"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, maj 1998

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 

98-05-31, söndag. (Personlig rapport från "tjejtrampet 1998").

Folkfest utan dess like. Är du tjej, borde nog detta vara din grej... Med andra ord, tjejtrampet 1998 gick av stapeln i strålande solsken, lite fläktande vind och perfekta förhållanden för de flesta. Klockan 08.00 samlades vi "killstampare" tillsammans med SJs "tjejtrampare" vid SJ-byn. Frukost serverades och avnjöts. Kläder delades ut till oss "killstampare" för att matcha tjejernas. Ganska snart fick jag även en SJ-logga målad på kinden av en säker tjej. Inget darr på handen där. Efter en solskensfrukost blev det dags att samlas för att öka stämningen, sjunga lite och sedan bussas ut till en lämplig plats längs banan. I år var det en ny bansträckning norrut runt sjön Edsviken. Nu började det bli en hög och tänd stämning bland alla killstampare. Sånginsatserna vid startfållorna blev efter hand bättre och bättre, men det var nog andra grupper som kunde ramsorna bättre. Svårt att överrösta högtalarna med popmusik och uppvärmnings musik. Vi drog oss mot TV-huset för att där hitta bussen som skulle föra oss vidare.

Ungefär samtidigt som eliten startade från Gärdet var vi framme vid vårt mål. Jag och mitt "killstampsgäng" stod i år vid en mindre backe, nästan halvvägs, vid Edsbergs slott. Skyltar vi gjort under gårdagen placerades ut på strategiska ställen. Vi hann njuta lite av sol, smörgås och dryck innan handskallrorna värmdes upp med musikaliska rytmer, rösten vässades och förväntningarna stegrades. En polishelikopter avslöjade elitens tätplacering med sin närmande närvaro. Två, tre minuter kvar hördes från en mobiltelefon och alla var på helspänn. En och annan ströcyklist utom tävlan fick höra lite olika hejarrop osv... "Gubbe i banan, gubbe i banan,..." skallade när några män skulle forcera backen. Ett tjugotal polismotorcyklar på ett långt led och sedan ledande cyklisten tätt följd av en samlad klunga. Skallrorna var verkligen effektiva. Eliten tog visserligen knappt notis om att vägen gick uppför, utan fortsatte oberört med undantag för taktiska nedväxlingar... Senare blev hejarropen och visselpiporna mer betydelsefulla. Det finns inget trevligare än att få ögonkontakt med en kämpande tjej. Helt underbart att få vara till stöd. Lika häftigt är det var gång någon tuff brud ska verka oberörd av allt ståhej... De cyklar några tramptag, men sedan är det kört om man lyckats få ögonkontakt. En drömsituation. Tänk om man lyckades smickra och fånga uppmärksamhet med samma framgång i vardagslivet. Tja, idag var det ju fest... I ca två och en halv timme gick skallrorna heta och visselpiporna blöta innan vi återvände till bussarna. Lite vemodigt eftersom det hela tiden kommer de som verkligen behövde få en extra kick och ett beundrande leende.

Tillbaka vid Gärdet var det middagsdags innan prisutdelningarna tog fart. Spenderade ytterligare några timmar tillsammans med några tappra kompisar innan alla drog sig hemåt nöjda och lagom trötta.

98-05-30, lördag

Om jag nämner ord som "evenemang", "avkoppling" och "lyx", så får ni bara en ytterst liten föraning om vad jag har njutit av. En tillställning som inte har sett sitt slut ännu... Men först en tillbakablick på fredagskvällen och efterföljande timmar. På kvällskvisten letade jag mig in till stan för att få skjuts ut till danspalatset "Yesterday". Med ett ganska bra humör steg jag innanför dörrarna. Dansen kom igång och det kändes ganska bra. Snart insåg jag dock att jag inte kunde räkna med att vara på topp. Jag började tveka en aning i situationer då jag normalt skulle dansa förbi med marginal, (om än den minsta möjliga). Nu tog fegheten överhanden och jag fick se mig lite besegrad. Tjejerna jag dansade med märkte nog inte så mycket, men benen var inte riktigt alerta nog. Snart insåg jag att kaffe var en bra medicin för att bli pigg. Detta, (två koppar och en kaka), fick mig att bli mig själv igen. Tyvärr satt inte energin från kakan kvar lika länge som kaffet varför det nästan slog över åt andra hållet, okoncentration med mera... Belåten, men utan den riktiga gnistan, åkte vi ifrån sedan musiken från BOOGART tystnat. Hade det inte varit för att dansgolvet fått, för mig och för dagen, oväntat besök, så hade jag tvivlat på kvällens nöjesvärde. Nu hade jag istället mycket trevligt fikasällskap i alla fall...

Lördagsgryningen började göra antåg när jag klev ur bilen vid jobbet och tackade för skjutsen. Duschade och åt lite innan jag gick och la mig för ca 3 timmars sömn, innan arbetsdagens början. Tog under dagen även en timmas sömnpause. Bemanningen var ganska god och tågen gick föredömligt.

Direkt efter arbetsdagens slut klockan 14.00 började fortsättningen på en riktigt givande dag. Tillsammans med tre busslaster grabbar och gubbar satte jag mig på en buss till okänd destination. Vi hamnade i Sikla industriområde, Nacka. Här bjöds vi på öl, hamburgerliknade smörgås med tunnt kött och annan fyllning samt en chipspåse och annat godis. Solen värmde och svetten lackade nästan den ej solskyddade pannan och de nakna benen. Shorts var ett perfekt plagg denna dag. Fastnade i ett sällskap med grabbar fån SJs telefonförsäljning i Vilhelmina samt en i från Tranås. När vi kom in på att jag arbetat på SJ, säljstöd, sa han att han mindes en grabb vid namn "Lasse" från förra året. Han sa att det var en mycket hjälpsam och kompetent person som hjälpt honom och hans säljare vid ett flertal tillfällen med att spärra bokningen i vagnar och hjälpa till med bevakningen av avbokade platser med mera... Dessa befogenheter kunde inte passa in på någon annan än mig, så jag fick ju ta åt mig. Och visst minns jag också några av dessa tillfällen. Skoj att prata med folk man bara hört per telefon. På den tiden, för ett år sedan, pratade jag med, och hjälpte, resebyråer och SJs säljställen runt hela landet. Så visst minns jag... och det gjorde flera till som jag stötte på under kvällen... Mer beröm men förståelse för att jag bytte jobb och nu är där jag är.

För er som inte förstått vilken kategori personer jag hamnat bland, kan jag med ett ord beskriva oss alla. "Killstampare". I morgon går "tjejtrampet" av stapeln i Stockholm. SJ har som tradition ett stort "killstampsgäng" som ska heja fram utmed banan. Vi brukar ha ryktet om oss att höras, så även i morgon kan jag lova.

Plakat målades och solen avnjöts. Snart var några timmar gångna och vi bussades till konserthuset i Stockholm. Här samlades vi nu tillsammans med SJs alla cyklande tjejer för att avnjuta middag och kvällsunderhållning. Inget dåligt kalas, personalvård helt enkelt... Lasagne med sallad och rödvin bäddade för en utsökt afton. Efter maten bjöds vi under några timmar på konsert blandat med mäkta roande show. Som exempel kan jag säga att en av förra årets artister var Jonas Gardell. Nu satt man och skrattade lika mycket igen när vi fick se på en kvarts filmsammandrag från 1997 års "tjejtramp". I år blev det en minst lika storslagen show för oss alla. Det började med "Einbusk Singers" som sedan avlöstes med den storslagna komikergruppen "Gycklargruppen". Har ni ännu inte hört talas om dem eller sett dem på TV, så oroa er inte. De är så underbart ohyggligt bra att dom lär synas mer i lång tid framöver. Kvällen avslutades med en konsert av Magnus Uggla delvis understödd av sångfågeln Vanna Rosenberg... Vad säger man om kvällen? Värdsklass!!!

98-05-29, fredag

Natten blev verkligen mer spännande än väntat. Det är ju inte helt ovanligt att jag brukar vara effektiv och tvätta nattetid. Sagt och gjort, strax före midnatt kom jag på att min jeansjacka borde tvättas. Jag tyckte snart att det var lika bra att sortera resten och starta upp fyra maskiner i tvättstugan. Trots att jag skulle upp 04.00 ansåg jag mig ha tillräckligt med sömnreserv för att utan vidare vara lämpad för denna nattliga uppgift. Under timmen som maskinerna tuggade på valde jag att städa lite försiktigt. Vid 01.00 gick jag så åter ner till tvättstugan. En maskin var klar, men de övriga blev det under tiden jag vände mina tröjor. Torkskåpet räckte bra denna gång. Jag hade nästan hängt in all tvätt när det hände... (Nu är det spännande...) Plötsligt slocknade ljuset och ventilationssystemet stannade. Inom loppet av en sekund insåg jag att jag skulle straffas för min senilitet. Till och med i almanackan hade jag skrivit in att det skulle vara strömavbrott denna natten mellan klockan 00.00 och 04.00. Tur i oturen, men klockan var ju 01.15 och själva tvättmaskinerna klara... (Ibland drabbas man ovanligt lindrigt ändå...)

Nu såg jag ingenting. Två plagg hade jag kvar att hänga in i ett ej aktivt torkskåp. Vad skulle nu bli bäst? Att tömma skåpet nu istället för klockan 04.00 eller att invänta morgonljuset och tömma då? Jag valde att fortsätta där jag var. För detta krävdes dock ljus. Jag hittade ganska lätt dörren ut till det ganska svaga gryningsljuset. Nu var det en ännu svårare uppgift att klara. Låste upp ytterdörren och vadade i mörker till dess att jag fann ledstängerna till trappan. Att hissen inte skulle fungera var nog bara tur. Vilken våning hade jag hamnat på då? Nu började jag räkna våningarna allt eftersom jag strävade uppåt. Vid en och en halv våning tyckte jag det gick som en dans och började tänka på annat samtidigt. Detta resulterade i att jag var väldigt osäker på om jag räknat rätt när jag kom till tre. Jag beslöt att pröva en nyckel jag trodde skulle kunna passa. Hittade med handen en låskolv men känslan var inte den rätta. Jag beslöt mig för att börja om från bottenvåningen.

Väl nere igen kunde jag i utomhusluset se att jag valt rätt nyckel. Nu gällde det att åter räkna våningar med en oslagen precision. Tre våningar kan vara mycket att räkna till även för en man med god utbildning och simultankapacitet. Denna gången var jag säker på att jag hittade rätt våning, rätt ytterdörr och rätt lås. Troligtvis hade jag vid första försöket fingrat på grannens låskolv. Väl inne i lägenheten hittade jag en ficklampa i min vinterjacka, precis där jag förväntade mig. Batteribyte lyckades jag också med utan större besvär. I tvättstugan slutförde jag sedan mitt arbete till ljuset från en dinglande lampa som jag höll fast med tänderna. Min förhoppning besannades senare under natten. Arbetet blev klart redan 02.30 och mina kläder hann torka i torkskåpet som jag vridit på under strömavbrottet.

Arbetsdagen gick sedan fort även om vi ett tag var rädda för kabelbrand. Det osade plötsligt oerhört i närheten av min arbetsplats. Man lyfte snart bort golvplattor men hittade inte felet där. Lukterna kom i omgångar och ibland olidligt fränt. Något brandlarm gick inte, (tur nog). Så småning om hittade man en lysrörsarmatur som var mer eller mindre defekt, ca 10 meter ifrån arbetsplatsen, bakom de stor spårplansskärmar vi övervakar. Nu slapp vi tack och lov stora tågförseningar pga detta lysrör, men det var nära...

Ikväll ska jag till Yesterdays och dansa. Efteråt får jag skjuts till jobbet. Börjar jobba redan klockan 06.00. Det blir en hektisk helg, ni skulle bara veta...

98-05-28, torsdag

I vanlig ordning blev nattvilan kort, efter en mycket givande träningskväll med Christofer som instruktör och före en ny arbetsdag. Nu på eftermiddagen har jag istället sovit middag länge. Började med två timmars sömn på balkongen i eftermiddagssol. När balkonen sedan kom i skugga flyttade jag in för ytterligare några timmars sömn. Kvällen har jag sedan ägnat åt hemsidan. Snart dags att sova igen för att vara utvilad när klockan ringer klockan 04.00.

98-05-27, onsdag

Jo, en formtopp kände jag igår när jag var ute och dansade. Lyckades lura ut Linda Valegren också. Hon har pga studier och liknande varit helt osynlig ett par månader. Men säg den solstråle som inte tittar fram någon gång. Frågan är om min formtopp inte bara var en topp. Jag känner mig ungefär som innan. Det är visserligen absolut inte dåligt. Kanske att förkylningssymptomen har bytts ut mot allmän trötthet pga tidiga morgnar. Hur som helst, jag är och känner mig ändå ganska effektiv. Ser fram emot att träna med Ulrika Kiesbye idag. Lisa och jag har nu även officiellt förpassat träningar och tävlingar till historieböckerna. Troligtvis blir det någon strötävling någon gång på skoj utan alltför blodig träning.

98-05-26, tisdag

Sedan jag åkte båt i helgen har "The Corrs" fått snurra flitigt i CD-spelaren. Vi pratade om fioler och popmusik... och här strömmar som bäst ljud av elfioler ur min högtalaranläggning. Tre helt underbara systrar med sin bror. Jag har sett dem live två gånger i Globen, som förband till Celine Dion. I övrigt förväntar jag mig en formtopp ikväll när "Wahlströms" spelar på Aladdin i Stockholm. Har kännt vissa förkylningssymptom, men inget som ska få fäste. Det kan absolut inte ha med att jag och en kompis besteg Sollentunas högsta topp, Väsjöbacken, i blåsigt solväder under söndagen. Inte heller kan det bero på att jag cyklade nästan 3 mil och inte heller på att jag badade fötterna i Rösjön drygt 5 minuter samtidigt som jag njöt en glass...

98-05-24, söndag

Till hemvan utsikt, i ett svagt gryningsljus, ska jag snart avnjuta de sista bitarna toblerone från taxfreebutiken. Klockan är 01.30 och ni som vet hur mycket jag älskar mitt hem, förstår också njutningen av att kliva innanför min ytterdörr och att lugnt kunna smälta några underbara dagars intryck och erfarenheter.

Fortsättning tordagen 21/5, båtkryssning till Mariehamn... Kvällens trivselvärde ökade med flera hundra procent när jag fick förmånen att lära känna en mycket trevlig tjej från Sundsvall, Ingeborg Ericson. Det fanns gott om intressanta samtalsämnen som förgyllde tillvaron och varvades med underbar dans och därtill svalkande öl, i ett försök att lugna törst och puls. Det blev en av de mest varierade, avkopplande och uppskattade danskvällarna på åratal för min del. Vi svängde sedan även runt tillsammans till tonerna av hennes pojkväns band "CitySlickers". En supermysig kväll som gärna hade fått vara ännu längre...

Fredagen 22/5, forts. på båtkryssen Sömnen tillbringades i hytten mellan klockan 04.30 och 09.15 innan frukost i vanlig ordning skulle avnjutas. Lite morgonrusig mötte man så åter alla vänner. Jag var lite orolig att vi skulle gå om varandra, men de flesta åt frukosten samtidigt. Båten avgick från Mariehamn innan vi ätit färdigt. Det var visserligen kallare i luften i år, men jag hade gärna gått en liten promenad om båten legat i hamn längre tid. Återresan gick snabbt även den. Benen började bli lite tyngre men i gengäld var det mer dansyta på golvet. Några danser blev det skoj nog även denna dag med Sundsvallstjejen, som dessutom förevigades med mycket bra bilder.

Efter ankomsten till Stockholm var det bara att ladda inför kvällens dans på Mälarsalen. De flesta var fast beslutna att mötas där igen för lite mera dans. Säg den "Ebbing" som hade fåt nog... Det var ingen större ide att åka hem emellan, varför jag istället inriktade mig på fotoframkallning, mat, dusch och nya fräscha kläder. Danskvällen inleddes med en fika. Vätskebalansen var det mest eftersatta av allt, trots att man drack så ofta och så mycket man bara hann. Benen blev inte piggare men höll måttet. Nöjd och belåten tog jag och några vänner varsin korv. Korvgubben var dock lite..., (behöver inte säga så mycket mer), när han tyckte jag skulle ha mer än en korv i korvbrödet. Tjejerna hade skämtat såpass mycket med honom att jag nu fick ett ohanterbart korvberg. Som tur var blev bara jeansjackans ärm nerkladdad med ketchup och senap samt mina fingrar. Det nalkades dock dusch på jobbet några minuter senare, varför det fick räcka med en stor bunt servetter till nämnda olyckssanering. När jag fått i mig korvarna jag lyckats balansera var jag nog i och för sig ovanligt mätt, för att bara ha betalat en tia. Det var skönt att duscha av sig "senapsparfymen" och sova de timmar det var kvar till arbetsdagens början klockan 08.00.

Lördagen 23/5... Arbetsdagen blev som förväntad. Efteråt bar det av till Tomas och Ulrika där god middag, lövbiff med pommes frites, avnjöts. Vi var några danstokar som mötts för att kolla tävlingsinspelningar och framföra tankar, kritik och idéer. Det blev först efter midnatt som stegen styrdes hemåt.

98-05-21, torsdag

Nog för att jag slutade vid midnatt, men hem kom jag inte förrän klockan 03.30 och nattbussen fick glida vidare i den svala försommarnatten. Strax innan jag slutade ringde Jonas Strömblad från kundservise på Stockholm Central. Han hade hört mig göra utrop över Centralens hallar och perronger och undrade om jag efter jobbet skulle med och dricka en öl. Eftersom kvällen i övrigt känts lite lagom hektisk, så skulle det smaka gott. Vi satt till stängningsdags, Jonas, hans flickvän Nilla och jag. Därefter tog vi nattbussen. Jag skulle bli tvingad att byta buss om jag inte väntade lite ytterligare. Detta störde mig dock ingenting alls. Hur som helst, när vi kom fram till Helenelund, tyckte Jonas och Nilla att jag skulle följa med upp en sväng till dem. Sagt och gjort... Naturligtvis innebar detta att ytterligare en timma och en nattbuss hann gå, men till njutning av spagetti och köttfärssås i natten framstod en nattbuss som en bagatell. Nu på förmiddagen har jag ställt fram klockan hur många gånger som helst mellan telefonsamtal och väckarklocksringningar...

Nu börjar nästa block av händelser. Jag har packat resväskan. De som brukar klaga på min packningsmängd kan säkert lyckas idag också, men faktum är att jag inte vet om jag lyckas komma hem innan söndag. Idag och i morgon bär det av på Ålandskryssning, i morgon kväll är det dans på Mälarsalen som ett par timmar senare återföljs av en tidig arbetsdag och därefter dansvideokväll hos Tomas och Ulrika. Sedan är det faktiskt söndag vare sig man vill eller inte... Allt går så snabbt när det är vår och sommar.

Bilder på såväl mig som Tomas och Ulrika kan du hitta på denna adress, dansklubben Nackswinget:
http://www.nackswinget.pp.se

98-05-20, onsdag

Med viss tvekan har balkongdörren fått stå på glänt idag. Det är en kall vind på bara drygt tio grader sveper fram över vardagsrumsgolvet och kyler detsamma. Idag har jag varit duktig nog att baka och städa lite. En gammal klasskompis till mig, nu boendes i Luleå, är på besök just nu. I eftermiddag blir det till att arbeta som vanligt. Dock skönt att vara ledig i morgon igen. Gårdagen användes till att vila ut ordentligt. Mest nytta gjorde jag nog när jag skrev e-mail både kors och tvärs till kompisar...

98-05-18, måndag

Fredagen 15/5:
Efter en tidig arbetsdag på fredagen blev det matinköp, lite städning och sedan bilhämtning hos föräldrarna för att kunna åka till Yesterday och dansa. Hämtade Desire Jacobsson och Sara i Norrviken i lagom tid för att hinna till Yesterday innan dansen började. Det blev en oerhört bra danskväll till "Wahlströms". Träffade bland annat en mycket trevlig tjej från Eskilstuna som jag naturligtvis ser fram emot att träffa igen, om inte annat på Öland i sommar.

Lördagen 16/5:
Lördagen blev en av de slappaste dagarna detta år. Solen togs tillvara, men ytterst lite och bara på balkongen. VM-hockey och lite chat, när jag borde ha sovit som bäst, förgyllde dock denna dag. Nattsömnen delades i flera delar för att ge klädhögen en rättvis chans att bli ren. Jag behövde några svarta strumpor till tävlingen i Karlstad. Sov gott de timmar jag sov.

Söndagen 17/5:
Morgonen och uppstigandet blev tidigt, 04.00, trots att det var söndag. En vacker dag inleddes med att jag åkte och hämtade Tomas och Ulrika i Hallonbergen samt Christofer och Lella i Fruängen. Tillsammans styrde vi bilen mot Karlstad och tävlingar där. I Karlstad var vi ca 5 minuter före sista avprickningstiden. Läget var under full kontroll och utan stress. Ulrika Kiesbye och jag tävlade denna dagen vår andra tävling tillsammans. Det kändes oerhört bra. Tyvärr räckte det bara till 20:e plats av 42 par, men det var mycket bra och kan bädda bra inför framtiden. Tomas Nilsson och Gabriella Halvarsson placerade sig på 14:e plats. Under hemresan var det en mycket hög stämning i bilen. Till och med Tomas, som "hatar" flertalet sporter, blev lite tagen när Hockey VM avgjordes mot Finland. Spännande slutminutrar... Stämningen fortsatte att vara hög, med diverse allsång och takthållning till bilstereons hitlåtar från Christofers 80-talsband. Jag gjorde en tidtabell som alla förkastade med vilda protester, (gällande hemkomsttiden). Den visade sig bli minutstark hela vägen. Vi skulle nämligen ansluta till underbar utomhusdans vid Nyckelviken, Nacka, vid hemkomsten. Vi hann vara med ca en timma. Helt underbart att dansa i shorts till solnedgång och värme. Dagen bjöd sammanfattningsvis på en oerhört stor mängd livskvalitet, en procentsats som säkert skulle räcka för att berusa även den okänsligaste person. Det dröjde innan alla var hemskjutsade och innan jag kom i säng, men när jag väl gjorde det så sov jag gott.

Måndagen 18/5:
Var tvungen att gå upp klockan 04.45 för att hinna köra hem bilen till mina föräldrar och för att sedan åka vidare till mitt jobb. Det blev en seg dag. Jag var trött och sov lite middag under en rast. Efter jobbet bytte jag om till shorts och gick till Karlberg från jobbet. Sov lite på eftermiddagen innan det åter bar av iväg in till stan och en lunch med gamla kompisar. En av dem, Mikael Pettersson har jag inte träffat ordentligt på säkert två år. Vi, tillsammans med Michael Blomhage, slog oss ner vid "Tennstopet", Vasastan. Öl och mat smakade underbart. Nu är det kväll och myggen har kommit...

98-05-14, torsdag

Det känns som om det var evigheter sedan jag skrev här i dagboken. Det har hänt mycket dessa två dygn. Nu har jag till exempel blivit vald från min suppleantpost till ordinarie sekreterare i bostadsrättsföreningen, Trollholmen. Dags kanske att skriva i rätt ordning...

forts. tisdagen den 12/5:
Arbetsdagen bjöd på både hektiska och lugna stunder. Det var ganska roligt att arbeta, men även oerhört skönt att komma ut i sol och dagsljus någon timma innan nästa mål, tågresa till min syster i Göteborg. Gick och handlade pärm och plastfickor för att kunna använda tiden på tåget. Lite trött men full med inspiration och fixarglädje satte jag mig på X2000 kl 14.00. Hockey VM lyckades jag följa via mina hörlurar kopplade till radiouttagen bredvid sätet. Slutet av matchen såg jag hemma hos syrran. Joakim kom efter någon timma hem tillsammans med barnen. Det var härligt att se utvecklingen. Angus sprang omkring istället för att krypa. Lite blyg var han först, men det gick snabbt över. Oerhört snäll och lugn, men ack så envis och målmedveten. Veronica likaså oerhört vänlig och välmenande. En riktig tillgång när det gäller att hålla reda på lillbrorsan.

Min tidigare födelsedag blev oväntat firad med både bakelser, (3 st ljus), och trisslotter. Vinsten blev härliga 75 kronor. Underbart!

Onsdagen den 13/5:
Väcktes på morgonen av min syrra som skulle bli skjutsad till jobbet. Ensam vakade jag halvslumrande över de till största delen sovande barnen. Veronica vaknade visserligen och var lite bestört över att sängen var tom samt att både mamma och pappa var borta. Det var dock en skön känsla att upptäcka att det bara behövdes en förklaring till varför de var borta för att direkt återskapa lugnet. Jag sa att Veronica lugnt kunde sova vidare om hon ville, vilket hon även valde att göra inom kort.

Göteborg bjöd på härligt och soligt väder. Första dagen med shorts för min del. Efter ett par morgontimmar på balkongen, fick jag vid 11-tiden skjuts till centrum. Jag gick förutsättningslöst ut på en underbar promenad i staden. Efter en fika bar stegen strövande åter mot stadens lummiga delar. Njöt verkligen av att känna mig ledig och av att kunna studera människor. Drog mig mot min favoritplats längs Östra Hamngatan. Tyvärr kunde jag inte finna någon ro där, eftersom någon form av valkampanj pågick där. Fortsatte till M'c Donalds istället för att äta. Det blev god makaronisallad med sås och lättöl. Snabbt reagerade jag dock över matkulturen i denna annars så omtyckta stad. Tja, matkultur? Såg ju fram emot en kall lättöl. Med ett stadigt tag om muggen insåg jag kalla fakta. Pissljumen lättöl. Ett misstag tänkte snälla jag och ifrågasatte framme vid disken utan att ställa mig i kö. Nej, ett medvetet tilltag fick jag strax klart för mig... Vår kyl är trasig... Hmmm... Kan man verkligen servera en varm lättöl till en civiliserad "08:a" utan att informera om detta, och tro att det inte ska märkas. Jag fortsatte att vara snäll och tog en större mängd is för att kyla ölen med någorlunda resultat.

Efter middagen gjorde jag ett nytt strövtåg till min favoritplats, där jag avnjöt sista delen av tiden i Göteborg. Med mindre än en kvart kvar till hemfärden vågade jag inte sitta kvar och njuta längre. Min gångväg till tåget skulle ju ändå företas genom Nordstans köpcentrums folkanhopning. Hämtade ut min väska och gick på tåget ca 2 minuter före avgång. Promenaden hade inte varit uppstressad, men väl så effektiv. Hade jag mött någon jag känt, hade jag inte kunnat ge mycket mer än en kram med god marginal.

Hemma i huvudstaden var det feststämning hos mängder av engelskmän på gatorna, blandat med ridande poliser. Cupfinal i Solna, Råsunda var att vänta. Själv tog jag min tillflykt till träningslokalen för att ha instruktörsledd träning. Hemma var jag först vid 23.30. Några timmar vid datorn innan läggdags...

Idag, torsdag 14/5:
Går att sammanfatta kort med orden sömn, Hockey VM, och årsmöte för bostadsrättsföreningen.

98-05-12, tisdag

I denna ljuva morgonstund! Ja, faktiskt en mycket vacker morgon, klockan 04.40, med lite dimma, soluppgång, stiltje och en väderprognos som bara talar om värme och goda tider. Nattsömnen har jag sparat in på en del inatt. Åker ner en kort sväng till Göteborg och min syster för en natt. Trots att jag hade packat det mesta ville jag inte gå och lägga mig efter träningen igår. Jag tränade med Ulrika Kiesbye som jag skall tävla med i Karlstad på söndag. I morgon kommer jag tillbaka för just träningens skull. Jag är näligen ledig även på torsdag. Åter till gårdagens höjdpunkt förutom dansträningen. Hade utbildningsdag och tog därför tillfället i akt att åter bekanta mig med Stockholm Centrals miljö. Jag praktiserade som stationsvärd under några timmar tillsammans med min kompis Jonas Strömblad. Under hans lunchrast gick vi och åt tillsammans med hans flickvän Nilla. Ja, som jag nämnde är dagens höjdpunkt Göteborg och att få återse syrrans barn. Jag får väl vila på tåget...

98-05-10, söndag

Fredagskvällen blev så njutbar som jag önkade den. Jag var på oerhört bra humör. Dom som vanligtvis brukar säga att jag gör deras danskväll lyckad måste ha blivit överlyckliga nu... (Hmmm, stämmer det)? Hur som helst, lyckad kväll. Sedan kom det en lördagsmorgon, en lugn och solig sådan. Tyvärr ville jag inte lämna sängen i onödan. När jag vä kravlade mig upp, gick istället solen och vilade bakom moln... Dagen fortsatte riktigt seg och jag ville helst dra ner persiennerna. Ingen bra anledning till detta... Kvällen livades upp lite av hockey och en melodifestival som jag följde så gott det gick. Det är inte ofta jag zappar mellan flera kanaler, men nu var det oundvikligt för att hålla greppet. I varje avblåsning blev det melodifestival. Sveriges bidrag var i mina ögon värt mer än en tionde plats. Man får nog vara nöjd ändå, eftersom vi länge och väl hade noll poäng. Kvällen avslutades med lite chat... Nu har jag äntligen börjat vakna till trots att det är söndag. (Måste jag avslöja att det redan är middagstid)? Min bästa blomvas blåste nyss i golvet och då måste man aktivera sig vare sig man vill eller inte. Just nu är jag glad för att jag bytt arbetsdag och ska iväg till jobbet snart. Jag kan nog utnyttja torsdagen bättre än jag skulle utnyttjat denna dag. Trots ett piskande och långvarit kvälls- och nattregn, är det nu strålande och värmande sol. Tyvärr ett tunt molndis...

98-05-08, fredag

Idag har livsnjutaren inom mig fått styra en hel del av mitt handlande. Efter en mycket lugn och gemytlig arbetsdag bestämde jag mig inom loppet av tio minuter för att göra en eftermiddagsutflykt till Gävle. Sagt och gjort. Tre minuter innan avgångstid var jag på plats på interregiotåget till Gävle med avgångstid 12.25. Väl värd att njuta, satt jag lugnt tillbakalutad i fotöljen och studerade djur och natur utanför fönstret, emellan raderna i en resandetidning. Jag såg inga älgar, men väl ett antal vackra rådjur betandes på en solbelyst äng.

Strax innan jag gav mig av, hade jag börjat tveka en aning. Morgonens solsken hade börjat dämpas av snabba molntussar. Glädjande nog skulle det visa sig att vädret var bättre i Gävle. Gav mig ut på en timmas rundvandring åt ett håll av staden jag inte tidigare sett. Följde sedan njutandes ån genom staden och korsade titt som tätt dess broar. Jag saknade verkligen kameran som jag för en gångs skull hade parkerat hemma. Kanske tur eftersom det säkert kunnat gå åt närmare en rulle film... Måste skaffa mig en digitalkamera..., (om något år...).

Jag hade för avsikt att stanna ca två timmar i den nyutforskade staden. I centrum avnjöts en tidning vid kanten av en fontän. Jag var långt ifrån ensam och hade därför fullt upp med att granska likasinnade livsnjutare... (av motsatta könet). Efter ett tag blev suget efter nägonting för stort. De flesta hade glass i sina händer, men inte jag... Jag travade iväg till det närliggande M'c Donalds och införskaffade en svalkande milkshake. Fontänskanten togs åter i besittning. Vinden bidrog då och då till svalkande vattenrök. Vindriktningen varierade ständigt. Strax innan jag var tvungen att gå, bevittnade jag en ung målare vars kompis ivrigt infångade några yngre skönheter till avporträtterande. Tyvärr hann jag aldrig se resultatet, men önskade mig åter igen lite ytterligare talang med papper och egen penna...

På tåget hem, vid 16-tiden, var det knökfullt. Började ivrigt samspråka med en tjej som var i samma situation som mig, (utan platsbiljett). Den lyckan varade bara ca fem minuter, innan jag var tvungen att leta vidare. Hittade till slut en plats som jag fick behålla hela vägen hem. Kvällen skall fortsättningsvis avnjutas med dans på Mälarsalen till "Chaps". I denna ljuva sommartid... Våren är här... Vintern rasat ut bland våra fjällar... Du ska inte tro det blir sommar, ifall...

98-05-07, torsdag

Det är inte alla sporter som intresserar mig, men nu ska jag bänka mig framför TV:n tillsammans med mina föräldrar som jag bjudit hem till mig. För er som undrar, kan jag ju avslöja att det är hockey VM som drar min uppmärksamhet. Se om Forsberg kan göra några mål, eller varför inte pappas gamla högstadieelev Mats Sundin. Det blir födelsedagsfirande såhär ett par dagar efteråt.

Tack för alla trevliga e-mail ni skickar!!! Fortsätt med det...

98-05-06, onsdag

Man måste ut i solen för att finna värmen idag. Luften känns i övrigt riktigt kall trots att det är 15 grader varmt. Tja, i och för sig bara halv sommartemperatur... Har just avslutat ett brev till kommunen gällande kommande bebyggelse bredvid. Svarstiden går ut i morgon och man måste yttra sig för att ha chans att tycka till senare igen... Igår var jag på styrelsemöte efter att ha hunnit sova lite middag efter jobbet. Mötet blev positivt nog lite kortare än jag vågat hoppas varför jag vid 22-tiden kunde glädja några tidigare besvikna tjejer med min ankomst och närvaro på dansstället Aladdin i Stockholm. Eftersom jag antog att mötet skulle bli längre, så hade jag sagt att jag inte skulle komma. Alltså: Från mötet hem till skjortstrykning samt två smörgåsar, tågresa, dans till småtimmarna, lite sömn och nu brevskrivande. Dags att åka till jobbet... Men först lite balkongnjutning med vaniljglass, banan och chokladsås.

98-05-04, måndag

Idag ska man alltså känna sig äldre. Detta samtidigt som jag igår tyckte att jag orkade dansa med större intensitet och styrka än kanske någon gång tidigare. Visst var det med lite mjölksyra i benen som de sista danserna genomfördes i ett ökat tempo, men detta är väl bara ett bra tecken på att käppen och rullatorn får vänta lite.

98-05-03, söndag

Idag fäller Gud sina tårar, det regnar. Det gjorde det även igår kväll när jag och Theresie kom ut från biografen och filmen "Titanic". Det var ett skönt och ljummet stilla regn som kom. Filmen var precis som alla säger bra. Det dröjde dock till läggdags innan känslorna kom på allvar. Under filmens gång satt jag mer och tänkte på att jag själv vill utveckla mina konstnärlig talanger och bli lika duktig på att teckna som den manliga huvudrollsinnehavaren. Det var just en sån film som jag gillar, tänkvärd. Som sagt var, filmens framtoning var i huvuddrag ändå positiv. Tårarna blev mot alla odds inte framkallade i någon större skala. Troligtvis har katastrofkänslorna bearbetats under årens lopp. Först Estonia som inte direkt drabbade mig personligen, men som jag ändå följde med stort intresse. Jag känner många nära och kära som dyker varför jag försöker vara beredd på det värsta. Jag har varit mer förskonad än tex mina föräldrar. På mindre än ett år har i två omgångar fyra personer i bekantskapskretsen omkommit i dyk- resp. drunkningsolyckor. Den första olyckan var dykolycka där mor och son omkom. Henne träffade jag många gånger och lika så dansade jag många gånger med henne när jag var med mina föräldrar på dans. Nästa olycka var ett barn och hennes mormor som gick genom isen. Båda olyckorna läste jag om i tidningen eller hörde om på radion innan jag fick reda på det av mina föräldrar. Nog om detta. På sjön fruktar jag nog mest elden i alla fall...

Jag tror jag är ganska lugn och harmonisk idag. Har som bevis på detta flugit lite flygsimulator och bara gjort perfekta landningar, något som borde tyda på homogent lugn... Snart ska jag gå runt i mitt bostadsområde tillsammans med övriga styrelsen i bostadsrättsföreningen. Jag hoppas att det inte drar ut på tiden, för jag vill så snart som möjligt iväg till en härlig danskväll på EBBA-dansklubb till gruppen "Zlips". Jag har verkligen någonting att se fram emot nu när disken är avklarad och jag har varit duktig att sortera in papper i pärmar.
Sköt om er...

98-05-02, lördag

Balkongdörren har stått öppen på vid gavel under större delen av dagen. Solen har under långa tider visat sig mellan molnen. Nu på eftermiddagen verkar den dock ha parkerat sig bakom. Det är nästan så att mitt golv börjar bli utkylt när man går barfota. Helgen har nästan blivit för lugn. Ikväll ska jag dock äntligen lyckas se filmen "Titanic" tillsammans med en av mina tjejkompisar, Theresie. Jag misstänkte att alla redan sett filmen, men jag var inte ensam...

98-05-01, fredag

Idag hade jag ingen brådska upp ur sängen. Jag drömde så vackra och trevliga drömmar att jag åter stängde ögonlocken ytterligare ett par gånger. Det var många barndomskamrater och barndomsminnen som behandlades och omarbetades i ny tappning och med föreställningar om hur allt nu är och kan vara...

Valborgsmässoafton...
Efter jobbet blev njutningen total. Med sol i ansiktet avnjöts årets första jordgubbar i en stor tallrik tillsammans med ett lass vaniljglass och lite socker på det. Den underbara värmen var verkligen påtaglig under valborgsmässonatten. Eftersom dagen bjudit över 20 graders värme, blev natten därefter. Underbart att kunna gå omkring sommarklädd. Jag och Micke Ohlsson åkte till Uppsala för att få riktig Valborgsmässokänsla i firandet. Vi gick en timmas promenad innan vi satte oss ner för att spisa och snacka på en Chinarestaurant nära centralstationen. Tiden flög iväg och skratten avlöste varandra. Vi tog 23.10-tåget hem lite lagom trötta. Väl hemma fastnade jag naturligtvis framför datorn, vart annars?

Forts av kvällen 98-04-29, direktrapport från en brygga...
Det skulle nog vara lätt att anklaga mig för att vara sällskapssjuk, men faktum är att det trots allt skulle vara en miss att inte njuta av den första sommarljumma kvällen i april. Klockan är 21.30 och det är fortfarande 16 grader varmt i skuggan. Ja, så mycket av solen går inte att skönja. Bara en ljusare horisont i väster. Inte är vårkvällen sämre för att det är dagen före Valborgsmässoafton. Jag har hittat en ungdomsbefolkad brygga längs Fyrisån här i Uppsala. Just nu sitter jag och njuter till bakgrundsmusik av "Gyllene tider" som strömmar ut från en bandspelare någon valt att släpa med sig. Det är "sommartider". Jag valde mellan caféer och pubar och... denna ljuva brygga. Ingen annanstans skulle jag kunna hitta denna avkopplande miljö, påminnandes om när man var ännu yngre. Då tvekade man ju inte om att slå sig ner på baken lite var stans. Naturligtvis såg jag till att ta med mig lite mat till bryggan när jag väl funnit den. Huvudleverantör fick bli M'c Donalds, (kyckling och baconsallad). Öl missades inte heller i beställningen. Det fick visserligen bli lättöl, men detta utgjorde naturligtvis ändå en oslagbar kombination tillsammans med knaprandet på de spröda brödpinnarna.  
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!