"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, oktober 1998

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
  Bild på hunden Lassie 
Gustav Ferdinan Andersson

98-10-31, lördag

Gårdagen kom att gå i sorgens tecken. Förutom att stora delar av Sverige delade sorg efter de dryga 60-talet ungdomsliv som skördades i en brand på Hisingen i Göteborg, så sörjde jag och Elenor med flera hunden Lassie som avlivades under dagen. Efter en längre tids sjukdom och tilltagande krämpor fick detta bli dagen då en underbar hund, på ett vackert, lugnt och stillsamt sätt fick gå in i evig vila med flaggan och hedern i topp.

Trots vår nedstämdhet åkte vi till Skultuna och dansade ett tag. På hemvägen fick Tekla sova innanför min täckjacka. Med all säkerhet visste hon mer än väl vad som hänt. Tur att hon finns kvar hos oss.

Idag har jag arbetat eftermiddag och i morgon blir det en heldag på jobbet. Först efter träningen på måndag kväll får jag åter igen åka till Elenor. Dit längtar jag...


98-10-30, fredag

Åter igen hemma ett par timmar. Förkylningen och hostan är verkligen på väg att släppa efter flera veckor. Elenor har sett till att jag fått rätt medicin. Lite stark för lilla mig, men en riktig dunderkur. Värst var första dagen, (i onsdags), då medicinen gjorde mig åksjuk samtidigt som jag fick några minuters riktiga febertoppar med kallsvettningar när jag klev ur bilen. Den första febertoppen kom i Eskilstuna centrum och den andra när vi skulle gå in hemma hos Elenors mamma. Hemsk känsla att vilja spy och veta att man gör det om man rör sig en endaste tum. Toaletten skulle ligga nära, men alltför långt bort enligt mig. Stannade på yttertrappan ett par minuter innan jag nästan återställd kunde gå in.

Att jag var lite utslagen märktes dock. Jag satt stundom och nickade till vid matbordet när Elenor och hennes mamma diskuterade. Det var intressanta diskussioner, men jag var inte alltid riktigt närvarande. Blev nerbäddad någon timma undertiden som de andra gick ut på en långpromenad med hundarna.

I tisdags åkte jag efter jobbet till Örebro där Elenor mötte upp. Hon hade gjort ett besök på regionsjukhuset där. Hennes skadade tumme behöver ytterligare omvårdnad. Vi gick runt och handlade, fikade och tittade in i mängder av skoaffärer. Vi hittade rätt modell åt mig, men inte i rätt storlek. Det blev en häftig köksklocka istället efter det att jag klippt av lite huvudpäls. Mot kvällen åkte vi till Hallsberg och hälsade på en kompis till Elenor under ett par timmar. Därefter åkte vi hem till Eskilstuna.

Fredagen har kommit och det blir en danskväll i Skultuna till Zlips. Elenor ska hämta mig vid Västerås central om planerna håller. Tänker sätta mig direkt på tåget efter denna dags arbetsslut. I övrigt har jag ägnat denna dags morgon åt styrelsearbete. Tiden räcker bara inte till, trots att jag hann förbereda mycket i går kväll. Stannade till och med en timme längre på jobbet för att skriva färdigt det jag börjat på. Efter dansen ikväll bär det av till Eskilstuna igen för att värma upp inför en mycket tuff arbetshelg igen.

98-10-25, söndag

Oj oj oj... Dagarna bara flyger iväg. Till skillnad från gårdagens strålande sol och varma höstvindar, är det idag bitande vind och råfuktig luft även vid de tillfällen regnet gör uppehåll. Det är i och för sig oerhört mysigt fixarväder, när nu sällskapet är det rätta. Under dagen har Elenor suttit och broderat ett stort arbete med tre vargar på. Själv sydde jag ihop två begangnade strumpor till en strumpboll. Detta fick bli min present till en ivrig och jaktlysten hund, Tekla. Ikväll åker Elenor och jag iväg på möte för dansklubben Nackswinget. Därefter åker vi till EBBA dansklubb och dansar till Wahlströms.

98-10-21, onsdag

Ytterligare några dagar har passerat. Några intensiva, andra ganska lugna. Gemensamt för dem alla är att Elenor har varit vid min sida varje dag. I söndags var det heldagskurs hos Nackswinget för min del. Under tiden var Elenor hemma och gav sig i kast med att städa mitt påsskåp. Efter flera timmars slit var det ett mycket lyckat resultat hon kunde förevisa. Vidare hade hon som en ängel "flugit" ut med återvinningsglas och tomflaskor samt tidningspapper. En fröjd att komma hem. På kvällen åkte vi sedan ifrån mitt nystädade hem till Eskilstuna. Därifrån har jag pendlat till jobbet under början av veckan.

Idag har jag hunnit vara hemma ca 2 timmar, men snart är det dags för en ny arbetsdag. Inte förrän till helgen får jag åter igen träffa Elenor.

Hur som helst kan resandet vara en riktigt roande företeelse. Inte minst idag på pendeltåget. Mitt emot mig satte sig en "dam" i dryga trettioårsåldern. Ganska intetsägande i mitt tycke. Efter ett par stationer kom istället ett mer upplyftande sällskap på tåget, ivrigt diskuterande. De tre tjejerna spridde ut sig med gången emellan dem. Efter ett tag flyttade "damen" in en liten aning, varpå tjejerna naturligtvis såg sin chans att sitta bredvid varandra i samlad trupp, (bredvid mig). Förflyttningen var snabbt ordnad. "Damen" blev dock mycket upprörd över att hon inte hade full koll på sina påsar, (på sittplatsen mellan henne och en tjej), varpå hon skällde ut den nyligt förflyttade tjejen med motiveringen att hon satt sig rakt på påsarna. En aningen förvånad försäkran om att det inte varit med meningen, (om det över huvud taget inträffat), kom ifrån den anklagade. Detta var inte tillräckligt enligt "damen som vaknat på fel sida om tillvaron". Hon fortsatte med den något korkade repliken: -"Även om det inte var meningen, så behöver man väl inte sätta sig på andras påsar". Smart...smart...smart...

"Damen" flyttade sig snart till andra platser eftersom vi knappast gjorde hemligt att vi inte höll med henne i sin reaktion. Under flytten, (som vidtogs utan respekt tillbaka från damens sida), blev det en hel del skarp kritik från tjejerna med diverse "tunga" ord. Det visade sig snart att det var ett gäng skådespelerskor som satt omkring mig. Nu satte nämligen analyserna igång på allvar. Alltifrån kroppshållning till ordval iakttogs. Jag var livligt road. "Damen" måste varit av synnerligen orolig natur, för hon förberedde avstigningen en station i förväg. Efter avstigandet för damens del blev pjäsen ett faktum... (ej exakt återgiven).

-"Se er för, jag har ju chips i påsen och de kan knastra och gå sönder".
-"En tant som ni borde inte äta chips, det är asexuellt. Du kommer bara att bli rund och få former och knappast bli mer tilldragande. Ett leende kanske skulle öka sexlusten? Utstrålning skulle nog vara medicin för stenansikten."

Leende gick jag av tåget efter att ha haft positiv ögonkontakt med tjejerna. Efter 20 meter på plattformen var det bara att vända om. I villervallan hade jag lämnat mina handskar kvar på tåget. En av tjejerna ropade efter mig och stod troget kvar i dörröppningen. Ett underbart tack av mig var det minsta dom var värda...

98-10-17, lördag

Att ha Elenor hos sig är verkligen en underbar förmån. Idag har vi kastat grahamsbullar i köket. Inte så alvarligt som det låter. Vi samarbetade helt enkelt med staplandet av 72 bullar. Jag tog de ugnsvarma bullarna från plåten. Efter en liten luftfärd tog Elenor hand om bullarna och staplade dem för avsvalning. En rundtur till Sollentunas högsta höjd, Väsjöbacken, och en tur över till mina föräldrar har vi också hunnit med. Gårdagen förgylldes med dans på danspalatset Yesterday. Till musik från både Zlips och Jannez svävade vi runt på dansgolvet. En timme från slutet gav vi dock vika för vår gemensamma förkylning. Kan vara bra att spara lite röst för kommande dagar också.

98-10-15, torsdag

Idag är det riktigt synd om mig. Min hals svider något enormt. Halstabletter bara förvärrar svedan. Har gurglat några "nyttiga" tabletter, vilket förhoppningsvis ska ge hopp om morgondagen. De senaste dagarna har jag varit i Eskilstuna och pendlat därifrån till jobbet. Ganska smidigt om jag inte har först- eller sisttur. Idag började jag 07.00 och då fungerar det lika bra att resa därifrån som hemifrån. I morgon kommer dock Elenor och hundarna hit. Det ska bli intressant att se vad lilla Teckla lämnar ifred och vad som blir till spännande leksaker. Har i samband med städningen krypit runt på alla fyra för att skapa mig en rättvis bild av andras verklighet.

98-10-12, måndag

Har aldrig arbetat så många timmar på så få dagar som denna helg. Trots allt har det kännts mycket motiverat av flera skäl.
  • Jag har ju ändå inte kunnat vara hos den jag skulle velat vara, (Elenor).
  • Förkylningssymptomen har funnits kvar och jag tror att jag har lyckats hålla mig lugnare på jobbet än vad fallet skulle ha blivit i "frihet".
  • Bra med mycket extra klirr... Någonting vi säkert kan ha nytta av utan att blinka.
I kväll ska jag försöka röra mig lite i träningslokalen. Det blir nog ytterst lugna moment för att inte bli ansträngd i onödan. Tror inte jag är ett dugg i form för någon hårdkörning, snarare tvärt om. Ser mer fram emot morgondagen då jag efter jobbet åker till mitt andra hem, Eskilstuna.

98-10-09, fredag

Efter jobbet igår blev målet Eskilstuna. Risgrynsgröten smakade utsökt. Natten kom snabbt inpå och blev som alla mysiga nätter brukar vara, alldeles för kort. På hemvägen sov jag som en stock. Tog vägen över Västerås hem, eftersom vi inte riktigt lyckades vara på stationen före planerad avresetid. Detta gjorde naturligtvis inte mycket. Snart blir det dags att inleda en riktigt tuff arbetshelg. Jag kommer vara glad när den är över. Snart sagt alla är nu förkylda och jag har vissa märkbara antydningar åt det hållet också. 3 timmar övertid blir det idag eftersom personaltillgången är katastrofal, när någonting så "otänkbart", "absolut oförutsägbart" och "omöjligt" inträffar som sjukdom. Jag får hålla ångan uppe genom att längta till nästa möte med Elenor.

98-10-08, torsdag

Är nu hemma några timmar på förmiddagen efter att ha kommit hem ifrån min Elenor och Eskilstuna. Åkte dit under gårdagseftermiddagen, lagom till det att hon slutade jobbet. Blev mött vid stationen och vägledd genom staden. Vi fortsatte vårt prommenerande ytterligare en timma sedan vi hämtat Elenors två "barn", (hundar). Suget efter pizza blev sedan stort. Framför en tv fylld av "såpa" spisade vi i godan ro och mysig närhet. Den äldsta av hundarna, (Lassie Gustav Ferdinand Andersson), låg mestadels stilla nedanför soffan. Den lilla valpen, (Teckla Lillstrumpa Persson), var desto mer intresserad av liv och rörelse. Vi blev båda två flitigt uppvaktade. Natten gick i samma tecken. Stundom visste man inte vem som uppvaktade mig mest, Elenor eller Teckla? Ju mer livat de var, ju roligare hade Teckla. Kan vara aningen kittlande att ha en hund slickandes ryggen samtidigt som man ligger fast i ett härligt varmt famntag. Hur som helst, en riktigt god natt var det. Kanske inte den mest utsövande sömnen, men vad gör väl det? Tog morgontåget, (07.05), hem till Stockholm igen. Ska arbeta eftermiddag innan jag återvänder till Eskilstuna ikväll. Elenor och jag ska festa på risgrynsgröt. Det är ju riktigt mörkt och mysigt så här års.

98-10-07, onsdag

De senaste dagarna har varit behagliga, soliga och lugna. Det jag har kunnat irritera mig på har hållt sig inom mig och innanför mina läppar. Jag har haft två riktigt intensiva och hopplöst envisa blåsor ovanför överkäkens tandrad. Nu börjar dom visserligen ge med sig, men vem vet om dom inte dyker upp någon annanstans i munnen istället. Än kan jag inte ropa hej. Under gårdagskvällen, (bara för några timmar sedan), pratade jag både länge och väl med Elenor som jag mötte i Skultuna i fredags. Denna natten, (nutid), kommer säkert vara full av tankar och funderingar men troligtvis och förhoppningsvis blir det dom glada, bestämda och säkra myrorna som tillåts vandra runt i huvudet. Nog om det... I morgon åker jag i alla fall till Eskilstuna för att dra mitt strå till stacken och få lite tid att smälta alla intryck. Nu om någon gång kanske jag får lite skinn på näsan och lite djupare inblick i vad livet har att ge och ta...

98-10-04, söndag

Ytterligare en underbar och solig höstdag. Sjön ligger spegelblank och återger alla möjliga färgskiftningar från träden och skogen på andra sidan vattnet. Hoppas verkligen att min adressboks senast inskrivna vän och underbara person, Elenor, har lika bra väder som jag, nu under sin Helsingforsvistelse.

(Fredagen den 2/10)
Fick slita ganska bra på jobbet eftersom ett elfel längs Svelandsbanan gav flertalet tågförseningar på upp till 40 minuter. Det var skönt att åka hem. På kvällen bar det av till Skultuna och dans till Wahlströms. Det kändes lite tungt att andas och stelt över huvud taget. Därför väntade jag bara ca 10 minuter innan jag gick och fikade. Denna lugna mjukstart gav mig ny energi och dansglädje. Det dröjde sedan inte heller så länge innan jag bjöd upp danspalatsets mysigaste tjej. Denna nya bekantskap gjorde mig bara gott och fick åter igen hjärtat att "banka snabbare än musiken", (speciellt i alla de underbara och härligt lugna foxtrottlåtarna). Som vanligt var danskvällen alldeles för snabbt slut. Jonas fick vänta några minuter på mig, eftersom Elenor och jag hade en del att skriva. När det sedan var dags att gå till bilen, visade det sig att den redan var elegant framkörd. Vilket lyx... På hemvägen stannade Jonas och jag, precis som så många andra Stockholmsdansare, till vid Hummelsta. Jag var rejält hungrig och beställde en köttfärspaj. Salladen jag fick räckte inte långt. Jag frågade efter mer och fick en rejäl påfyllning med motiveringen: -"Var det inte större krav så ska du nog kunna bli nöjd". Expediten hade jag upplevt som aningen butter och surmulen, men i och med detta visade det sig att även hon hade humor. Ganska precis 03.00 åkte vi vidare mot Stockholm. När jag kom hem avslöjade min telefonsvarare att min danspartner Ulrika var rejält dålig.

(Lördagen den 3/10)
Om jag nu inte skulle tävla, var det inte någon större brådska att komma isäng. Satte mig och körde lite formel 1-simulator. Gick till sängs och vaknade vid 8-tiden. Ulrika kände sig bättre och ville försöka tävla ändå. Jag strök skjortan, packade tävlingsväskan, duschade osv... innan jag åter gick till sängs. Var nu beredd att gå ut till vägen med några få minuters förvarning, (telefonledes). Tävlingen var snabbt över för vår del. Gick inte vidare någon gång.

Det roligaste var att en i publiken, (en gammal tjejkompis), kände igen mig. Hon kom sedan ner bredvid tävlingsgolvet och hälsade på mig tillsammans med hennes 3-åriga dotter. Mitt personliga medvetande var inte lika snabbt som den spontana reaktionen. När hon hälsade svepte min blick runt, men jag kunde inte exakt konstatera vartifrån eller vem som hälsade. Tydligen hade jag ändå omedvetet kännt igen Monica, för innan jag ens hann reagera och ändra sittställning, så hade jag hunnit utbrista... "Nä men...". Vi hade inte setts eller hört av varandra på drygt fyra år. Hon hade åter igen flyttat ner till Enköping efter att ha bott i Falun några år. Gissa om vi hade mycket att snacka om...

När tävlingen var över och jag hemkommen, tog tröttheten överhanden. Surfade lite och skickade SMS-meddelande till Elenor. Därefter somnade gott vid nattid.

(Söndagen den 4/10)
Lämnade bilen hos mina föräldrar under morgonen. Blev hemskjutsad. En lugn dag med hemsysslor har njutits till ljuset frå den vackra höstsolen. Snart mer ordning i hemmet...

98-10-01, torsdag

Idag har det varit en sån där dag då jag har haft genomgående skoj. Livet har i mångt och mycket lekt fram utan att någonting speciellt har hänt. Kanske har också optimismen smittat aav sig något, för nästan alla, (till och med den sorgsnaste, som jag idag varit "personlig psykolog" för), har ofta utstrålat samma munterhet.

Dagen kanske inte började så bra, men ändå... Hade ställt fram klockan några gånger, eftersom jag verkligen tyckte att jag var värd en lång sovmorgon. Senast klockan 11.00 skulle jag gå upp. Vaknade och fick se att klockan redan var 12.30. Opppssss!!! Möte med chefen klockan 13.00. Perfekt dag att försova sig på dagtid. Misstänksamt och frustrerat rusade jag upp och övervägde situationen beslutsamt. Ringde fröken ur för att få tröst. Hon var snäll idag, för hon sa: -"tio... trettiofyra... och fyrtio... pip", (eller någonting liknande). Från och med denna stunden kunde dagen inte bli annat än bra, även om jag inte förstår varför jag hade ställt om både väckningstiden och den riktiga tiden...

På jobbet har som bekannt bordsplaceringen ändrats. Idag satt jag på den plats som kanske mest gynnats av detta. Har man hand om informationen på Stockholm Central, känns det nu som om man är mer delaktig i alla händelser och beslut, jämfört med tidigare. Man får informationen mer direkt och slipper göra en stor affär av alla tankar och förslag. Det kan gälla allt ifrån spårändringar, till förseningar och extra växlingsrörelser. Sambandet och närheten mellan informatörer och tågklarerarna på centralen är nu så bra att man nästan kan viska, (och inte minst skoja, skämta och snacka inbördes).

Ännu mer skoj, (härlig stämning), blev det när en informatörskollega till mig ringde upp hemifrån. Sven ville ha hjälp med olika tågtider för att vidareförmedla dessa till en tjejkompis han tidigare under dagen mött upp på Arlanda. Denna Schweiziska tjejkompis skulle ut och resa runt lite under tiden som Sven arbetade. Ganska snart tyckte hon att jag under Svens ledning hade gjort mer än növändigt, varpå hon välmenade nämnde att jag var värd en stor puss. Hur som helst fortsatte Sven och jag med återresan. Jag letade uppgifter undertiden Sven översatte till tyska och tog reda på hennes önskemål. Nu var hon än mer tacksam, varpå jag menade att en puss kunde vara värd en hel del arbete. Detta översattes ocskå direkt av Sven, som alltid är skojfrisk och med på noterna. Nu var vi klara och det var dags att lägga på. Men icke... Trevligt nog fick jag höra ljudet av en sån där lagom lång och härligt smäktande kyss och därefter några sekunders tacktal på engelska. Själv önskade jag henne en trevlig resa och medgav att nöjet var på min sida. Sedan la vi på och jag fortsatte att gå leendes under arbetsdagen.  
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!