"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, juli 1999

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

99-08-01, söndag

Sitter nu på jobbet efter avslutat arbetspass. Borde egentligen skynda mig till sängen, men: "Jag ska bara skriva lite till...". Gårdagens dans på Skansen var en perfekt abstinensbefriare och avkoppling för mig som inbiten dansare. Behövde lite dans efter Fryksdalsdansens underbara danstimmar. Denna dag har i övrigt varit lugn och skön med allmän förströelse och flugjakt. Av någon anledning har köket blivit attackerat av blomflugor. Troligtvis har dom hittat något intressant i min diskhos avlopp. Slutsatsen drar jag efter att ha tömt ut en flaska vatten i det tydligen så torra vattenlåset. Inget att applådera annat än i flugförgörande syfte. Jakten torde efter tålmodiga rundor ha blivit lyckad.

99-07-31, lördag     (Bland annat dagar i Sunne...)

Nu när jag sitter på balkongen, dränkt i solljus, längtar jag tillbaka till Fryksdalsdansen och mina dansvänner som är kvar i Sunne. Hade det inte varit för att jag arbetade igår kväll så hade jag varit kvar själv också.
   Bodde i år i husvagn tillsammans med två dansvänner från södra Sverige. Efter tre tidiga arbetsdagar satte jag mig på onsdagen, klockan 13.42, på tåget från Stockholm till Sunne via Karlstad. Fram till Hallsberg satt jag mest och läste. Somnade dock till under några minuter men vaknade blixtsnabbt när min saftflaska kom dunsande ner från bordet och via mitt knä studsade vidare ner på golvet för vidare rullande och försvinnande vid andra sidan av vagnen. Fick ganska raskt grepp om saftflaskans orientering och kunde därmed snart säkra min törstsläckare.
   Bytte tåg i Hallsberg och satte mig i en kupé tillsammans med en tjej från Karlstad, Jennie. Eftersom vagnen var bastuvarm var det inte lätt att själv hålla ångan uppe. Jag sjönk allt djupare in i min bok och Jennie i lugnet från freestylemusik. Vi vaknade dock till liv i Kristinehamn eftersom det ivrigt raspade och krafsade på golvet utanför vår Kupé. In kom en dam med dotter och två underbara små valpar. Det var valparna som ivrigt försökt öka tempot i korridoren utan att bry sig om kopplets fartbegränsande egenskaper. Vi makade på oss så att sällskapet fick plats. Oron spred sig snabbt eftersom vi blev mer än 3 minuter försenade från Kristinehamn. Mer orolig person har jag nog aldrig stött på. Jag lovar att dottern som naturligtvis blev orospåverkad var mer än hundra gånger lugnare än mamman. När vi var mer än fem minuter försenade var jag tvungen att lugna sällskapet och försäkra att tågmästaren säkerligen hade fullt grepp om vilka anslutningar som fanns i Karlstad. Jag kan bara gissa vilken nivå oron hade varit på annars eftersom vi avgick 13 minuter sent. Väl i Karlstad var vi bara 8 minuter sena, så allt var lugnt...
   Hade tänkt mig att äta min inköpta skagenbaguette på sträckan Karlstad- Sunne, men hittade ingen lämplig plats eftersom det mest var platsmedvetna "egoister" på resande fot. Hittade dock plats bredvid en tjej som tycktes kunna vara sällskapligt sinnad. Väl framme vid husvagnen blev jag bjuden te till min baguette. Mycket smakligt innan det var dags att duscha inför kvällens dans.

Vid 20-tiden var vi, Anna, Mattias och jag, redo för dans. Det var till en början ganska glest på dansbanorna. En dansbana mindre i år och allmännt lite mindre aktiviteter att välja bland. Detta medförde dock inga sysselsättningsproblem. Efter några timmar kom tröttheten i benen. Trängseln hade nu blivit ganska stor på huvuddansbanan varför det kändes bra och naturligt att gå ut på udden och leta efter fullmånen. Jag och husvagnsvärdinnan roade oss med detta sökande. Vid utkanten av udden fann vi månen i sin fulla prakt i den stjärnklara natten.
   Vi var naturligtvis långt ifrån ensamma om nattliga strövtåg, men vi tog oss tid att sitta på klipporna för gemensamt filosoferande och tänkande i livsnjutarstil. Det var inte förrän sommarnatten hade borrat in lite kyla i huden som vi begav oss tillbaka till dansbanorna. Vi fann att det nu blivit lagom mycket folk på dansbanan för att åter igen kunna dansa för fullt och återta förlorad yttre kroppsvärme. Dansade sedan till danskvällens slut.

Torsdagen bjöd solsken, en dag på stranden, några dopp och sedan ett stadsbesök. Vårt husvagnssällskap njöt middag på min favoritpizzeria i Sunne.
   Efter maten gick vi till ICA för att handla. Här träffade jag min före detta flickvän Ida som just anlänt till Sunne. Bokade ett par danser med henne och utbytte några snabba frågor och svar innan det var dags att gå vidare. Utanför affören inköptes härliga jordgubbar.
   Efter hemkomsten till husvagnen rensade jag jordgubbar och vilade sedan på min filt i skuggan. Strax innan det var dags för kvällens duschrunda så avnjöts jordgubbarna.
   I duschen insåg jag att anonymiteten var ganska begränsad även i år. Jag fick frågan om jag verkligen behövde göra mig snygg när jag ändå hade en tjej att dansa med. Min husvagnsvärdinna fick under danskvällen motsvarande frågor från kända dansklubbshåll som ifrågasatte när förlovningen skulle ske. Kanske inte så konstigt att de gnistor som sprids i den härliga dansen får andras huvuden att ryka och gå varma i takt med deras tankar och iakttagelser. Dock lite tidigt att prata om förlovning, annat än den förlovande och härliga dansen som bjuds.

Gav under kvällen nästan allt jag hade i fråga om krafter och koncentration. Hade en underbart rolig, trevlig och varierande danskväll. Inte mycket som fattades. De sista tjugo minutrarna orkade jag dock inte röra mig på dansgolvet utan gav upp. Nöjd drog jag mig tillbaka tillsammans med husvagnsvärdinnan. Natten blev ganska kort eftersom jag i den ganska tidiga morgonen skulle packa för att åka hem. Vid 9-tiden satte jag mig på tåget och sjönk ner med näsan i min "Web-killerbok". (Boken beskriver hur man gör "oslagbart bra" hemsidor).
   Kom till Stockholm en timma före arbetstid. Under hemförden hade jag dels pratat med en dam arbetandes inom "familjerätt och rådgivning" och en trevlig handbollstjej från Kungsbacka, Sara.
   De första timmarna på jobbet var jag riktigt rastlös. Hade verkligen svårt att sitta still och ständig dansabstinens. Försökte gång på gång beställa biljetter för en ny hemfärd från Sunne, men det var slut. Vågar inte chansa eftersom jag ska arbeta igen på söndag kväll.

Ikväll ska jag kanske ut och dansa på Skansen. Har dock ännu inte bestämt mig, men något borde jag ju göra åt min dansabstinens och längtan efter folk omkring mig.

99-07-25, söndag

Det var mycket som tydde på att det skulle bli den lugnaste och "tråkigaste" nattågsresan någonsin från norrland. Vanligtvis hör dessa tåg till favoriterna, men en viss del av stämningen har försvunnit från Bistrovagnen sedan musikvalmöjligheterna försvunnit med den borttagna CD-växlarapparaten, tidigare var standard. Köpte mig ett tjockt häfte med "Allmänna tips om internet" så att resan i alla fall skulle bli till nytta. Visst hann jag läsa ut den också, men en lugn resa blev det inte riktigt. Från Gävle, vid 5-tiden på morgonen, präglades ljudnivån av utvilade ungdomar från fotbollslag. Anade att fotbollslagen skulle vara i farten eftersom jag tidigare varit omsvärmad av fotbollstjejer mellan Umeå och Vännäs. Fotbollstjejerna var dock mycket lugnare än grabbarna.

Efter hemkomsten har det mest handlat om vila och det allra nödvändigaste i "måste-väg". Efter en lång eftermiddagssömn är det strax dags för nattsömnen till dess att jobbet kallar tidigt i morgon. Ute är det en underbar stjärnklar och månupplyst sommarnatt. Det är egentligen nu man skulle gått en månskenspromenad med någon underbar...

99-07-24, lördag

Man skulle kunna tro att jag påverkats lite för mycket av min vistelse på landet, i skogen. Med "myror i kroppen" är jag nu åter igen på utflykt. Denna gång ska jag nå hemmet som slutmål, men sitter just nu och dricker en stor starköl i centrala Umeå. När det visade sig att jag inte skulle hinna få chansen att möta mina Ö-viksvänner, beslöt jag mig för att åka. Innan jag lämnade Ö-vik gick jag inte helt oanat på Paradisbadet. Tog mig en styrkande simtur och övrig "Relax". Simtagen var till en början tyngre än normalt, men jag kom fram till att det kunde bero på att jag nyss ätit och druckit rikligt. Jag flöt inte riktigt på fläsket... I mitt stilla sinne undrade jag också om jag hunnit bli aningen mer bredaxlad eller ej? Troligtvis inte, men var gång man stiger upp efter ca 30 längder känns det som många decimeter mellan axlarna.

Efter Paradisbadet gick stegen till busstationen för nämnda resa till Umeå och sedan vidare med nattåget mot Stockholm. Det känns som om norrlandsstäderna är lite lugnare än mitt eget sinne, men det är väl kanske mest beroende på att jag känner för att ha riktigt skoj, men bra mycket hellre på hemmaplan om det skulle finnas chans att "binda sig" lyckligt. Att vara på "fel plats" vid "rätt tillfälle" skulle inte ge mig någon total lycka.

Gårdagen bjöd på en ganska lugn tillställning. Mellan chattande, hemsidesuppdaterande och allmänna vilostunder var jag ute och rensade sly omkring huset. Det jag gjorde blev jag nöjd med. Det var lättare i år jämfört med förra året. Dessutom var det roligt att se att hallon och blåbärsbuskar fått gott fäste, inte bara björksly.

99-07-22, torsdag

Gårdagen bjöd mest på lugn och ro. Vi var visserligen på en utflykt till Varvsberget i Örnsköldsvik, men långt ifrån vardagens stress. Dagens viktigaste höjdpunkt var istället firade av "sommarbarnens" födelsedagar, dvs min syrra och hennes man samt deras dotter Veronica. Det var inte helt fel med lite tårta i magen. En familjestund runt bordet blev det på kvällen när jag spontant förevisade chattande till allas förnöjelse. Gick under några minuter in under annat namn än vanligt, "Nisse junior". Spelade en totalt geografibefriad grabb med tron att Sundsvall låg nära Norska gränsen. Andra chattare reagerade och visade medlidande med diskussionens motpart. Bland annat fälldes kommentaren: "Svimmat än?"

Idag började jag dagen med ett havsdopp nedanför vårt hus. Därefter begav sig stora delar av husets boende iväg på upptäcksfärd. Jocke och Angus förblev kvar, eftersom Angus var febrig och mestadels sovande. Vi besökte stenåldersbyn och utgrävningarna vid "Gene Fornby". Det var intressant, speciellt efter att vi fått ta del av en guidad tur. Det fanns möjlighet att prova på olika aktiviteter på gammalt bruksvis. Bland annat bakades tunnbröd med utsökt smak.

Efter besöket vid fornbyn åkte vi vidare till Varvsberget för en fika och därefter till stan för inköpsäventyr. Eftersom det redan fanns rikligt med hörbara och affärsbenägna inköpare, tog jag tillfället i akt och rymde. Efter bankomatbesök gick jag till Paradisbadet. Jag har denna vecka verkligen drabbats av "Relax-feber". Badade bubbelpool och simmade rikligt. Bastun var lika skön som vanligt till min stora belåtenhet. Nytt vatttenrutschbanrekord för mig: 18 sekunder 32 hundradelar, en putsning med 21 hundradelar.

Hurtig och hungrig som en varg gick jag till en av stadens restauranter. God service blev mitt omdöme när jag beställt en halvliters mellanöl, god pasta med sotat kycklingbröst och vitlöksbröd. Mycket smakrikt och smakligt. Eftersom jag älskar vitlöksbröd, beställde jag in en korg med ytterligare fyra bitar. Efter detta var både jag och min magsäck mättad.

Strosade vidare genom centrum och sedan ner mot Ö-viks hamn. Måste säga att det blivit riktigt gemytligt i hamnområdet med både Glassbar, Pub och Restaurant. Själv satte jag mig med min dator och en kopp kaffe utanför hamnens Glassbar. Beställde hämtning eftersom bussförbindelserna blivit sämre i år, det vill säga helt obefintliga... Skjortan har tagits på och värmen runt benen smiter ifrån, men jag sitter ändå i havsbrisen och njuter... Tro mig...

99-07-20, tisdag

Dröjde mig kvar i vaket tillstånd under några av nattens första timmar. Norrlandsnatten är ju ordentligt ljus och härlig att sitta uppe i. När jag gick och la mig sov jag gott. Syrrans båda barn, Veronica och Angus, sov under mig i våningssängen. Fick lite sovmorgon trots att barnen var aktiva innan jag kände för att slå upp ögonen ordentligt.

Åt frukost och även mellanmål innan jag fick för mig att åka till stan. Eftersom det hade börjat småregna fick jag för mig att jag även denna dag skulle bada. Denna gång blev det relax på Paradisbadet. Senast jag var där var i februari i samband med danshelg, Ö-viksmaran. Det var lite av nostalgi inom byggnadens "minnesmärken". Högst personliga sådana, men ändå värda en eftertanke för att le några extra gånger.

Vattenrutschbanan fick påhälsning här också. Det kändes som en långsammare bana än Bodens långsamma bana vid "Nordpolen". Dagens bästa tid för min del blev efter några åkförsök 18 sekunder och 53 hundradelar.

Åkte hem lagom för att komma till dukat bord med pizza, strax efter att ytterligare gäster anlänt till stugan. Nu bor vi 7 vuxna och 2 barn under samma tak några dagar. Riktigt trevlig omväxling till mitt normala ensamboende.

99-07-14--07-19, onsdag till måndag

Onsdagen den 14/7

Tisdagskvällen blev inte förlagd till någon ölpub. I stället blev jag sittandes framför datorn med ögonen fästa på min diktsamling. När onsdagen kom hade jag en inplanerad hålltid, en fika med en danskompistjej som jag känt nästan fem år. Under en lång tid hade vi planerat att ta tid till en fika eller för något annat skoj. Nu blev det av. Avbröt min diktsammanställning för att åka till Brommaplan. Här möttes vi och tog bussen ut mot Drottningholm. Vi beslutade oss för att gå av innan Drottningholm och breda ut våra handdukar på Kärsöns klippor. Vi hade inhandlat revbensspjäll och mimosasallad tillsammans med tomater, vindruvor och cider. En underbar måltid blev det även om jag blev myrstungen av rödgenomskinliga "ettermyror". Solen var bara med oss under en kortare tid, för att snart långsamt försvinna mer och mer bakom molndis och allt tyngre moln.

Vi bröt upp och gick igenom skaran av alla motorcykelsfantaster som tydligen samlas i trakterna på onsdagskvällarna. Efter ett besök hemma hos Helena satte jag mig på tunnelbanan mot "city". När jag klev på möttes jag av ett leende från en tjej. Det var ett leende som skulle ha kunnat tolkas som om vi kände varandra och nu gjorde ett "kärt" återseende. Jag var ganska övertygad om att vi inte kände varandra, men efter en halvminut var jag tvungen att ta chansen och fråga. Jag gick och satte mig mitt emot. Vi konstaterade att vi inte kände varandra sedan tidigare och fortsatte därefter en konversation, mer eller mindre sammanhängande, till dess vi kom fram till Stan. Eftersom vi båda skulle med pendeltåg norrut, (olika linjer), gjorde vi varandra sällskap ytterligare en stund på perrongen.

Tog farväl och satte mig på pendeltåget mot Märsta. Molnen var nu riktigt regntunga och jag riktigt törstig. Dragningskraften till någon ölpub, (känslan kvar från tisdagskvällen), gjorde att jag hoppade av tåget redan efter en station, vid Karlberg. Strax efter att jag satt mig på en buss kom störtskuren. Ett par ordentliga skurar blev det. En av dessa även under min förflyttning mellan busshållplatsen och puben. Min jacka var dock utvald med omsorg, så det störde mig föga. Många söta och regnblöta tjejer förgyllde regnpromenaden.

På puben tog jag mig en stor starköl och fattade papper och penna. Diktandet fick ingen nämnvärd skjuts, så jag övergick ganska snabbt till att använda munnen, tungan och stämbanden för att göra stämningen rätt. Konverserade med andra ord med omgivningen, dels en servitris som slutat sitt pass på stället och en svenska som normalt studerade i Ryssland. När ölen var urdrucken och jag kände mig nöjd, gick jag ut och styrde mina steg mot pendeltåget igen.

Torsdagen den 15/7

Torsdagens evenemang värt att nämna var dans på Hågelby. Efter att "Humlan" och några andra kompisar beslutat sig för att åka var jag inte speciellt svårövertalad att följa med. Träffade "Humlan" på pendeltåget. Vi gick av i Stuvsta där vi fick vidare skjuts. Danskvällen var mycket trevlig, inkluderad en fika i gröngräset. Det var relativt lagom med folk för en gångs skull. Lyxigt nog fick vi skjuts tillbaka med, lagom för att passa pendeltåget hem.

Fredagen den 16/7

Fredagen inleddes utan att jag behövde avsätta tid för frukost på hemmaplan. I stället utnyttjade jag dagens inplanerade Stockholmsrunda till detta. Jag och min kompis Johan, normalt bosatt i norrland, åkte in till stan för att fika. Vi började med att besöka mitt jobb, en snabb guidad tur i tågtrafikledningscentralen. Därefter gick vi till "Masters" och köpte ut varsin stor och god skagenbaguette. Kunde inte blivit en godare frukost. Värmen gjorde att vi även köpte oss varsin stor Coca-Cola. Vi satte oss vid vattnet utanför Oscarsteatern. En dryg halvtimma satt vi där och pratade innan vi drog vidare till ett café för en god kopp kaffe. Vilket livsnjuteri på denna semester. När magen var full med dryck började vi gå runt i affärer lägs vår promenadväg. Vi blev kvar i stan till strax efter 16.

På kvällen satte jag mig med min diktsamling och dator. Hade ett klart mål för hur långt jag skulle hinna innan jag gick och la mig. Skulle upp till lördagsförmiddagen för att springa med "Humlan", men detta hindrade mig inte från en natt med lite sömn. Målet, att hinna skriva ut ett komplett korrekturläsningsexemplar av diktsamlingen, lyckades jag med när solen redan stod högt på himlen. Eftersom jag gick och la mig 07.30 blev det endast en dryg timmas sömn innan jag åter igen var på benen.

Lördagen den 17/7

Nattsömnen var som jag tidigare nämnt en bristvara efter nattens diktsamlingsarbete och dryga timmas nattsömn från 07.30. "Humlan" ringde mig bara fem minuter efter att jag ställt mig på mina sömnvingliga ben. Vi bestämde ny mötestid. Hann till affären för att köpa frukt och jordgubbar samt hämta ut semesterbilder. Härligt med alla minnen och återblickar som ges av en bunt bilder, (fyra filmer).

"Humlan" var i full färd med att packa när jag dök upp. Detta var medtaget i beräkningen, men jag var ändå djupt imponerad över att hon fortfarande ville springa vår runda runt Brunnsviken, trots viss tidspress. Packningen skulle både vara för vistelse på landstället och bröllopsvisit i Frankrike. Vi sprang rundan åt andra hållet mot normalt. Detta gjorde det hela än mer inspirerande. Vi gjorde en ganska bra prestation med bara några korta uppehåll för vildhallonplockning.

"Humlan" packade det sista under tiden jag rensade jordgubbar. Därefter gick vi till stationen för färd vidare mot Stockholm Central. Vi hade god tid på oss innan "Humlans" tåg skulle avgå. Jordgubbarna smakade förträffligt under väntetiden.

När jag sedan satte mig på pendeltåget hem, slocknade jag nästan omedelbart trots att jag mött en av mina danskompistjejer. Innanför hemmets väggar kastade jag mig på min madrass och somnade. Hade ställt klockan för att ha chansen att gå ut och dansa, men jag valde bort detta eftersom ingen ork fanns kvar. En lugn kväll således.

Söndagen den 18/7

Efter att ha varit uppe en stund på natten blev sömnen riktigt god. Sov ut ordentligt innan jag började packa och fixa allt som skulle ordnas innan min norrlandsresa. På kvällen gav jag mig av till stan och tog nattåget mot Norrbotten. I Liggvagnen var det ett bara trevliga personer. Två av dessa var tyskar på resa mot fjällvandringsområden. Tog min dator med mig till sittvagnen och fick plats mellan en mängd hundar. Alla var lugna och störde absolut inte. Slutet av dygnet spenderades i restaurantvagnen. Först blev det till att tjuvlyssna på två tjejer som diskuterade olycklig kärlek och val av livskamrat. Den ena var "100%" övertygad om hur den andra skulle tänka och tycka... Ingen valfrihet alls... En riktig kärleksexpert... (Tror dock inte jag... *ler*). Fikasällskapet byttes ut mot ett ungt kortspelande par. Det var mycket trevligt att följa spelinstruktionerna och vid sidan av delta som aktiv åskådare. Smög och la mig när restaurantvagnen stängde vid 00.30.

Måndagen den 19/7

Vaknade upp och hade bara några få punkter på min dagordning. En trevlig fika i bistron blev inledningen på dagen. Strax före Boden gjorde jag mig i ordning för avstigning. Under mina dryga sex timmar i Boden hade jag bara två aktiviteter bokade. Ett besök på äventyrsbadet "Nordpolen" som varade i cirka fyra timmar och därefter restaurantbesök. Perfekt avkoppling och livsnjutning. Blandade simning med vattenrutchbanor och bubbelpoler. Relaxavdelningen var glest befolkad, så då och då kunde jag dra mig undan i lugn och ro för att samla nya badkrafter. I vattenrutchbanan noterades två olika personliga "Boden-rekord":

  • 16 sekunder 64 hundradelar på långsammabanan.
  •  5 sekunder 66 hundradelar på den snabba "turbobanan".
Vattenrutschbanorna gav mig nog ett och annat blåmärke, men i gengäld gav bubbelpolerna mig långvarig och behövlig massage på axlar, rygg och nacke. Detta tillsammans med lite eget knådande gjorde verkligen susen. Känner mig verkligen som en bitvis ny människa när jag nu sitter på nattåget söder ut mot Mellansel. Bodenvistelsen avslutades med en god pizza och folköl. Bad ger verkligen hunger, ett konstaterande som inte kan grundas på annat än fakta.

Vid 17.45-tiden satte jag mig på tåget mot Mellansel där föräldrarna förhoppningsvis ska möta upp för vidare transport till landstället vid Örnsköldsvik. Resesällskap blev en trevlig dansk arkitekttjej från Århus, Britta, och en dansk ung man från Köpenhamn, Jesper. Som drivande komplement till diskussionerna inom gänget fanns en man från Stockholm. Ibland fascineras jag riktigt mycket över hur lätt jag fäster mig vid vissa personer. Hade gärna fortsatt resan tillsammans med nämnda sällskap i nattens skymningsljus. Vid Mellansel kramade jag farväl, gick av tåget och möttes av mina föräldrar som punktligt anlände till stationen.

99-07-13, tisdag

Det känns som om jag drivs av ett varannandagssyndrom. Varannan dag aktiv och varannan dag aningen seg i starten. Denna dag började segt. Värmen höll i sig även om det blåste friskt, riktigt skönt för att vara ärlig. Först vid eftermiddagstid gick jag ner till stranden. Det var konstigt nog första gången som jag badade i min hemmasjö och vid min badplats några hundra meter från hemmet. Tunna och höga moln gjorde temperaturen lagom tillsammans med vinden.

Under dagen har jag ringt runt till flertalet vänner för att finna en lämplig kvällsysselsättning för min rastlösa kropp. Nog för att jag har ganska många vänner, men det var riktigt svårt att hitta någon som inte jobbade eller redan var sysselsatt. Det blir säkerligen en kväll i ensamhet tillsammans med mina dikter som jag åter igen fastnat för. Kanske att jag gör mig fri från mitt hems väggar och åker in till stan för att fika eller ta mig en öl i sommarnatten. Ibland önskar man att det var närmare till "Avenyn".

99-07-12, måndag

Gårdagen blev något av en återhämtningsdag. Det var nästan för varmt för att göra någonting av allt för nyttigt slag. Promenerade dock till Obs stormarknad för att göra diverse nyttiga inköp. Vek under eftermiddagen ihop den tvätt jag natten mot söndag tvättat. Gick och la mig tidigt, vid 21.30-tiden för att orka upp och göra lite hyss...

Gick upp när klockan var 02.30, helt enligt mina planer. Rörde ihop en fyrasatsers deg, för att framställa Grahamsbullar. Hade avsatt 2 timmar för detta evenemang, vilket var perfekt avpassat. Duschade sedan och tog första tåget söder ut. Detta var mitt upptåg... Eftersom jag inte sett "Humlan" på mer än en vecka ville jag bjuda på frukost. Jag anade dock att tiden inte var riktigt väl vald, men för att vara på den säkra sidan valde jag att bortse från detta och ringa på kvart i sex på morgonen. Med viss tvekan blev jag insläppt och kunde fortsätta frukostförberedelserna på annan mark. Trots de antydbara motgångarna var jag nöjd med frukosten, bakandet och valda tillbehörsinköp. Följde sedan med in till den stora staden där mitt egna soläventyr började.

Gick en sväng förbi jobbet innan jag återvände ut i rekordvärmen. Gårdagen hade bjudit dryga 32 grader celcius i skuggan och denna dag kändes inte svalare, (32,7 grader Celcius). Gick längs Norrmälarstrand och stannade mitt emellan Stadshuset och Västerbron. Här plockade jag fram min dator och slutförde denna månads styrelseprotokoll. Det tog sig en stund, men det var underbart skönt att koppla av i skuggan av ett träd. Åter igen prisar jag värdet av en bärbar dator. Helt underbart att kunna välja sin arbetsmiljö efter väder och vind. Omkring var tjugonde minut hade jag fördelen av att sitta bredvid vattnet, då en och annan våg förde upp några vattenstänk på benen. Välbehövlig svalka.

När jag istort sett var klar med skivandet hade skuggan förflyttat sig bort ifrån mig. Bredde därför ut filten i solen och njöt horisontalläge istället. Efter några timmar och några omgångar solkräm reste jag mig åter och gick mot centrum. I centrum stannade jag till vid Sergelstorg och sedan även en kortis vid Kungsträdgården.

Efter hemkomsten var jag till att börja med aktiv. Tempot avtog dock och jag sov middag någon timma innan det blev dags att åka och möta upp några av mina vänner för skålande med en öl. Värmen försvann märkbart när solen försvann bakom trädtopparna. Det var dock ett njutbart shortsväder att åka hem i från restaurant "Lillstugan". Någon timma in på det nya dygnet kom jag isäng, nöjd med en händelserik dag.

Ölandsveckan, 99-07-03 till 99-07-10...

Ännu ett år med en avkopplande semestervecka vid dansparadisets campingplats på Öland. Ett par dagar med dans och rofylld tillvaro firas årligen på Lundegårds camping. Det brukar alltid vara vecka 28, men inte i år. Nu fick semstern planeras in till vecka 27.

Lördagen den 3/7-99, resdag...
Gårdagskvällen blev en mycket trevlig och härlig tillställning tillsammans med "Humlan". Vi sprang och tog det lugnt om vart annat. Middagen blev ganska sen men utsökt och mycket god. Wokad mat i sommarens vackra skymningsljus.

Morgonen kom och det var dags att resa till Öland. Skulle möta min vän "Mie" i Stockholm. Hon hade anlänt till Stockholm Central då morgonen var riktigt ung. Själv hade jag ärenden i utkanten av Stockholm och det dröjde därför innan jag mötte upp. Pendeltåget jag tänkt ta missade jag. Tog en buss till tunnelbanan och missade därefter tunnelbanan med lika liten hårsmån. Fick nu ringa och skjuta fram mötestiden ytterligare. När vi väl möttes på centralen var det med en halvtimmas marginal.

Resan blev ett stort nöje. Efter ytterst lite nattsömn glappade käften lite extra och alla tankar fick tumla runt i huvudet... I Alvesta bytte vi tåg och lyckades passera centumet utan att märka det. Klagade på det dåliga utbudet innan vi på vägen tillbaka till stationen fann vad vi sökte... Ett lördagsstängt systembolag, ett centrum. Resan fortsatte med ett försenat tåg till Kalmar. Fönsterutsikten var bedårande med 92% vägg och en strimma skogsvy. Kalmar bjöd lite väntan innan bussens avgångstid var inne. Ett misstag höll Mie och jag på att göra. Vi hade nogsamt tagit reda på vilken busshållplats som bussen skulle avgå ifrån, men hade samtidigt skapat oss en felaktig uppfattning om busslinjenummer. När sedan vår buss, (106:an), hade stått inne både länge och väl, upptäckte vi vårt misstag och tågade ombord. I ärlighetens namn var det igenkända dansare som fick oss att förstå vårt misstag. Med knapp marginal lastades bagaget ombord och resan fortsatte.

När vi kom fram var stugan redan upplåst. Våra stuggrannar hade ombesörjt upplåsningsbiten. Det var bara till att tåga in i stugan och fylla upp garderoben. Matbiten löstes med en finsmakares känsla. Vi hade bestämt oss för att äta soppa. Den enda soppa som kändes prisvärd var blåbärssoppa, nästan den enda valbara soppan dessutom. Till soppan valdes den något udda drycken öl. När maten hade sjunkit ner var det dags för dusch och dans. En härlig danskväll blev det med många kära återseenden. Innan nattsömnen fick ta över så skickade jag ett SMS till "Humlan" för att förmedla lite av Ölandskänslan.

Söndagen den 4/7-99
Hade tänkt sova till elva, men vi vaknade redan vid niotiden. Mie och jag började med en affärsrunda för att säkerställa en god frukost. Vi lyckades bra. Vi uppsökte sedan goda vänner till Mie och spelade "kubb" tillsammans med dem. Ett spel som passade utmärkt på en njutarsemester. Det kändes bra att få lära sig ett nytt spel under avkopplande former. Nästa tidsfördriv innebar bad och sol. Det var inte molnfritt, men solen värmde gott ändå. Resultatet syntes senare på kvällen. Inte någon olidlig bränna, men däremot en markant färgklick.

Till mat blev det spagetti med bacon och lök. Smakade utsökt. Vid 18-tiden dykte våra nya stugkamrater Micke och Veronica upp. Vi gjorde oss alla i ordning för ännu en danskväll. Åter igen en bra kväll med ett slut som verkligen tog på krafterna. I pausevilan samt efter danskvällens slut drack vi te i stugan. Natten blev lugn med "tidig" nattsömn.

Måndagen den 5/7-99

Med måndagen kom nya friska krafter. Det skulle bli en riktigt händelserik dag. Vi började med att njuta på stranden. Det blev hela 10 minuter innan regnet kom. Inte ihållande regn, men tillräckligt för att ändra planerna lite. En jordgubbsförsäljare inspirerade till ett stort jordgubbsinköp. Vi kunde äta oss mer än mätta innan vi åkte in till Borgholm och handlade. Systemet fick en stororder på Norrlands guld, Kopparbergs päroncider, ett rödvin och naturligtvis den traditionella Baileysen. Även detta år fanns det villiga materskor när Baileys nämndes.

När eftermiddagen kom blev det sillbord med god färskpotatis. De jordgubbar som fanns kvar fick ingå i ett smaksensationsprojekt. Bordsgästerna, (Stuga 77), doppade dessa i både sillsås, majonäs och andra överkomliga smaksensationsgivare. En favorit återfanns i "Västkustsillen". "Skärgårdssillen" kunde inte konkurrera i kombination med jordgubbar.

Drickandet hade tagit fart och lusten för dans var något mindre än normalt. Störst dragningskraft hade bastun. Här var det mixat och fullproppat med allsångslystna personer. Bandspelaren gick för fullt. Ett havsdopp med "bastugänget" kunde inte motsås. Det var underbart skönt. Gänget skrålade betydligt mer på vägen till sjön än efteråt. Vår stuga stannade kvar i bastun. Inte hade jag trott att jag skulle frånvara från en danskväll, men det kändes helt ok med några cider och öl i kroppen. Festen gick vidare in i natten. När lugnet började lägga sig i stugbyn spenderade jag någon timma nere vid havet på en klippa. Då och då kom Mie förbi och kollade läget. Jag hade kunnat sitta och sova vid strandkanten hela natten, förtrollad av havsdofterna och vågskvalpet. När det så sakteliga ljusnade befann jag mig på stugans uteplats med datorn påslagen, ivrigt skrivandes i denna dagbok. Vid 04.30-tiden gick jag och la mig.

Tisdagen den 6/7-99
Vid middagstid var vi i full gång efter att ha ätit frukost. Vi startade nöjesdagen med en minigolfrunda. Jag blev ganska snart ohotad på min sistaplats. Hade visserligen fortfarande chansen att placera mig på delad näst sista plats när två hål återstod, men kände inget krav på avancemang.

Efter golfrundan blev det tillfälle för bad och solande. Tiden bara gick och gick... och hungern nya krafter fick... Vid 18-tiden stod grillen i stora lågor, så även gräset under några få sekunder, då allt verkade som lugnast. Grillspetten avnjöts tillsammans med grannstugan som åt samtidigt med oss. En kort bastu hann jag med innan danskläderna flög på. I Pausen var jag tvungen att byta om eftersom jag var sjöblötare än vanligt. Förutom gosig väta bjöd danskvällen på ett rasande tempofyllt avslut. Det var inte många krafter kvar att applodera med. Perikles hade gjort ett bra jobb för att få oss riktigt nöjda. Som alla tidigare kvällar avslutades danskvällen med mer eller mindre avancerad dans tillsammans med förra årets "dansdrottning". Ett säkert kort när man vill ge allt...

Efter dansen blev det en nattlig efterfest med Mjölk, te och chips. Inte så långvarig, men helt i nivå med min slutkörda kropp.

Onsdagen den 7/7-99
En seg morgon. Efter frukosten hamnade jag ännu en gång i min säng. Efter en bra stunds kraftsamlande bar stegen mig ner till badstranden för ytterligare ett viloställe. Så när som på ett bad, låg filten närmast till hands för att ge ytterligare livsnjutning och vila.

Till mat blev det en god currygryta med ris som framför allt Mie tillagade. Denna måltid bäddade för en bra kväll. Efter en het bastu stod jag till förfogande för stugans tjejer. Fick mina naglar filade, nagellack, smink och passande kläder. Blommor sattes fast i diademet. Glasögonen åkte av men brösthåret fick behållas. Mina "kvinnliga former" skulle snart ställas på prov. En upphottning gjordes och brösten tonade fram dolda av en BH. Fasta och lagom stora gjorde dom mig till en "attraktiv" tjej... När jag sedan bjöd upp en tjej på dansgolvet gavs kommentaren tjll mig: -"Ja, nu tror jag du är den sötaste tjejen av oss båda".

Escorterad av Micke kom jag till dansen. Micke fick föra mig i den första buggen. Därefter gjorde jag mig till en "fri kvinna" och bjöd upp dom sötaste tjejerna på golvet. Min framgång var inte sämre än vanligt. Nu kunde man flirta åt alla håll utan att göra bort sig. Det största problemet var när jag skulle "pudra näsan", (torka svetten ur pannan). Jag valde mellan damernas och herrarnas. Smög fram till herrarnas toalettdörr och kikade in. Därefter smet jag in utan att skrik hördes.

När danskvällen var över återstod en del rengöringsarbete. Nagellacken fick dock sitta kvar till morgonen. Natten bjöd på party i form av korvgrillning utanför stugorna.

Torsdagen den 8/7
Vi inledde förmiddagen med en segdragen kubbspelskamp. Vi var tre i varje lag och spelet böljade fram och tillbaka innan motståndarlaget till slut missade att slå ner kungen.

På eftermiddagen spelade "Bhonus" upp till utomhuskonsert på campingens gräsmatta. Jag kände mig lite seg i solen, men det var ändå njutbart med både fartfylld och stämningsfylld musik.

Middag denna dag blev grillade laxkotletter med färskpotatis. Helt underbart med god grillad mat i vännernas sällskap. Innan dansen hann jag med en basturunda. Boogart spelade upp till en av mina bästa danskvällar detta års Ölandsveckan.

Fredagen den 9/7
Denna dag gick i lathetens tecken. En riktigt härlig dag på stranden. Köpte lakritsgodis som jag inte hann äta förrän det var en enda stor ihopsmält sörja. Försökte lägga in godiset i frysen, men det var gav inget gott resultat eftersom förpackningsmaterialet bet sig fast ordentligt.

Till mat blev det marinerad och grillad fläskfilé med klyftpotatis och supergod Grekisk sallad. Efter maten var det dags för en underbar basturunda med havsbadande. Jag hann dricka mellan en och två liter vatten under bastningen och hade god vätskebalans inför danskvällen. Trots goda förutsättningar kändes denna sista danskväll något seg. Var tvungen att äta ytterligare gott för att komma igång. Det blev en baguette med skagenröra och kaffe. Efter denna kur blev det fart under fötterna. I likhet med tidigare danskvällar dansades den mesta tiden av kvällskvisten tillsammans med ett säkert dansess från Kalmar som jag sedan förra året känner rätt väl.

Lördagen den 10/7
Hela stuga 77 gick upp vid 8-tiden på morgonen och packade ihop det mesta före frukosten. Efter frukosten återstod rengöringsarbete och besiktning av stugan. Hemresan startade i en karavan om två bilar. Vi stannade till i Västervik för att äta. När vi kom till Norrköping längtade Micke tillbaka till solen och styrde därför söderut en liten bit, innan misstaget upptäcktes.

99-07-02, fredag

Ganska trött sitter jag nu och väntar på pendeltåget hem, efter en gemytlig arbetsdag. Nu är det semester och jag ska hem för att packa ner de sista klädesplaggen inför dansveckan på Öland. I morgon bär det av tillsammans med Mie som i eftermiddag sätter sig på nattåget ner från övre norrland. Jag ska möta henne på Stockholm central under morgontimmarna i morgon. Kanske är jag trött även då. Ikväll ska jag och "Humlan" ut och springa en sväng. Därefter är det tänkt att vi ska njuta en bit mat. Det är nu mer än en vecka sedan vi gjorde någonting tillsammans, varför jag längtar febrilt till kvällstimmarna.

Den skogsavverkning jag tidigare nämnt har inte blivit värre än befarat, (ännu i alla fall). Från min balkong har jag fortfarande en mer eller mindre heltäckande trädbarriär mot den nya byggarbetsplatsen. Den största påtagliga skillnaden är istället ljudet. Ute på balkongen framträder nu bruset och ljudet från motorvägen på andra sidan berget. Vi får hoppas att man bygger bort denna försämring med de nya husen. Tack och lov är det dock fortfarande njutbart ute på balkongen, så jag ska inte klaga så mycket ändå.

 
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!