"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, november 1998

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

98-12-03, torsdag    (98-11-26--12-03)

En vecka har gått sedan jag uppdaterade dagboken sist. En härlig vecka har det varit. Förra torsdagen bar det av med nattåg till Luleå tillsammans med Elenor. Vi åkte liggvagn tillsammans med två skolpojkar samt ett par unga kulturarbetare som skulle på presskonferans i Haparanda. I bistron avnjöts skagenbaguett i vanlig ordning. Mobiltelefoni blev ett av de livligaste samtalsämnena. Plötsligt satt alla utom jag med en mobiltelefon synligt. Förutom "Juppie-nallar" innehöll tåget flera välkända dansansikten. Att SM stod för dörren var inte att ta fel på.

På fredagsmorgonen möttes vi av Luleå Bugg Swings representant Ines. Vi fick skjuts ut till vårt rum som hon ordnat. Helt perfekt boendelösning för oss två. Vi bodde visserligen 4 km utanför centrum, men det gav oss en härlig promenad varje dag. Bäst av allt visade det sig vara när det gällde SM-banketten. Avståndet ifrån denna underbara tillställning var endast ca 70 meter. Krypavstånd. Dessutom var det bara en knapp kilometer ifrån min kompis Johans bostad. Perfekt... På SM-banketten fick jag återigen glädjen att dansa med Kristina från Umeå. Sist var i somras i Gräsmyr. Då som nu kändes det som om vi dansat tillsammans i flera år.Lördagens SM-uttagningar innebar oerhört mycket inspiration. Söndagens finaler blev i vanlig ordning lite segdragna med alla prisutdelningar. Hur som helst, en riktigt lyckad helg i Luleå, trots en och annan plusgrad vissa dagar.

På måndagsmorgonen lämnade vi rummet och nyckeln strax före klockan 05.00. En timme senarae satt vi på morgontåget till Kiruna. I Kiruna möttes vi av lagom kyla och härliga snövallar. En underbar dag blev det samtidigt som kameran fick arbeta ordentligt. Elenor och jag hann kolla på ganska många affärer och gå ganska långa snirklande promenader innan vi satte oss på tåget hem klockan 18.39. Vår tvåbäddshytt var utomordentligt mysig. Vi lät överbädden vara bäddad och utnyttjade sittmöjligheten under. Något före midnatt tog vi och vilade våra huvuden mot kudden, långsamt svajande fram i överbädden på ett framrusande tåg i vinternatten.

Det var tisdag förmiddag när vi kom fram till huvudstaden. Elenor fortsatte till Eskilstuna samtidigt som jag åkte hem för att förbereda mig för en arbetskväll till midnatt. Igår onsdag kom Elenor tillbaka till mig och storstan med Tekla i följe. Skönt att få vara tillsammans på hemmaplan. Tyvärr lite för mycket arbete för mig nu när Elenor har semester...

98-11-26, torsdag

Efter några riktigt rastlösa arbetsdagar har jag nu lyckats ta mig fram till en långledighet. Det dröjer några dagar innan jag åter igen är tvungen att sätta mig framför spårplansskärmarna för att övervaka tågtrafiken. Nu ska jag istället njuta av att tillsammans med Elenor åka en sväng upp till Luleå och årets upplaga av dans-SM i bugg och Rock'n Roll-diciplinerna, (Bugg, Dubbelbugg, Boogie Woogie, Jitterbugg och Rock'n Roll). Vi ska bo på "hotell" och ha en riktigt god semester. På hemvägen till Stockholm passar vi på att ta en sväng förbi Kiruna. Är man i norrland ska man vara det ordentligt...

98-11-24, tisdag

I helgen har jag varit på hemmaplan. Nja, egentligen inte... Jag har varit på jobbet i helgen. De sista åtta timmarna på lördagen var arbetstid och 15 av söndagens timmar blev arbetstid, uppföljt med 7,5 tidiga måndagstimmar. Som tur är har det varit en av dom lugnare helgerna och faktiskt rakt igenom en riktigt rolig arbetshelg. Ibland superlugnt och ibland lagom mycket att göra. Hela tiden har det gått att ha full koll på läget och det uppskattar jag. Igår blev det träning för en gångs skull. Det är inte ofta tiden räcker till för det numera. Idag har jag tänkt mig åka till Eskilstuna. Först ska jag dock vara på ett möte med deltagare från SJ och Banverket. Projektet heter "PULS" och ska behandla tågens "punktlighet i samverkan". Hoppas det blir givande.

98-11-19, torsdag

Idag har jag arbetat extra. Riktigt rikligt med arbete blev det också eftersom det blev sk "spårledningsfel" över hela stationsområdet vid Stockholm Södra under ett par av förmiddagstimmarna. Pendeltågen ersattes med bussar på sträckan Stockholm C - Älvsjö. Fjärrtågen drabbades raskt av förseningar på omkring 30 minuter. Allt detta beroende på att tågen telefonledes fick lotsas mot stopp igenom området och då bara ett åt gången.

Till en början hade jag den lugnaste platsen att övervaka och informera på, Svelandsbanan. Hjälpte till att avlasta en arbetskamrat genom att ta hand om hans fjärrtåg under tiden han ordnade upp bland pendeltågen. Efter ett tag började han livligt blanda sig i mitt jobb och kommentera detta på ett riktigt störande sätt. Då var det lika bra att han fick tillbaka sina stationer och sitt ansvarsområde. Själv kunde jag då inte mer än "tacksamt" tillvarata arbetslättnaden genom att förstärka informationen på mitt eget område. Detta visade sig vara en mycket mer tacksam uppgift. Strax före min hemgång ringde en mycket tacksam expedit ifrån stationskiosken på Strängnäs station, meddelandes att informationen varit perfekt under dagen. Enligt henne "den bästa trafikstörningsinformationen hittills", sedan banan öppnade. Hon hade knappt haft några frågande kunder utan kunnat koncentrera sig på sitt ordinarie arbete, trots att tågen var ca 30 minuter sena. Hon gav mig betyget 5 stjärnor och 10 rosor. Inte alla som blir glada av förseningsutrop, men tack och lov några. Det gläder ens arbetarsjäl mycket när man dessutom får reda på det. Trots allt var det en underbar glädje i att arbeta idag...

Nu i eftermiddag ska jag åka till Eskilstuna och min Elenor. Jag längtar dit för att få en lugn stund. En hård arbetshelg väntar.

98-11-18, onsdag

Det känns verkligen som om jag vandrar i en diffus värld, där dagarna smyger förbi som om ingenting hänt och som om man inte skulle erbjudas att få uppleva dom. Huvudet är idag dessutom ett stort vakuum. Egentligen är det raka motsatsen, för det råder just nu stort övertryck i örongångarna. Detta beroende på min förkylning och alla tunnlar längs Grödingebanan, (på min färd till och från Eskilstuna och Svelandsbanan). Naturligtvis skulle jag jäspa, nysa, hosta eller vad jag nu gjorde samtidigt som vi passerade igenom en av tunnlarna. Plötsligt smällde det till uppe i järnkontoret och extra luft passade på att tränga in i hörselgångarna innan kanalerna åter stängdes. Nu om någon gång låter alla vänner och telefonsamtal avlägsna. Vill du prata med mig så gör entré från min högra sida.

Att allt inte är som det ska fick jag dessutom erfara när jag pratade med Elenor nu ikväll. Mitt på dagen åkte jag en extra sväng till Eskilstuna för att hämta min kvarglömda matlåda samt hostmedicin, detta samtidigt som jag lovat gå ut en sväng med Tekla. Tekla har verkligen börjat bli duktig på att sitta och ligga på kommando. Tydligen hade jag dock brister i mitt förstånd eller uppfostran, för jag hade misslyckats med att stänga kylskåpsdörren, hur man nu kan missa det. Nog för att mina 20 minuter vid Elenors lägenhet gick snabbt, inte minst för att Tekla hellre lekte än att göra sina behov, men sådana misstag??? Hem hann jag i alla fall till dagens styrelsemöte som nu är avslutat.

Snart dags att sova och längta efter Elenor och morgondagen. Natten som var innebar orolig sömn för mig. Elenor var täppt i näsan och jag törstig som en skållad gris hela natten. Kanske var det våra dundergoda och varma smörgåsar med vitlökssmör som bidrog till min törst. Vad vet jag?

98-11-16, måndag

Ytterligare en underbar helg har passerat. I fredags var det dans på Lagår'n i Skultuna. Jonas och jag åkte dit via Eskilstuna och blev bjudna på fika när vi hämtade upp Elenor. Trots att det var snorhalt på vägarna och fredagen den 13:e, så klarade vi oss helskinnade och lyckliga. Tekla fick mannekänga i sin moderiktiga prototyp till overall. Premiär för overallens duglighet blev det under tiden vi dansade. I början behövde hon den inte, men efter pausen gick vi ut till bilen och såg till att hon fick det lite varmare. När vi kom tillbaka var hon vid god kondition och verkade inte frysa. Kanske just därför hade hon efter ett tag tagit av sig sin overall genom att lätta på kardborrknäppningen vid halsen, för att sedan kravla sig ut genom halsöppningen.

Den nattliga färden hem gick också bra. Elenor och Teckla satt bak i bilen och sov. Bilen lämnade vi tillbaka till mina föräldrar under natten innan vi till slut kom hem till min ljuvliga säng. Efter en god sovmorgon bar det av till Sollentuna Centrum för att gå i affärer. Därefter åkte vi vidare till OBS-stormarknad i Rotebro. Hemma åt vi sedan pizza innan det blev dags för kvällens höjdpunkt, bio. Vi hade bestämt oss för att se "Fucking Åmål". En riktigt sevärd film. Under tiden vi väntade, mellan biljettköp och föreställning, gick vi och drack på puben "The Loft". Det var som vanligt mysigt. Elenor drack starkcider och jag en stor starköl.

Söndagen kom och jag var helt utslagen till en början. Förkylningen hade mig fortfarande i ett järngrepp. Elenor lät mig vila till klockan 13.30, innan det blev dags för oss att gå hem till mina föräldrar och äta fläskfilé. Supergott... Umgicks under ganska många timmar innan Elenor och jag tog en dryg timmas långpromenad hem med Tekla, runt hela Rotebro. Hemkomna blev det varma smörgåsar med riktigt starkt vitlökssmör. Jag tror faktiskt att vitlöken gjorde susen gällande min förkylning. Det finns hopp om att den skall vika snart.

Naturligtvis kom även måndagsmorgonen. Elenor steg upp samtidigt som mig klockan 04.00. Vi åt frukost och gjorde sällskap till stan. Jag gick till jobbet och Elenor köpte biljett hem och satte sig på morgontåget till Eskilstuna tillsammans med Tekla.

98-11-10, tisdag

Idag stod Sverige stilla mellan klockan 14.10 och 14.11 i en tyst minut, hedrandes de unga människor vars liv skördades i den förödande branden natten till den 30/10 i Göteborg. Min uppgift idag blev att inleda och avsluta den tysta minuten med informativa högtalarutrop på Stockholm Central. Trots att jag även gjorde detta för ett par år sedan i samband med Estonia-katastrofen, (då i högtalarsystemet på OBS-Stormarknad i Rotebro), blir man aldrig riktigt van. Trots att utropen får betecknas som bra och godkända, så är det lätt att gripas av stundens allvar, detta med viss risk för en aningen sviktande röst. TV4 var på plats och någon dryg sekund av mitt utrop fanns i bakgrunden ifrån den landsomfattande rapporteringen gällande denna tysta minut.

Rapporteringen har idag fortsatt ifrån Eskilstuna och min Elenor. Hunden Tekla hade idag givit sig i kast med att ur glasljusstakar på bordet pilla ur värmeljus. Dessa var tämligen finfördelade och söndertuggade. Dörrmattan börjar nu anta onormala former. Skorna var omflyttade. Vad blir nästa drag. Nog är hon ganska medveten om vad som får göras och inte, för idag stack hon raskt till sin hundkorg och skämdes sedan hennes verk uppmärksammats. I morgon får jag chansen att själv bevittna bussträcken. Min danspartner Ulrika kan inte träna och därför får jag mot alla odds en kväll hos Elenor även denna arbetsvecka.

98-11-09, måndag

Återigen vid min dator och dagbok. Om ni har saknat mig så får jag väl glädjas åt det. Sedan jag skrev här sist har jag bara varit hemma två korta stunder. Dessa har tyvärr gått åt utan att jag hunnit öppna dagboksfilen. Vad har hänt sedan sist då? Jo, Elenor och jag har hunnit umgås så gott som dagligen, eller rättare sagt mest nattetid emellan arbetspassen. Vi har hunnit med att fira vår enmånadsdag. Fick 5 underbara rosor som nu hänger på tork. En enmånadskris har vi naturligtvis också haft. Jag har lärt mig att det hör till och blev inte direkt förvånad. Förvåningen låg snarare i höjden på denna tröskel. Lyckligtvis visade det sig att en underbar härlig utförsbacke låg bakom den tröskeln sedan vi gemensamt öppnat dörren lite ytterligare. Inga skymmande buskar i vägen på nästa deletapp i alla fall.

De närmaste två veckorna bjuder på hemmavistelse för min del. Mitt arbetsschema tillåter just nu inga utflykter till Eskilstuna. Elenor kommer istället hit nästa helg. Hunden Tekla verkar ha blivit än mer busig om dagarna när hon är ensam hemma sedan dess Lassie lämnade oss. Idag hittade jag en "korv" i ena sängshörnan. Den bör ha legat där sedan någon dag, för den verkade inte riktigt färsk. Skrev en rapport till Elenor på blocket som alltid ligger på köksbordet. Tydligen ville Tekla även undanröja denna rapport, för den låg enligt Elenor i tusen bitar när hon var hemma på lunchrasten. Dags för lite ytterligare valpuppfostring...  
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!