktes att jag fortfarande var fängslad i en underbar nära foxtrot, för precis som i gamla dagar vred och vände jag ivrigt i sängen under natten och behövde ständigt vattenpåfyllning. Gick inte att ligga still med mina härliga drömmar i huvudet. Sömnen krävde nästan rörlig simulering i takt med den taktfast gungande och vaggande vagnen.

Vid sextiden var det dags för uppstigning. En snabbdusch igen för att kvickna till snabbt. En halvtimma senare stod jag tillsammans med det övriga gänget på perrongen vid Lund central. Aningen vilsna skulle vi nu under den 20 minuter långa bytestiden hinna få svar på vart frukosten serverades, traska dit och sedan hinna spisa maten. Vi lyckades, även om det inte var den lugnaste frukost jag ätit. Vi fick gå ett par hundra meter innan vi kom fram till hotell "Lundia". För mig fick det bli ett par smörgåsar, lite yoghurt och en kopp kaffe innan det var dags att med raska steg vandra tillbaka till stationen och det tåg där jag just nu sitter...

Kvällen kom snabbt. Nu sitter jag på mitt hotellrum och summerar dagen. Det har varit mer sommar än höst idag också. Klockan närmar sig 21 men jag vill inte stänga varken balkongdörren eller fönstret. Kanske är det för att hotellrummet känns lite väl tomt. Inför morgondagen står jag tydligen på väntelista för ett rum. En av kurskamraterna har dock en svit med flera rum dit jag får ta min tillflykt om ingen avbokning inkommer. Jag är ju van att lyfta min ryggsäck, så det ska nog bli bra det med.
   Vad saknar jag då mest? Ja, ärligt talat har jag det nog riktigt bra här. Kanske beror instängdheten på min vana att kunna ha kontakt med omvärlden per dator. Tack och lov kunde jag checka min e-mail på biblioteket. Själv har jag ännu inte lyckats koppla upp min dator på nätet. Personalen säger att det ska gå, så jag får väl göra nya försök i morgon när klockslaget är mer humant för felringningar...
    Sitter och lyssnar på skivan från "Dawsons Creek". Tyvärr tyckte jag inte att denna delseries sista avsnitt slutade bra. För många öppna kort och för få svar. Måste man vänta till nästa avsnittsserie för att få se lite lycka?
   Nog om avsaknad av lycka och ensamhet. Skoldagen var intressant. Vi är ett "trevligt gäng" på 10 personer. Dagen innehöll två delar som jag redan behärskar ganska bra. Då bortser jag faktiskt från första timmans introduktion. Huvuddelarna var istället järnvägshistoria och fordonskännedom. Järnvägshistorian genomgicks på "Banmuséet.". Det är mycket som talar för att jag lägger mig tidigt ikväll. Jag är riktigt trött. En härlig kvällspromenad skulle nog egentligen vara en passande medicin...

99-09-05, söndag

Sitter just nu i min soffa i mitt hemtrevliga vardagsrum. Skulle kunna somna vilken sekund som helst trots att eftermiddagen inte är längre kommen än till 16.24. Hela helgen har jag spenderat hemma, bortsett ifrån fredagskvällens utflykt. Igår gick tvättmaskinen varm och idag har huvudsysslan varit packning. Har dessutom delat ut höstens första nummer av "Trollholmsbladet".
   Det som trots allt kanske glädjer mig mest är den återknutna kontakten med min "beundrarinna" från sommarens vistelse i Sunne. Ännu går jag dock i ovisshet gällande vem hon är. Inom några veckor kanske jag vet även denna hemlighet. Trevlig verkar hon vara i alla fall. Dessutom verkar hon omtyckt av hennes arbetskamrater eftersom dom bemödade sig om att ringa och berätta budskapet i ett e-mail jag skickat dem.
   I natt ska jag i alla fall sova gott i min Sovvagnshytt. Det ska bli en spännande tillvaro framtiden bjuder. Jag ska följa efter alla de 100-talet vildgäss som nu klockan 16.31 lyfte från sjön utanför, på sin väg söderut. En mäktig syn och nästan öronbedövande med balkongdörren öppen. Kanske vet dom att detta är den sista dagen för i år med sol och en temperatur på omkring eller drygt 25 grader Celcius?

99-09-03, fredag

Då har jag avslutat en epok i mitt yrkesliv. Jag kommer säkerligen göra ett och annat utrop på stationerna i Mälardalsområdet även som tågklarerare, men detta var min sista dag i tjänst som trafikinformatör. På måndag börjar min utbildning till fjärr- och lokaltågklarerare. Det känns som en spännande utveckling, en vidareutveckling av min karriär på tågtrafikledningen.
   Under gårdagen hade jag ett eftermiddagspass. Vid hemkomsten ordnade jag mina resor upp till dansmaran i Ö-vik om en vecka. Det har varit svårt med planeringen, men nu är jag säker på att jag gör rätt. Missar första kvällen eftersom jag är ute och åker tåg då, men det blir desto mer dans när det "verkligen gäller"...
   I kväll ska jag hinna med allt möjligt. Bland annat har jag tänkt att hälsa på "Blomman". Troligtvis beställer vi för enkelhetens skull hem ett par pizzor att smaska på. I övrigt har vi inte detaljplanerat någonting.

99-09-01, onsdag

Sitter nu, (vid 15-tiden), på ett café i Eskilstuna och njuter. Jag känner mig effektiv samtidigt som jag njuter fullt ut. Den enda bristen just nu är aningen sömnbrist, men det kan jag leva med ännu några timmar. Största anledningen till denna brist är det faktum att jag var på ett underbart trevligt födelsedagsfika under gårdagskvällen. Trots att huvudpersonen är bosatt i de norra delarna av Stockholm, var det lätt att känslomässigt förflyttas till ett "äkta" NORRLAND. Jag överdriver inte om jag säger att mellan 90 och 100% av deltagarna, (ca 20 personer), var komna ifrån Västerbotten och Umeå. I själva verket var det nya, mer eller mindre okända, ansikten jag mötte. För den som gillar norrland, med allt ifrån dialekt till danskultur, är det lätt att förstå våra samtalsämnen. Det var just allt ifrån "norrländska stenkast", bilköer, restid, till benämningen av "Stockholmsk landsbygd" till just underbar logdans. Att sedan ungdomsminnena från den första danskursen, "VÅGA STUFFA", bubblade fram, får mer spegla en spontan reflex av den naturligt stora trivselfaktorn i huset.
   När bjudningen närmade sig en sen timma och prinsesstårtsbitarna fyllde en belåten mage var det dags att bryta upp. Eftersom jag skulle upp vid 4-tiden ändrade jag färdriktning efter att ha beställt ett övernattningsrum på jobbet. Effektivitetsfaktorn fick bli avgörande för mitt snabba beslut.
   Väl på jobbet, omkring midnatt och ca 6 timmar före tjänstgöringsstart, tog jag upp min bärbara dator och fortsatte med de styrelseuppgifter som ännu bara var påbörjade. Jag motiverade min uppesittarnatt med två timmars eftermiddagssömn. Hur som helst var jag nöjd och redo för övernattningsrummet vid 01.30-tiden. Jag sov gott, om än i omgångar och djupt drömmande...  
 

Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!