"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, augusti 1999

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

99-09-01, onsdag

Sitter nu, (vid 15-tiden), på ett café i Eskilstuna och njuter. Jag känner mig effektiv samtidigt som jag njuter fullt ut. Den enda bristen just nu är aningen sömnbrist, men det kan jag leva med ännu några timmar. Största anledningen till denna brist är det faktum att jag var på ett underbart trevligt födelsedagsfika under gårdagskvällen. Trots att huvudpersonen är bosatt i de norra delarna av Stockholm, var det lätt att känslomässigt förflyttas till ett "äkta" NORRLAND. Jag överdriver inte om jag säger att mellan 90 och 100% av deltagarna, (ca 20 personer), var komna ifrån Västerbotten och Umeå. I själva verket var det nya, mer eller mindre okända, ansikten jag mötte. För den som gillar norrland, med allt ifrån dialekt till danskultur, är det lätt att förstå våra samtalsämnen. Det var just allt ifrån "norrländska stenkast", bilköer, restid, till benämningen av "Stockholmsk landsbygd" till just underbar logdans. Att sedan ungdomsminnena från den första danskursen, "VÅGA STUFFA", bubblade fram, får mer spegla en spontan reflex av den naturligt stora trivselfaktorn i huset.
   När bjudningen närmade sig en sen timma och prinsesstårtsbitarna fyllde en belåten mage var det dags att bryta upp. Eftersom jag skulle upp vid 4-tiden ändrade jag färdriktning efter att ha beställt ett övernattningsrum på jobbet. Effektivitetsfaktorn fick bli avgörande för mitt snabba beslut.
   Väl på jobbet, omkring midnatt och ca 6 timmar före tjänstgöringsstart, tog jag upp min bärbara dator och fortsatte med de styrelseuppgifter som ännu bara var påbörjade. Jag motiverade min uppesittarnatt med två timmars eftermiddagssömn. Hur som helst var jag nöjd och redo för övernattningsrummet vid 01.30-tiden. Jag sov gott, om än i omgångar och djupt drömmande...

99-08-30, måndag

Idag besökte jag kiropraktorn för andra gången. Nacken fick sig en ordentlig tillrättavisning och det känns riktig bra. Efteråt gick jag på en ny restaurant för min del. God mat och sallad. Jag trivdes bra men orkade inte koppen kaffe som ingick. Gick i stället till jobbet för att gå igenom e-mailskörden och arbeta med lite styrelsearbete före arbetsdagens riktiga början.
   Gårdagskvällen användes bland annat för småskalig städverksamhet samt fika tillsammans med min kompis som var på Stockholmsbesök hos sina föräldrar. Annars hände ingenting anmärkningsvärt...

99-08-29, söndag

Det senast dygnet har avnjutits kungligt. Ja, åt minstone till en del. "Humlan" och jag hade under gårdagen tänkt att paddla kanot eller springa en runda. I stället gick vi till Ulriksdals slott för rundvandring bland skulpturer på egen hand och tillsammans med en jättebra guide i slottsrummen. Efteråt gick vi förbi handelsträdgården och vidare ner till ett mysigt café, "Sjöstugan". Dagen hade präglats av regnskurar åtföljda av en härligt värmande sol. När vi var mitt upp i fikat kom en riktig störtskur som fick oss att fly inomhus. Efter en dryg kvart gav vi oss av vidare runt Brunnsviken, (vår normala löparrunda på 12 km), i lugnt gångtempo. Min regnjacka fick då och då räcka som skydd för oss båda. Nära nog sju timmar efter utflyktens början var vi åter igen hemma på känd mark hos "Humlan".
   Magarna var nu ganska tomma. "Humlan" hade planerat "Ratatouille" och vi skred nästan omedelbart till verket med matlagningen samtidigt som "Humlan" regelbundet uppsökte tvättstugan. Maten blev utsökt tillsammans med rökt skinka. Hemmagjord blåbärsglass avnjöts efter middagen till efterrätt framför TV:n. Tröttheten kom smygande och det kändes att vi varit ute många timmar.
   Vid midnatt bäddades en luftmadrass och sömnen greppade tag om kropp och drömmar.

Denna dag, söndag, började ganska tidigt. "Humlan" och jag gick ut och sprang en runda. Stretching avnjöts på en solbelyst brygga i Brunnsviken. Det enda vi saknade var en riktig frukostkorg. Efter löparrundan blev det en snabb dusch och lite matnyttigt innan det var dags att ge sig av. "Humlan" var på väg till Uppsala och jag skulle hem till mig.

Dagarna innan avnjöts som ni redan vet på resande fot. På onsdagseftermiddagen anlände jag till linköping och blev mött av min tjejkompis Anna. Vi gick omgående och åt en stor sallad på en av mina favoritrestauranter i staden. Det är inte över allt man blir så nöjd över den sallad man får, men den Amerikanska salladen är verkligen att rekommendera.
   Till efterrätt gick vi och köpte varsin mjukglass. Stor och ännu mer mättande. Efter ett par timmar i linköping gav vi oss av med bil till Tranås. Kvällen gick snabbt när vi satt framför TV:n. Med hjälp av en videoispelning från Ölandsveckan i somras kunde vi sitta och längta tillbaka till och minnas alla danser.
Efter en lagom lång natt begav jag mig åter till linköping. Väderprognoserna för torsdagen varnade för ostadigt väder söder över. Trots detta ville jag tillbaka till Malmö. Sagt och gjort, X2000 tog mig dit. För andra dagen i rad besökte jag "Cyberspace Café . Blåbärspaj med vaniljsås tillsammans med kaffe blev åter igen en njutning. Något som slog mig vid detta besök var dominansen av tjejer. Som mest räknade jag antalet besökare till 14 tjejer och 3 killar, riktigt imponerande och trevligt! Själv hade jag tänkt att uppdatera hemsidans dagbok, men misslyckades. Fick inte kontakt via FTP-programmet. Aningen besviken fick jag lite hemlängtan och beslöt mig för att hoppa över övernattningen i Lund och bege mig hemåt. En halvtimma efter min första tanke på hemmet satt jag åter igen på X2000.

Fredagen blev en lugn hemmadag tillsammans med min dator och mina böcker osv...

99-08-25, onsdag

De senaste dagarna har varit mycket händelserika. Vågar jag erkänna att jag har försovit mig? Jag måste ha varit en utpumpad själ i måndags när jag la mig för att sova middag. Klockan ringde en gång och jag ställde fram klockan, så mycket minns jag. Vid 18.30- tiden skulle jag till styrelsemötet 5 minuters promenadväg hemifrån. Vaknade av att telefonen ringde. Började prata med en kompis som jag inte hört av på länge. Satt i godan ro och började piggna till. Undrade inte så mycket vad klockan var, men väntade på att någon av mina klockor skulle ringa. Istället ringde mobiltelefonen. Klockan var då ca 18.45 eller liknande. Det var bara till att rusa...

Tisdagsmorgonen började bättre. Inga problem att stiga upp tidigt. Med en timmas sovmorgon behövde jag ju inte gå upp förrän klockan 05.00. Riktigt roligt att arbeta eftersom jag hela tiden kunde se fram emot och räkna av timmarna fram till min långledighet.
   Efter arbetsdagens slut lyckades jag till och med dröja mig kvar på jobbet. Kom på att det var bäst och billigast att äta upp maten i kylskåpet, korv med vitlökspotatissallad. Gick en promenad på stan, kors och tvärs emellan olika bokhandelsaffärer. Köpte en databok och den senaste boken av Jonas Gardell i pocketutförande. Senast jag åkte tåg insåg jag hur populär just Gardells bok var. I samma vagn satt två tjejer, oberoende av varandra, med ett nästan ständigt leende. Ibland blev det dessutom till skratt... Den unga fröken som sålde boken till mig sa dock att det skulle bli en "allvarlig och nästan sorglig läsning". Vad vet jag? Jag vet bara att hans verk "live" brukar vara underbart träffande, skojiga och bra.
   Eftersom solen lyste från en vackert blå himmel tänkte jag utnyttja sista giltighetsdagen på mitt båtluffarkort till att åka en sväng till Vaxholm. Detta skulle vara ett utsökt tillfälle att få lite styrelsearbete gjort. Inget av dessa båda projekt blev av. Det skulle bli en timmas väntan innan det var dags för nästa båtavgång, något som jag inte passade mig. Istället åkte jag hemåt för att kvittera ut en fotoframkallning. Min näsa började istället snoka efter nya resmål. Ganska snart hade jag känt efter över allt i kroppen och beslutat mig för att åka med nattåget till Malmö. Jag fick tag i min resekamrat från Fryksdalsdansen per telefon och spikade därför upp ytterligare resmål efter Malmö.
   Nattågets sittvagnar var överfulla av europeiska luffare, fram för allt tyskar på väg hemåt. Jag hittade en plats i Köpenhamnsvagnen. Här blev jag sittande bredvid en lång tjej från Saarbrucken, (ska stavas med tyskt "y" som jag just nu inte kommer ihåg koden till), till dess klockan var strax före fem i morse. Då var jag tvungen att slå upp mina gluggar och byta till den intilliggande Malmövagnen.

Vid ankomsten till Malmö blev det en liten "uppfräschningsrunda" på Malmö central. Därefter begav jag mig ut på stan. Snabbt insåg jag att programmet var ganska digert och inte bjöd så mycket "slötid". Jag brukar ju älska att gå morgonpromenader i Malmö men idag fick det bli buss. Mitt första mål var Sibbarps campingplats. Jag fick en liten nostalgitripp när jag vandrade längs stranden. Sist jag bodde på campingen visste man knappt om planerna på Öresundsbron. Än mindre fanns det då tecken på själva byggnadsverket. Nu ligger campingplatsen bredvid både "Lernacken" och själva bron. Efter att ha misslyckats med att boka en campingplats för juni nästa år, med anledning av "BROLOPPET", begav jag mig ut till Öresundsutställningen. Har länge tänkt åka dit, bland annat beroende på att en av mina "ICQ-vänner" har arbetat där under flera somrar. Nu var hon dock inte på plats, (inte helt oväntat nu när sommarsäsongen i princip är över).
   Bron är verkligen ståtlig där den ligger, men den känns ändå liten om man glömmer bort att jämföra den med båtarna... Jag började direkt filosofera över olika mått. Om bron är ca 8 km fram till Pepparholmen och till synes så kort, (man ser ju gott och väl dit) *ler*, hur tunt är då inte jordens luftlager och hur litet är då Mount Everest? Bara att ställa bron rakt upp och spåna vidare... Nå ja, jag är imponerad i alla fall. Speciellt över byggmetoderna, och då inte minst de nedsänkta tunnelelementen mellan Danmark och Pepparholmen. Storartad teknologi.

Efter mitt besök på Öresundsutställningen, (inträdet bara 30 kronor), åkte jag till centrum. Nu var det mindre än två timmar kvar till min avresa. Hungern var en bov i tidsdramat. Gick min något tråkiga vana trogen till Mc Donalds. En söt expedit med aningen utländskt utseende tog emot beställningen. Antingen var hon denna dag otroligt splittrad, eller så fängslades hon av mig. Vid kassainslagandet hade hon missat saker i beställningen. Detta rättades till samtidigt som hon erkände att hon lyssnat dåligt. Detta tyckte jag inte gjorde något och sa: -"Det är ju ändå bara slutresultatet som räknas". Stämningen var god och jag var nöjd över att få min matbricka med innehåll. Det var djupa goda ögon jag lämnade kvar innanför disken. Utan att det gjorde mig det minsta kunde jag till slut konstatera att slutresultatet inte varit utan brister heller. Hamburgaren var av annan sort än beställd. Detta fick mig att le ytterligare en gång för mig själv samtidigt som jag slängde en mild blick bort över disken. Hon var nog ovetandes om sitt misstag, såvida hon inte ville ha mig tillbaka till disken... *ler igen*
   Nästa punkt på programmet var det traditionsenliga "cyberspace café"-besöket. Skickade några e-mail innan jag beställde min favoritfika, blåbärspaj med vaniljsås tillsammans med svart kaffe. Tiden började bli knapp, men gott var det... Trots detta hade jag kunnat sitta kvar och njutit ytterligare ca fem minuter, eftersom jag var på Malmö central hela tio minuter före X2000-avgången.
   Nästa mål för mig? Ja, linköping och kanske Tranås...

99-08-23, måndag

Efter en relativt kort nattsömn på jobbet vaknade jag upp till en ny arbetsdag. I jämförelse med gårdagen var det en ren avkoppling att arbeta. Det flesta tåg gick i tid under förmiddagen. Sitter just nu på pendeltåget hem. Ska försöka vila lite under eftermiddagen och därefter förbereda kvällens styrelsemöte. Det blir nog en sen kväll med många frågor att avhandla efter ett skönt sommaruppehåll. Vardagssysslorna har återgått till det normala för ett litet tag. I övrigt ser jag fram emot min femdagarsledighet som börjar efter morgondagens arbetspass.

99-08-22, söndag

Nu när nattimmarna närmar sig vet jag att dygnet varit riktigt intensivt, men också riktigt varierat. Gårdagen bjöd på en underbar kräftskiva. Eftersom jag själv inte kände för att bryta och pillra med kräftor, såg jag till att njuta av en stor skagenbaguette tillsammans med cider och så småning om en riklig mängd chips. För att vara lite nyttig avnjöts även paprika och gurkbitar tillsammans med olika dippsåser. Vi befann oss på en ö i Stockholms skärgård, strax utanför Dalarö.
   Vi hade samlats i olika omgångar under kvällen för att bli hämtade med en liten båt. Den lilla ön var vackert belägen någon kilometers båtfärd ut från Dalarö. Utanför huvudstugan hade ett utebord dukats och pressenning satts upp för att komplettera regnskyddet. Skyddet behövdes under en kort tid då det kom en kortare, mysig, regnskur. Solnedgången hade då varit underbar att se. En illröd himmel med mörka regnränder här och var. Efter regnvädret blev det en underbar stjärnklar natthimmel att beskåda. Jag njöt länge av alla ljuspunkter på himlen. Ett stjärnfall ingick i denna imponerande prakt.
   Till slut var det inte bara jag som imponerat beskådade stjärnhimlen. Kan man tänka sig något mer mysigt och stämningsfyllt? Nattens timmar gick och nya samtalsämnen avlöste varandra. Vid tvåtiden var det dags att uppsöka sovsäcken. Det hade varit en mycket lyckad och trevlig kväll, i ett elva personer starkt kräftskivegäng inkluderat några nya och trevliga bekantskaper.

Vid 9.30-tiden slog jag upp mina ögon, bländad av en solig dag. Nästan hela gänget kom på fötter samtidigt. Frukost avnjöts på trappan utanför huvudhusets ytterdörr. Vid 11-tiden blev vi skjutsade över vattnet till fastlandet. Hade det inte varit en arbetsdag för dörren, hade jag gärna stannat till eftermiddagen. Nu åkte jag istället direkt till jobbet. Tidig som jag var tog jag mig en tupplur. En och en halv timma före mitt ordinarie arbetspass början fick jag rycka in. Totalstopp i tågtrafiken till och från Stockholm beroende på en självmordskandidat som satt och balanserade på räcket vid bron utanför "Cityterminalen".
   Eftersom kandidaten vid ett fall, (om han ramlade), skulle vara i farlig närhet av kontaktledningen beslöt man att stänga av strömmen. Stoppet varade i nära nog 2 timmar. Jag var i färd med att steka korv när eländet bröt ut. Korvarna fick därefter vila orörda i stekpannan de närmaste fem timmarna innan jag kunde lämna min arbetsplats och stol. Vid det laget var det många resenärer som hade fått höra min röst i högtalarna som på stationerna söder om Stockholm, söder om Mälaren. Vid midnatt är arbetspasset över. Nattvilan ska bli underbar. Börjar åter igen klockan 06.00 för en ny dag med nya intryck och arbetsuppgifter.

99-08-21, lördag

Gårdagen kändes en aning spännande. När jag vaknat och gått igenom mina e-mail, hade jag fått reda på att jag blivit "kändis" genom en intervju i tidningen Metro. En av mina kompisar föreslog att jag skulle trycka upp "Lasse-t-shirts" och göra reklam för dem. Till svar fick han att jag endast hade några få slitna otryckta t-shirts i min garderob. Med andra ord försökte jag övertyga honom att lägga denna idé på hyllan.
   Gårdagens arbetsdag blev relativt lugn. Efteråt beslutade jag mig för att falla för min danslängtan. I Husby var det dans till Bhonus. Det var gott om plats och dansutrymme, något som gjorde danskvällen riktigt god och mysig. Matintaget under dagen hade nog varit lite för knappt för att jag skulle lyckas ge gärnet på dansgolvet under hela kvällen. Därför var det otroligt skönt att avsluta danskvällen med en danstjej som verkligen har pejl på läget och fötterna. Ingen nämnvärd koncentration och kraft behövdes för att ge avkopplande danser "ovan molnen", nära "John Blunds rike".

Nattsömnen blev extremt kort innan det var dags att gå upp för att ta nattbussen till jobbet. Besviken blev jag när jag insåg att nattbussen fått ny tidtabell och avgått 5 minuter före mig. Det fick bli första tåget och en liten aning sen ankomst till jobbet. Får försöka vila ut lite efter jobbet innan det blir dags för kräftskiva. Ser fram emot att umgås med mina dansvänner även utanför dansgolvet.

99-08-19, torsdag

I dag har jag haft en "hälsodag". Började med att åka till kiropraktorn, (en danskompis till mig), för att få en grundlig genomgång. Man kan inte låta bli att imponeras av skicklighet och kunnande. Kan ju bara i förbifarten nämna att han kanske skulle anlitas för en kunds räkning till ett hembesök i Spanien, (Madrid), nästa vecka. (Snacka om att anlitas för specialuppdrag). Fascinerande är hur många STELA muskler jag hade omkring mina skinkor. Ryggens nederdel var också ganska stel, men ännu ganska rak sidledes. Efter lite bändande, tryckande och masserande kände jag mig som en ny männsika. Tänker gå på återbesök om ett par veckor för att följa upp behandlingen. Underbart att känna sig nyttig och unna sig någonting som verkligen behövs.
   Nästa avsnitt i min "hälsodag" blev klippning. Åkte till Sollentuna centrum för detta ändamål. Hade sedan några timmar över innan min arbetsdags början. Tog det allmänt lugn och hade det skönt när jag fördjupade mig i en bok, åt och knapprade lite på min bärbara dator.
   Nämnas kan att jag under gårdagen njöt av en ledig dag hemma. Mycket läsande och försök till olika former av bildbehandling blev det. Hade tänkt dansa på kvällen, men ändrade mig i sista stund till förmån för redan påbörjade dagsprojekt. Lyfte tidigare denna dag en aning på ögonlocken när jag fick se en liten helekopter jagas av en polishelekopter. Eventuellt rörde det sig bara om escort, men intressant såg det i alla fall ut att vara...

99-08-17, tisdag

Denna dag har varit lite annorlunda. Arbetsdagen bestod av "utbildningstur". Denna hade jag tänkt att använda för att göra saker som måste bli utförda innan jag kan påbörja min vidareutbildning i början av september. Har bland annat beställt tid hos en mycket duktig kiropraktor som jag känner. Fick tid på torsdag innan min ordinarie arbetsdag börjar.
   Hade tänkt vara på jobbet vid 8-tiden. Detta gick dock om intet när jag tydligen tyckt att jag kunde somna om en aning. Vaknade åter klockan 08.26. Planerade därför om lite och utförde några "självstudieuppgifter" innan jag åkte iväg till jobbet. På jobbet var det mycket, mycket, lugnt. Därför kändes det inte som om jag gjorde mer nytta där än någon annan stans. Jag valde att åka vidare och utforska världen per tåg. Vid middagstid satte jag mig på X2000 till Göteborg, redo att vända om ifall det skulle behövas.
   Trots att tåget passerat ett kraftigt regnbälte så lyste solen och värmde riktigt gott när jag kom fram. Ringde hem till syrran och beslöt mig för att hälsa på. Hämtade samtidigt den tidning, (Göteborgsposten), som tidigare i sommar visat mig och min "husvagnskompis", (vid Fryksdalsdansen i Sunne), på förstasidan.

Just nu sitter jag på tåget tillbaka mot Stockholm. Det börjar mörkna och regnbältet i trakterna kring Skövde ser nu än mer hotande ut under denna passage. Det är uppenbarligen stora åskmoln framför oss. Mycket vackert att se den mörka molnbakgrunden, men jag undrar om det kommer bli signalfel längs vår väg. Inte helt otroligt, men än så länge bara erfarenhetsmässiga spekulationer.
   I övrigt sitter jag och tänker tillbaka på vilka nya människor jag mött idag. Den som jag skulle beteckna som "mysigast och trevligast" mötte jag i min väntan på bussen vid Hedens bussterminal. Hon, Lenita, satt och vaktade någon annans hund. Vi kom att diskutera hundar en hel del. Själv hade jag min fd fickväns hundar Tekla och Lassie hela tiden i kär åtanke. Själv hade hon också en hund, dock ej närvarande, som ansågs svåruppfostrad och vild. När det var dags för mig att gå lämnade jag mitt visitkort med den frivilliga uppmaningen att höra av sig och berätta fortsättningen på "hunduppfostransstoryn".

99-08-16, måndag

Som så ofta förr har klockan passerat midnatt när dagboken kompletteras med nya ord och tankar. Lördagen blev en mysig dag hemma efter att ha handlat och lämnat min kamera på lagning. Trots att jag kopplade av ordentligt, hade jag en mängd samtida projekt igång. När aktiviteten var som störst hoppade jag mellan e-mailskrivande, matlagning, städning och telefonsamtal. Var vid flera tillfällen sugen på att åka in till vattenfestivalens sista kväll, men beslöt mig istället för en hemmakväll. Hann därför prata i nära nog en timma med mina föräldrar, något som kändes givande och trevligt.
   Söndagen tillbringades också till stor del i hemmet. På balkongen kunde jag avnjuta mellanmål omgiven av värmande sol och aningen kylande vind. På kvällen åkte jag till Tomas och Ulrika för att ha en "Ölandsåterträff" med videovisning och bildvisning under avnjutande av pizza.

99-08-14, lördag     (Båtluffarvecka)

Det är just nu en stjärnklar natt som kommer att övergå i en utlovat vacker dag innan jag hunnit sammanfatta den gångna veckan. Det har varit en underbar båtluffarvecka tillsammans med min resekamrat och gamla vän Helena. Veckan har varit omväxlande med regn, blåst och sol. Min koncentration har inte använts för att "jaga" attraktiva tjejer, utan för att avslöja och jaga mindre attraktiva fästingar istället. Tror dock att jaktlyckan var god, åtminstone effektiv.

Måndagen den 9/8-99

Söndagskvällen hade blivit måndag innan jag var hemma efter en härlig dankväll till Boogart på vattenfestivalen. Efter ca 3 timmars sömn var det dags att färdigställa ryggsäckens packning. Tiden blev aningen knapp, men jag hann med allt jag skulle, inklusive frukost, innan jag vid 7-tiden på morgonen gav mig av mot Stockholm central och mötet av min luffarkompis Helena. Eftersom ett härligt sommarmorgonregn härjade i centrum så möttes vi inomhus. En promenad för att säkerställa frukostförstärkning för min del gjordes till min favoritförsäljningsplats av skagenbaguetter. Därefter valde vi tunnelbanan framför en regnpromenad till Kungsträdgården. Vi var vid kajplatsen nästan en timma före avgångstid varför jag i lugn och ro kunde inmundiga hälften av min underbara baguette. Det blev en trevlig resa med tid för några koppar kaffe och underhållande diskussioner. Vårt mål var Finnhamn, en ö ganska långt ut till havs. Efter några timmars färd var vi framme och gick av.
   Vädret var bättre och våra första steg på ön tog oss till handelsboden. Vi inköpte en mindre mängd matvaror och gav oss av på vandring. I närheten av en badplats hittade vi vår drömplats. Den var belägen en liten bit upp bland träden och med en stor härlig berghäll utanför, sluttandes ner mot stranden.
   Mot kvällen återkom regnet och tilltog i styrka. Vi hade så smått börjat ställa in oss på mer än en natt i regnparadiset. Det kändes helt rätt med tanke på vilken belastning ett blött tält kan vara. I regnet kokade vi te och stod njutandes utsikten. Två yngre tjejer, nedre tonåren, gick förbi och ner till stranden en liten bit bort. Lockade av sina "drifter" och vår närvaro kunde de inte behålla kläderna på speciellt länge. Eftersom vi redan var mitt uppe i vårt tedrickande var det naturligt att stå kvar, något som jag tror baddamerna uppskattade. Skulle nästan varit "synd" att inte titta lite extra... Trots önskemål från vattengästerna följde vi inte deras exempel, utan blev kvar på land väl påbyltade.
    Mörkret la sig tidigt och det blev läggdags. Somnade bra till regnets rytmer. I tältets närhet strövade även ett par rådjur.

Tisdagen den 10/8-99

Natten var ännu mörk när jag första gången tittade ut. Bara iförd mina kalsonger gick jag ut och strövade uppför berghällarna. Regnet var som bortblåst och natten var stjärnklar, ljummen och stilla. En underbar syn för ögat som nästan blev tårögt när mitt romantiska sinne vaknade till liv ordentligt. I ensamhet strosade jag långsamt tillbaka till min sovsäck.
   Ett morgondopp blev starten till en bra dag, något kyligare än gårdagen. Ganska snart blev jag varse integritetsinkräktare. Fästingar hade både hittat in i tältet och till mig. Den första avlägsnades från vänster ben, innansidan av låret ca 10 cm ned. Nästa tog Helena bort från min vänstra handleds ovansida, ca 8 cm från handleden. Ytterlgare två krypande fästingar registrerades av mina vaksamma och livrädda ögon.
   Vid middagstid gick vi en långpromenad längs nästan alla vikar, på vår väg till handelsboden. Det tog oss några timmar att komma fram, men det var värt vartenda steg över stenar, klippor stubbar och rötter. Ett kort besök gjordes på handelsboden innan vi tog de vanliga vägarna tillbaka. Helena hade nu utökat sitt ständigt sinande bokförråd. Min egen bok kom att räcka med råge hela veckan, trots ivrigt läsande och framför allt analyserande.
   Fästingskräcken och mina känsliga nervtrådar fick mig att finna ytterligare en pytteliten fästing vid insidan av högerfoten, ca 3 cm snett ned och fram från centrum av fotknölen. Ingen av fästingarna kan ha suttit speciellt många timmar, men dom kan ju ändå ha hunnit ställa till med sjuklig skada.
    Kvällen skulle komma att präglas av blåst. Vidarna tilltog i styrka. I skydd av tältet spelade vi Yatzy. I övrigt trotsades kvällens blåst till förmån för både en god middag och kvällste. Även denna kväll besöktes stranden av modiga kvällsbadare. Det var mysigt att krypa till korgs i skydd av den byiga och ibland riktigt kraftiga vinden.

Onsdagen den 11/8, (solförmörkelsedag)

Jag vaknade efter en otroligt utvilande sönm. Hade drömt mycket om allt ifrån "fästingar i örat" till "flygkrascher". Trots detta vaknade jag med mycket gott humör. En strålande solig morgon låg för våra fötter. Efter frukosten rev vi tältet och packade i ordning allt. Innan vi gav oss av tog jag mig ett morgondopp och kunde därefter värma mig i solens glans. Vi gav oss av till handelsboden och båtbryggan. Eftersom vi hade gott om tid köpte jag mig en öl för ytterligare livsnjutning på en klippa tillsammans med min bok om Webdesign.

Båtturen varade under den tid solförmörkelsen var observerbar. Med mina erfareheter från den totala solförmörkelsen över Finland år 1990 i bagaget, (besökte då Joensuu), visste jag att den nästan skulle gå oss obemärkta förbi. En totalitet är mäktig, men då måste den också upplevas till nära nog 100%.
   Med hjälp av utprovade plastpåsar fick jag ett gott skydd mot solens strålar och kunde delvis följa förmörkelseförloppet. Påsarnas ojämna ytstruktur förvrängde dock bilden en aning, men det störde mig föga denna dag. Intressantast var istället att ta del av andra noterbara fenomen och iakttagelser. Trots att förmörkelsen i trakterna kring Stockholm endast var ca 70%, vågar jag säga att det var noterbart på omgivningens beteende. En stund före maximum, och även efter, märktes en försvagning av ljusflödet. (Maximum ca 12.44). Tydligast visade sig detta på min hud som gradvis, ganska plötsligt, uppvisade gåshud. Ljusflödet var att likna vid effekterna av ett tunt molndis som dock inte syntes till dagen till ära.
   Jag fascinerades trots allt en hel del även av denna förmörkelse och drömde mig tillbaka till morgonen 1990 i Jouensuu.

I väntan på solförmörkelsens maximum firade jag. Detta gjorde jag genom att utföra veckans rakning på båtens största toalett. Det var annars skönt att lägga denna syssla, (rakningen), på hyllan under luffarveckan.
   Målet för vår båtfärd var att ta oss från Finnhamn till Granholmen. När det var dags för avstigning såg besättningen förvånat osäkra ut. Tydligen hade vi redan passerat Granholmen eftersom ett annat sällskap ändrat sina avstigningsplaner och strukit Granholmen från sitt reseprogram. Samtidigt med personalens många ursäktanden fick vi hjälp med planeringen av återresa till Granholmen. Servicen blev god och vi blev kompenserade med varsin dricka för att klara mindre än en timmas väntan.
   Den lilla ön Granholmen kom att bjuda på vacker natur. Vi korsade ön och gick in i en anvisad "tälthage" inom naturreservatet. I samband med en färist fanns en skylt som löd: "I hagen finns fyra djur, var snälla mot dem och spring inte efter". På kvällen när vi avnjutit middag visade sig djuren i sin fulla prakt, fyra snälla och lugna tjurar som kom till vattnet för att dricka. Det blev en lång och mycket mysig kväll på berghällen som fanns mellan vattnet och vårt tält. Till middag avnjöt vi en pastarätt och rödvin. Mörkret hade infunnit sig långt innan vi beslöt oss för att lämna den mysiga och stämningsfulla kvällsluften. Klockan var mer än 22.30 när ögonen slöts under sovsäckens tyg.

Torsdagen den 12/8-99

Det blev en ordentlig sovmorgon eftersom vi ändrat våra resplaner än en gång. Efter frukosten plockade vi ihop tältet och gick över ön till båtbryggan. Här fick vi tid att sitta och njuta av läsning och sol. Båtresan blev till fridfullt nöje. Med en kopp kaffe på bordet och min bok i famnen kunde jag njuta. En underbart porträttsöt ung kvinna satt dessutom i blickfånget. Ett antal blickar blev det under hennes middag, men inget mer... Helena tillbringade tiden för båtresan ute på däck.
   Gällnö var vår nästa avstigningsort. Ön var stor och det rådde lite delade meningar om vart vi skulle önska oss. Handelsboden stod dock på vår gemensamma önskelista, så det fick bli vår första anhalt. Eftersom jag vant mig vid närliggande utedass fick jag mer eller mindre välja ut den plats som passade. Efteråt blev Helena också nöjd, även om vi från början hade olika önskemål. Vi slog läger på anvisat tältområde, en bit bort från övriga, snett vid sidan av badstranden i skydd av några kringliggande träd. Enligt mig lyxtältplats som vanligt...
    Efter att jag funnit resans fjärde fästing, (på baksidan av högerbenet, ca 5 cm nedan knävecket och någon cm in från baksidans centrum), gick Helena ut på expeditionstur och jag njöt bok och sol på en klippa nära tältet. Det var den vackraste av kvällar. Vi åt middag och spelade därefter Yatzy. Några ungdomar byggde sandslott under ledning av vuxna instruktörer i kvällsskymningen. Jag stannade kvar på min klippa så länge jag kunde utyda bokens bokstäver. När jag väl kröp till korgs hade jag riktigt svårt att få sömnen att fästa. Jag var riktigt pigg.

Fredagen den 13/8-99

Fredagen inleddes med ett morgondopp och lite simning. Solen värmde gott när jag steg upp ur vattnet. Åt frukost innan vi gick en promenad till områden "upptäckta" av Helena under gårdagens expedition. Vi lånade en roddbåt och gav oss ut på en utvilande tur i solens sken. Vi rodde några minuter för att sedan driva en kvart osv... Väl tillbaka vid tältplatsen la jag mig att vila på stranden.
   När molnen började samla ihop sig beslöt vi oss för att packa ihop. Tältet revs och vi gick mot handelsboden. En brygga invid handelsboden blev vår viloplats under dryga timmen innan vi gick vidare ner till ångbåtsbryggan. Fortfarande hade vi gott om tid. Vi gick upp på ett berg och njöt vidare av molnformationerna och den varma solen.
   Intressant biologilektion fick vi när en intresserad slända slog sig ner i närheten. Vi undrade hur pass väl den såg oss och kastade lite grenar på båda sidor om den. Den observerade allt detta med snabba ögonkast för att därefter fortsatt förundrat titta på oss. Den var inte det minsta rädd utan hade "fullt förtroende" för oss. Gick vi en bit, flög den efter till nästa plats på berget.
   Väl vid bryggan igen återstod endast en kort båttur till Sollenkroka och därefter bussresa till Slussen. Veckan hade varit underbar och båtluffen riktigt varierad. Två tjejer med cyklar hade haft sämre tur då de inte kommit med alla båtar. I Stockholm möttes vi av lite regn, men ett härligt varmt sommarregn. Med andra ord slutade resan nästan som den började, men nu med glimtar av solsken.

99-08-08, söndag

En trevlig helg är snart till ända. Fredagen bjöd under Vattenfestivalens första kväll på dans till Joyride. Det var lite stökigt på dansgolvet i början, men jag stormtrivdes ändå. Fick chansen att dansa med flera tjejer som jag tidigare knappt hunnit dansa med. Aldrig fel att dansa när man känner att tiden räcker till. I dag söndag ska jag tillbaka för att dansa till Boogart, ett av mina favoritband. Det kommer att bli gott om ungdomar på dansbanan ikväll. I morgon kommer jag väl säkert att vara trött eftersom det kommer bli en natt med ryggsäckspackande. Men ska man ha skoj får man ju leken tåla.

Gårdagen bjöd på NYÅRSPRESENT och MIDNATTSLOPPET. Det var tack vare min före detta flickvän Elenor som jag stod på startlinjen i startgrupp fem. Uppladdningen gick utan nervositet. Tog mig en uppvärmningspromenad till lite lugnare områden under den sista timman före start. När väl starten gått var tempot ganska lågt till att börja med. De två första kilometrarna kändes dock utmärkta trots att jag "hatar" asfaltslöpning. Ökade tempot en aning eftersom andningen var lågsam och stabil.
   Lagom till backarna vid Sofia Kyrka var jag beredd att öka tempot ytterligare. Är det någonting jag gillar så är det uppförsbackar. Där brukar andning och rytm tala samma språk och föra kroppen framåt i oförändrad takt. Samma sak har alltid gällt vid cykling i uppförsbackar.
   Efter halva loppet var jag övertygad om min kapacitet och ökade ytterligare där luckorna hittades. Det kändes att mina löppass med "Humlan" hade en positiv inverkan. Att "bara" springa 10 km skulle bli en "enkel" match när vi annars var vana att springa ca 1,5 timmar. Trots att jag inte brukar gilla tidspress så fann jag glädjen i detta lopp. Mötte dessutom några kända hejarrop under vägen. Eftersom jag fortfarande kände mig vid gott mod, rätade jag på ryggen och tog ut stegen ytterligare de sista kilometrarna. Det var härligt att kunna spurta utan att vara rädd för annat än att jag skulle glömma bort att andas.
   Till nästa år finns goda chanser att hålla tempo redan från början och springa loppets 10.000 meter snabbare än mina 53 minuter och 22 sekunder.

99-08-06, fredag

Mentalt känns det redan som om jag påbörjat min semester. Så skulle det även vara om jag inte tagit på mig att arbeta ett övertidspass idag. Tröttheten är påtaglig. Semestern kommer att passa mig perfekt. I natt var det svårt att somna beroende på värme och ungdomar som vid flera tillfällen passerade genom och i närheten av det annars så tysta bostadsområdet. Natten innan, (natt mot torsdag), blev sömnen knapp beroende på andra, mycket trevligare, faktorer.
   Under onsdagskvällen var jag fast besluten att färdigställa ommöbleringen och städningen av vardagsrummet. Eftersom arbetsdagen inte slutade förrän vid 21-tiden blev antalet städtimmar begränsat. Inte förrän strax efter midnatt kunde jag nöjt luta mig tillbaka i soffan och njuta av min öppnade "FIRAR-POMMAC". Ställde klockan för väckning klockan 04.20, skrev ett e-mail till en "okänd" beundrarinna och lät därefter ögonlocken falla på plats i nattvila.
   Spännande saker följde därefter, under natten. Strax efter 01.00 ringde telefonen och jag informerades kort om att ett e-mail inkommit av en trevlig kvinnoröst. Av denna orsak blev jag klarvaken och fastnade framför datorn ytterligare en tid. Ett framtida hopp och framför allt nyfikenhet har så sakteliga vaknat i mina sinnen och drömmar. Kanske är denna främling, (som jag ska ha träffat i Sunne), en lika trevlig prinsessa som de inkomna e-mailen och telefonsamtalet ger intryck av? Det är i alla fall en tjej med glimten i ögat. Resten får framtiden utvisa... Kanske har jag gissat rätt???

Under gårdagen gjorde jag styrelseärenden direkt efter jobbet och tog därefter tillvara den sista gnuttan värmebölja på en strand. Vilade upp mig och åkte därefter till Helena för att planera vår gemensamma båtluff nästa vecka i Stockholms skärgård. Efter att ha vridit och vänt på alla båttidtabeller och ätit en bit mat begav jag mig hemåt. Åskväder syntes bara på håll, men lyste upp den annars mörka natthimlen när jag stod på balkongen och betraktade områdets "ungdomsvandring".

99-08-04, onsdag

I år har vi verkligen varit bortskämda med värme. Nästan var dag är det temperaturer omkring 30 oC. Vill man räkna antalet skogsbränder i Stockholmsområdet behöver man snart använda mer än de 10 fingrar man är begåvad med. Tyresta naturreservat är nog snart utplånat och järnvägen ligger nära flera andra eldområden. Åskvädren kommer och går mycket snabbt och är inte sällan så pass dramatiska att signalfel kvarstår. Trots allt elände har arbetsdagarna varit humana för min räkning, mest beroende på att jag arbetat förmiddagar innan värmen ställt till det. Eftermiddagarna har varit värre för mina kollegor.

I måndags kväll var jag otroligt rastlös. Sov visserligen middag först och vaknade "disig". Efter en halvtimma i vaket tillstånd var det andra bullar. Kände för att gå ut och dricka i värmen, kände för att springa och hade samtidigt lust att möblera om eller utveckla mina allmänna hemsideskunskaper. Valet blev svårt och fick vänta till dess jag sett mitt favoritprogram "Dawsons Creek". Ommöbleringen avslog jag pga beslutsångest. Det dröjde dock bara ett dygn innan nästa omflyttningslusta kom över mig och gjorde tankarna verkliga.
   Tisdagskvällen kom att präglas av ovan nämnda ommöblering, den största i vardagsrummet sedan jag flyttade in. Rummet är nu oigenkännligt för mina mest frekventa besökare, men jag är snart riktigt nöjd. En utomstående skulle bara ha skakat på huvudet åt mina första planer, men efter justeringar har det blivit såpass bra att alla kan trivas, såväl konstnärer, diktare, musiker eller webdesigners som jag.
   Under gårdagen hann jag också träffa Johan Söderström och Peter Svensson. Det blev en trevlig återträff av mina gymnasievänner i en fika hemma hos Johan.

Idag ska jag färdigställa möbleringen i vardagsrummet. Ska också dricka upp min stora pommacflaska som jag öppnade under gårdagen för att fira till ära för städningen och värmen. Den har sparats sedan studenten 1991 för något festligt tillfälle. Vad är väl festligare än ett "nytt vardagsrum" med nyskapande och härlig inomhusatmosfär.

99-08-01, söndag

Sitter nu på jobbet efter avslutat arbetspass. Borde egentligen skynda mig till sängen, men: "Jag ska bara skriva lite till...". Gårdagens dans på Skansen var en perfekt abstinensbefriare och avkoppling för mig som inbiten dansare. Behövde lite dans efter Fryksdalsdansens underbara danstimmar. Denna dag har i övrigt varit lugn och skön med allmän förströelse och flugjakt. Av någon anledning har köket blivit attackerat av blomflugor. Troligtvis har dom hittat något intressant i min diskhos avlopp. Slutsatsen drar jag efter att ha tömt ut en flaska vatten i det tydligen så torra vattenlåset. Inget att applådera annat än i flugförgörande syfte. Jakten torde efter tålmodiga rundor ha blivit lyckad.

 
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!