"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok, juni 1998

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
  Backsippa... tror jag... En sommarsolsnedgång inte
allt för långt från vårat
sommarställe.

Trevlig sommar !

Dagboken blir inte uppdaterad lika ofta nu under sommaren. Men den som ändå väntar kan tröstas med att efter sommaren kommer en vacker höst. Ta väl vara på varandra. Under tiden ni väntar kan ni alltid läsa
"läsvärda sidan". Kör försiktigt och krama varandra i trafiken.98-07-02, torsdag

Tillbaka hemma i Stockholm. Efter en dag i Luleå är jag aningen trött. Detta beror nog mest på att jag inte ansträngde mig speciellt mycket för att sova under nattågets färd genom den ljusa sommarnatten. Istället satt jag och ritade, skissade, i väntan på att denna resas sittvagnssällskap skulle vakna och säga några ord. Jag kommer väl aldrig ifrån min åsikt, att människor ofta är som sötast och vackrast sovandes, (åtminstone sovande tjejer).

Min resa började i tisdags kväll då jag efter en liten styrelsesammankomst, fixarkväll, åkte iväg med nattåget mot Luleå. I Bistron var det ovanligt torftigt denna kväll. Jukeboxen hade dom tagit bort och den saknade jag nästan mer än någon rolig person att prata med. Jag drog mig tillbaka till sittplatsen efter två välsmakande koppar kaffe. Sov ganska mycket under resans gång. Efter Boden var det dags att fräscha upp sig lite samt byta kläder. Luleå bjöd varmt och soligt väder. En mjukglass fick gå före en frukost. Sedan bar det av till badstranden som redan var välbefolkad. Med mig kom så även molnen. Trots att jag låg på badstranden i över en timma, så blev antalet solminutrar lätt räknade på mina båda händer. (En hand räckte inte...). Eftersom det var varmt ändå, så dröjde det innan någon gav upp. När alla så gjorde var det regntunga moln som väntade på att släppa sin last. Regnet kom lagom till jag var åter i stadskärnan. Inte vilket regn som helst. Mina ben nedanför shortsen tenderade i att bli blöta trots paraply. Vilket spöregn. Värsta jag sett på länge. För den som mer än tre sekunder trotsade en öppen gata, förblev det en blöt dag.

Själv fullföljde jag nu mina tankar om skoköp i Norrland. Det blev ett par svarta Reebok. Regnet varade och magen klagade... Gick och åt på FRASSES. Gott och bra tidsfördriv.

När himlens tårar upphört att falla gick jag runt bland stadens gator och inom mig tralla. Vid femtiden skulle jag möta Stefan för att få tillbaka min kvarglömda jeansjacka. Punktligt kom han till busstationen där han även stämt träff med sin danspartner. Tyvärr kunde jag inte följa med och titta på träningen. I stället uppsökte jag några lugna klippblock i närheten av badstranden. Trots att det nu var kväll blev jag sugen på ett dopp i Luleälven. Sagt och gjort. Kring nittontiden var jag i och simmade ganska länge. På land började jag huttra ordentligt innan jag fått på mig ordentligt. Munspelet fick gå varmt därefter. Länge sedan jag spelade ordentligt. Mycket satt kvar, många toner blev det... I lagom tid och i sakta lunk gick jag till Nattåget. Letade upp en plats på andra sidan mittgången jämfört med två nittonåriga tjejer och snörde på mig mina nya skor för första gången. En avkopplande känsla och ett lugn svepte över mig trots viss rastlöshet.

I Boden kunde man sträcka på benen ordentligt. Nattåget vi skulle kopplas samman med var nästan en timma sent. Pratade med lite SJ-folk och sedan med en tjej från Tumba. När väl tåget rullade vidare hängde jag på tjejerna, låt oss kalla dom "Lisa" och "Linnea", till Bistron. Här blev det fart på tilvaron. Luffaschack, musik från jukeboxen samt mycket snack. Tjejerna vär påväg till Storsjöyran i Östersund. Efter ett tag drog vi oss tillbaka till sittvagnen. Snacket fortsatte och vi var till slut inne på friskvärdsbiten, massage. Visst, lite praktik skadar ju inte. Vi turades om att massera och leta knutar. Förvånansvärt få, även hos mig. Efter ettiden slog sig tjejerna till ro. Jag försökte under ett kort tag sova men insåg att jag inte var ett dugg trött. Nattvakan inleddes. I Bräcke togs farväl och även jag slocknade efter ett tag, djupare än på mycket länge.

Dags för middagssömn innan jag börjar fundera på vad som ska tvättas, inhandlas och packas inför Ölandsresan.

98-06-29, måndag

En underbar dag... Riktigt upprymd och glad, positiv helt enkelt. Träffade en tjej på tåget, fd arbetskamrat, och det väckte en hel del underbara minnen. (Om det nu finns negativa minnen så har jag antingen glömt eller förträngt dom...). Kom ifrån en dansträning som gick lika underbart den. Sån underbar känsla att få dansa igen och träna med lite målinriktning... Ulrika, du dansar förträffligt bra... Jag känner att jag kommer att utvecklas ordentligt igen i sommar. I morgon vid denna tiden är jag på en kortare nattågsutflykt norrut. Tänk att det finns risk att jag kommer att sakna arbetet. Det hade jag inte räknat med, men är det semester så är det... En arbetsdag kvar och sedan en hel underbar månads ledighet. Dags att fortsätta le ett par timmar till innan drömmarna tar övertaget och sveper mig i sommardimman in...

98-06-28, söndag

Det är nästan inte fel att säga att jag varit bosatt på jobbet de senaste dagarna. Slutspurtar inför Semestern i juli. Förutom i natt, då jag sovit hemma, har jag tillbringat två nätter på jobbet och haft arbetspass både före och efter. I natt blir sista natten där på mycket länge. I går var jag ute och dansade på skansen. Vädret blev enormt bra med, underbar sommarkvällshimmel. Inte undra på att Jag, Carolina och Madde sjöng en hel del på vägen hem, till och med på tåget.

98-06-25, Torsdag

Räkningar... för många och för stora... för lite kvar till semestern... En ordentlig sovmorgon fick jag dock och solen lyser ganska bra genom ett tunt molnlager.

98-06-24, onsdag

För första gången på mycket länge lyser idag solen på mig och alla andra i Uppland. Inte nog med detta, jag har upplevt en mildare form av "förlossning" själv. Trodde jag skulle dö av smärta.

Bör här varna och be känsliga personer hoppa över följande lila text...

Hade just avslutat ett långt telefonsamtal till Irland när första attacken kom. Jag tror knappast att det var mina städrörelser som orsakade första värken. Under dagen hade jag visserligen känt magen växa, men att jag skulle drabbas så plötsligt, om än alls, hade jag ingen aning om. Värkarna tilltog och kom allt tätare med ca 3 minuters intervall. På instutitionen fick jag till att börja med ingenting uträttat. Gick bara ut och in genom toalettdörren. Någon hink behövdes inte, det var jag klar över tidigt. Det var bara "ren och frisk" luft som kom upp och andades ut. Lugna andetag tänkte jag när ännu en värk satte in. Dubbelvikt undrade jag hur detta skulle sluta. Det hade ju bara börjat. Ville få ut någonting av besöken på inrättningen. Att bara springa fram och tillbaka hade jag inte tid med. Insåg att någonting måste göras. Ringa efter ambulans eller taxi... nej, skulle inte tjäna någonting till. Så illa var det ju inte mellan värkarna. Hur som helst fick jag för mig att magen måste komma igång och arbeta. Med lite hoppande och studsande dansstegsträning fick jag respons. Inrättningen fick tjäna sitt syfte. Med full luftventilation var det en förlösande härlig känsla att tjugo minuter senare stiga ut som en ny människa...

Snart väntas min kompis Micke dyka upp. Precis som igår blir det nog lite flygande av med Flightsimulator 98. Vi hade oerhört skoj åt en flygare ute på nätet igår. Överlycklig när han lyckades med någonting nytt... Vi drog karusellen vidare och utmanade, påverkade och styrde delvis nya lyckade uppdrag samt rena nederlag... Idag har jag jobbat extra och tjänat lite extra pengar, väl värt trots att jag är aningen övertrött just nu... På återhörande, bara sex månader kvar till julafton...

98-06-22, måndag

Riskerar att ha blivit speltokig... eller snarare simulatortokig. Har kommit på att det går jättebra att koppla upp sig på nätet genom flygsimulatorn och där flyga med andra. Försökte landa med helikopter på alla otänkbara ställen i New York. Tävlade gjorde jag mot en dansk under nästan en timmas tid. Inte undra på att alla ICQ:are blir åsidosatta... Man vill ju inte störta... Så, dags att lägga sig. Fyra timmar kvar till uppgång. Tur att solen är före. God midnatt... osv...

98-06-21, söndag

Snart kommer årets ljusaste natt. Den längsta dagen är nu... Det känns. Jag har hunnit med mycket smått och gott. Var pigg som en nötkärna redan klockan 05.00 då jag självmant vaknade. Gick upp och scannade lite bilder jag lovat en kompis och skrev sedan ett brev. Riktigt imponerad själv. Vid niotiden blev jag dock trött och la mig för att sova middag. Det blev lagom många timmar. Har inte träffat så många kompisar på sista tiden, men det beror nog mest på att dom antingen bor för långt bort, jobbar eller helt enkelt är bortresta under midsommarhelgen. Hur som helst längtar jag störtmycket till dansveckan på Lundegårds camping, Öland vecka 28. Det spritter i ben och hjärta... Inte ens min goda rabarberpaj har lyckats förtränga den längtan. Nu dags för en bit mat. Pommes frites med två härliga biffar.

98-06-19, fredag

Midsommar... Risken för undantagstillstånd är bortblåst. Jag har städat ordentligt och speglarna skiner ikapp med badkaret. Den riktiga midsommaren för mig brukar infinna sig först vecka 28 på Öland. Måndagen vecka 28, det är då alla dukar upp till sillbord med alla tänkbara läckerheter. Till dess, dansveckan, blir det endast lugnare firande. Har ikväll bjudit hem mina föräldrar. Alltid ett säkert kort när man vill ha trevligt. Vad sägs om att smaka mina nygräddade rabarberpajer med vaniljsås eller vaniljglass. Ska bli så gott...

Glad midsommar på er allesammans !!!

98-06-17, onsdag

Det märks att det har blivit vardag även för mig nu. Eftersom jag i måndags gjorde en djupdykning i egenskap av sekreterare, har jag nu uppmärksammat att det på flertalet av mina 67 kvadratmeter lägenhet bör utlysas någon form av undantagstillstånd. Jag måste städa och sortera tvätten efter resan. Kanske tur att jag bor ensam eller kanske synd att ingen motiverar mig till krafttag mot "nedskräpningen".

98-06-15, måndag

Just hemkommen från en underbar resa i norra Sverige. Följande har hänt...

Torsdagen den 11/6.
Packade min ryggsäck efter avslutad arbetsdag och följde med nattåget mot Umeå klockan 21.23 från Stockholm C. Tillbringade först en hel del i sittvagenen och pratade med en jämnårig tjej, sjuksköterska, från Kiruna, uppvuxen i Fisksätra utanför Stockholm och nu på väg till förädrarna i Gävle. Kvällen spenderade jag sedan i Bistron där jag mellan valen av låtar på jukeboxen samtalade med en lokalpolitiker från Ljusdal. När bistron stängde gick jag och la mig i min vackert bäddade bäddplats.

Fredagen den 12/6.
Gick en sväng till Busstationen för att planera kvällens resa till dansen i Gräsmyr. Plockade ur det viktigaste till min lilla ryggsäck innan jag låste in den stora i en förvaringsbox. Kände mig ganska snart trött och la mig för att sova (för)-middag på en lite avskild parksoffa vid stationsområdet. Sov gott under en timma till ljudet av vagnväxling. Piggare gick jag till Biblioteket innan det bar ut i solen och avkoppling nära Umeälven, på en grässlänt. Vid 14-tiden var jag hungring. Tog ett "superskrov" och blev sagolikt mätt. Fortsatte glatt livsnjutandet på en trappa i centrumet. Sista bussen till dansorten skulle avgå redan klockan 18.30. Gick till järnvägsstationen för att tvätta av mig och göra mig i ordning. Bussresan gick bra och likaså väntan på att dansen skulle börja. En liknande resa gjorde jag under min nordenluff 1995, så jag kände mig ganska hemma. En underbar danskäll blev det. Inte så mycket bugg i början, men inte heller väntat. Norrlänningarna känner sig ofta mer hemma vid en nära foxtrot. Till slut fick jag en mycket stark ingivelse av att jag kände igen en tjej. Snart hade jag övertygat mig själv om rimligheten och frågade henne om hon var hon. Jepp... lika underbar dans som nittonhundranittiofem, (1995), då hon för första gången bjöd upp mig på Tegslogen. Sedan dess har jag bara sett henne på avstånd en tävling i Luleå. Något som vi under kvällen höll på att glömma bort var hennes bilnycklar. Bilnycklarna hade överlämnats till mig för att vara i säkert förvar. Det var under en av dom sista danserna som jag helt plötsligt kom på att min danspartners nycklar var i mitt "våld". Nu gjorde detta föga eftersom vi dansade så länge musiken spelade och eftersom jag dessutom blev lovad skjuts till Umeå. Från början hade hon inte direkta minnet att placera mig, men emot slutet avslöjade hon minnesbilder som otvivelaktigt innefattade mig från 1995. Det var nämligen inte fösta gågen jag fick skjuts från dansen genom Christina Ekmans försorg, utan den andra gången. Hoppas på snart återseende. Väl kommen till Umeå tog vi farväl i ett stilla regn utanför bilen. Jag hade nu 5,5 timmar på mig att ta mig till mitt tåg i Vännäs...

Lördagen den 13/6.
Eftersom plånboken var tämligen svulten beslöt jag mig för att börja vandra till Vännäs. Detta sedan jag insett att bussen jag haft i bakhuvudet endast gick måndag till fredag. Att promenadsträckan nu blivit dubbelt så lång jämfört med den föst tänkta gångsträckan från dansen i Gräsmyr till Vännäs gjorde ingenting. Jag hade mycket trevligt att tänka på trots att det regnade.

Snart insåg jag att det skulle behövas dubbla strumpor för att undvika skavsår. Gjorde precis som jag en gång lärt mig i lumpen. Prövade i början med att lifta, men insåg att de flesta skulle svänga av tidigare. Det kändes bäst att fortsätta och pröva senare, då alla vägar skulle bära till Vännäs. Efter drygt en tredjedels promenad och dryga milen... prövade jag igen och fick direkt napp. Föraren visade sig vara en taxiförare som just gått av sitt pass och som dessutom haft en körning till just Vännäs och då sett mig vandra på både dit- och tillbakavägen. Mycket trevlig och snäll... Dessutom gratis...

Vid Vännäs station träffade jag en tjej som näst intill hade åsikter som var fjärran mina. Mycket intressanta diskussioner blev det under nattimmarna innan hennes buss skulle avgå klockan 06.00. Själv hade jag då ytterligare 1,5 timmar kvar att vänta på mitt tåg. Nu fick jag gott om tid att tvätta av mig från topp till tå. Tåget kom och naturligtvis var det en trevlig tjej i fotöljen bredvid mig, som jag ville prata med. Först sedan hon gått av i Jörn, fick jag mina två timmars "nattsömn".

Vid järnvägsstationen i Boden mötte Mie mig. Jag fick en underbart stor och härlig frukost hemma hos henne efter det att jag fått duscha och framför allt tvätta håret. Eftermiddagen spenderade vi på Bodens äventyrsbad, Nordpolen, tillsämmans med två av Mies kompisar. Innan detta hade vi hunnit dansa några foxtrotar och lite bugg på vardagsrumsgolvet samt hunnit börja ett spelparti ".......". Efter en mycket givande dag tog jag kvällståget till Luleå där en av Stefan Johanssons kompisar kom och hämtade mig för en färd till Bensbyn. Videokväll i nattens dagsljus gav på en skön avslutning innan ögonlocken började sloka ordentligt.

Söndagen den 14/6.
Natten hade blivit tio välbehövliga timmar när vi vid middagstid slog upp ögonen. Tillbringade några timmar hos Stefan innan jag fick skjuts över till min gamla skolkamrat Johan Söderström. Vi fikade och snackade en massa under eftermiddagens timmar. Vid 18-tiden tog jag mitt pick och pack och letade mig in till Luleå centrum för att livnära mig på en underbar pizza och lättöl. Kvällen kom och återresan till Stockholm tog sin början. I likhet med uppresan blev Bistron ett kärt tillhåll och en bra avslutning på en miniluff i ljusa norrland. I min bäddkupé var bara ett äldre, trevligt, pensionärspar från Göteborg. Nu har jag laddat nya krafter för hemmets kommande äventyr och utmaningar... (Styrelsemöte ikväll...).

98-06-10, onsdag

Skönt, snart torsdag. Med början i morgon ska jag fly verkligheten och göra lite utflykter norröver. Jag ska inte isolera mig från omvärlden helt, men söka skydd och vila bortom krav och minutpassning. Troligtvis är det många som absolut velat se mig lacka om golvet i danslokalen i helgen, men jag ska bara fly. Jag skulle nog ändå bara sätta fotspår i golvlacken, såpass trött känner jag mig. Med tanke på det är valet ganska lätt. Även om det kan vara ett litet steg mellan att vara poppis och det motsatta, så är chansen för comeback större om man vilar upp sig i tid. Denna helgs långledighet har jag ju dessutom vetat om i ett halvår och dessutom haft planerad som rekreationshelg sedan i mars. Därför kommer jag resa med mycket gott samvete trots allt. Den som önskar klaga får göra det skriftligen. Ha en underbar helg allesammans. Jag kommer gärna tillbaka till dansgolvet för att slita på det ett tag till, nu när jag fått ny danspartner och efter ett välbehövligt miljöombyte.

98-06-09, tisdag

Nog blev det ett riktikt åskväder efter att jag skrivit i dagboken i söndags. De flesta skarpa smällarna var i och för sig på 2-3 km avstånd, men någon enstaka betydligt närmare. På måndagsmorgonen var jag själv som ett uppladdat åskmoln. Det märktes nog inte av omgivningen, men min toleransnivå och mitt tålamod var klart mer begränsat än normalt. Till detta hörde att det var totalkaos i pendeltågstrafiken igen. Denna gången var det strömförsörjningen till järnvägsnät och signalsystem som av någon anledning inte fungerade tillfredsställande. Eventuellt hade åskan slagit ner i någon anläggning. Själv hade jag visserligen det lugnaste området att övervaka. Ny tidtabell och ofullständiga önskemål från SJ gjorde att det hela tiden var problem på vissa småstationer, speciellt Köping och Arboga. Resenärerna blev vilsna när alla tåg i Arboga enligt skyltsystemet skulle gå från spår 3, även vid tågmöten. Naturligtvis fick jag försöka hålla framförhållningen på en god nivå och skylta om i tid. Nya överraskningar hela tiden... Idag har trafiken flytit bättre och jag är nöjd. Natten mot onsdag har jag inlett i tvättstugan. Har sovmorgon i morgon och har sovit middag ordentligt, så nu är jag pigg... Det blir en hektisk helg med resande lite här och var...

98-06-07, söndag

Det är typiskt. Eftermiddagen har varit seg och splittrad. Har varit trött efter jobbet men envist arbetat vidare med allt möjligt trevligt. Så kommer då kvällen och huvudets tankar och idéer flyter på plats samtidigt som ett bländande ljus blixtrar in i rummet. Några tidigare mullranden har jag ivrigt försökt ignorera till att bara vara nonsens. Nu blev jag tvungen att inse att det var ett riktigt åskväder som dessutom tenderade komma nära. Datorn stängdes illa kvickt, sladdar och antenner drogs ut samt alla telefonjack. Hur som helst, när jag väl gjort dessa åtgärder så var det dags att dra nytta av min kvarvarande inspirationsglöd. Jag gillar normalt sett åskväder. Nu gjorde jag balkongen till min borg. En tjock militärjacka, levande ljus och en kopp te. Dessutom fick jag ändan ur vagnen och skrev ett brev till min underbara tjejkompis i Ryssland, Mariana Falaleeva. Jag har visserligen inte träffat henne sedan 1995, men vi håller kontakten om än sällan ibland.

Det känns nu helt plötsligt som om det är dags att koppla ner igen. Ljus och dunder närmar sig allt för raskt igen... Det blir en dunderkväll...

98-06-06, lördag

En ny dag, Sveriges nationaldag. Det har bara gått en timma på detta dygn, men det känns ändå som om det är dags att skriva i dagboken. Slutade jobbet vid midnatt och satte mig på pendeltåget hem. En välkänd stämma hörde jag så i tågets högtalare, lagom till avgångstid. Min tidigare kollega och vän Kirsi Hildén jobbade även hon. Från Karlberg och hem fick jag så tillfälle att göra henne sällskap i förarhytten. Alltid lika trevligt och roligt att prata med henne. Det är nu bara 14 veckor kvar innan det ska vara dags för hennes första barn att komma. När vi pratar är det nästan omöjligt att låta bli att längta till den dagen man själv ska bli far. Jag tror att hennes pojkvän är och uppför sig precis som jag en dag kommer att göra. Jag kan heller inte låta bli att tänka på mitt tekninska specialarbete jag utförde och studerade under gymnasieingnjörsutbildningen, barnvagnskonstruktion. Bara att vänta och se framtiden an...

Resterande del av dagen förväntas bli ungefär som fredagen. Lite arbete med hemsidan vill jag hinna med och lite sol vill jag gärna njuta om vädret tillåter innan jag åker till jobbet. Nu är det verkligen sommar. Antalet studentmössor och studentfirande lastbilsekipage säger allt...

98-06-05, fredag

Underbart, en dag som flöt fram i lagom mak, räckte tidsmässigt och gav lägenheten en behövlig ansiktslyftning. En avkopplande ledig torsdag utan givna krav. Kanske just därför hann jag även med lite jobb med bostadsrättsföreningen. Bäst att passa på så att man kan ha framförhållning. Åkte en sväng med cykeln till affären för att hämta ut 80 bilder. Det kostar att ha med kameran överallt. På väg till affären stötte jag på två rullstolsbundna personer som parkerat sin bil vid en naturskön grusväg. Dagens goda gärning fick bli att flytta över den äldre personen, pensionär, till en rullstol med hjälp av en glidbräda. Den yngre personen, ca 30 år, hade redan klarat sig ut själv och hjälpte nu till. Hur de skulle komma tillbaka in i bilen är en ännu större gåta. Hoppas de fick bra bilder och en härlig skogstur. Det är inte utan att en muskel i min rygg verkar ha varit otränad. Jag är nog lite stelare än normalt såhär dagen efter.

Idag tänker jag fortsätta njuta. Vill hinna med lite arbete med hemsidan, en fika på balkongen och några småsaker innan jag i eftermiddag åker till jobbet.

98-06-03, onsdag

Idag har det varit en svart dag i världens järnvägshistoria. Ett tyskt ICE-tåg kraschade mot en nedrasande bro och dess bilar. I Sverige har det varit varit lugnare även om det var en jobbig arbetsdag, då morgonrusningen länge kördes med halva antalet tåg mot normalt. Ett nattligt banarbete mellan Stockholm Central och Stockholm södra blev inte klart i tid utan pågick till långt in på förmiddagen. Jag hade näst intill full kontroll på läget, mycket beroende på att jag fick en dryg halvtimma på mig att förbereda alla då kända inställningar. De först inställda tågen var tomtåg som skulle bli resandetåg. När sedan karusellen av förseningar satte igång omkring 06.30 så hade jag fullt upp i ca 4 timmar utan uppehåll. Efter att ha granskat mina anteckningar efteråt, finns viss risk att jag missat informera om ett inställt tåg på en eller tre stationer. Illa, men ändå en låg procent i de drygt etthundra utrop jag hann med under dessa fyra timmar. Varje utrop gick i genomsnitt ut till 2 eller 3 stationer. Vidare kan man ju bara leka med tanken över hur många som stått på "mina" 17 pendeltågsstationer. Hur många blev glada ???

Trots allt var jag mycket nöjd med min arbetsinsats och kanske framför allt med det för dagen väl fungerade samarbetet mellan SLs lokledare och oss. Första gången jag upplever att de har kontroll på läget och med framförhållning. Normalt sett är man van vid att överraskas och helt plötsligt försöka reda ut ett oöverblickbart kaos. Det är lättare att se ett försenat tåg än att inse att ett tåg saknas och borde ha gått. En sådan här dag får man verkligen använda och tänja på simultankapaciteten för att ha förberett nästa utrop under tiden som man gör ett. Efter några timmar börjar man tappa farten och blanda ihop förseningar... Mitt i utropet börjar man undra om det var 8 eller 12 minuter sent, om det gick till Jakobsberg eller Kungsängen eller någon helt annan station. Nu har jag skrivit av mig nog... Bäst att släppa jobbet och gå över på den mindre ansträngande fritiden.

Efter jobbet åkte jag hem och sov lite middag. Gick upp och gjorde mig i ordning för dansträning. Idag blev det också klart att Ulrika Kiesbye blir min fasta danspartner i höst. Skall bli superskoj. Dags för mig att göra det jag gjorde innan träningen, sova.....ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz

98-06-02, tisdag

Gårdagen vigdes åt bostadsrättsföreningen. Det började med nöje och rekreation. Åkte in till stan lagom till klockan 11.00 för att åka ångbåt till Vaxholm med avgående styrelsen. Efter en dryg timmes färd var vi framme och tågade i gemensam trupp in till Vaxholm Hotell där en god middag avnjöts. Jag faschinerades speciellt av vårt bords servitris. Hon lyckades effektivt utnyttja en god kroppshållning för att skapa elegans och exklusivitet. Kanske min danshållning skulle behöva en "ansiktslyftning"... Vädret var riktigt grått. Det var ingen hjälp att jag hade tagit fram shorts och kortärmad skjorta kvällen före. Hur som helst, efterrätten med jordgubbar och glass fick sommaren att krypa in i kropp och själ ändå. All sjötrafik utanför restaurantfönstret bidrog naturligtvis också till stämning. Hemkommen blev det en kort middagssömn innan jag övertog sekreterarpärmarna och satte igång med sekreterararbetet. Kommer säkerligen att få ligga i för arvodet.

Dagen, (idag), började tidigt. Nytt informationsavtal gjorde arbetsdagen annorlunda. Det är nu, normalt sett, färre utrop att göra. Färre stationer att annonsera tågen på så länge de är i tid. Tidigare ropade vi in dem på många små stationer även när de var i tid och skyltarna var riktiga. Man räknar nu med att folk i dagens läge kan söka informationen själv från monitorer och inte behöver högtalarinformation på samma sätt längre. Naturligtvis en fråga om avtal och pengar också. Min röst kommer i alla fall då och då höras även på de mindre stationerna, vid förseningar. (Snyft, det är väl ingen som vill höra min röst längre om jag bara kommer med sådana meddelanden)? Tja, jag kan väl meddela en och annan spårändring som omväxling... De stora stationerna får istället något större utropsservice.

Efter jobbet köpte jag en scanner, sov middag och installerade sedan alltihopa. Som en "exemplarisk" tekniker läste jag igenom hela instruktionsbiten innan jag startade installationen. Duktigt, ellerhur?

Mikael Ohlsson och Veronica
Markström.

Ett stort grattis till Mikael Ohlsson och Veronica Markström som har förkunnat sin förlovning. Underbart...

 
 
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2005-12-22 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!