"Två hjärtans önskan ska vårdas på plats, skapas på gemensamma ord och tankar samt förvandlas till lycka i vårdande handling"
LÅ-02
Dagbok på nätet!
Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 
Gästbok

Dagbok år 2007

 

Lars Ålander

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:


   
 
Dagboken 2007/2008

Ett nytt år 2008 har inletts och därmed en ny chans för dagboken.
2007 års anteckningar finns i skrivande stund bevarade i almanacksformat. Förhoppningsvis omsatta och nedskrivna även här så småningom. En uppdatering som dock förväntas ske smygande och lite ryckvis, men förhoppningsvis läsvärt och med en del bilder inkluderade då och då. Dags dock att omsätta min nyvunna energi i dagboksanteckningar för det kommande året 2008. Med önskan om trevliga minnesbilder och god läsning... (080117)
Nyårsskålen blev förevigad innan den dracks upp...
Nyårsskålen... Foto: Lars Ålander
 
 
 

Dagboken 2007
(uppdateras allt eftersom...)

Måndagen den 1 januari 2007: Efter ett mycket trevligt nyårsfirande med spel och gemenskap fram till ca 02.30 tog Anki och jag nattbussen hem från mina föräldrar, med byte vid centralen. En resa på endast 59 minuter, vilka dock förlängdes då bussföraren ville ha med sig alla köande vid Slussen.
   Direkt jag kom innanför dörren såg jag till att läsa av våra frörbrukningsvärden gällande såväl el som vatten. Skulle ju kunna vara en bra tidpunkt att föra viss statistik ifrån.

Vi sov ut, men spikade panel så fort vi ätit frukost. Sov middag knappt två timmar innan nattjänst från 20.40. En lugn natt.

Tisdagen den 2 januari 2007: Nattrasten blev för en gångs skull såpass tilltagen att jag hann se filmen "Just like heaven" igen på DVD. Skrattade mer denna gång tror jag. En film som verkligen har gått djupt in i mitt hjärta, en riktig, riktig favorti jag rekommenderar alla romantiker... (även alla andra)...

Sov ut på hemmaplan efter en hemfärd via Gullmarsplan. Blev en lugn eftermiddag och kväll hemma, utan snickrande. Bara lite sporadiskt sovande under dagen och därför nattsömn redan vid 20-tiden.

Onsdagen den 3 januari 2007: Gick upp tidigt och fann brevlådan med locket i ett fäste, ståendes rakt upp mot skyn. Vred lite grovhugget tillbaka locket och fortsatte mot bussen. Anki fann senare en stor smällare i botten på brevlådan sedan jag beskrivit det inträffade.
   Arbetsdagen blev mycket lugn. Under hemvägen kollade jag kameror. Man kanske skulle uppdatera sig på den fronten?

Om eftermiddagen snickrades den sista biten panel, ovanför ytterdörren. Fram emot kvällen hann jag även med att snickra och fixa med dörrkarmen. Detta innan Anki och jag njöt en sallad framför TVn och nyhetsutsändningar med mera.

Torsdagen den 4 januari 2007: En ledig dag som bjöd en lång sovmorgon, härlig frukost med läsande av både tidningar och resebroschyrer. Vid 13.15-tiden gav jag mig in mot stan för möte med min gamla vän "Blidér" som gjorde ett besök i stan som lokförare. Vi började med ett gemensamt besök i modelljärnvägsaffären vid Västberga industriområde, efter promenad från Telefonplan. Därefter färd till centralen där vi i lugn och ro avnjöt god pasta med kebabsås och lättöl.
   Eftersom min vän även är gammal kollega från driftledningscentralen tog vi oss dit för ett studiebesök, återträff. Inga märkvärdigheter, även om det har hänt en del sedan dess... Men många igenkännanden blev det...

Sedan nattvila och tjänstgöring kallat på min lokförarvän begav jag mig mot Fredells trävarubutik för att möta Anki. Vi tittade på nya tänkbara brevlådor. Inget akut förestående inköp, för sprängskadorna på den gamla brevlådan inskränkte sig till en trasig nit och lite ny formgivning, inget mer. Därför hade jag kunnat laga brevlådslocket med en knuten isolerad koppartråd, ersättandes själva niten.
   Vi bildade oss en grunduppfattning gällande brevlådsutbudet, men köpte inte mer än ett par skruvar för andra ändamål...

Det blev en kväll vid TVn, där Anki snart somnade. Själv blev jag pigg och snickrade fram till natten, till omkring klockan 01.00 på fredagsmorgonen.

Fredagen den 5 januari 2007: Sedan Anki lagt sig i sovrummet upphörde jag med det nattliga snickrandet. Sov sedan till ca 09.00 då jag försåg mig med yoghurtfrukost. Satte sedan fast dörrfodret innanför ytterdörren på vänstra sidan i riktning ut mot dörren. Den bit som var tänkt för höger sida hade nu slagit sig och var alltför skev för att kunna godkännas av mig. Istället fick det bli en dusch och färd till jobbet vid 12.50-tiden, lite drygt. Ett eftermiddagspass på Eskilstuna- och Katrineholmsplatsen avklarades genom en helt okej och lugn arbetsdag. Kvällen blev inte sämre, eftersom Anki och jag hade hemmamyskväll med DVD-filmen "Crazy Bautiful".

Lördagen den 6 januari 2007: Gick upp i lagom tid för att hinna med 05.58-bussen. Bussfärden blev minst sagt lite underlig och stundtals rent kaotisk. Endast någon minut innan bussens avgångstid kom en ganska kraftigt berusad man till busshållplatsen. Tror att han hade ganska bestämda steg, men jag analyserade detta inte förrän efteråt, då min tanke om att han haft brottom till bussen fick en annan dimension. Han såg dock ut att ha läget under full kontroll, fullare än så var han inte.
   Vi gick hur som helst på bussen, dörrarna stängdes och bussen bromsade in lika snabbt som den satts igång, om den nu ens hann starta. Ett bultande på bussens framdörrar fick i alla fall chauffören att släppa på ytterligare en resenär, och inte vem som helst...
   Resenären drog verkligen blickarna till sig. Visste inte riktigt vad jag skulle tänka? Hade det varit polisens insatsstyrka vi pratade om, hade jag bara lyft på ögonbryet av nyfikenhet, kanske förskrämdhet. Nu blev jag aldrig rädd, men fundersam. Tillvägagångssättet för stormningen av bussen var med andra ord analyserat i en sekunds ögonblick. En bitsk blick, uppgiven, rasande, desperat, genomsökte raskt men noggrant varenda resenär. Hade man inte haft rent mjöl i påsen hade man nog sjunkit genom bussens säte. Detta genomsökande av bussen startade samtidigt som busschaffören inte riktigt vågade åka vidare. Hon var klart mer full eller påverkad av alkohol. Visserligen till viss del festklädd, men sparsamt, inte minst beroende på att hon var barfota. Trots allt vinter och barfota...

Hon fick i princip genomskära var resenär med sin intensivablick innan hon en bit bak i bussen började skälla och gorma. Ganska snart störtade de båda framåt i bussen. Han ville att hon skulle bli avhyst från bussen och hon ville inte att bussen skulle åka, eller i alla fall inte att han skulle åka. Bussen fortsatte till slut i alla fall och vid Sickla Allé blev ordningen återställd när han förbarmat sig lite över henne och såg till att hon inte blev kvar barfota i vintermorgonen. Men nog tyckte jag synd om honom. Hade inte velat ha henne klängandes på mig, än mindre jagandes mig...

Arbetsdagen blev mycket lugn med få tåg. Därtill en hel del rast. På eftermiddagen bjöds middag hemma hos Ankis föräldrar, tillsammans med hennes farmor. Därefter tog vi med oss hunden Yatzi hem till Älta. Kvällen spenderades i lugn och ro genom diger läsning av recensioner gällande NIKON kamera D200, en kamera jag b&oml;rjat få upp ögonen för...

Glimt av hundpromenaden genom Nackareservatet...
Promenad, Nackareservatet... Foto: Lars Ålander

Söndagen den 7 januari 2007: Gick upp vid niotiden för frukost. Därefter tog Anki och jag Yatzi ut på en promenad bort mot Skarpnäck och Bagarmossen. Under promenaden hann jag misströsta en del över min kameras långsamhet. Inte minst med tanke på allt gott jag läst om dagens kameror de senaste dagarna. I dagsläget hann aldrig tankarna bli en bild. Med ca tre sekunder från tanke till kamerans uppstart och bildens tagande hann motiven försvinna. I synnerhet när Yatzi lekte med en hund vi mötte längs stigarna.

Vid Brotorp (nära Bagarmossen) stannade vi för en fika. Tog en kopp kaffe och kombinerade den med våfflor och hjortronsylt. Underbart gott och härlig avkoppling.
   Vi vandrade vidare genom Nackareservatet fram till Hellasgården och vidare mot Tenntorp och Strålsjön innan vi vände hem via Erstaviksvägen. Vi hade då fascinerats över de skridskoåkare som på Söderbysjön hade åkt skridskor där det till synes inte fanns annat än öppet vatten. Hur som helst, endast en tunn ishinna belagd med vatten ovanpå...

Hemma väntade en härlig avkoppling med en kopp te och därefter middagssömn. Blev om kvällen väckt med kommandot "Var är Lasse?", följt av ett muller i trappan och ett blixtöverfall av hund över mig i sängen. Överlycklig över att det äntligen hände något, ja hunden förståss...
   Mat och ytterligare lite sömn. Maten var underbart god, fisk och hemmagjord potatismos, vilket utgjorde en perfekt grund inför min kommande arbetsnatt.

Måndagen den 8 januari 2007: Arbetsnatten blev mycket lugn. Lite extra växling i Eskilstuna för att komma rätt med uppställningarna inför den nya tidtabellsperioden. Var uppe hela natten och delade området mellan oss tjänstgörande på ett bra sätt. Försökte bilda mig en uppfattning om objektiv hos Nikon. Det var ju redan tydligt för mig att en bra kamera kräver bra objektiv. Ett aningen svårt val i objektivsdjungeln...

Tog vägen över Gullmarsplan när jag åkte hem från jobbet. Anki var redan ute på hundpromenad. Själv sov jag riktigt gott när de kom tillbaka. Först vid tiotiden väcktes jag av Yatzi som säkerligen tyckte jag var tråkig som låg och sov dagtid. Han fick en liten stund på tomten innan jag åter igen gick till sängs. Vid 14-tiden var jag mer redo för promenad. En dryg timma avsattes för promenad runt Strålsjön. Även ett lekpass med boll fick roa Yatzi. Åtminstone gick min puls upp rejält, kanske inte direkt av upphetsning utan av brist på behövlig kondition i sammanhanget...

Åter på hemmaplan kunde jag njuta av lite nylevererad musik som hade kommit till brevlådan. Inte alls fel att lyssna till "Feels like haven". med "Fiction Factory".
   När Anki kom hem bjöds mat, vilket passade mig utmärkt för att hinna sova middag innan mitt andra nattarbetspass i rad.

Tisdagen den 9 januari 2007: Arbetsnatten bjöd visserligen på jobb, men ändå klart lindrigare än jag vågat hoppas på. Godstågen flöt in relativt bra i trafiken norrut mot Uppsala. Några arbetsfordon fanns inte heller ute vilket gjorde arbetshanteringen relativt enkel.

Åkte hem nästan direkt via Slussen sedan jag blivit avlöst på min post. Sov och släppte ut hunden Yatzi en stund vid elvatiden.Sedan sömn igen och en rejälare hundpromenad efter att jag vaknat vid 14-tiden. En promenad som företogs runt om i Älta.
    Eftermiddagen nyttjades sedan till ytterligare läsande inför kommande kameraköp. Försökte att lägga en lite mer ekonomisk vikt vid mina utvärderingar, men som vanligt ett svårt kapitel. Brukar nöja mig med lite i början av planeringsstadiet, men sedan komma fram till en bra mycket dyrare slutlösning. Vädermässigt blåste det upp till en riktig stormnatt med dryga tio plusgrader...

Onsdagen den 10 januari 2007: Låg länge vaken, pigg av mina tidigare arbetsnätter och den mäktiga storm som agerade utanför våra fönster. När jag väl hade somnat förblev jag sovandes till omkring klockan 08.30. Yatzi lekte ivrigt med barnen på dagiset när han blev utsläppt. En promenad till Strålsjön och vid sidan av denna arrangerades vid 14-tiden. Väl hemma på tomten visade Yatzi för en gångs skull vissa rymningstendenser. Att ta sig ut till barnen var så lockande att stenar och grus under staketet inte skulle hindra honom. Nu fick han inte så mycket tid på sig, och inte hjälp heller eftersom några av de mer hundnära barnen försvårade rymningstankarna genom nya och bättre stenar under staketet. Därtill höll de ju mig informerade. Hade själv lite svårt att exakt se vad han höll på med bakom skjulet, "fattigstugan". Lite lek till fick han, men när han visade tecken på att inte vilja lyda mig fick han raskt gå in.

Begav mig till jobbet vid 15-tiden. Det blev en ganska stökig arbetseftermiddag, kraftigt påverkad av den tidigare stormnatten. Relativt många infrastrukturfel kvarstod. Ansåg mig dock sitta på bra platser och lyckades även bli nöjd med min trafikledning. Inte minst när det effektivt gällde att samordna godståg och X2000-snabbtåg på banan. Tog till och med hjälp av muntlig trafikstyrning, dvs att förmå förarna att på ett effektivt sätt anpassa hastigheten tidseffektivt.

Torsdagen den 11 januari 2007: Var uppe sent om natten och hade aningen svårt att somna. Riktigt stora temperatursvängningar utomhus med ymnigt snöfall och något såpass ovanligt som en blixt och tillhörande åska med ca 4 till 5 sekunders fördröjning.

Sov till ca 09.40. Kort frukost och sedan en promenad med hunden Yatzi. Kunde inte låta bli att invänta ägaren till en bil som låtit bilen stå på tomgång flera, flera, minuter. Kändes nästan som om han gömde sig inomhus till slut. När han väl kom ut hade bilen stått orörd och igångsatt bra mycket mer än fem minuter. Han inledde med att undra vad jag hade för funktion och yrke. Bedyrade dock att jag endast var nyfiken ur privat synvinkel, med tanke på att jag själv aldrig medvetet skulle bryta mot enminutersregeln i fråga om tomgångskörning. Jag ansåg att alla borde dra åt samma håll i miljötänkandet. Tror att han lugnade sig något när det visade sig att jag inte var någon myndighetsperson. Jag kan förstå att han trodde detta, i synnerhet då jag hade kartan väl synlig i min hand. Han skyllde dock å att motorhuven var fastfrusen, vilket skulle kunna ha varit en anledning enär han inte hade någon motorvärmare inkopplad...

Begav mig vid 12.30-tiden till stan. Beställde min drömkamera, NIKON D200 innan jag åkte till jobbet. Fick en bra och inspirerad arbetseftermiddag...

Fredagen den 12 januari 2007: Mitt första övningspass på TÅGX, det vill säga Närställverksområdet runt Stockholm. Samtidigt fick jag chansen att börja fundera på nya kommande tågledarscheman för min del. På hemmaplan blev jag bjuden på underbart god renskav och pasta. Det blev en njutbar kväll med en lånad film, "Elisabeth Town". Två bra skådespelare, men annars en i mitt tycke ganska stökig film med endast ett lätt vägande djup.

Lördagen den 13 januari 2007: Efter frukost och en kort hundpromeand med Anki och Yatzi tog vi bilen till Rotebro. Vi parkerade bilen vid Skillinge golfklubb och promenerade därefter i Vibyspåret, genom Viby och utkanten av Järvafältet. På vår väg tillbaka hjälpte vi till att fånga in en hund som slitit sig från sin ägare. Jag tror inte hunden var speciellt ouppfostrad, men däremot stor och fylld av energi. Vi hade ett litet trumfkort jämfört med de övriga som försökte fånga in den glada tiken. Hon blev nämligen klart intresserad av Yatzi. Förhållandena i övrigt bjöd riktiga isgator, så ägaren, en gammal pensionär, hade ingen chans att lyckas. Inte heller hans eventuella barnbarn som kan ha varit i dryga tioårsåldern eller liknande. Hur som helst en mycket trevlig och tacksam hundägare.

Innan vi begav oss in mot stan för besök hos Ankis farmor, besökte vi Statoil i Häggvik för lite mat. En mycket välsmakande och välbehövlig korv, french hotdog.

Ytterligare en storm närmade sig landet. Antog ,efter förhandling med jobbet, beredskap från klockan 20.00 och ett dygn framåt. Eftersom jag inte blev inkallad direkt, stormen lät vänta på sig, såg Anki och jag den underbara filmen "Just like heaven" tillsammans, samtidigt som vi njöt av soppa och varma smörgåsar...

Söndagen den 14 januari 2007: Fortsatte min stormberedskap... Gick upp vid 9.30-tiden. Promenad i princip direkt runt Älta, ner mot Ältasjön, Kolarängen inklusive bestigandet av en härlig höjd och utsiktsplats. Blev inringd för tjänstgöring om eftermiddagen, från klockan 15.00. Lagom tid för lite sömn och lite städning.

När jag begav mig in mot stan och jobbet hade det visserligen börjat regna, men vindarna var ännu inte alltför oroväckande. Övertidspasset fördrevs på Västeråsplatsen. Här märktes stormen i form av nedblåsta träd på kontaktledningen mellan Virsbo och Ängelsberg. Stormen, som nu blivit döpt till "PER" stängde snart trafiken helt fån väster. Själv hade jag dock en förhållandevis bra arbetssituation. Få tåg och ännu bara enstaka avstängningar. Ett tåg fick evakueras några kilometer norr om Ängelsberg, på linjen Fagersta- Ängelsberg, men annars inget riktigt anmärkningsvärt.

Måndagen den 15 januari 2007: Min första utbildningsdag till tågledare startade klockan 09.00 i Sundbyberg. Inleddes lite lugnt med fika. Det blev mycket teori och snack under dagen, i princip hela utbildningspasset. Intressenivån var hög och dagen flög i princip fram. Åt Kebab-tallrik och var därefter mätt hela dagen.
   Efter utbildningspasset i Sundbyberg tog jag en snabb sväng via jobbet för att kopiera tågledarschemat. Värt att fundera över hur man vill ha det. VIsserligen bara två alternativ, men ändå.

Missade avtalad pendeltågsavgång men blev ändå tidsmässigt lämpligt upphämtad av "Blomman" för färd mot Vallentuna. I vanlig ordning startade vi med ett besök på Sibylla för lite mat. Nöjde mig dock med pommes-tallrik denna afton.
   Efter en kväll med modelljärnvägskörning fick jag skjuts ända till Slussen. Vi kunde då konstatera att det hade varit en mycket lyckad tidtabellskörningskväll...

Tisdagen den 16 januari 2007: Andra utbildningsdagen till tågledare. Åter igen mycket teori, mest behandlande ordergivning, hastighetsnedsättningar, uppehåll, bevakning med mera... Åt god lax och potatis på lunchen. På hemvägen bar det av till Fotokungen, men objektivet (24-120) hade ännu inte inkommit. Skrev dagbok vid datorn under kvällen...

Onsdagen den 17 januari 2007: Upp klockan 06.00, som vanligt, för färd till utbildningen i Sundbyberg. En dag fylld av tidtabellsskapande och grundläggande teori gällande specialtransporter och punkthastighetsnedsättningar. Främst med avseende på fjärrtågklarerarens villkor.
   Kom hem endast något före Anki. Det blev på det hela taget en lugn kväll hemma.

Torsdagen den 18 januari 2007: I vanlig ordning upp tidigt för att hinna till Sundbyberg i tid. Startade med en kopp kaffeföre dagens början. På dagens program stod ytterligare teori om överskjutare, dvs specialtransporter och info samlad på Banverkets hemsida. Därefter en bra och välbehövlig repetition i många stycken före lunchen på "Gustos"... Åt lasagne som uppladdning inför tågledarprovet...

Provet startade klockan 12.00 med åtta frågor och en maxpoäng och 140p. Inkluderat lite tid för en genomgång och svarscheckning tog det mig ca två timmar att skriva provet. Därefter fick vi sluta...

Efter provet och arbetsdagen blev det ett evigt kringflackande på mig. Men det var mycket värt att åka till Fotokungen, en sväng förbi jobbet för att kontrollera kvällsöppna banker på internet och sedan vidare till den utvalda banken. Med endast två minuters marginal lyckades jag ta ut pengar på Handelsbanken, Stureplan, innan stängning. Nu tillbaka till Fotokungen där mitt efterlängtade inköp av en kamera, NIKON D200 gjordes tillsammans med objektiv (Nikon AF-S 105/2.8 G IF ED VR II Micro-Nikkor) mm. Det var som att ge sig in i en ny främmande men ack så spännande värld...

Hade väskorna fulladdade med fotoprylar när jag sedan bevistade dansträningen, "Å-hej" på vägen hem. Därefter blev det en kväll som i princip helt ägnades åt min kamera...

Fredagen den 19 januari 2007: Vi fick denna, den sista utbildningsdagen, börja klockan 08.30 med genomgång av tågledarprovet. Godkänt var 98 poäng. Sjäv var jag mycket nöjd med att prestera 135 av 140 poäng som resultat. Därefter avrundades programmet med en fika och ett avslut före klockan 10.00, vilket passade mig utmärkt eftersom jag så innerligt längtade hem till kameran.

Efter att ägnat en hel del tid åt kameran hann jag ändå med en timmas välbehövlig middagssömn innan jag gav mig in till stan för att möta Anki vid pendeltåget. Anki hade dock missat tiden, så jag hann få in en fika på Mc Donalds innan vi gemensamt åkte norrut till mina föräldrar för en spontan och mycket god middag. Om kvällen åkte mina föräldrar på dans. Vi begav oss hemåt, vilket Anki kom att uppskatta särskiljt med tanke på en viss huvudvärk. Själv var jag nöjd med att kunna läsa kamerans instruktionsbok till långt in på natten...

Lördagen den 20 januari 2007: Om morgonen stökade Anki och jag runt lite i garaget. Flyttade bland annat in min kista (fylld med järnvägsprylar) till sovrummet och planerade för kommande inoljningsarbete av den blivande växtbänken. Aningen omotiverad för fysiskt arbete sökte jag mig så småningom till kameran och dess instruktionsbok.
   Kvällen bjöd på färd till Kista och möte med Sandra, Jonas och Jenny utanför systembolaget. Därefter en promeand till Patrik för firande av hans födelsedag.

Naturligtvis blev det en hel del fotograferande. Fick hjälp av fotoproffset Jenny gällande blixtprogrammen, sedan jag totalt trasslat in mig i blixtinställningarna. Strax efter midnatt begav vi oss hemåt för en färd tillsammans med Jenny till Sollentuna. Eftersom vi hade gott om tid innan vårt sydgående tåg skulle avgå, följde vi med norrut, för att sedan byta tåg i Rotebro, åter söderut.

Söndagen den 21 januari 2007: Hemfärden från Kista bjöd på ett rikligt och riktigt vackert snöfall. Ett snöfall som till slut skulle måla landskapet i vindpinad vit fjällvintermiljö ett par dagar framåt.

Sedan vi vaknat satsade vi på inoljning av de nya växtbänkarna i garaget. Fotograferade sedan mycket och försökte lära mig mer av kameran. Om kvällen bjöds arbete vid datorn i ett försök att få grepp om adressbok och vart vänner flyttat mm. Ingen lätt uppgift med tanke på att personer i ens omgivning har en tendens att göra namnbyten...

Riktig vinter 2007-01-21...
Riktig vinter 2007-01-21... Foto: Lars Ålander
Insnöat staketet 2007-01-22...
Insnöat staketet 2007-01-22... Foto: Lars Ålander

Måndagen den 22 januari 2007: Ledig dag som jag inledde med en sovmorgon till omkring klockan 11.00. Hade varit uppe länge. Gick ut och fotograferade den underbart vackra vintermiljön. Snön prydde grenar, staket och vårt annars ganska risiga skjul, "fattigstugan" på ett näst intill obeskrivligt vackert sätt. Det syntes att vinden gått hårt åt allt som kommit ivägen för snöbyarna dagarna innan. I övrigt nyttjades dagen mest till att dra sig till minnes vad som varit och författa dagbok vid datorn...

Om eftermiddagen fick jag också besök av Jonas, Nilla och deras nya familjetillskott. En snäll liten son, lite drygt tre veckor gammal som snällt sov i sin vagn hela tiden, dvs under säkert en dryg halvtimmas tid...

Tisdagen den 23 januari 2007: Sov till en bra bit inpå förmiddagen, men hade trots detta hunnit ta bort fyra getingbon från vinden och förstört ytterligare ett vid lunchtid. Oljade därtill in växtbänken igen och fortsatte under eftermiddagen med dagboksskrivande från september 2006.
   Innan Anki kom hem hade jag tillagat pannkaka. Tillsammans gick vi med skräp till insamlingen vid Älta IP innan jag åter igen slog mig ner vid datorn för datgboksskrivande och minnen...

Onsdagen den 24 januari 2007: Arbetsturen gav mig sovmorgon med start först klockan 12.30. En lite ovanlig starttid som hängde samman med att jag skulle öva på närfjärren, dvs Stockholms närområde. Slutade något tidigare men hade dansskorna hemma. Hoppade över live-danskvällen på Nackswinget. Kände inte att Sannex lockade tillräckligt mycket, men tog bilen trots detta för att hämta Anki när danskvällen var över. Fick ägna ganska lång tid åt att skrapa bilens rutor. Något jag i och för sig genomskådat och utfört i god tid före avfärd mot Finntorp...

Torsdagen den 25 januari 2007: En tidig övningstur på närställverket mötte mig på jobbet. Det blev en riktig prövning med avsyning av banan mellan Älvsjö och Stockholm central för min del samt signalfel vid en signal på Tegelbacken. Satt och ordergav till rasten klockan 10 på förmiddagen. Efter rasten blev det lugnare. I vår arbetstur fanns det tid för arbetsplatsträff, ett möte jag gärna gick på. Vi gjorde bland annat ett studiebesök på "STÅG" (Stockholmståg) initierat av att vi på grund av ett regeringsbeslut ska bemanna upp med tågledarpersonal och Infosamordnare vid deras driftledning. Inte ett helt självklart beslut ur vår synvinkel sett. Det finns en klar övertygelse om att vi gör mer nytta på vår driftledningscentral, även de dagar det förekommer riktigt pendeltågskaos. Ofta är det lättare att avhandla beslut över en telefonlinje än att på plats försöka få en syl i vädret. Att dessutom lyckas ha en fingertoppskänsla i de styrande besluten gällande tågtrafiken i övrigt kan i vissa fall vara en omöjlighet på distans från driftledningscentralen. Men vi får se hur det går. Tiden får utvisa...

Innan kvällens träning, "Å-hej" med Brobeck, hann jag åka hem. Tog med mig kameran till träningen och fotograferade lite i pausen och efter träningens slut. Behöver verkligen träna när det gäller att fånga människor och rörelser på bild. Har ännu inte fått någon känsla för hur blixten ska sköta sin uppgift på bästa sätt, och när den behövs?

Fredagen den 26 januari 2007: Anki hann åka iväg före mig, trots att jag bara hade en liten sovmorgon. Övade inledningsvis på norr, (närställverket), men fick så småningom även sitta en stund på "mitten" (dvs Stockholm Central). Den första gången på "mitten" denna övningsperioden. Senast var år 1999, innan jag blev färdig fjärrtågklarerare.

Arbetstiden fylldes av ständiga ställverksfel vid Älvsjö och fullt pådrag vad det gällde felsökning och bevakning av felet ute. Klarade mig bra trots denna felsökningsprocess. För att få lite kontrast till innesittandet, gick jag ut på en kortare fotorunda under friskvårdstiden. En bra sysselsättning för att verkligen komma ut på promenad, något jag i och för sig sällan tackar nej till...

Åkte hem tillsammans med Anki. Hemma väntade snöskottning, 20 minuters middagssömn, bankomatuttag i Älta Centrum och slutligen kvällens höjdpunkt, dvs dans till CASANOVAS på Yesterday. Bandets nya sångare var välkänd för mig. För ett par år sedan var han med i "Hjältarna" som då var ett av de verkliga höjdarbanden ute på danslogarna.
Kvällen blev inte sämre av att Malin bjöd på ett par underbart goa danser. Så där så att man inte vill släppa taget...

Lördagen den 27 januari 2007: För egen del blev det en mycket slö dag, trots att jag var pigg. Något man kanske inte kunde förvänta sig efter en utsökt och underbar danskväll? Hur som helst var jag fylld av en positiv anda som inte ville släppa taget om mig. Den nya "hjältarna" Casanovas...
   När jag hade varit uppe ett bra tag begav jag mig trots allt in i drömmarnas värld om eftermiddagen. Fick flera timmars sömn innan jag gick upp för att laga spagetti och köttbullar till den matlåda jag tänkte ha med till jobbet och mitt nattarbetspass. Anki var under dagen med dansklubben på planeringsmöte vid Grödinge bygdegård. Ett möte jag själv gärna hade deltagit på. Har varit med de senaste åren och vet hur mysigt det kan vara...

Söndagen den 28 januari 2007: Nattarbetspasset bjöd på lugna första timmar. Men det var innan inläsningarna av ny spårplan misslyckades och genomfartsdriften räddade en del av tågtrafiken. Västerås och Dingtuna släppte med andra ord igenom trafiken, men I Munktorp förblev det stillbild till framemot förmiddagen pga A- och E-arbeten. Med andra ord fick jag lägga dagboksskrivandet lite åt sidan och ägna mig åt ordergivningsförberedelser och omledning av godståg och nattåg.

Sov mycket under under eftermiddagen. En planerad fikabjudning tillsammans med Ankis farmor ställdes in. Inte direkt på grund av sjukdom, men hon hade för tillfället lite svårt att röra sig obehindrat, samtidigt som hon hade stelnat till efter ett sjukhusbesök med vad jag förstår lång väntetid den dagen. Så musklerna hade nog tagit lite extra stryk av det... Men positivt nog var det inget annat än muskelskador som hade påträffats...

Efter maten, fisk, var det dags för en ny arbetsnatt på jobbet...

Min underbara goa Anka, med lite attityd...
Min Anka... Foto: Lars Ålander

Måndagen den 29 januari 2007: Efter en mycket lugn arbetsnatt tillsammans med Alexandra S, innehållande mycken motionering och värmning av växlarna, åkte jag hemåt. Hade funnit information om en fototävling under natten, varför jag under min hemfärd passade på att inhandla en fototidning. Färden gick över Gullmarsplan.

Efter mitt sömnpass använde jag eftermiddags- och kvällstiden till fotografering. Mitt huvudfotoobjekt blev mitt underbara gosedjur, Ankan... Redigerade sedan bilderna under resterande del av kvällen...

Tisdagen den 30 januari 2007: Gick upp tidigt för en övningsdag på närställverket från klockan 06.00 om morgonen. Lyckades bra under ledning av mina medarbetare då min handledare blivit dubbelbokad. Tur att man redan är examinerad, om än inte inövad på området.
    Efter arbetsdagens slut, en kort arbetsdag, åkte jag till Fotokungen för att reklamera ett minneskort som vägrade att fungera redan efter första tömningen, när bilderna skulle raderas. Beställde samtidigt ett nytt objektiv, "Nikon AF-S 70-300/4.5-5.6G VR IF-ED", som jag såg mycket fram emot att få. Mitt uppe i tankar om fotografering blev jag under bussfärden hem fängslad av ljuset i isfallet på en bergsknalle vid sidan av vägen. Hoppade av bussen så snart jag bara kunde och vandrade tillbaka. Hann komma fram i tid, innan solen vandrat för lågt på horisonten. Fick ett antal bra bilder, även om solljuset snart bleknade bort och i vissa fall skuggades. Denna utflykt ledde dock till en diger fotoredigering om kvällen, och slutligen till fotobidrag att sända in vid 23-tiden till fototävlingen jag snappat upp dygnet före. En riktigt utmaning att ställa upp i omgång ett av tio för året...

Onsdagen den 31 januari 2007: Åter igen en tidig övningsmorgon på närställverket. Fick nästan sitta själv inledningsvis. Började på mitten, sedan syd. Kände mer och mer självförtroende, vilket samtidigt mynnade ut i mer egenhändigt handlande.

När jag senare besökte Fotokungen, fick jag ett nytt minneskort till kameran, som ersättning för det kort som jag aldrig lyckades radera innehållet på. Fortsatte sedan hem för lite sömn innan den sociala dansen på dansklubben Nackswinget. Där stod jag bland annat i caféet, även om jag också hann både dansa och fotografera lite. Satt efter hemkomsten uppe sent och gick igenom mina nytagna foton...

Torsdagen den 1 februari 2007: Tog mig en liten sovmorgon innan jag åkte till jobbet för specialuppdragsdag, ställverksbeskrivningen. Därefter blev det aningen stressigt att hinna iväg till dansklubben och "A-hej-träningen" som hölls av Angelica. Mycket, mycket bra träning, som alltid med henne. Nöjd åkte jag hem tillsammans med Anki om kvällen.

Tidigare under dagen hade jag under lunchen hämtat ut pengar vid Handelsbanken, Stureplan, samt hunnit vidare till Fotokungen vid Medborgarplatsen för att hämta ut mitt nya foto-objektiv, 70-300. UV-filtren var dock tyvärr tillfälligt slut. Men några provfoton vågade jag ändå ta om kvällen. Försökte fånga halo-fenomen från Månen på bild, men detta var onekligen fel objektiv för just detta ändamål. Just varför jag hade den åsikten minns jag inte riktigt, men det hade väl med att själva halofenomenet hamnade utanför teleobjektivets synfält. Blider på en halvblek måne blev det i alla fall, genom ett tunt molntäcke...

Fredagen den 2 februari 2007: Under min lediga dag fick jag samtal från Fotokungen. Min middag, fiskrätt i ugnen, fick vänta tills jag kom hem. Den blev nämligen klar precis då jag var tvungen att åka iväg till banken vid Skanstull. Eventuellt var det vår Mäklare jag i princip mötte på banken. Men denna gång var han såpass upptagen att han åtminstone inte registrerade mig, som vid tidigare möten. Fick ut pengar i tid och hämtade mitt nyss hemkomna objektiv "Nikon AF-S 24-120/3.5-5.6G IF-ED VR" samt UV-filter hos fotoaffären "Fotokungen". Under dagen hann jag sedan med både dagboksskrivande och fotoredigering. I övrigt blev det en skön hemmakväll...

Lördagen den 3 februari 2007: Anki var tvungen att tjänstgöra lite extra under lördagen. Själv var jag hemma, fotograferandes och dagboksskrivandes. Om kvällen njöt vi tillsammans av god sallad framför TVn. Trots detta missade vi en stor del av melodifestivalens deluttagning. Skrev hur som helst mer dagbok och redigerade ännu fler bilder under kvällen...

Söndagen den 4 februari 2007: Efter frukost begav vi oss av till Ankis farmor. Där sammanstrålade vi och firade gemensamt och i efterskott Ankis mor med fika. Presenten vi hade med oss var riktigt tung, så den fortsatte vi att bära hem till Ankis föräldrar. Därifrån bar det av vidare till mina föräldrar. Vi bjöds mycket god mat, jag lämnade ifrån mig ett par stickade tröjor för lagning. I övrigt avnjöts TV, med damernas jaktstart i skidkytte, fototidningar för mig och pappa samt avslutningsvis en riktigt spelkväll. Bland annat ett riktigt avancerat "rörpussel" och ett par andra mer normala spel för oss, med färgade bitar för diagonalläggning. Vi begav oss sedan hem i någorlunda kvällstid...

Måndagen den 5 februari 2007: Hade en tidig övningstur på närställverket, denna morgon under ledning av Anders. Ett övningspass som gav mig mycket kött på benen, främst på mittenplatsen. Hann annars med alla närställverksplatser genom att inledningsvis ha både syd och norr, följt av norrplatsen och avslutningsvis mittenplatsen, dvs själva Stockholm Central. Hann sedan hem för lite middagssömn innan det var dags att ta buss 801 och 172 över till pendeltåget i Huddinge, vidare mot Södertälje Centrum. Möttes där av Patrik för ekonomisk revision av Nackswingets räkenskaper.
   Åkte X10 dit och fick under kvällen veta att dessa fått körförbud strax därefter. Tog goa X1-bilder tillsammans med härliga nattmoln när det var dags för hemfärd klockan 23.33. Åkte via Stockholm Södra och hann precis med bussen hem från Slussen. Var riktigt nöjd med revisionsstarten...

Mysig kall vinterkväll...
Mysig kall vinterkväll... Foto: Lars Ålander

Tisdagen den 6 februari 2007: Tidig tur efter kort nattsömn. På grund av personalbrist fick jag i princip sitta helt själv och nyttja mina kollegor som handledare där det behövdes. Gick riktigt bra och gav ytterligare självförtroende. Efter jobbet åkte jag förbi Fotokungen för bildhämtning. Tänkte sova vid hemkomsten, men mitt intresse upptogs av grannens flyttande. Kan nog finnas risk att jag kommer att saknar dem, trots att det inte varit ofta de varit synliga från just vårt hus. Förutom att man då och då hörde ryska röster från granntomten, var det annars mest de två stora Sankt Bernhardshundarna som hördes. Troligtvis var det även dessa som till stor del verkade avskräcka ortens rådjur på vår tomt.

Även denna eftermiddag begav jag mig till Södertälje för genomgång av dansklubbens årsredovisning. Tog åter igen buss 801 och 172 med byten i Skarpnäck respektive Huddinge. Vi hann med mycket, även om vi inte riktigt hann bli klok på balansräkningen. Plus och minustecken ställde till det en aning för oss.
   På vägen hem kunde jag iaktta många X1-fordon. Inte konstigt med tanke på att fordonen av litt X10 nu var inne för fordonskontroll, efter måndagens plötsliga körförbud. Åkte hem med 22.33-tåget från Södertälje.

Onsdagen den 7 februari 2007: Efter ytterligare en kort natts sömn åkte jag till jobbet för tidig tjänst. Fick välja ganska friskt vad min övningsdag skulle innehålla. Inledde med praktik på Stockholmstågs driftledningscentral, STÅG. Fick sedan en första introduktion på tågledarplatsen. Handledarna var i övrigt dubbelbokade, därav min nästan totala frihet.
   Åkte hem vid 14-tiden och fick lite tid för fotoarbeten i hemmet. Senare under eftermiddagen begav jag mig mot Vallentuna för modelljärnvägskörning. Mellan frikörningarna fotograferaden jag en del, men jag var allmänt slö. Åkte därför hem vid 21-tiden, efter fikastunden...

Torsdagen den 8 februari 2007: Tog sovmorgon till 11-tiden. Fick turändringar hos personalfördelningen innan dagens arbetspass. Väl på jobbet fick jag under en dryg timma (14.10-15.20) hantera obehöriga i spåret mellan Ekeby och Säby. Personer som strövade runt och letade efter en bortsprungen hund. Mestadels höll de sig på kabeltrummorna, men ibland hade de observerats även i spårområdet. Kändes inte riktigt som om de förstod vilken hastighet tågen normalt kommer framsusandes med.
   För att komma bort lite från arbetsplatsen och inspireras av annan miljö, intog jag en måltid på MAX. Åter på jobbet blev det en lugnare tillvaro. Arbetade bra i par med Malin på de västra bandelarna. Flertalet tåg var inställda Eskilstuna- Arboga och liten trängsel mellan Valskog och Arboga.

På hemmaplan kunde jag konstatera att våra ryska grannar fortsatte sitt packande och sina flyttlasstransporter. Samtidigt städade de till långt in på natten. För övrigt sista natten och tillfället jag såg dem på plats i grannhuset.

Fredagen den 9 februari 2007: Upp till tidig tjänstgöring. Inledde dock med tid för frukost då min handledare inte började förrän klockan 06.20. Satt på närställverket och hade inledningsvis sydkanten. Det blev en mycket lärorik morgon med intensiv rusningstrafik. Tog bland annat ut ett pendeltåg från Älvsjö depån till ett olämpligt spår varifrån man var tvungen att i princip köra högertrafik mot Stockholm södra och korsa all annan trafik. Nu gick även detta bra till slut, trots att jag och handledaren missförstod varandra om en nödutlösning av en signal. Detta medförde en för mig oväntad ATC-trappa och nödbroms för ett tåg. Därtill naturligtvis en efterföljande spårmarkering som konsekvens av detta.

Efter den något hektiska starten på dagen, gick jag in på slutet av en fjärrtur. Fick därmed ett tidigt slut på dagen och nyttjade detta för att spontant åka norrut med pendeltåget till Rosersberg. Då hade jag redan hunnit se och njuta av lite störtloppsåkning vid TVn i fikarummet.
   Strosade runt någon timma i trakterna av Rosersberg. Fotograferade bland annat tågen vid vägskyddsanläggningen Krogsta, norr om Rosersberg. Blev bra fotograferingsträning, inte minst gällande objekt i rörelse.
   När jag börjat bli aningen frusen begav jag mig till mina föräldrar i Norrviken med hjälp av pendeltåget.

Hos mina föräldrar kunde jag följa upp det tidigare störtloppsåket för Ania Pärson med hennes slalomåk i VM-superkombinationen. Det blev ett VM-guld för henne. En sekunds ledning efter störtloppet hade nu följts upp med ett stabild slalomåk.
   Efter hemresa när kvällen närmade sig, kunde Anki och jag njuta av en god sallad.

Lördagen den 10 februari 2007: Efter en skön sovmorgon med lite mys, gick vi upp för att städa. Vi satte även upp nya lysrör ovanför den nya växtbänken och planerade för det kommande inkopplingsarbetet. Mot eftermiddagen blev det lite tid över för att njuta hockey på TVn. Det blev 6-2 till Sverige mot Ryssland . En god middag, pasta med champinjoner och lövbiffsbitar avnjöts och var underbart gott.
   Om kvällen begav Anki och jag oss in till Gamla stan. Här var vi av Fia bjudna till fest i "källaren" STRALSUND. En examensfest för Fia och fyra av hennes studievänner, bland annat Anna och Alice. Samtidigt blev det första gången vi träffade Fias pojkvän. En mycket lyckad och mycket trevlig fest...

Söndagen den 11 februari 2007: När jag stigit upp var det dags för färd med Roslagsbanan till Vallentuna. Stannade till vid korvgrillen för att avnjuta en French hotdog . Dagen i övrigt var avsatt för en sammankomst till minne av fotografen Trapp och hans fotominnesskatt som vi bjöds smakprov på. Innan bildvisningen bjöds gästerna även att köra modelljärnväg, varvid jag var inbjuden att stå för trafikledningen och tågklarerarskapet. Även god fika och tårta kunde avnjutas under sammankomsten.

Efter minnesmötet begav vi oss iväg till Upplandsväsby för en middag. Här bjöds jag Pan-pizza och rött vin samt en husvisning och ett möte med min gamla vän och före detta kollega Blidér. Hemfärden kunde sedan avnjutas med passåkande X1-förarhytt till Stockholm .

Måndagen den 12 februari 2007: Tillsammans med Anki provade vi att ta buss 801 mot Norra Sköndal, för att där byta till en snabbuss mot centrala Stockholm. Fö,r egen del skulle jag denna morgon vidare ut till Banverkets kontor i Sundbyberg. På schemat stod Trainplanutbildning, dvs den första av tre utbildningsdagar på ett nytt dataprogram och tidtabellsläggningsverktyg för bland annat tågledarna.
   Efter en relativt tuff kursdag avnjöts en kväll hemma. Anki var dock länge kvar på jobbet denna afton.

Tisdagen den 13 februari 2007: Dagen bjöd på den andra dagens Trainplanutbildning i Sundbyberg. Även denna dag åkte jag via Norra Sköndal och snabbvägen in till Stockholm C, för vidare färd ut till Sundbyberg.

Efter utbildningsdagens slut kunde jag inte låta bli att ta upp kameran och gå en promenad från Sundbyberg till trakterna av Solna. Det blev bland annat fotografering av statyer, soptunnor, hus och annat som jag ansåg kunde innebära bra fototräning. Några bra bilder blev det som belöning på denna verksamhet.
   Om kvällen hemma följdes VM i Åre och dess storslalom. Störst glädje blev det när Maria Pietilä-Holmner tog ett härligt silver. Enda misströstan återfanns i att Ania då hade åkt ur...

Onsdagen den 14 februari 2007: Kort arbetsdag i och med att Trainplan-utbildningen nått sina sista timmar i Sundbyberg. På vägen dit tappade jag passerkortet i snön. Men ganska omgående fick jag möjlighet att leta retroaktivt och systematiskt. Detta gjorde att jag fann det relativt direkt, i samband med att vi började med fika. Positivt nog hade jag en tydlig minnesbild av att kortet varit synligt i samband med avstigandet från Tunnelbanan. Därmed var sökområdet begränsat till ett par hundra meter.
   Efter fullgjord Trainplanutbildning var det bara att njuta resten av dagen med ledighetskänsla...Vill minnas att jag handlade ett spel för att förgylla alla hjärtans dag, samtidigt som jag avnjöt en stunds fika för de sista slantarna i fickan vid kulturhuset, innan hemfärd...

Torsdagen den 15 februari 2007: Kort och gott en ledig dag. Var aningen seg och slö, men tog mig trots detta iväg till kvällens "Å-hej-träning" som hölls av Thomas. Med andra ord fanns det gott om historier att lyssna till och skratt att bjuda på...

Fredagen den 16 februari 2007: Övade kort som tågledare, men bara fram till klockan 11.40 då jag fick åka hem för nattvila. Skulle nämligen även ta hand om den kommande natten som fjärrtågklarerare. Ett nattpass som avnjöts i riktigt lagom tempo hela tiden.

Lördagen den 17 februari 2007: Efter den lugna arbetsnatten och lite sömn, begav sig Anki och jag med bil till Bygg-Ole i Nacka för träinköp. Därefter åkte vi förbi hemmet och vidare till Coop Forum i Haninge. På hemmaplan blev det sedan en lugn kväll med DVD-film, "IRON EAGLE".

Söndagen den 18 februari 2007: Förmiddagen bjöd på snöfall. Anki åkte till sin farmor och därefter för middag med sina föräldrar. Själv gav jag mig av med bil till Södertälje för att erhålla en påskrift av revisionsberättelsen till dansklubben.
   Eftermiddagen bjöd sedan på arbete. En bra eftermiddag på Arlandaplatsen samt en rast där jag fick tillfälle att njuta lite avkoppling med en fototidning.

Måndagen den 19 februari 2007: Sov med riktigt bra sömnfaktor. Planerade färden till jobbet lite snävt, men det blev till slut helt okej. Fick en bra arbetsdag där jag levde med känslan att jag började komma in i tågledararbetet. Övade tillsammans med Christine som handledare. Under friskvårdstiden och lunchen tog jag med kameran och hann även med en stunds fika på "7-eleven".
   Hemfärd tillsammans med Anki. Till kvällsmål ordnade vi omelett och sallad. Därefter snickrade jag dörrfoder, sista biten vid sidan av ytterdörren. Den visade sig dock bli svårfäst. Det krävdes hjälp av Anki innan jag kunde slå in spikar effektivt och med rätt placering.

Tisdagen den 20 februari 2007: Arbetade dagtur, dvs övade till tågledare. Direkt därefter begav jag mig till dansklubben för Årsmöte. Ett riktigt snabbt avslutat sådant. Blev omvald som en av klubbens revisorer.

Onsdagen den 21 februari 2007: Tidig tågledarövning. Vi väntade snökaos, men främst för västkustens- och skånes räkning. Hos oss var det annars lugnt...
   Om kvällen åkte Anki och jag till den sociala dansen. Trevlig dans med mycket Magnus Uggla, Wahlströms med mera. Stannade kvar själv för städning och härlig bastu.

Torsdagen den 22 februari 2007: Tog en riktigt ordentlig sovmorgon, men hann trots detta skotta snö innan avfärd till jobbet. Det blev en rolig och intensiv tågledarövningsdag. Grafutskrifterna krånglade, främst beroende på själva grafskrivaren. Blev kvar på jobbet lite extra för att inhämta lärdom om felsökning och skrivarfelshantering med mera. Tog sällskap med Alexandra S vid T-banan. Missade visserligen bussen vid Slussen av den anledningen, men nyttjade detta för färd med annan busslinje och fotografering vid Sickla. En riktigt snörik kväll...

Fredagen den 23 februari 2007: Gick ytterligare en förmiddagsövningstur som tågledare. Gott om personal och bra stämning. Även handledaren tyckte allt flöt på bra och tog kompledigt halva arbetspasset. En av tågledarna, C-A Schiller, hade sin sista ordinarie arbetsdag före sin pension denna dag. En arbetskamrat som man alltid har kunnat sin sak och varit mer än sakkunnig i järnvägsfrågor och allmänvetande. Ingen dålig egenskap...

På hemmaplan skottade jag fram ytterligare parkeringsplatser. Om kvällen kom nämligen Anki hem med ytterligaer en bil samt hunden Yatzi. En hundvaktshelg låg framför oss och med andra ord riktigt trevligt sällskap i huset. Vi städade och ordnade växtplats till Anki för hennes förgrodd. Kvällen gick fort men hann nyttjas till fortsatt städning, TV-tittande och slutligen e-mailskrivande för att försöka återknyta kontakten med en härlig konfirmationsvän, Lotta. Oavsett hur detta skulle lyckas finns goa inskriptioner i bibeln, som än idag får mig att minnas tillbaka till kvällsläsningen och till några av promenaderna därifrån. Det är ju dessutom den person jag har att tacka för mitt Depeche-Mode-dyrkande...

Lördagen den 24 februari 2007: Gick upp tidigt för att möta "Blomman" 09.30 vid centralen. Vi hade planerat för en fotorunda och startade med färd bort mot Årstabrons södra landfäste och därefter färd till Stuvsta. Här fick vi ett antal bra foton med tåg som huvudobjekt. Därefter letade vi upp ytterligare ett par varierande bra fotoplatser. Först gjorde vi ett försök söder om Tumba, följt av Rönninge och slutligen den bästa platsen vid Dånviken.
   Klockan 14.30 var vi åter i de centrala delarna av Stockholm. Nu för att hämta Jane. Gemensamt åkte vi nu ut till oss i Älta där Anki bjöd på god fiskrätt med räkor och hemmagjort potatismos.

Söndagen den 25 februari 2007: Efter frukost tog Anki och jag en hundpromenad bort mot Bollmora och Tyresö centrum. Jag fick ett par riktigt bra bilder, bland annat ett som verkligen höll tävlingsbidragsstandard enligt mitt tycke. Efter middagen bestående av spagetti och köttfärssås åkte vi bort mot Haninge för att lämna Yatzi på hundpensionat. För min del var det första gången jag besökte en sådan inrättning. Tyckte nog att det luktade lite väl mycket hund för att jag skulle trivas med att ha det som arbetsplats, men samtidigt tyckte jag att det var relativt trevligt inrättat med bra storlek på båsen. Yatzi fick det klart bäst belägna rummet. Ett bås med utsikt över hela gången, utrustad med en skön soffa och matta om jag minns rätt... Vi lämnade honom relativt övertygade om att han skulle få det riktigt bra...

Måndagen den 26 februari 2007: Hade bytt arbetstur med en kollega. Ville ha eftermiddagen fri och började därför redan klockan 06.00 med en bra och skötsam tur. Efter arbetsdagens slut fikade jag på ett café vid Karlaplan. Men jag kände inte alls samma stämning som förr. Inte lika njutningsbart helt enkelt. Kanske att jag inte längre kände mig hemma i närheten av Ankis tidigare hem, där jag tillbringat många, måa dagar och timmar...

Gav mig av med Roslagsbanan till Vallentuna för en middag, pizza, med "Micke H". Sedan följde den roligaste tidtabellskörningen hittills. Full tidtabellstrafik och då även på stambanan. Det var helt enkelt många förare på plats. I huvudsak var det mycket bra klarering på banan, men avsaknandet av tekniska hjälpmedel gjorde till slut att en frontalkollision var oundviklig på linjen, utan att någon hann förutse den... Därtill höll det på att bli ett mindre kaos när en tankemiss gjorde att tre tåg planerades in samtidigt till spår tre. Här var jag dock vaken i tid och hann avstyra problemen utan alltför mycket tidsförlust...

Tisdagen den 27 februari 2007: Tog inte ut speciellt mycket av sovmorgon. Satt istället och fixade bilder för en ny fototävlingsomgång hos tidningen "Foto & bild". Gick därefter utomhus för att skotta delar av uppfarten fri från kramsnö. Passade på att bygga upp snörampen, högen, ytterligare. Tog buss till Gullmarsplan för färd till jobbet. Där, i rulltrappan, var det en dam som långsamt ramlade bakåt i rulltrappan. Till slut låg hon raklång med huvudet nedåt. Jag ställde ifrån mig ryggsäcken så snart jag kommit ned och hjälpte därefter till. Även personal från ordningspatrullen kom till undsättning.

Köpte ytterligare ett reservbatteri till min kamera samt ett minneskort. Gladde mig sedan åt min riktigt roliga arbetsdag, där grymt starkt uttalat "RIS" vändes till lika mycket "ROS" när en förare till slut berömde mig för min tågföring. Mao det han minuterna innan skällt ut mig för när jag informerade honom om vad som gällde och vad jag planerade i hanteringen mellan regionaltåg 645 och godståg 4415. Skönt att budskapet till slut nådde fram och analyserades positivt. Kan bara säga att det bara fanns vinnare i min lösning och inget av tågen förlorade i tid jämfört med dess tidtabell och avgångstider.

Onsdagen den 28 februari 2007: Hade inte den enklaste uppgiften att lösa när jag aningen sent tog bussen till jobbet. Packning och tunga vinterskor kändes som en riktig belastning, till och med för mig som normalt brukar släpa runt på allt möjligt. I kombination med riktigt varma kläder var det ingen idé att försöka ta in de ca fem minuter som jag såg ut att komma sent. Ringde istället och förvarnade när jag var i höjd med Slussen. Förseningen kändes ganska accepterad, med tanke på att jag allt som oftast håller tiden när det gäller mina arbetsinsatser.

Arbetsdagen fortsatte i samma goda anda och blev riktigt bra. Kunde till och med nyttja friskvårdstid tillsammans med lunchtid för att äta på MAX under min promenad. Efter arbetsdagens slut stannade jag kvar och tränade på utskrifter av "Daglig Graf" för att ge en klarare bild av den kommande och nattliga resan som fanns inplanerad tillsammans med en järnvägsvän och delar av hans familj. Men innan dess begav jag mig till dansklubben för en riktigt trevlig social danskväll. Så pass social att jag för första gången sedan slutet av 1990-talet fick en dans med min tidigare danspartner Therese E. En dans som värmde hjärtat rejält och som var den första sedan vi bröt upp tävlingsdansandet

Tog en dusch på Nackswinget, följt av en kort tur till jobbet innan jag äntrade plattformen för att medfölja nattåget, "Utmanartåget", upp mot Östersund.

Torsdagen den 1 mars 2007: Det blev en trevlig nattågsresa tillsammans med Niklas O, hans syster och far. Under natten hade vi transporterat oss från Stockholm till Östersund. Framför oss hade vi en planerad resa till Ånge, Sundsvall, Gävle och hem.

Redan när jag steg av tåget på Östersund C möttes jag av ett välkät ansikte. Framför mig stod en fd kollega och en vän, "Blidér". Han väntade dock inte på oss, trots att han kände merparten av mina medresenärer också, utan på sin flickvän som skulle anlända med nästa nattåg, ett par minuter efter vårat tåg.
   Jag och mitt gäng intog snart pressbyrån för att spisa en god frukost. En riktigt gemytlig och avkopplande måltid innan det var dags att gå ombord på Tågkompaniets mittlinjentåg mot Ånge.

I Ånge inriktade vi oss snart på en promenad norrut. Vi hittade en riktigt bra fotoplats där vi fick dagens kanske bästa bilder innan vi promenerade vidare en bit norrut. Riktigt så långt som vi tänkt oss kom vi inte, men såpass att vi var riktigt nöjda och glada. Det var perfekta förutsättningar för bra bilder. Man fick visserligen pulsa i knappt midjedjup snö, men det var bara ett par minusgrader i luften och riktigt tilltalande väder.

Lunchpause tog vi på Ånge station. För min del innebar det en mycket välsmakande plankstek, som dock gav mig mättnad alldeles för snabbt. Jag höll på att må illa, men en tids lugn och ro tillsammans med det sista av ölen gav mig hälsan tillbaka ganska snart.

Färden gick vidare till Sundsvall för tågbyte. Efter en stund på Sundsvall C bar det av med tåg till Gävle. Här bytte vi åter igen tåg och passade på att njuta av ett underbart tillfälle att fika på stationen. Mycket trevlig personal och stämning gjorde att de ca två timmarna flög iväg till dess "Upptåget" skulle föra oss vidare till Upplandsväsby, där mina medresenärer bodde. Själv blev det ytterligare en tågfärd till Stockholm, följt av tunnelbana och buss i natten...

Fredagen den 2 mars 2007:

Redan efter min hemkomst från min järnvägsresa startade en nattlig analys av ca 400 bilder.
   Eftersom det var en ledig dag kunde jag fortsätta med bildarbetandet även sedan jag inhämtat lite nattsömn. Det fanns gott om trevliga bilder att välja bland, trots att min okunskap gällande fotovärlden lyste igenom lite här och var. Det svåraste hade tydligen varit att låsa exponeringen och inte drabbas av bländningseffekt från tågens strålkastare under fotograferandet...

Löragen den 3 mars 2007: En liten sovmorgon kunde avnjutas innan det var dags för lite packande inför dagens danstävling, EBBA-quppen. Det blev en 23e-plats med domarutlåtandet 2,3,4. Men viktigast av allt denna dag var den efterföljande festdansen om kvällen. Till den begav vi oss efter en god Thai-middag på en närbelägen restaurant, dvs vid Midsommarkransen. Ett bra och välbehövligt tidsfördriv mellan tävlingen och danskvällen.

Under dansen gjorde jag mig en helt ny och trevlig bekantskap. En h&oml;jdardanserska, utom tävlan, som jag aldrig riktigt lagt märke till ute på det socala dansgolvet. Hur som helst fick hon mig på ett riktigt bra humör. Och förutom danser henne och Anki, lyckades jag också stöta på en av mina tävlingspartners, Pernilla. Även hon bjöd på riktigt underhållande dans och samtal... Med andra ord var jag riktigt nöjd och slut när det var dags för ombyte och hemfärd...

Söndagen den 4 mars 2007: Sov ut under förmiddagen. Ankis föräldrar hade relativt obemärkt hämtat sin bil, som stått uppställd en tid hos oss.
   Om kvällen kopplade jag in lysrör i garaget. Allt för att göra Ankis växtbänkar riktigt effektiva att odla på.

Måndagen den 5 mars 2007: Den lediga dagen ägnades till stor del åt fotobehandling. Främst gällande bilder tagna under helgens danstävling i Stockholm, EBBA-quppen. Om kvällen inhandlade jag tulpaner i Älta centrum innan jag for vidare över till mor och far. Där spenderades tiden med födelsedagsfirande, sällskapsspel och inte minst god mat. Även Agneta och Helge var på plats. Vi begav oss hemåt omkring midnatt, med ett kort stopp på vägen för biltankning.

Tisdagen den 6 mars 2007: Min arbetstur som startade klockan 09.15 innehöll många varierade bitar. Den inleddes med en schemalagd arbetsplatsträff, följt av lunch och friskvård innan den operativa turen på Nynäsplatsen startade.

På hemmaplan var det bildhantering som gällde, utöver de ledningar, kopplingspaneler samt kopplingsdosor som hann monteras i garaget innan kvällen blev sen. . Sov i korta sovpass på soffan för att lyckas sända iväg bilder till framkallning under natten. Ett tidsödande men lyckat projekt.

Onsdagen den 7 mars 2007: Min dagtur blev en arbetstur utan handledare. En bra tur, men med lite kluriga frågor. Bland annat en från SOS om Årstabroarnas utforming och tillgänglighet.Utöver detta förekom en stoppassage vis Ävsjö godsterminal med tillhörande tillbudsrapportering.
   Innan kvällens sociala dans hann jag hem för att äta ett par smörgåsar. En riktigt skoj social dans som följdes av bastu för fyra hängivna personer. Själv stannade jag även kvar för att städa lokalen. När jag väl gav mig av var klockan över midnatt och det låg en tät dimma utomhus.

Torsdagen den 8 mars 2007: Hade lämnat klubblokalen efter dans, bastu och städning. Klockan var omkring 00.30 när jag beslutade mig för att fotografera den minst sagt mäktiga dimma som låg tät och över allt. Man kunde stundtals nästan se vattendropparna i luften, inte minst om man tittade på saltsjöbanans signalanläggning. Ljuset från lamporna stod bokstavligt talat rakt ut från signalen, oavsett sken. Tydligast syntes dock det gröna och vita, klart dominerande det röda skenet sedan ett tåg passerat.
   Mest förtrollande på min väg var dock bilderna från gångvägen utanför klubblokalen. Att fånga ljuset från belysningsstolparna gav en bra träning. Och innan ettbussen togs från Sickla strand, hade en lång rad foton tagits...

Dagen blev en skön ledig dag som jag hade fått som kompensation för arbete en annan dag. Dagen fylldes av avkoppling. Därtill sändes ytterligare en omgång bilder iväg för framkallning.

Om eftermiddagen gav jag mig ut på en runda. Startade med att hämta en bok i Älta centrum. Därefter följde ett ärende hos Fotokungen, följt av ett besök hos MJ-hobbyexperten och uthämtande av mitt nya F-lok. Min tidsplanering visade sig ha varit lite väl optimistisk. Rättare sagt, jag hade glömt att tävlingsträningen började redan klockan 18.30. Anki var dock underbart snäll som köpte en uppsättning tubsockor åt mig. Därmed ansåg jag mig kunna vara med på dansträningen även utan dansskor. Ett bra drag eftersom jag inte ville missa Å-hej-träningen för Benjamin.
   Den sista delen av kvällen nyttjades sedan till läsning. En riktigt fri och kreativ dag med andra ord...

Fredagen den 9 mars 2007: Efter en kortare sovmorgon åkte jag till jobbet för en övningstur på närställverket. Övningspasset gick relativt bra. Visserligen ytterligare ett arbetspass utan alltför stora utmaningar där vi satt.
   Om kvällen fanns det planer på färd till Yesterday och Wahlströms. Men det blev en hemmakväll njutandes goda scones istället, samt ett underbart avsnitt av TV-programmet "Så ska det låta". Artisten Sara Löfgren gjorde ett stort intryck på mig och "ägde" i stort sett föreställningen och programmet i min mening. Riktigt läckert... Eftersom jag ville spisa någonting mer, värmde jag en stor portion Ratatuille i microvågsugnen. En portion som nära nog ville svämma över den djupa tallrikens kanter i smält och uppvärmd form. Men jag lyckades med att både få i mig allt och få med mig allt till vardagsrumsbordet...

Lördagen den 10 mars 2007: Satt uppe relativt sent, till och med en bit in på natten, sändandes bilder. Planenligt hade jag en ramtur, och fick därmed möjlighet att ta ytterligare en övningstur på närställverket med anpassad arbetstid mellan klockan 10 och 18. En hel del strulande växlar hade jag att bemästra under mitt arbetspass, men i övrigt är minnesbilden blek.

Åkte hem vid 18-tiden och hann städa lite grann innan det var dags för besök. Mina föräldrar hade blivit inbjudna på en bit mat i form av spagetti och köttfärssås. Anki blev därmed firad i förtid. Under kvällen fick vi även möjlighet att se på en av de svenska uttagningarna till melodifestivalen.Kvällen avslutades med bildvisning innan mina föräldar begav sig hemåt med 23.28-bussen.

Söndagen den 11 mars 2007: Tog sovmorgon fram till lite drygt 09.00 om morgonen. Eftersom eftermiddagen skulle bjuda på en arbetseftermiddag, gällde det att starta tidigt med utomhusarbete i trädgården. Vi inriktade oss på trädgårdens fågelholkar. Rengöringsarbetet blev dock relativt svårt. Vi lyckades visserligen montera upp en holk som under vintern ramlat till marken, men av sju fågelholkar kom vi endast åt tre stycken för åtgärd. De flesta hänger riktigt högt upp. Mitt största äventyr i sammanhanget var dock under en promenad med kameran runt tomten. Plötsligt upphörde fotfästet på berghällen och benen for framåt. För min del innebar det att jag handlöst föll bakåt till marken. Både huvudet och kameran lyckades jag skydda väl, trots att det gick ögonblickligen och skedde fullständigt överraskande och utom min kontroll... Jag var glad att jag landade förhållandevis mjukt ändå...

Måndagen den 12 mars 2007: Den lediga dagen blev riktigt njutbar. Visserligen hade jag lite ömma nackmuskler, men det kändes som om det var under kontroll. Jag visste ju att det borde ha med mitt fall om söndagen att göra. En liten sträckning i musklerna med andra ord. Med bilen tog jag mig till Fredells byggvaruhus i Sickla. Inhandlade en vagn (pirra) för att kunna lämna tillbaka den som var lånad av föräldrarna ända sedan inflyttningen i huset.
   Bilen lät jag stå parkerad på parkeringsplatsen ett tag, för att åka vidare med tvärbanan från Sickla kaj. Mitt första affärs&aum;rende gällde min fotoaffär, Fotokungen. Därefter fortsatte jag till Globen centrum. Mest för att det var länge sedan sist jag var där. Dessutom bjöds här ett bra tillfälle att gå igenom bilderna jag fått framkallade i samband med en stunds avkopplande fika. Hade inledningsvis tänkt mig en fikastund på något café, men snålheten fick mig rejält nöjd med Mc Donalds utbud.

Undet min tillbakafärd med tvärbanan kunde jag inte låta bli att SMSa min fd flickvän Sandra. Ett lite lagom nostalgiskt SMS med en påminnelse om tiden i just Globen köpcentrum. Den plats där de flesta matinköpen gjordes på den tiden.

Vädret denna vårdag var inget att klaga på. Fick ett underbart tillfälle att bland annat fotografera soldyrkande svanar i Hammarby sjöstad. Riktigt mysig syssels&aum;ttning med min nya kamera, NIKON D200...

Innan hemfärden från stadsmiljön, tog jag en sväng förbi ICA i Sickla köpkvarter. Hittade dock inte vad jag sökte, utan for vidare till Coop Forum i Haninge innan jag förblev nöjd.

Om kvällen pågick sedan korvstroganofftillagning med för dagen inköpta ingredienser. Detta under tiden som Anki var borta på växtkurs, efter en hård arbetsdag på lagrådet...

Tisdagen den 13 mars 2007: Vaknade pigg efter att ha sovit till klockan nio. Förmiddagen i hemmet blev relativt lugn, men ändå fylld av nyttiga göromål, främst arbetsinsatser i källaren i form av kopplingsarbeten för panelen till växtbänkarna.

Åkte tidigt in till stan för att hinna förbi Fotokungen med anledning av ett nytt objektiv, (Nikkor 50mm fast objektiv 1.4), innan min arbetsdags början.
   Min arbetsdag blev bra. Fick dock sköta mig själv, då eleven jag skulle handleda var sjukskriven för dagen. I väntan på bussen hem, efter sen tjänstgöring, passade jag på att äta en bit mat. Avslutade så dagen hemma med att sortera foton till en stor hög i rätt ordning. Foton som härstammade från den senaste norrlandsutflykten.

Onsdagen den 14 mars 2007: Under min dagtur fick jag vara till förfogande dels som Fjtkl men även som tågledare. Ett bra, flexibelt och roligt uppdrag som förgyllde arbetsdagen. Efteråt begav jag mig med pendeltåget till Flemingsberg för att möta upp Jenny T vid universitetsområdets bibliotek. Hon ville låna blixten under ett par dagar.
   Hem åkte jag med buss 172 via Norra Sköndal. Hann med lite kopplingsarbeten i källaren, samtidigt som Anki skruvade bänkskivor, innan kvällen avslutades i lugn och ro.

Torsdagen den 15 mars 2007: Gick upp tidigt för en riktigt bra morgonarbetstur mellan 06.00 och 12.50. När jag slutade var jag lite småtrött, och tanken på tidig sömn fanns nära till hands. Men på bussen inspirerades jag trots detta att hoppa av vid Nacka kvarn för att fotografera riktigt djupblå is i havsviken. Blev dock snart avbruten i mitt fotograferingsarbete av en mängd utryckningsfordon. Man kunde höra dem lång väg runt viken. Med hjälp av buss en bit, letade jag mig mot Hellasgården. Vad jag förstår var där ett isdrama, någon som hade gått genom isen. På plats fanns både polis, brandkår, ambulans och en ambulanshelikopter. Den sista drog det mesta av min uppmärksamhet till sig, med tanke på att det bjöds bra fotograferingsmöjligheter.

Med en bra vinterjacka som vindskydd hade jag gott om tid att förbereda mig inför helikopterns start. Med respekt för säkerhetsavstånd hade jag placerat mig på vad jag ansåg kunde vara godtagbart avstånd, lagom nära för att ändå få bra bilder. Det verkade också som om helikopterpiloten var nöjd, eftersom jag inte uppmanades att lämna området, något som övriga flanörer, barnvagnsekipage och alltför nyfikna fick göra. Jag kunde samtidigt känna mig säker på att de visste om mig och min välvalda position...

När jag så småningom tagit mig vidare hem blev det en tid framför datorn om eftermiddagen. Detta följdes till slut av lite sömn, pizza och till slut en bilfärd till till dansklubben för lite Å-hej-träning. Anki var dock kvar på jobbet...

Fredagen den 16 mars 2007: Gick upp redan klockan 04.15 för att koka ris till dagens matlåda. Avsikten var att jag skulle sitta på Stockholmståg under dagen (vad som kallas "biträdande operativ chef"). Nu blev det bara ca fem minuter på Stockholmstågs kontor, innan det visade sig att jag bättre behövdes i driftledningscentralens lokaler. Fick därmed en tur som fjärrtågklarerare sedan en sjukskrivning ringts in av en kollega.
   Efter jobbet inriktade jag mig på att ladda min helt tomma mobiltelefon. Under tiden passade jag på att gå och klippa mig. En riktigt lyckad sysselsättning och tidsfördriv... När väl telefonen var laddad kunde jag bege mig iväg till Solna för att hämta den utlånade blixten från Jenny T. Fick en bra beskrivning till ett daghem, som fick bli mötesplats...

Om kvällen var det en mycket trevlig födelsedagsfest hos Peter S. Han fick en bra DVD-skiva med Depeche Mode. Vi bjöds god mat och tårta och fick tillfälle att möta en hel del annat järnvägsfolk. När festligheterna sedan var till ända var det inte helt fel att redan vara i hemkommunen och bara ett stenkast (några hundratalet meter) ifrån kvällsbussens busshållplats...

Lördagen den 17 mars 2007: Det blev ett relativt tidigt uppvaknande. Klockan 09.15 gav vi oss iväg med bil mot Hedemora via Uppsala. En trevlig utflykt. Själv tyckte jag både uppvärmingen och tävlingen var superbra, men Ankis beskrivning skulle nog sammanfattas med någon form av "pest". Framgången uteblev väl i och för sig, men det fick anses som ett hyfsat resultat ändå med en sjuttonde plats av tjugosex startande par i klassen. Eftersom vi åkte ur tävlingen tidigt, kunde jag inrikta mig på fotograferande istället. En sysselsättning som även fortsatte på hemvägen under vacker klar stjärnhimmel utanför Morgongåva samhälle. Vi gjorde med andra ord en kortare utflykt i stjärnnatten...

Efter ett gott matintag på MAX i Uppsala satte vi slutligen kurs i princip rakt hem...

Söndagen den 18 mars 2007: Dagen fylldes av två huvudhobbies. Dels fick jag dansa på dansklubben Nackswingets Jack n´Jill-tävling och dels fick jag anta uppgiften som klubbens stillbildsfotograf. Blev riktigt nöjd med dagen. Den till tävlingen efterföljande festen gav bara positiva intryck och jag hade till och med energi kvar att sortera och sända iväg ett par bildexempel till klubbordföranden innan jag kröp till korgs för natten...

Måndagen den 19 mars 2007: Tränade under min morgontur till tågledare. Ett riktigt bra arbetspass och förmiddag. På hemvägen köpte jag en ny hårddisk i Sickla köpcentrum. På hemmaplan fick jag därefter tillfälle att sortera in bilder i ett fotoalbum.

*** BILD TRUBADURTJEJER***???

Tisdagen den 20 mars 2007: Hade en tidig morgontur som inleddes på Uppsalaplatsen klockan 06.30. Beroende på ombyggnadsarbeten i Uppsala, (blivande Uppsala resecentrum), var spåranvändningen lite rörig. Kunde dock njuta av att lyckas med två bra tretågsmöten på Salabanan under förmiddagen.
   Även på Eskilstunaplatsen fick jag använda huvudet lite extra. Drabbades av spänningslös kontaktledning en tid, men hann förbereda ett av tågen såpass att vedebörande kunde rulla in till Eskilstuna och plattformen. Hade varit lite olyckligt med risk för spontanevakuering annars...

Om eftermiddagen åkte jag till Solna för att inhandla fotoramar och en fotobok för att skapa lite bildning i fotograferingsvetenskapen. Kunde därmed sätta den underbara bilden på Yatzi inom ram.
   På väg till Ankis farmor, där hennes familj stämt träff för fika, fick jag ett utmärkt tillfällen att pröva mina fotografiska färdigheter. När jag tog rulltrappan upp vid Karlaplans tunnebanestation såg jag två trubadurtjejer som tyst satt och stämde sina gitarrer. Framför mig såg jag en perfekt uppmålad bild. Bytte snabbt till ett ljusstarkare objektiv och tog rulltrappan ner igen. Tyvärr hade ett par vakter just kommit för att meddela tjejerna att de inte kunde få spela där. Kvickt undrade jag om jag inte kund få fotografera lite innan de blev bortkörda. Med andra ord fick jag mina bilder och en snabb liten pratstund med musikerna innan de packade ihop. Med en njutbar glädje inom mig kunde jag så fortsätta promenaden till platsen för det planerade födelsedagsfikat. Vem vet om de inte blir kända snart, (såvida de inte redan är det)? Jag kände mig i alla fall för en stund som en riktig och aktiv reporterfotograf... Skulle vara skoj att återknyta kontakten. Kanske någon känner igen dem?

Onsdagen den 21 mars 2007: Åter igen en dag med tågledarövning för min del. Det bjöds en lugn inledning, som möjliggjorde friskvårdstid i form av massage. Efter det fick jag dock jobba en hel del. När det både blev kontaktledningsfel mellan Uppsala och Uppsala Norra, rälsbrott i Karlberg samt en tolvårig självmordskandidat i höjd med Farsta Strand, blev det lite väl svårt att hinna förmedla all information, runt i lokalen, men även mellan oss tågledare.

Förutom nämnda massage bjöd kvällen avkoppling i form av modelljärnvägskväll. En mycket trevlig kväll som bjöd en hel del diskussion omkring ämnet ställverkslogik och ställverksteknik.

Under hemfärden fick jag för mig att jag skulle ta en promenad via Karlaplan. Uppehölls där av ett visst intresse för ett antal utryckningsfordon som kom till platsen samtidigt med mig. Kunde inte se anledningen, men tog i alla fall ett par bilder trots mörkret innan jag gick vidare. När jag väl tagit mig till Slussen hade jag en bra stund kvar till bussen hem, vid midnatt. Passade då på att koppla av med lite bokläsning...

Torsdagen den 22 mars 2007: Njöt av en skön sovmorgon och sov ut tills jag vaknade. Det bjöds en riktigt gråmulen dag. VId grannhuset observerades för andra dagen i rad samma personer. Kanske ett tecken på att ägarna var på gång att återväda till huset efter hyresgästernas utflyttning i början av månaden? För egen del kopplade jag in det sista i eluttagspanelen till växtbänken. Tinade korvstroganoff som jag kunde njuta av innan det var dags för nattjästgöring. Om det inte varit för att Anki just denna kväll hade lyckats åka en hållplats för långt, så hade vi setts vid busshållplatsen. Nu fick vi istället önska varandra god natt via mobiltelefonen...

Fredagen den 23 mars 2007: Efter nattjänst och sovmorgon kunde jag njuta av en lugn dag i hemmet. Städade altanen och diskade, men tillät mig i övrigt att vara avkopplats slö. På kvällen bar det av till Yesterday. En bra afton, trots att det var TV-inspelning när BLENDER spelade. Före pausen var det kanske lite väl ljust för att erhålla den perfekta dansstämningen, men därefter blev det bra även på den fronten. God stämning och lagom mycket dans för att bli nöjd helt enkelt...

Stannade till och tankade i Vallentuna under hemfärden...

Lördagen den 24 mars 2007: Ledig dag som vid lunchtid nyttjades för färd till Bauhaus i Länna. Vi inhandlade bland annat jord.
   Kvällen var vigd för dop och efterföljande 30-årsfest hos Niklas, Kristina och lilla Lukas. Vi tog lite yoghurt innan avfärd. Förutom det trevliga med både dop och födelsedag skulle det visa sig att jag kände speciellt en av gästerna lite extra och från annat håll. Som vanligt tvekar jag alltid när jag möter vänner i miljöer som jag inte förväntar mig se dem i. Så var det även denna kväll, när det visade sig att Jon, som i mina ögon var huvudleverantör av min kamera och dess tillbehör, var bästa vän med festfixaren Niklas. Och visst, det var en allmänt kameratät fest. Inte kändes det sämre av att även Jon hade just en Nikon D200. Det förstärkte bara min egen känsla av att ha gjort en bra affär under årets början...

Söndagen den 25 mars 2007: För egen del tillbringades den lediga dagen på hemmaplan vad jag kan minnas. Anki kunde under dagen njuta av en beskärningskurs under dagen och efter hennes hemkomst hade hon energi nog att fortsätta med planteringsarbeten.

Måndagen den 26 mars 2007: Jag var pigg redan vid uppvaknandet klockan 08.00. Pysslade med bildredigeringsarbeten innan jag aring;kte till jobbet för en intervju som startade klockan 11.30 på jobbet. Ämnet för intervjun var internkommunikation och kommunikationsvägar i allmänhet på jobbet. Efter detta relativt intressanta tvåtimmarspass kunde jag njuta av kompledighet som beviljades utan någon som helst tvekan. Utomhus var det rekordvarmt. För många platser den varmaste tidiga vårdagen sedan år 1859. Just hos oss visade termometern på cirka femton plusgrader. Anki hade ingen trädgårdskurs denna kvällen. Istället inriktade vi oss på TV-boxar. Till slut kom vi fram till vad vi ville ha och beställde en av märket Topfield.

Tisdagen den 27 mars 2007: Arbetsdagen bestod dels av en arbetsplatsträff och en del som var tågledaren till förfogande. Skrev ett mail gällande ställverksbeskrivningsuppdraget. Närmare bestämt en ansökan för att om möjligt få det som specialuppdrag tillsammans med ytterligare en kollega Nu skulle det äntligen bli av att skapa ett riktigt uppdrag av denna uppdateringssyssla som jag tidigare utfört utan någon speciell och uttalad ersättning.

När jag kom hem begav jag mig till vår altan för att sova i vikstolarna med ett par filtar omkring mig. När sedan Anki ringde var jag riktigt långt bort i drömmarnas land. Det tog en bra stund innan jag egentligen förstod vad som gällde till just den signalen...

Om kvällen spenderade jag tiden på bildsortering.Främst gällande bilder från dansklubben. Anki var duktig och tvättade vår lånade pirra, som snart skulle lämnas tillbaka...

Onsdagen den 28 mars 2007: Blev under tisdagen, dagen innan, tilldelad en underbar arbetstid. Som tack för att jag bytte arbetstid behövde jag endast tjänstgöra under tiden 14.00 till klockan 18.15. Ett riktigt lyxarbetspass. Kunde färdigställa fotoarbetet för Jack n´Jill-fotograferingen efter att ha lyckats med en trevlig automatiseringsprocess i bildhanteringen. Gjorde en bilutflykt hem till mor och far för att lämna tillbaka pirran. Pappa var dock ute och solade, men mamma tog hand om mig...

Under dagen skrev jag på det hemsända boxerabonnemanget, innan jag begav mig iväg igen till jobbet. Efter en kort arbetstur på Nynäsplatsen åkte jag till dansklubben via Gullmarsplan och Sickla. Den sociala danskvällen blev helt underbar. Jag hade verkligen känslan av en pigg svävande danstillvaro. Fick bland annat underbara danser tillsammans med "Nannis". Anki var hos hennes farmor denna kväll och missade därmed dansen. För egen del stannade jag även kvar för en tids bastu och städning i klubblokalen.

Torsdagen den 29 mars 2007: Det var underbart skönt med en ledig dag. Skrev dagbok, omväxlande med en stunds njutande på altanen och rikligt med lyssnande på DVD-skivor med Depeche Mode, "Touring the angel" mest hela dagen. Hos Fotokungen, Medborgarplatsen, hämtade jag slutligen mitt nya fasta 50mm-objektiv, (1.4). En riktigt ljusstark sak att förgylla fotograferandet med...

Fredagen den 30 mars 2007: Hade en eftermiddagstur som bland annat innefattade manövererande av Eskilstuna och ett avslut på Katrineholmsplatsen. I övrigt är dock minnesbilderna och anteckningarna få. Bildbevis finns dock för att jag njöt av en god glasstallrik hemma om kvällen...

Lördagen den 31 mars 2007: Hade en tidig arbetstur. Var lite grann över i lokalen, men delvis inplanerad till övning på Närställverket. Inledde dock med att nyttja tiden till ställverksbeskrivningen, vars uppdatering var aningen eftersatt och behövde en insats från min sida...
   Tyvärr hade jag en tilltagande huvudvärk, något som var ovanligt i sig. När den inte ville ge med sig tog jag kompledigt från klockan 11.00. En långpromenad och en bit mat bjöd ett relativt gott botemedel. Inledde med ett besök på MAX restaurant i Hammarby sjöstad, innan jag promenerade bort till Nackanäs. Anki var på trädgårdsmässan under dagen.

Huvudvärken försvann mer eller mindre och jag hämtade därför digitalboxen från posten, dvs ICA. Framför oss låg därmed en intressant stund av installation om kvällen...

Söndagen den 1 april 2007: När frukosten var avklarad inledde vi tomtens mest betydelsefulla projekt för året. Vi målade om "Fattigskjulet" efter en gedigen omgång med stålborstning. I princip var vårt skjul helt utan färg redan innan, men på norra sidan kunde man finna spår av en grön färg samt mer tydliga bokstäver som angav "AFFISCHERING FÖRBJUDEN".
   Egentligen lockade det att bevara texten, men då texten trots allt var hårt åtgången var det föga lönsamt. Skjulet behövde all färg den kunde få och hade nog blivit ful om den nya vackra färgen ej fått täcka alla områden...

Målningsarbetet avslutades med att Anki även målade sina pallkragar, i vilka sommarens växter skulle placeras. Även det blev ett stort lyft för tomten...

Efter en skön middagssömn bjöds jag på god renskav med pasta som Anki tillagat. Efter denna måltid gav jag mig av till jobbet för en skön arbetsnatt...

Måndagen den 2 april 2007: Åkte direkt hem efter en perfekt arbetsnatt med Alexandra S som medarbetare på sydkanten. Vi satt med våra områden parallellt, trots att det var lugnt på våra bevakningsområden. För egen del var det Katrineholm- och Eskilstunaplatsen som gällde. Under den lugnaste tiden höll jag mig alert genom att surfa runt lite på fotosidan.se. En underbart inspirationsgivande hemsida.
   Efter hemkomsten gick jag omgående till sängs. Var sedan på redan före klockan 12. Inmundigade lite frukost och åkte sedan iväg till Bauhaus i Länna via lite omvägar. Köpte kompostgalleroch mer färg till "Fattigskjulet". Fotograferade en riktigt häftig rondellhund i Länna på min väg tillbaka norrut.
   Innan jag begav mig hemåt tog jag en sväng förbi Tyresö centrum. Där unnade jag mig en kopp kaffe och en bit prinsesstårta. Eftersom jag hade kameran runt halsen fick jag en rad kamerafrågor av den unga expediten, som tydligen själv nyligen köpt en systemkamera av samma märke, dvs Nikon. Under tiden jag satt och fikade blev jag rejält överraskad över ett välkänt ansikte i mängden. En av mina tidigare danspartners, Lisa, kom förbi tillsammans med sin dotter. Så småningom kom även den sista familjemedlemmen Fredrik förbi. Så det blev en stunds prat om våra respektive husköp och tillvaron nuförtiden...

På hemmaplan var det så åter igen dags för sömn och uppladdning inför en ny arbetsnatt...

Tisdagen den 3 april 2007: Efter en bra men ibland lite slitsam arbetsnatt på Uppsalaplatsen åkte jag direkt hem. Jag hade då hunnit avsluta 22 stycken anordningar (arbeten och färder att övervaka) tillsammans med ett ihärdigt växelfel i Säby samt allmänna växelrevisioner under natten. Jag var redo på att få en sen avlösning, men behövde ej stanna kvar längre än vanligt. Efter att ha sovit ut kunde jag njuta av trädgårdens vårtecken. På träden syntes knoppar...

Onsdagen den 4 april 2007: Avsikten var att jag skulle öva till tågledare under min dagtur. Fick dock rycka in och styra upp tankarna kring det tågkaos som rådde omkring Uppsala när jag kom till jobbet. Ett ställverksfel i Ekeby och Säby ställde till det rejält för tågföringen söder om Uppsala.
   Efter jobbet var jag rejält hungrig. Åt en bit mat på MAX, Vasagatan, innan jat åkte ut till Nackswingets danslokal. Den sociala danskvällen blev mycket bra. Kunde bland annat glädja mig åt en rad danser med Solveig och Lovisa. Superbra musik som ordnades av Sofia och Anni (om jag minns rätt)... Därefter hem för sömn tillsammans med Anki...

Torsdagen den 5 april 2007: Upp tidigt för att öva till tågledare om förmiddagen. En lugn dag, där jag bland annat fick öva på att slopa och ta bort order ur ordergivningssystemet. Fick god briefing gällande helgens kommande järnvägsarbeten. Dels gällande Stockholm C- Stockholm Södra, Södertälje :hamn- Södertälje centrum samt mellan Järna och Gnesta.

Efter jobbet fick jag tillfälle att hämta ut bilder hos Fotokungen. Jon jobbade och berättade om sin kommande resa till New York (dagen efter). Jag kom hem tidigt och strax efter Anki som hade en kort dag på jobbet. Gemensamt åkte vi ut till Värmdö för inköp av stolsdynor till de utemöbler vi direkt efteråt åkte vidare för att inhandla på Bauhaus i Länna. En riktigt underbar möbel som vi redan visste vi skulle komma att trivas bra med. Vet inte hur många gånger den provsuttits sedan vi först upptäckte den...

Fredagen den 6 april 2007: Sov ut ordentligt innan vi inledde ett städningsprojekt som för min del innebar ett digert sorteringsarbete, där vardagsrummet fick utgöra en central plats. Vi åkte så småningom iväg till Coop Forum för att bland annat inhandla en skottkärra. Åter på hemmaplan kunde ett underbart välkommet monteringsarbete inledas. Såväl skottkärra som utemöbler blev färdigmonterade.

Om kvällen avnjöts dans på Yesterday till EXPANDERS. Trevligt men lite lite folk på plats. Men mot slutet bjöds ändå fullt ös. För min del tillsammans med en riktigt ung tjej, närmare bestämt Jack n´ Jill-vinnaren från Nackswingets vårtävling.

Lördagen den 7 april 2007: Sovmorgon bjöds denna lördagsmorgon, perfekt efter en danskväll på Yesterday. Utförde en del städning som förberedelse för ett besök av mina föräldrar vid 17.30-tiden. Men innan det hann Anki och jag åka iväg till Bauhaus i Länna för att byta ut en defekt stol från uppsättningen utemöbler. Därefter lagdade Anki en god Lammstek som vi senare bjöd på.
   Det var naturligtvis riktigt trevligt med besök, men för egen del var jag aningen seg, slö och nedstämd till sinnet. Kort sagt avtrubbad, något jag får hoppas inte märktes eller påverkade utåt.
   Efter en trevlig samvaro tillsammans med mina föräldrar, följde jag dem till bussen som avgick 21.58.

Söndagen den 8 april 2007: Om förmiddagen förberedde vi ett besök med Ankis farmor. Vid 14-tiden åkte vi gemensamt till stan för att hämta henne till en kort rundvandring i trädgården och en god måltid, lax tillagad på saltbädd med potatis och sås. Efter besöket diskade jag och startade om kvällen programmeringen av min hemsida www.photolamal.se.

Måndagen den 9 april 2007: En ledig dag med sovmorgon samtidigt som det utomhus hade skapats ett vitt snötäcke. Det blev en lugn dag hemma och jag kom relativt långt med programmeringen av hemsidan www.photolamal.se. Vid 16-tiden tog jag pendeltåget norrut och följde sedan med "Blomman" en sväng förbi Rotebro på vår väg mot en modelljärnvägskväll. Vi hade funderat kring vilket år tennisbanorna i Rotebro var uppförda och kunde vid färden förbi konstatera att det stod år 1927 på husgaveln.

Modelljärnvägskvällen denna afton bestod av tidtabellskörning. När den väl var avslutad fick jag skjuts till Mörby, varifrån jag tog tunnelbanan och bussen hem.

Tisdagen den 10 april 2007: Dagturen bestod i tågledarövning. Fram på eftermiddagen blev det lite stökigt i tågtrafiken. Mest beroende på ett antal fordonsfel. Tåg 580 stod till exempel en bra stund halvägs ut från Stockholm central mitt i en lång rad viktiga växlar. Därtill blockerades spår 1 i Jakobsberg under flera timmar av ett havererat pendeltåg. Inte direkt lyckosamt för alla resenärer i värsta rusningstid...

Hem åkte jag tillsammans med Anki. Hemma blev det en lugn kväll framför datorn. Funderade mycket över hemsidesutformningar. Min skapandelust gick så småningom över till min kamera, som fick agera verktyg för att föreviga en grupp avställda kameror. Det blev riktigt bra bilder i mitt tycke...

Onsdagen den 11 april 2007: Under tisdagen, (dagen före), hade turfördelningen gjort en positiv förändring av dagens arbetsuppgifter. Fick tid för att öva i "Kurvan", dvs korttidsplaneringsenheten hos oss på Driftledningscentralen i Stockholm. Många av arbetsuppgifterna är visserligen likartade och till och med samma som för tågledaren, men frekvensen av specialtransportsbeviljanden är högre just där. Därför ett så viktigt arbetspass, värt att ta vara på, för att få en god inblick i och träning på de kanske svåraste ärendena i tågledaruppdraget.

På vägen till jobbet fortsatte jag hur som helst min tunnelbanefärd för att få en morgonpromenad från Östermalmstorg till jobbet vid Kungsbron. Med andra ord lite friskvård som senare under dagen följdes upp med massage. Speciellt nacken fick sig en skön omgång och jag kan bara gissa hur mycket av gifter (slaggprodukter) som spreds i blodet med hjälp av Maries häder.

Under arbetsdagen hann jag göra mer än att öva i "Kurvan". Förutom en sväng som avlösande tågledare, fick jag tid över för ställverksbeskrivningen. Men därefter fick det bli ett slut på arbetandet. Åkte därför till Odenplan för att koppla av med en fika på konditori "Ritorno".
   Det blev en god kopp kaffe och en tårtbit av min favorittårta med fransk choklad. Nu kom dock sviterna av massagen krypande. Till slut hade jag en riktigt stark och tryckande huvudvärk att handskas med. Så den där underbara avkopplingen infann sig tyvärr bara en kort stund. Det blev lite bättre med huvudvärken under hemfärden via Nacka station, men jag sov en kort stund som botemedel...

Till den sociala dansen på dansklubben blev jag lite sen. Mycket beroende på att jag tillät mig en tids datortid, utförandes en del backuparbeten. Det blev inte förrän med 20.24-bussen som jag kom iväg. Egentligen gjorde det inte så speciellt mycket, för jag var oerhört trött, sliten och seg. Positivt nog blev det trots allt ett riktigt givande slut på den sociala danskvällen. Fick bra övningstid med både Anki och Solveig. Riktigt underbart helt enkelt...

Torsdagen den 12 april 2007: Sov underbart bra, men hade en mängd konstiga drömmar som i efterhand inte riktigt går att redogöra för. Men de ska ha behandlat allt ifrån danstävlingar till ett helekopterhaveri, en sjuksköterska eventuellt från Rotebro och slutligen huruvida bilder från allt detta skulle säljas eller ej? Jag var glad det bara var drömmar, även om man riskerar att bli nyfiken av dem. Men kanske finns det positiva saker med att drömmarna snabbt suddas ut och blir otydliga när man ädå inte kanfå reda på mer om dem...

Övade under dagen som tågledare, dagtjänstgöringstur.

Fredagen den 13 april 2007: Under dagen var jag "råslö" och utan nämnvärd inspiration. Sov mycket för att vara redo för ett övertidsnattpass. Mest underhållande och inledningsvis riktigt grymt irriterande var att en förare klagade över tågföringen i Skavstaby. Kommentarer i helt fel tillfälle och på helt fel grunder. Detta fick mig att följa upp samtalet och undersöka hur föraren egentligen tänkte och resonerade. Ett tydligt exempel på trångsynthet var det i alla fall, enär just detta tåg hade fått bästa möjliga förutsättningar för att komma förbi ett sent pendeltåg genom högerkörning Skavstaby-Märsta. En teoretisk lektion som kom att beskrivas ur många perspektiv... Så småningom blev jag i alla fall nöjd med tågföringsinsikterna, men det tog sin tid...

Annars var det en underbar arbetsnatt och endast arbeten i Uppsala och Sala...

Lördagen den 14 april 2007: Kom hem efter klockan 08.00. Sov ut om förmiddagen. Hjälpte sedan Anki med att måla "Fattigskjulet" när jag väl vaknat och ätit lite frukost...

Söndagen den 15 april 2007: Upp i lagom tid för att njuta av en underbart varm dag med ca plus 20 grader celsius i skuggan. Bytte däck på bilen tillsammans med Anki. Sedan målade vi ett andra varv på fattigskjulet. Anki nyttjade sedan dagen till att sätta plast på insidan av pallkragarna och placera ut dem på gårdsplanen i en genomtänkt ordning. För egen del rensade jag gårdsplanen. Kunde effektivt sålla bort växtdelarna från gruset med ett nyinköpt och lite egentillverket "elfasåll".
   Ännu vid 20-tiden var det underbart att gå klädd i kortärmat utomhus. Detta nyttjades under en promenad fram- och tillbaka till Konsum. Kvällen i övrigt bjöd våfflor och tid för deklaration, inkluderat blanketterna K6 och K2.

Måndagen den 16 april 2007: Njöt av en ledig dag med 23 plusgrader i skuggan vid lunchtid. Sämre väder var dock att vänta...

Tisdagen den 17 april 2007: Hade en övningstur på närställverket. En tur som bedrevs med många olika handledare som stöd, då min ordinarie valde att gå hem i ett tidigt skede av arbetsdagen. Tiden vid ställverket kändes riktigt bra för min del...

Onsdagen den 18 april 2007: Fick slita hårt denna morgon vid min övningstur på närställverket. Hade signalfel vid Stockholm södra (signal 292). Visserligen en idealisk signal att bevilja passager förbi i stopp, då inga växlar fanns att kontrollera på signalsträckan.

Om kvällen var det social dans på dansklubben. Tog bilen dit, men var trots detta aningen sen vid min ankomst. Kände mig riktigt nöjd och tillfreds, men hoppade ändå över de sista danserna...

Torsdagen den 19 april 2007: Ytterligare en hård övningsmorgon på närställverket. Ett högt tempo, men samtidigt riktigt skoj tillvaro. Hade under dagen tre olika handledare, något som inte störde mig. Men efter dagen var jag hur som helst helt slut och sov gott under både eftermiddagen och kvällen. Var såpass mör i huvudet att tävlingsträningen, Å-hej-träningen, fick hoppas över. Jag sov helt enkelt istället...

Fredagen den 20 april 2007: Dagturen innebar en riktigt bra övningsdag till tågledare. Betade av de första bockarna på den checklista som fanns framtagen för utbildningen. Eftersom vi fick lite tidigare avlösning kom jag hem något tidigare än beräknat. Men då hade jag länge fått kämpa med planeringen av ett tågsättsbyte, som SJ hela tiden ändrade förutsättningar för. Aningen förvirrat, men trots detta tydligt klargjort undre vilka ramar förändringarna kunde ske. Det som inledningsvis skulle bytas i Linköping hann ändras till Katrineholm, Flen och Eskilstuna innan det till slut verkställdes där jag inledningsvis föreslagit det, dvs i Flen.

Fyllde under kvällen luft i bilens däck. Därefter begav vi oss till Yesterday för att dansa till BLENDER. Mycket trevlig danskväll med bra uppbjudningar. Mys gånger två...

Lördagen den 21 april 2007: Startade upp med ett digert sorteringsprojekt i rosa rummet. Därtill sände vi ut inbjudningar inför vår fest Om eftermiddagen sov jag dock, som förberedelse inför det kommande nattarbetspasset. En arbetsnatt som blev mycket lugn och som gav mig möjlighet att förbereda och läsa på inför en beredskapsövning som jag blivit ombedd att deltaga på den 25 april.

Söndagen den 22 april 2007: Efter problem med kraftmatningen drabbades jag av ett signalfel med släckta signaler i Spånga. Samma fel märktes även på driftledningscentralen klockan 06.15, då fläktarna stannade och allt blev tyst under ca 30 sekunder. Allt detta tillsammans med tillfälliga dippar i belysningen.

Hemma sov jag sedan till omkring klockan 14.30. Anki höll i ett förmiddagsfika för sina föräldrar. Pysslade under min vakna period med kvittohantering följt av fotosorteringsarbete. Egentligen hann jag aldrig börja städa ordentligt beroende på att jag var tvungen att sova inför en ny arbetsnatt. Hann bli bjuden på en liten favorit, spagetti och bacon, av Anki innan jag behövde bege mig iväg till jobbet...

Måndagen den 23 april 2007: Nattarbetspasset tillbringades med den ordinarie arbetsstyrkan. För egen del innebar det bevakning på den södra delen av fjärren. Norr om Stockholm central var det störningar, vilket även föranledde oss att hålla dubbelbemanning hela natten. Orsaken till problemen norr om stan var ett skat- eller kråkbo som kortslutit hjälpkraftledningen mellan Karlberg och Sundbyberg.
   På hemmaplan sov jag riktigt gott. Städade sedan och sorterade flyttlådor. Ett projekt som avbröts för en promenad till Konsum. Behövde ris för att kunna komplettera den korvstroganoff som jag avsåg äta under dagen.

Dagen fortsatte med nyttoprojekt. Beräknade räkningar, sålde fonder och sände bilder till en fototävling. Anki var på sin trädgårdskurs under kvällen, med studiebesök på Bergianska trädgårdarna tillsammans med den andra deltagarna.

Tisdagen den 24 april 2007: Sov gott men drömde livligt. En del av drömmarna hade nog verklighetsbakgrund. Bland annat gällde det godstågsstölder, ett tillfälligt växande problem för järnvägen. Men det fanns även någon form av äventyrlighet med i drömmarna som gav en ny dimension åt min tjänstgöringsupplevelse i allmänhet...

På jobbet hade jag en bra dagtur. Blev avbytt för att kunna närvara på ett förberedande möte inför den stora beredskapsövningen som onsdagen skulle bjuda på.
   Njöt av en härlig friskvårdspromenad som gick via Barnhusbron, Humlegården och Stureplan. Köpte ett enbent fotostativ, sk monopod-stativ. Det bjöds riktigt vackert väder och det blev bara varmare och varmare... Detta föranledde en tur med pendeltåget till Sollentuna, där jag och "Blomman" sammanstrålade för drickandet av en god öl på puben "ställverket".

Onsdagen den 25 april 2007: Tjänstgöringen startade i och med att jag kom till det gamla ställverket, gamla TågX, på Stockholm central klockan 06.50, efter lite frukt och dryckesinköp. Dagen för den stora beredskapsövningen "SAMÖ 2007" var kommen. Vi drabbades av tidiga motgångar då Banverkets datornät inte ville fungera tillfredsställande på platsen. Å andra sidan ska självaste hemsidan hos Beredskapsmyndigheten, själva navet i övningen, också haft problem och kanske till och med ha havererat. Med andra ord en givande dag för många parter...

För min del ställde jag upp i egenskap av fjärrtågklarerare. Det blev så småningom en stor apparat sedan ett tåg i övningsmiljö drabbats av dörrfel och därefter ett bombattentat. Den största bristen i vår övningsmiljö, var att givna larmnummer för övningen inte gick dit det var tänkt. De larmnummer vi fick i stället visade sig vara upptagna hela tiden, så den biten av den viktiga inledningsfasen gick ganska trögt.

Nå ja, övningen tog fart, med mer av hot om sprängningar och motsägelsefulla besked om huruvida Stockholm C var utrymt eller angivet som mötesplats. Det förstnämnda verkade vara polisens uppfattning om jag minns rätt... Och nog hann det bli många intressanta frågeställningar innan alla var överens om hur farligt gods skulle hanteras för att inte förvärra attentatsverkningarna. Även denna gång kunde OPAs (olycksplatsansvariges) handlande ifrågasättas. Ett aningen tidigt avslut av händelsen kanske???

Efter övningens slut var man riktigt mörkrädd. Inlevelsen hade till slut gjort alla parter fängslade och jag minns upplevelsen av att komma ut och finna att folk promenerade i den vackra solen, helt omedvetna om hur dramatiskt dagen hade utvecklat sig i beredskapsmyndighetens- och övningstågets värld. Stan blev på något sätt vackrare att skåda. Inte halvt bortsprängd som jag nästan befarat...

Kvällen bjöd på avkoppling inom dansklubbens väggar. Det bjöds helt enkelt social dans, där jag var involverad i serveringen denna afton...

Torsdagen den 26 april 2007: Dagen bjöd en tidig arbetstur, med Arlandaplatsen och så småningom Nynäsplatsen som bevakningsområden. Innan hemfärd utökade jag mitt förråd av T-shirts på Stadium. Behövde lite rena kläder inför kvällens träning. En träning som bjöds av den underbara tränaren Angelica sedan jag hunnit sova ca tre timmar.
   Åkte hem för att betala räkningar innan det var dags att sova...

Fredagen den 27 april 2007: Sov ut länge. Dagen bjöd på riktigt bra sysselsättningar i form av städning. Ett välkommet projekt var bland annat rensandet av badrumsavloppet. Men trots att jag tyckte mig göra ett bra arbete, var det svårt att lyckas öka vattengenomströmningen. Nästa del i städandet innebar att jag åkte iväg med källsorterat skräp till återvinningen. Fortsatte med mina ärenden genom att byta ut en hårddisk som ej givit livstecken ifrån sig till en ny och fungerande. En övertidstur på jobbet nalkades och den hann förberedas med någon timmas välbehövlig sömn.

På jobbet hade jag hand om Katrineholmsfjärren. Drabbades efter ett tag av "stillbild" mellan Björnlunda och Mölnbo när hjälpkraften bröts. Under tiden stoppet varade, dvs en dryg timma, hann jag ställa upp både tåg 450 och 550 i Stjärnhov. Även tåg 65 blev drabbat och fick invänta felsökningen och återställningsarbetet.

Lördagen den 28 april 2007: Det blev ett lugnt övertidspass när väl stillbilden var hävd mellan Björnlunda och Mölnbo. Vi höll dock bevakningen uppe på full personalstyrka. Väl hemma sov jag till ca 14.30 innan jag skakade liv i mig. Lyckades se delar av inledningen av fotbollsmatchen (VM) mellan Sverige och Italien. Trots att Italien fick det första målet blev det 1-7 vinst för Sverige. Riktigt häftigt...

Städade i övrigt det rosa rummet och lyckades minska antalet flyttkartonger rejält. Kvällen avslutades annars tillsammans med Anki i TV-soffan, där vi avnjöt ett inspelat homestylingprogram.

Söndagen den 29 april 2007: Efter att ha sovit ut och ätit frukost, startade ånyo en diger utrensning av flyttkartonger samt nedflyttning till källaren med resterande kartonger. Anki fortsatte sitt jobb med växtpallkragarna. Hon åkte bland annat för att köpa mer jord och fler stöd under dagen. För egen del hann jag under eftermiddagen få lite dåligt samvete sedan jag bett en telefonförsäljare att inte ringa mer gratis kalsonger med portokostnader. Var riktigt less på denna typ av samtal vid detta laget.

Om kvällen åt Anki och jag den första gemensamma pizzan på pizzerian i närheten av hemmet, bredvid Konsum.

Måndagen den 30 april 2007: Åkte till jobbet för en kort förmiddagstur i ett mycket behagligt lugn. Om kvällen, efter lite pyssel hemma, åkte vi över till mina föräldrar för att fira valborgsmässoafton. Vi inledde med en kort promenad och en kort tid vid Norrvikens IP. Därefter fortsatte vi gå via strandpromenaden. Vi åkte hem efter klockan 23 sedan vi spisat god korv och bjudits en härlig rabarberpremiär i form av rabarberpaj.

Tisdagen den 1 maj 2007: Den lediga dagen bjöd riktig njutning när Anki lagat iordning lax och potatis om kvällen. Till detta bjöds en lyxig hallonglasskaka. Egentligen skulle vi haft gäster hemma under dagen, men när återbud lämnades såg vi chansen att städa och röja ordentligt i huset. Kan garantera att det blev mer eller mindre ogästvänligt framåt eftermiddagen, då hela vardagsrumsgolvet täcktes av papper för sortering...

Onsdagen den 2 maj 2007: Var lite trött inledningsvis men piggnade till då jag hade elev på Nynäs- respektive Kungsängenplatsen. Vi fick öva på lite enkelspårsdrift eftersom vi hade signalfel på uppspåret Barkarby- Jakobsberg. Stannade kvar även efter turens slut för att avverka lite ställverksbeskrivningsarbete, efter en halvtimmas underbar massage.
   Åkte tillsammans med "Blomman" ut med 16.20-tåget norrut för bilfärd till en riktigt underbar fri modelljärnvägskörningskväll. Som extra krydda till trivseln bjöds tårta till fikat.

Under min hemfärd stannade jag till och tog en skön promenad vid Karlaplan.

Torsdagen den 3 maj 2007: Sov ut ordentligt och var bara uppe en kortare stund innan frukost och avfärd till jobbet. Det blev en bra dag personligen, trots att Köping station var utslaget i ca 30 minuter under mitt andra delpass, från klockan 17.00. Hade då cyklat motionscykel motsvarande en mil och var därmed pigg. Problemen löste sig över förväntan väl, även om det förblev balisfel under kvällen mellan just Köping och Valskog. Tack och lov var det en rolig och intressant och lärorik arbetstur...

Fredagen den 4 maj 2007: Åkte till jobbet för att vara på plats vid 08.15-tiden. Hade en repetitionsutbildningsdag inför starten med det nya tidtabellsprogrammet TRAINPLAN. Mycket var visserligen glömt, men det fanns en positiv känsla av att komma ihåg en hel del detaljer också. Tyvärr störde det att en hel del förbättringspunkter ej var genomförda ännu.
   Unnade mig en födelsedagsmiddag på lyxrestauranten MAX vid Vasagatan. Var riktigt nöjd med dagen när jag sedan lämnade jobbet vid 16-tiden.

Som ett lite annorlunda födelsedagsbestyr rensade jag badrumsavloppet och sorterade papper under resten av kvällen. Anki hade besökt sin farmor.

Lördagen den 5 maj 2007: Gick upp före klockan nio på förmiddagen. Anki gav sig tidigt iväg på ett studiebesök vid Lennartsnäs utanför Kungsängen. En utflykt som ingick i hennes trädgårdskurs. Själv fortsatte jag mitt digra sorteringsarbete av papper från vardagsrumsgolvet och fortsatte efter 14-tiden med ett mer normalt röjande för att återfå huset i gästvänligt skick. Allt detta samtidigt som det var underhållande SM-final mellan Skövde och Sävehof i handboll för damer på TVn.

Våra föräldrar väntades på besök vid 18.30-tiden och jag hann bli lite nervös när Ankis hemkomst drog ut på tiden. Men hon dammsög, gjorde en heroisk insats och lindrade stressen i sista stund. Bjudningen blev hur som helst underbart bra och trevlig...

Söndagen den 6 maj 2007: Tog ett trevligt övertidspass om förmiddagen. Åt två hamburgare innan hemfärd och kvällens trädgårdsarbete som bestod av ett digert rensande av uppfarten.

Måndagen den 7 maj 2007: Innan det blev dags för middagssömn och förberedelser inför arbetsnatten, hann jag städa och sortera i rosa rummet. Lyckades fylla ett par kartonger.

Tisdagen den 8 maj 2007: Mellan arbetsnattens sovpass fortsatte jag mitt städande och sorterande i rosa rummet.

Onsdagen den 9 maj 2007: Trots en mycket diger lunta med planerade banarbeten för natten blev hela upplägget mer ordnat än befarat. Endast ett av arbetena bjöd bekymmer och drog över tidsmässigt även efter min arbetsnatts slut.

Sov ut i hemmet efter en tid i TV-soffan. Höll på mycket med min sida på "fotosidan.se" efter ett antal lyckade bilder på en snigel i morgonljuset. Om kvällen tog jag mig tid för att rensa uppfarten. Visserligen med hjälp av en huvudvärkstablett, som förbättrade förutsättningarna i betydande omfattning.

Torsdagen den 10 maj 2007: Genom att ständigt ställa fram klockan när den försökte väcka mig, lyckades jag sova ut till omkring klockan elva på förmiddagen. Såg ett inspelat program, mycket intressant, om den så kallade femte "Beatle-medlemmen". Fortsatte sedan med städning och sorterande av lådor i rosa rummet. Så småningom fick jag möjlighet att njuta av 18 plusgrader på altanen, ätandes min goda korvstroganoff.

Kvällen bjöd årets jungfrutur på motorcykel via Statoilmacken i Älta. Efter att ha fyllt på lufttrycket och ätit en glass, gav jag mig av till NSW för lite Å-hej-dansträning. Hade känt mig lite fumlig och samtidigt känt mig lite blyg när jag anlände till bensinmacken. Där hade redan stått ett gäng motorcyklister som även hälsat i vanlig hövlig ordning. Men jag hade just då verkligen känt mig osocial. Mycket beroende på att jag inte riktigt lyckats få i neutralläget direkt. Ett motorstopp blev min tillfälliga räddning, som jag hoppas inte märktes. Blev även aningen blyg av att jag snart misstänkte att det till och med fanns en chans eller risk att jag borde känna igen tjejen i sällskapet. Åtminstone var hon väldigt lik en vän jag tappat kontakten med för bra många år sedan. Tycker åtminstone att det borde ha varit en lillasyster som nu blivit stor? Lite svårt att avgöra i all mc-mundering, i synnerhet med mitt personligt inbygda igenkänningssystem. Trodde jag genom glassätandet skulle få tid att analysera läget helt, men icke...

Fredagen den 11 maj 2007: Gick upp vid åttatiden och fortsatte med städningsarbetet hemma. Nervös hann jag också bli eftersom jag inte direkt lyckades finna mitt pass.
   Eftermiddagen bjöd på en eftermiddagsramtur på jobbet...

Lördagen den 12 maj 2007: Under mitt morgonarbetspass fick jag tillfälle att öva på närställverket. Hann även med att vara hemma en tid innan Anki och jag om kvällen åkte in till stan och södermalm för att gå på en musikal som en vän medverkade i. Mötte Sarah i korridoren och sa hej. Hade inte räknat med att hon omgående skulle lyckas placera mig, men hon stannade till och sken raskt upp med utbristandet att hon spontant hajat till när det var; "Någon som sa hej och såg glad ut". Föreställningen "Aring;R" var helt underbar. Fick ytterligare en kort tid för kramar och tid att hinna uttrycka mitt beröm, men valde att förtydliga detta via LATADANAs hemsida under kvällen. Då hade Anki och jag kommit hem efter en njutbar promenad över Södermalm, från "Scen Gavelius" till bussarna vid slussen.

Södagen den 13 maj 2007: Vad jag gjorde under den lediga tiden av dagen förtäljer inte situationen, men om kvällen bar det av till jobbet för en arbetsnatt...

Måndagen den 14 maj 2007: Arbetsnatten blev bra och delades upp på ett effektivt sätt mellan oss i den ordinarie personalstyrkan på sydkant. Behövde en lugn natt med tanke på vad som väntade mig natten mot tisdagen, dvs min andra arbetsnatt...

Tisdagen den 15 maj 2007: Natten var grymt hård. Telefonen gick varm till någon gång efter 02.30. Tenderade att bli hes och få ont i halsen. Planeringsmässigt var det ytterst snäva gränser mellan fungerande trafik och helt omöjlig trafiksituation i trakterna kring Märsta- Knivsta och Uppsala. Sena tåg gjorde tillkopplingar nödvändiga vid fjärrtågsplatformen för de sista pendeltågen. En incident i Brista gjorde därtill inte saken bättre. Som sagt var, en grymt hård arbetsnatt...

Sov ut ordentligt om förmiddagen. Eftermiddagen nyttjades till inköp på såväl IKEA i Skärholmen (ihopfällbara stolar) som systembolaget i Tyresö. Allt detta som förberedelser inför den kommande festen.

Onsdagen den 16 maj 2007: Sovmorgon kunde njutas då arbetsdagen inte skulle börja förrän klockan 15.40. Rensade gårdsplanen fri från stora mängder gräs och mossa. Arbetsturen blev sedan den första hela dagen på Stockholmståg, på uppdraget som "Biträdande operativ chef" (BOC). Eftersom det stundade en storhelg blev det en hel del att göra. Stora frågetecken fanns att räta ut innan jag lyckades få till en aningen sen hemgång. Hemma blev det en lugn stund för avkoppling, även om jag misströstade lite över en missad UPS-leverans innehållande "Photoshop Lightroom"...

Tordagen den 17 maj 2007: En ledig dag kunde utnyttjas till städande av rosa rummet. Vi plockade även fram bord som placerades i vardagsrummet inför den kommande festen. Anki bakade kakor som en viktig del i festförberedelserna...

Fredagen den 18 maj 2007: Denna dag bjöd tidig tjänstgöring. Lyckades handla plåster under friskvårdstiden och klippte mig efter arbetsdagens slut. Anki ställde upp för att passa UPS-leveransen, men jag fick tyvärr anledning att bli besviken, föranledande ett samtal med klagomål. De hade nämligen varit hemma före deras annonserade tid, varvid vi precis missat leveransen en andra gång. Nu fick jag styra upp leveransen i detalj och efter den kommande semestern.

Fortsatte att städa under kvällen efter utfört storinköp på ICA-Maxi vid Nacka Forum. Ställde slutligen upp stolar vid borden innan nattvila blev aktuell...

Lördagen den 19 maj 2007: Dagen bestod av festförberedelser mest hela tiden, dvs städande för min del. Anki gjorde en underbar insats i köket och höll i de viktigaste trådarna vid sidan av själva matlagningen. Matlagning som till huvudrätt bestod av lax tillagad på saltbädd. Vi blandade drinkarna samtidigt som de första gästerna anlänt, strax före klockan 18.00. Efter åtta återbud blev vi en mycket trevlig skara om nitton personer. Gästerna höll sig kvar relativt länge och de sista gav sig av ungefär klockan 01.10 på söndagsmorgonen...

Söndagen den 20 maj 2007: Efter festens slut kvarstod en hel del städande. Detta tillsammans med packande inför resan till Nice pågick mest hela dagen...

Måndagen den 21 maj 2007: Det var en riktigt spännande dag som började med uppstigande klockan 05.00. Detta trots att det var semester. Anki och jag letade oss ut till Norrviken med buss och pendeltåg, för att sedan samåka med Taxi till Arlanda tillsammans med min mor och far. Vi checkade in och kunde därefter njuta av en god morgonfika. Det visade sig visserligen bara vara jag och Anki som var sugna, men det blev naturligtvis en trevlig avkoppling och stund ändå. Eftersom jag var fortsatt törstig spenderade jag så småningom dyra pengar även på en halvliter flaskvatten innan det var dags att gå ombord på planet (DC9).

Det såg ut att vara vackert flygväder. Eftersom det var första flygningen sedan ungdomen för pappa, var han garanterad en fönsterplats. Bredvid honom placerade jag mig. Således kunde även mamma njuta fönsterplatsen framför tillsamman med Anki bredvid sig. Pappa hann få en riktigt bra bild ut mot Sollentuna, Järfälla, Stockholm och Mälaröarna innan vi kom upp ibland molnen. Därefter var det inte förrän ovanför Kastrup som vi såg marken, inkluderat Öresundsbron. Därefter var det finare väder och Alperna var underbart vackra att beskåda från luften. Inflygningen mot Nice startade i Italienskt luftrum sedan vi svängt ut över Medelhavet ovanför Genua. Här bjöds en vacker men riktigt disig väderlek, något som även skulle avspegla sig på eftermiddagens bilder.

Sedan vi landat och ankommit till Nice stannade vi en stund på flygplatsen. I terminal ett hittade vi tillslut fika som tilltalade oss. Baguetter och läsk blev ett bra energitillskott innan det var dags att försöka finna en buss in till Stan. Min kamera hade redan börjat gå varm. Kanske var det inspirerat av alla de pressfotografer som sprang omkring ett par mörka bilar vid flygbussterminalen. Troligtvis var det kändisar på väg till filmfestivalen i Cannes som pågick för fullt mellan den 16/5 och 27/5. Med andra ord såg jag till att också få fotografera eventuella kändisar efter bästa förmåga...

Efter ca tjugo minuter tidtabellsläsning och bussväntande fick vi till slut plats på en buss in mot stadens centrum. Där vi gick av pågick ett digert väg- och torgarbete. Mycket beroende på installationen och byggnationen av spårvagnsspår under året. Efter en kortare promenad checkade vi in på vårt hotell "CARLYNA". Ett relativt trevligt rum på fjärde våningen, fullt acceptabelt men utan speciell lyx.
   Om eftermiddagen tog vi bussen bort mot hamnen, för en promenad tillbaka till Gamla stan där vi så småningom slog oss till ro med middag vid ett litet torg. Det bjöds stora biffar, med varierande tillagningsframgång. Pappas verkade vara i segaste laget och njutningsbetyget blev aningen milt, även om jag lyckades få ut en stor klick riktigt stark senap på min tallrik. Mysigt var det hur som helst, en underbar kvällsvärme och stämning som direkt gjorde att man kände semesterlycka...

Under vår promenad hem mot hotellet tog vi en sväng förbi stranden innan det mörknade. Det fanns så otroligt mycket att se och intryck att smälta för oss alla...

...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
 
 
 

Tisdagen den 22 maj 2007: Dagen startades någorlunda tidigt med uppstigning och frukost i hotellserveringen på nedersta våningen. Därefter följde en promenad till centralstationen där en viss stress blev resultatet av att Ankis betalkort inte ville bli accepterat i biljettautomaten. Mitt kort fungerade bättre och biljetterna skrevs ut med någon enstaka minuts marginal till avgångstiden. Det blev till att ha is i magen helt enkelt och knappa rätt...
   Tåget förde oss till Monaco. En fantastisk plats i mitt tycke. Vi inledde med promenad längs den övre delen av F1- Grandprixbanan, genom vackra parker och i ett ganska tidigt skede förbi hårnålskurvan. Här ställde pappa upp med lite fotograferande, så att jag fick en chans att synas på min egen kameras bilder. En riktigt trevlig upplevelse att ha fått vara på plats vid en av de mest visade och intressanta platserna längs banan.

Ett av våra mål för dagen var ett besök på ett dockmuséeum som vi ganska raskt hittade efter en vacker promenad längs vattnet och längs en mängd kändisfotavtrycksavgjutningar med inskriptioner. Flertalet kända fotbollslegender fanns med i denna digra samling markplattor.
   Jag vet inte riktigt hur muséeipersonalen uppfattade min fråga, men det verkade som om jag fick tillstånd att fotografera valda delar av utställningen. Men samtidigt tyckte jag att det gick lite för enkelt och genom ett aningen tveksamt bemötande, att jag inte riktigt vågade lita på deras svar. Höll mig därför lugn med kameran och köpte ett par dockvykort istället på väg ut. Många häftiga bilder hade det dock kunnat bli, det fanns gott om saker att titta på...

Under vår promenad från dockmuséet och tillbaka in mot centrum passerade vi nästa höjdpunkt (förvisso bland de lägsta punkterna) på GrandPrix-banan, den mycket välkända tunneln. Eftersom hungern börjat göra sig gällande så letade vi snart upp ett trevligt matställe. Vi drog oss undan hamn-stöket och alla uppmånterade läktare genom att finna en ljudskyddad vrå i ett källarvalv, en nedsänkt gång ett par kvarter upp från vattnet räknat. För min del blev det en pastarätt med bacon. Riktigt gott och prisvärd mättnadsgrad...

Den senare delen av Monaco-besöket lät vi tillbringa på höjden uppe vid det magnefika palatset. Vi njöt av utsikten, strosade runt bland gränderna och avslutade med en underbart välsmakande bägare glass. Då hade jag hunnit fotografera det mesta, allt från kaxiga monaco-måsar till mitt kära resesällskap i olika miljöer. Nedstigningen företogs även den med buss, men först sedan vi hunnit med en promenad längs en av bergssidorna mot havet.

Efter en relativt lång och framför allt långsam bussfärd i rusningstid kom vi fram till järnvägsstationen. Vi kom med 18.01-tåget mot Nice. Riktigt, riktigt trångt, men också lite extra mysigt i och med att åtminstone jag var omgiven av "rätt" sorts främlingar. I synnerhet en som jag inte fick vara direkt blyg inför, till dess att det glesade ut en aning och även Anki kunde komma fram till min position.
   Efter en kortare tid på hotellet bar det av ner mot stranden. Även om vi inte lyckads köpa min favoritbaguettefyllning, fick vi glädjen att njuta av goda baguetter till ett vackert skymningsljus som så småningom övergick till trivselskapande mörker och vackert strålkastarsken. Det var mäktigt att se inflygningarna svänga in ovanför oss på relativt låg höjd. Strandmiljön och människorna omkring oss bjöd en underbar stämning. Det fanns så mycket vackert att beskåda i skymningsljuset med sommarvärmen som trots den sena timman knappt krävde några kläder alls...

...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
 
 
 

Onsdagen den 23 maj 2007: Även denna dag utnyttjades effektivt genom en tidig frukost och promenad till en buss som förde oss till en smalspårsstation. Vi gjorde med andra ord en utflykt in i landet. Vi färdades med smalspårsjärnvägen från Nice genom floddalar och genom berg upp mot en by vid namn Saint-Andre, där vi beslutat gå av. Med en väl avvägd paus hann vi gå in mot centrum. Mina föräldar köpte vykort och frimärken för att kunna sända iväg hälsningar under dagen.

Vi återvände till stationen och tog tåget tillbaka en bit. Vi hade tänkt ha ett längre uppehåll för mat i byn ANNOT, men blev rekommenderade att fortsätta till byn ENTREVOUX. Ett riktigt bra förslag skulle det visa sig. Vi möttes här av en mäktigt miljö med en stadskärna omgiven av höga stadsmurar och en entré via en bro över floden. Riktigt vackert och imponerande. Men innan vi utforskade allt detta åt vi en bit mat på en restaurant ett par hundra meter från stationen. Riktigt god mat, men i lite sparsam mängd i mitt tycke. Men så är det väl alltid med finare restauranter. En stor öl blev det i alla fall...

När maten var uppäten och den mysiga och vackra stadskärnan var utforskad gick vi till en kiosk i anslutning till kiosken. Mina föräldar fick nu möjlighet att skriva sina vykort samtidigt som vi kunde njuta av goda glassar i solen. Tror vi alla spisade var sin Magnum av lite olika sorter...
   Korten postades och det var dags att åter igen sätta sig på tåget. En medresenär från morgonens tur uppenbarade sig även vid denna station. Han var också en riktigt fotofantast (även om jag riskerade att vara snäppet värre). Han hade onekligen en tendens att röra sig även i spårområdet för att fånga vyer jag tyckte jag fann ädå. Hur som helst, en av de riktigt bra bilderna hos min kamera hade även denna fotograf som motiv, uppflugen på en järnvägsvagn med sin Pentax-kamera.

Hemfärden från Entrevoux blev en färd mer inriktad på avkoppling än fotojakt. Värmen och trängseln i tåget gjorde att man helt enkelt inte orkade bry sig speciellt mycket om omvärlden. Jag var helt enkelt nära nog mätt på intryck för just denna utflykt som redan bjudit allt man kunnat önska sig. Så det var bara att längta till hemstationen och efter lite frisk luft. Men visst, nog hann jag ha lite roligt åt medresenärerna innan ankomsten till Nice. I synnerhet den yngre generationen lyckades roa mig, sittandes lite här och var, där det fanns ett ledigt utrymme helt enkelt...

Kvällen bjöd en ny trevlig stund på stranden. Denna afton hade vi köpt med oss pasta som vi spisade med god aptit. Innan vi återvände till vårt hotellrum hann jag få ett antal härliga skymnings- och mörkerbilder från strandmiljön.

...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
 
 
 

Torsdagen den 24 maj 2007: Nice bjöd på ytterligare en solig och underbar dag med någonstans mellan 27 och 29 plusgrader i skuggan. Veckans väder hade visat sig från sin allra bästa sida. På programmet stod en utflykt till stranden efter en liten sovmorgon. Vi letade oss till busstationen efter frukosten för färd i riktning mot Antobes. Nu åkte vi inte ända fram, utan hittade en underbar strand med utsikt över flygplatsen lite på distans. Anki visade stor handlingskraft när hon tog initiativet till inköp av ett solparasol. Ett riktigt vackert sådant dessutom. Så tilltalande att jag ganska snart tyckte att vi var i behov av ytterligare ett solparasoll i samma stuk. Efter en promenad och en tids väntan när affärsinnehavaren gick till lagret, så blev inköpet verklighet och vi kunde koppla av ordentligt både på stranden och i vattnet. Tiden för läsande var underbar...

Till lunch fick jag äntligen min älsklingsbaguette. Anki och jag tog en promenad bort från stranden till ett bageri. De gjorde iordning fyra underbara kycklingbaguetter till de av oss som ville ha det. Anki pratade med de övriga väntande samtidigt som jag lite i bakgrunden roades av att försöka förstå vad som avhandlades...
   Vi återvände till stranden och njöt av en av resans absoluta smakhöjdpunkter, även om det kanske ändå inte kunde mäta sig med kvällens middag som efter återfärden till Nice avnjöts på en restaurant vid den stora torghandelsplatsen i gamla stan.

Det tog ett tag innan vi lyckades bestämma oss för restaurant, men beslutet att slå oss ner vid "Le Grand Blue" blev mycket, mycket lyckat. Anki inriktade sig på en meny med musslor som huvudrätt. Jag och mina föräldrar fastnade för en underbar förrätt med räkor, en huvudrätt med Lax och en efterrätt med chokladmousse. Till detta ett gott vin som ett litet slutfirande på en riktigt underbar vecka tillsammans med Anki och mina föräldrar. Så grymt mysigt rakt igenom...

En sista kvällspromenad längs strandpromenaden gav ett par riktigt mysiga palmbilder. Mörkret hade dock lagt sig och det var dags att njuta av en sista hotellnatt för denna resa...

...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
 
 
 

Fredagen den 25 maj 2007: Vi startade dagen med frukost och packande inför hemresan innan vi gick ut på stan. Vi promenerade bort till torghandelsplatsen i Gamla stan. Det var fascinerande hur annorlunda platsen var nu jämfört med när vi åt middag ett par timmar tidigare, under torsdagskvällen. Nu var det handelsstånd över allt. Frukter och blommor och allt annat som skördats till försäljning fanns att köpa.

Vid elvatiden var det utcheckning. Efter en liten tankemiss, där stadsbussarna ej fick släppa av folk vid flygplatsen, var vi tvungna att byta busshållplats. Ingenting som direkt påverkade tidsplanen negativt, men vi fick vänta en bra stund på buss 98. Väl på flygplatsen checkade vi ganska omgående in. Vi visste att det var kabinpersonalstrejk i Sverige, så det var lite ovisst hur hemresan skulle gå. Dock var just vår bokning ett lyckodrag. I och med att vi valt att mellanlanda i Danmark hade vi dansk personal både till och från Kastrup. Med andra ord ett av de få SAS-plan som faktiskt landade på Arlanda, något vi ännu mer insåg vid ankomsten till Arlanda, där tavlorna visade mängder av röda markeringar med ordet "Canselled".

Resorna från Nice och från Köpenhamn var min första riktiga bekantskap med ett Airbusplan utanför min egen flygsimulator. Riktigt trevlig flygupplevelse och mysig personal, speciellt på det första planet där Anki satt närmast en av nödutgångarna i mitten av planet, dvs utan direkt fönsterplats. Det var trevligt att kunna följa start- och landning på monitorer och däremellan se fakta om flygningen. Vid landningen syntes till exempel landningsljusen mycket tydligt och inflygningen var korrekt, lugn och mycket stabil. Väderleken hade bjudit på mestadels uppspruckna moln över södra europa och mer tät molninghet norr om Malmö.

Som avslutning på resan bjöds mina föräldrar på en färd med A-train, dvs Arlanda&Express till Stockholm Central. Där tog vi avsked av varandra, lite småtrötta, men oerhört nöjda... Hemma på tomten bjöds vi intrycket av att ha varit borta riktigt länge. Så mycket som hade slagit ut och förändrats sedan vi åkte, en knapp vecka tidigare...

...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext
...
bildtext

Lördagen den 26 maj 2007: Njöt av en härlig frukost utomhus efter en gemytlig sovmorgon. Pratade med Lina och mötte henne vid Fridhemsplan för en kortare tids pratstund och möte nere vid vattnet och Rålambshovsparken. Jag fick se en mängd underbara bilder hämtade från hennes vistelse i Afrika, Uganda. Både vackra och glädjespridande bilder, samtidigt som det hela tiden fanns ett djup med i tanken då många var direkt påverkade av AIDS-epedemierna i området hon besökt.
   Efter hemfärd och en bit mat i magen var det dags för kvällens lilla äventyr. I närheten av KTH, på restauranten "Syster och bror" hade vi återträff med högstadieavgångsklasserna Sollentuna kommun år 1987. Riktigt trevligt att återse gamla vänner. Och faktum är att några av klasskamraterna imponerade i sin utveckling från den tiden. Man märkte en mogenhet hos många som gjorde att jag trivdes bättre nu...
   Vid ettiden om söndagsmorgonen drog jag mig hemåt. Några valde att gå vidare, men för mig fick det vara bra. Jag hade ju redan haft min lyxtillvaro tidigare under veckan. Mer fest behövdes inte enligt mig...

Söndagen den 27 maj 2007: Satt uppe till omkring 05.00 i hemmet. Riktigt trevliga bilder hade jag med mig hem från högstadieåterträffen.

Gick trots min sena sovtid upp före klockna 10.30 för att efter frukost inrikta mig på trädgårdsarbete. Anki hade startat upp med gräsklippning. Ett projekt som jag tog över efter någon timma. Därefter monterade Anki spaljéer och satte sina tomater på plats. Innan vi bröt upp för dagen gjorde vi en gemensam insats med slyrensning. Lovisa H kom förbi på ett blixtbesök i trädgården, sedan hon besökt sitt föräldrahem och nu var på väg till bussen.

Under kvällen arbetade jag med bilderna från återträffen, för en presentation till de som jag hade e-mailadress till...

Måndagen den 28 maj 2007: Det var perfekt med en semesterdag även denna vardag. Nu kunde jag i lugn och ro invänta min uppskjutna leverans från UPS, med programmet "Photoshop Lightroom". Det dröjde dock till kvällen innan jag hade gjort tillräcklig nytta för att kunna koppla av med Lightroom. Då hade Anki och jag ytterligare planerat renoveringen av hallen. En lång lista med uppdrag.
   För att installationen av Lightroom skulle bli korrekt fick Anki översätta valda delar av instruktionerna för mig. Men det lyckades bra...

Tisdagen den 29 maj 2007: Det blev många kast med turer innan det stod klart att jag skulle ha tur 470, dvs en eftermiddagstur. Annars var jag ombedd att ta en nattjänst. Jag var dock helt flexibel, utan något speciellt inplanerat. Fick dock ersättning enligt regelboken som tack för min omställningsmöjlighet. Arbetspasset blev bra på Katrineholms- respektive Eskilstunaplatsen.

Onsdagen den 30 maj 2007: Även denna dag bjöd på överraskningar. Klockan var 08.30 när telefonen ringde, ett par timmar innan min arbetsdags början. Nu ombads jag att byta tur och inkomma för nattjänstgöring istället. Ett arbetspass som därmed blev på övertid och med utryckningstillägg på detta. För mig innebar det ytterligare ett antal timmars njutning i hemmet, bland annat med njutande av tennis från Franska öppna mästerskapen på TV och sorterande av bilder från Nice-resan.

Sov ca tre timmar om eftermiddagen innan jag lagade i ordning fisk och gjorde mig i ordning för avfärd till jobbet. Det blev en tuff arbetsnatt med många telefonsamtal på Västerås- och Kolbäcksplatsen.

Torsdagen den 31 maj 2007: Efter en riktigt hård arbetsnatt med avtagande belastning efter klockan 02.30, med provkörningar och 32 andra anordningar, blev det en skön dag i hemmet med nya möjligheter till TV-tittande och tennisavnjutande från de franska öppna mästerskapen.
   Under dagen startade jag med sandpappersarbete på trappen. Hade dock dåligt med koncentrationsförmåga. Om kvällen var det dock bara att njuta då dans bjöds på Hågelby till Wahlströms. Regnigt men mysigt, bortsett från att en person fick ett EP-anfall framför scenen. Kunde njuta av danser med både Malin och Linda som fanns på plats...

Fredagen den 1 juni 2007: Förmiddagen blev lite speciell, med ruskigt byiga vindar på väg mot stormstyrka. Fortsatte mitt sorterande av bilder från Nice-resan i photoshop Lightroom samt såg tennis, franska öppna...

Det blev en bra arbetseftermiddag på Uppsalaplatsen. Efter lunch, på Nynäsplatsen, handlade det mycket om orderkontroll gällande en nedsättning mellan Skogås och Handen. Anki åkte under kvällen med bil till landet, Nynäshamn...

Lördagen den 2 juni 2007: Anki var kvar på landet för att påmastning av båten. Jag behövdes inte detta år, utan kunde inrikta mig på den kommande arbetsnatten och njuta av samma typ av avkoppling som fredagen bjöd, dvs bildhantering och tennis på TV.
   Åkte in till stan lite tidigare för att hinna äta mat på MAX innan nattjänstgöringen. Lugn inledning på Västeråsplatsen. På avstånd följde vi landskampen och kvalmatchen till fotbolls-VM mellan Danmark och Sverige. En match som kom att få stora tidningsrubriker och en seger tilldömd Sverige pga en fotbollshuligan som sprang in på fotbollsplanen när Sverige blivit tilldelad en straff. Så istället för 3-3 som det stod, blev det svensk seger utdömd till 3-0. Ett tråkigt slut, men bra att visa vad som gäller i sportvärlden...

Söndagen den 3 juni 2007: Dagen bjöd kort och gott en mellandag med arbetsnatt både före och efter. Inte så mycket att orda om...

Måndagen den4 juni 2007: Anki hann åka innan jag hann hem. Själv valde jag vägen över Gullmarsplan för min hemfärd efter en bra arbetsnatt. De som var kvar och hade påbörjat förmiddagstjänsten fick det dock värre då sydgående fjärrtåg omleddes via Södertälje hamn, orsakat av sprickbildningar i en växel på Björnkulla station. Själv sov jag gott fram till omkring klockan 14.00, men förblev slö under stora delar av dagen.

Utomhus var det skönt väder. Jag lockades att plocka ut motorcykeln för årets andra tur, detta när jag väl hittat och samlat ihop skyddskläderna. Jag startade min färd mot Statoilmacken i Älta. Vid ankomsten blev jag lite vilsen på hur jag skulle lyckas växla ner till friläge. Innan jag lyckts hade jag fått motorstopp, något jag just då i och för sig var ganska nöjd med. Den största orsaken till detta var att det blev ett enkelt sätt att stoppa maskinen utan att för mycket avslöja min tillfälliga vilsenhet enär jag parkerade invid en grupp andra mc-åkare. En tjej i gänget liknade väldigt mycket en gammal vän till mig. Å andra sidan kunde det lika väl ha varit någon syster eller så, för jag kände inte att jag riktigt fick den respons jag annars hade kunnat förväntat mig. Valde dock att köpa en glass så snart lufttrycket var kontrollerat. Detta för att ytterligare njuta av vädret och samtidigt få ytterligare en chans att utröna om det verkligen kunde vara den vän som jag umgicks en del med i mitten på nittiotalet. Lite blyg hade jag trots allt känt mig när älsten i gänget spontant och tidigt hade hälsat på mig. I princip hade det varit omedelbart sedan jag till slut hittat friläget och börjat finna ro...

För att få lite åkande i blodet och för att stilla min nyfikenhet, gav jag mig av mot Saltsjöbaden. En tidigare danspartner till mig visste jag hade inköpt en villa. Den hittades ganska snart. Jag gled vidare och valde den gamla vägen hem över Fisksätra i vacker solnedgång.

Tisdagen den 5 juni 2007: En trevlig dag på jobbet, såväl Kungsängen- som Uppsalaplatsen som fjärrtågklarerare. Fick brottas med en del omledningar via Sala på grund av problem längs godstågsstråket mellan Hallsbergs- och Gävlefjärren. Under hemvägen fick jag möjligheten att provfotografera en kollega, härligt nyklippt, på centralen. Riktigt trevligt att skapa porträttfoton både med och utan blixt.

Onsdagen den 6 juni 2007: Nationaldagen bjöd en trevlig helgdag och sovmorgon. Eftermiddagspasset bjöd god avkoppling som fjärrtågklarerare på Västeråsplatsen. Hann till och med unna mig en god beställd pizza under arbetsdagen. Anki var samtidigt på landet tillsammans med hennes farmor, mor och far.

Torsdagen den 7 juni 2007: Den tidiga arbetsdagen tillbringades på fjärrplatserna Arlanda och Nynäs. Endast strul med Nynäsbanan då ett tåg fick dörrfel, en vagnuttagning för transport fick växlas förbi, för att slutligen bjuda tretågsmöten i både Tungelsta och Ösmo.
   Hemfärden i sommarvärmen bjöd sällskap av min infokollega Maria W fram till Slussen. Hon skulle njuta eftermiddagen vid Eriksdalsbadet. Själv begav jag mig vidare till hus och hem...

Fredagen den 8 juni 2007: Den lediga dagen bjöd ca trettio graders värme utomhus. Lite väl varmt även på altanen. Fixade en hel del med mina fotominnen innan jag gav mig av på en motorcykelfärd norrut. I Upplandsväsby inhandlades en present inför en kommande fest på lördag. Åkte vidare till mina föräldrar och bjöds där trevlig samvaro ute på deras altan. Under min hemfärd passade jag på att köra ut en skuldåterbetalning till en grundskolekompis gällande dryck från klassåterträffen i slutet av maj.

Hemma avnjöts en skön kväll hemma. Handlade och kunde tillsammans med Anki njuta en god sallad framför TVn. Anki hade tyvärr ont i halsen.

Lördagen den 9 juni 2007: Dagen skulle bjuda tågledarmöte i skärgården. Begav mig därför till kaj via Östermalmstorg för avfärd klockan 08.30 med "Vånö". Mötet och färden avnjöts en dag när temperaturen åter igen närmade sig trettio plusgrader. Vi bjöds en underbar god laxbuffé och tårta. Hade förmånen att bli avsläppt vid Slussen. Därifrån kunde jag smidigt åka hem och direkt göra mig i ordning för fest hos Peter och Jenny i Finntorp. En underbar fest där det fanns uppsatt små, mycket intressanta, beskrivningar om alla gäster och dess relation till värdparet och i viss mån varandra. Därtill bjöds en hög trivselfaktor med mycket fotograferande från alla håll och mycket fotosnack därtill. Hemfärden påbörjades sedan en halvtimma in på söndagen.

Söndagen den 10 juni 2007: Den lediga dagen bjöd på rivningsarbete i trappan och den nedre hallen, då listerna skulle bort. Anki var på väg till ett planeringsmöte för en möhippa. Jag själv startade ett vågat häckklippningsprojekt i vackert väder. Jag hade nära nog hunnit färdigt när Anki slutligen kom hem. Ett trevligt projekt på hemmaplan, när utomhusvärmen och en plötsligt uppkommen åskfront tydligt kunde ses på himlen i riktning mot stan. Där hade plötsligt ett antal luftballonger tvingats till vådliga nödlandningar runt om i södra Stockholmsregionen (nära innerstan). Utan förvarning gick det från en solig dag med svaga vindar till hård vind och ett byggande av åskmoln på nära nog nolltid. Inte ens SMHI på Arlanda hade lyckats förutse detta väderfenomen som jag kan intyga var mäktigt även från min horisont.

Grannen tvärs över gatan, till vänster, kom förbi för att prata en stund. Lite matnyttig information om familjerna i närområdet gavs, även om jag bara kan minnas en bråkdel efteråt. Hur som helst en trevlig presentation.

Anki och jag njöt verkligen på altanen under kvällen. Värmen bestod samtidigt som det på ett mysigt sätt öste ner en ljudlig ström av regn utanför. Till detta gavs god tid till bokläsning för oss båda.

Måndagen den 11 juni 2007: Eftersom dagen skulle bjuda en efterlängtad kursdag i mitt nya program, Photoshop Lightroom, gick jag upp och transporterade mig in stan i god tid, fram till Slussen i sällskap med Anki. Åkte själv vidare till Rådmansgatan och tog en frukost på 7-eleven innan jag gick vidare till Medborgarskolans kurslokaler på kungstensgatan.
   En mycket bra och lärorik kurs. Jag hann anteckna, testa och trots detta hänga med i genomgångarna. Kort sagt bjöds det en perfekt kurskänsla.

Under lunchuppehållet gick jag och åt på MAX vid Vasagatan. Efter kursens slut åkte jag hem för att hämta bil för färd till Fredells byggvaruhus. Där inköptes brevlådsmarkställning, kvistlack och sandpapper för trappen. Sedan kunde jag återgå för tester av vad jag lärt mig i Lightroom.

Tisdagen den 12 juni 2007: Ytterligare en god kursdag i Photoshop Lightroom bjöds i stan. När det var lunchtid hakade jag på kursledarna till något litet mathak ett par kvarter bort. Även denna dags kursinnehåll var givande och pennan fick glöda för att minnas alla tips och knep. Programmet är ju trots allt avsett för att kunna bidra till fotohanteringseffektivitet.

Om kvällen tvättade vi taket i nedre hallen som förberedelse för målningsarbeten under onsdagen.

Onsdagen den 13 juni 2007: Under dagen hann vi måla två lager takfärg och valvslipning. Anki målade foder men led fortfarande av hosta. Panelen kunde positivt nog spacklas klart under dagen.

Torsdagen den 14 juni 2007: Anki och jag gjorde en utflykt till Rotebro och Coop Forum för inköp av mer spackel med mera. Lunch intog vi på hamburgerbaren vid Rotebro centrum. Nästa mål för vår utflykt var mor och far. Vi levererade tomatplantor som mamma önskat sig. Pappa led tyvärr av ögoninflammation och var ljuskänslig. Eventuellt problem med hornhinna eller regnbågshinnan.

Om kvällen målade vi grundfärg på träpanelen.

Lördagen den 11 augusti 2007: Från dansen till DATE tog vi oss med båt till Slussen och vidare med buss. Nattsömn blev kort innan det var dags att åter bege mig till stan. Denna gång för en tidig arbetsdag på övertid. När jag kom fram visade det sig att jag trots detta åkt i onödan. Jag hade slarvat med att kontrollera starttiden för arbetsturen, som i själva verket var 13.40. Tog en morgonfika på jobbet innan jag begav mig hemåt igen.

När jag kom hem och vandrade uppför gången upptäckte jag att jag inte var ensam på tomten. Fyra rådjur visade sig mysa gott med en måltid grundad på Ankis blomlådor. Tog fram kameran och startade fotograferande. Insåg snart att jag hade min chans att eventuellt avskräcka dem från denna typ av vistelse. Tre av dem jagades ut från tomten med lagom skrämsel. Den sista var det aningen synd om. Liten och skiljd från den övriga gruppen gjordes gång på gång försök att komma ut och genom stängslet vid baksidan av tomten. I och med att en viss stress fanns att iaktta tog jag det lite lugnt i mitt jagande. Gav chanser att fly, men tydligen var den enda kända vägen den jag blockerade, så det tog ett tag. Under tiden hade Anki börjat undra. Hon hade hört mina steg på grusgången, men utan att höra något mer. Så lagom till det sista rådjurets flykt hade hon öppnat ytterdörren för att se om jag var där. Min väska mitt på gången talade i alla fall sitt språk.

Jag fick möjlighet till en mycket njutbar förmiddag på balkongen. Anki gav sig av för färd och vistelse i Nynäs. Jag sov vidare och kunde mer utvilad bege mig till jobbet i rätt tid. Det var tur att jag inte bokat upp eftermiddagen med vänner som skulle ut på lite camping vid mörtsjön, nu med tanke på att jag skulle jobba under eftermiddagen och kvällen...

Arbetsdagen blev riktigt trevlig. Hade ett antal tidiga godståg som jag kunde pressa fram utan att störa andra tåg. Så mina avlösare, handledare och elev, hade nog inte så speciellt tung start på sin arbetsnatt.
   Eftersom jag skulle vara ensam hemma beslöt jag mig för att inte åka direkt hem, utan att vara lite kulturell... Gick därför på bio och såg filmen "Chao Bella". En ungdomsfilm som föll mig bra i smaken. Fikade sedan vidare på Mc Donalds, utan att ha någon stress till bussen hem...

Söndagen den 12 augusti 2007: Anki var kvar i Nynäshamn inför sin spa-dag. Jag hade varit uppe länge om natten, fram till man kunde ana gryningen runt huset. Bland annat fastnade jag framför TV:n när jag just tänkt lägga mig. Trots detta sov jag inte speciellt länge utan gick upp för att fixa fotoarbeten, disk och tvätt. Vakenheten tog visserligen ut sin rätt om eftermiddagen och utmätte sin rätt i eftermiddagssömn. Handlade innan Anki kom hem. Något som passade utmärkt då hon kom hem med en påse kantareller. Dessa spisade vi på varma vitlöksbaguetter efter att jag sänt bilder till lite "dansmaffiafolk". Trots att vi gick till sängs en stund före midnatt, kunde jag glädja mig åt att dagen för en gångs skull bjudit en hel del synthspelande, bla Aha, Take om me...

Måndagen den 13 augusti 2007: Sovmorgon och övning med min elev "MF". Utomhus var det känslan av tryckande medelhavsvärme. Fuktigt och klibbigt men samtidigt såpass njutbart att man egentligen inte ville inomhus för arbete...

Fick ett uppdrag av de operativa cheferna att kommentera en fråga ställd av tidtabellsplanerarna gällande trafiken under ombyggnaden av Uppsala C. En trafikledningsanalys med dagens förutsättningar som grund... Ett intressant och precis lagom stort projekt...

När jag kom hem märktes det verkligen hur mörka augustinätterna kan vara. Anki hade redan gått och lagt sig och utomhusbelysningen var släckt. Nyckeln plockade jag därför upp redan ute på den upplysta vägen. Sedan gällde det att träffa nyckelhålet i nästa skede...

Tisdagen den 14 augusti 2007: Kändes som en ledig dag även om en arbetsnatt låg framför mig. Kunde dock mer eller mindre effektivt nyttja tiden till både dagboksskrivande och tvättande. "MF" (min elev) och jag hade denna natt bytt till oss den mer hektiska arbetsnatten på Arlandaplatsen. Ett både intressant och lärorikt arbetspass med många stora avspärrningar...

Onsdagen den 15 augusti 2007: Efter en tillbytt natt på Arlanda-platsen med min elev "MF" kunde sömn njutas hemma, uppblandat med packande och slutförande av 2006 års dagboksskrivande. Detta blev den första uppdateringen på nätet på i princip ett år. Så småningom var det dags för en ny natt med "MF" på Nynäsplatsen. Hann träffa Anki en liten tid innan det var dags att ta farväl för ett antal dagar...

Den front och lågtryck som skulle göra torsdagens flygning fylld av molntid hade kommit in under kvällen. På väg till jobbet kunde en varm kväll med härligt ljummet regn noteras. Med tanke på att jag dessutom hade ett par väskor att släpa var detta en perfekt svalkande och härlig njutning, utan att man blev speciellt blöt...

Planet, SAS Q400 SK092...
Planet, SAS Q400 SK092... Foto: Lars Ålander

Torsdagen den 16 augusti 2007: Hade en lugn arbetsnatt tillsammans med min elev. Få arbeten ute, men ändock såpass att jag tyckte vi kunde få många bitar av erfarenhet och analys ur dessa. Sätt att tänka, sätt att agera och allt som hör säkerhetssamtal och säkerhetsarbete till. Natten och vår övningsperiod tillsammans avslutades med att vi kunde konstatera att vi båda hyllade musikproduktionerna som Depeche Mode levererat genom åren. Därtill även deras underbara videor...

Efter arbetspasset gjorde jag mig snart iordning för färd ut till Arlanda flygplats. Ämnade flyga upp till Örnsköldsvik för att få motorcykelns däck bytta.
   Tog således pendeltåget ut till Märsta för färd vidare med buss. Med andra ord det snålaste alternativet av alla. Hade annars varit inställd på att luta mig tillbaka i en flygbussfåtölj...

Vädret var allmänt mulet, i det närmaste heltäckande front (7/8) längs hela kusten. Hade bokat in mig på plats 18A i planet, Q400, SK092, med avgångstiden 09.05. Lagom timing för att hinna få en kopp kaffe i väntan på boarding. Kände mig aningen sliten, trött och illamående ett par minuter in på färden. Tror vi startade söderut, men vi lyfte såpass snabbt att tiden blev knapp för analys. Molnbasen var dessutom relativt låg och analysen av startförhållandena hann inte bli helt klara innan vi dök in i molnen. Övriga plan jag sett hade dock startat just söderut, så det borde vara en korrekt analys som dessutom mer eller mindre kunde styrkas av solens placering när vi kom ovan molnen. Då hade vi visserligen redan inlett svängandet norrut i stigande grader, (riktning).

Fick bukt på illamåendet såsnart jag nyttjat toaletten och minskat magtrycket. Turbulensen under färden tyckte jag annars var njutbar. Men jag hade lite i bakhuvudet mitt illamående från en Göteborgsflygning, där jag ett par timmar efter landning hade avancerad magsjuka. Dessa tankar försvann dock efter min promenad framåt i flygkabinen...

Vaknade upp ur en halvdvala lagom till den turbulenta inflygningen. Just under överflygningen av järnvägsstationen i Örnsköldsvik var det en lucka i molntäcket som jag lyckades se. Annars var det relativt låg molnbas även här. Det kändes som en säker inflygning men trots det var inbromsningen något i hästväg någon sekund efter touch-down. Men marginalen var nog större än det såg ut, troligvis ca 400m kvar av banan när vi vände.
   Det var lite roligt vid avstigandet, för jag fick frågan om jag dansade mycket. En kvinna som föreföll diffust bekant presenterade sig som Veronica, före detta tävlande fö både Jönköping och EBBA (bland annat med Tommy Berg). Men som sagt var, mitt ansiktsminne är ju inte min starka sida, i synnerhet inte om det är ett par år sedan de aktiva dagarna.

Fick möjlighet att ta en taxi direkt från flygplatsen ut till Sörvåge. Taxiföraren hade till och med koll på att man tagit bort skylten med hänvisningen till Sågtorpet, så det var inga problem att hitta rätt.

Jag hade mer eller mindre lovat att försöka lämna in motorcykeln till service redan efter lunch. Detta trots att vi ursprungligt kommit föverens om att däckbytet skulle ske om fredagen. Nu gick transporten om intet denna afton beroende på att batteriet var nära nog urladdat. Nära att starta, men kraften räckte inte till ytterligare ett försök. Som tur var hade jag laddaren med mig i beredskap, men jag fick naturligtvis lov att meddela att motorcykeln inte kunde levereras denna eftermiddag utan behövde nattlig laddning. Efter ca sex timmars laddning gjorde jag dock ett lyckat försök att starta. Responsen var direkt vilket bådade gott inför en tidig fredagsmorgon...

Tog det annars lugnt i stugan. Sov för första gången detta dygn ett lite längre pass efter klockan 14.00 och två telefonsamtal. Provade under kvällen mobil-TV, passande i ensamheten. I övrigt satsade jag på dagboksskrivande och lugnt livsnjuteri i allmänhet. Kvällarna börjar bli riktigt mörka även här i norrland...

Fredagen den 17 augusti 2007: Hade klockan ställd någon gång närmare 06.30 för att inleda dagen med en dusch under vattenslangen på gårdsplanen. Kallt men uppfriskande i norrlandsmorgonluften. Motorcykeln startade sedan direkt som en spinnande katt. Tänk vad lite laddning kan göra. Framme vid däckverkstaden var jag i tid, 07.58. Blev väl mottagen och motorcykeln fick behandling omgående, så snart vi fått bort sidopackväskorna. Ganska snart syntes de ha analyserat de kommande ingreppen och därtill redan kommit långt i demonteringen när jag meddelade att jag ämnade dyka upp igen vid 15-tiden. Det kändes som om min Pan European var i goda händer hos Euromaster.

Vandrade in mot stan. Stannade till och tittade på Scandic hotell, men fortsatte envetet mot mitt ursprungliga favoritmål, First hotell. Väl på plats var det en knapp timma kvar av frukostserveringstiden. Bokade således rum för en natt med två frukostar. Ett bra drag enligt mitt tycke. Och nog smakade det bra när jag väl satt till bords efter en välbehövlig dusch...

Efter lite sömn ovanpå sängen, (hade två att tillgå i mitt rum nummer 324), gav jag mig ut på stan. Inledde med lite frisörjakt. Dock utan att riktigt lyckas. Många mycket trevliga frisörskor och även en attraktiv frisörselev gav förslag på tider. Tyvärr var det överensstämmande pricksäkra den tid jag skulle hämta min mc på. Så klippandet fick helt enkelt anstå...
   Istället jagade jag en badhanduk. Fann den till slut på Åhléns till priset 59 kronor istället för 95. Kassörskan sa bara coolt någontin i stil med: Ja, idag får du den för femtionio kronor ser jag... Inte tackadet jag nej till det heller...
   Fortsatte min promenad till Paradisbadet för lite avkoppling i bubbelpool och ångbastu under ett par timmar...

Efter att ha bytt om till mc-kläder på hotellet gick jag kilometerna tillbaka till verkstaden. Eftersvettningen från bastun gjorde det inte till en mindre svettig promenad. Kände mig rent utav dyblöt när jag kom fram. Men det var en fröjd att se motorcykeln med nya däck som man inte behövde vara rädd skulle explodera vilken sekund som helst. Något jag i alla fall varit rädd för den sista resdagen tidigare i sommar...
   Efter montage av sidopackväskorna gav jag mig iväg. Gjorde ytterligare en kontroll av packväskorna samtidigt som jag försiktigt kände på de nya däckens egenskaper. Det fanns ju till och med en klisterlapp kvar på däcket som skulle slitas bort med tiden...

När jag parkerat motorcykeln på hotellets parkeringsplats och just vandrat över gårdsplanen fick jag ett samtal från "Blomman". De hade just chekat in på hotellet och råkade precis titta ut genom fönstret. Samtalet inleddes med en fråga om jag hade fått grus på mc-stövlarna??? Trots att jag visste att de skulle vara i stan denna eftermiddag, blev jag förvånad över att de sett mig. Hade nog räknat med att de redan skulle vara på utflykt till Umeå vid det laget...

Kvällen tillbringade jag dels på hotellrummet och dels ute på "Harrys" restaurant. God plankstek, vitlöksbröd och en svagare öl. Gott men samtidigt dyrt som attan till slut, med den driks jag gav servitrisen som tog hand om räkningen. Men servicen var god, allt ifrån att öppna dörren, fråga om jag ville hänga in min jacka till hela beställningsförfarandet. Kunglig service som till slut hade engagerat alla de tre synliga i serveringspersonalen...

Kvällen väntas avrundas med dryck i hotellbaren. Troligtvis cola tillsammans med "Blomman" och Jane när de anländer från sin Umetripp omkring midnatt...

OBAS godståg fotograferat i Hennan...
OBAS godståg fotograferat i Hennan... Foto: Lars Ålander
Hennangänget redo för action...
Hennangänget redo för action... Foto: Lars Ålander

Lördagen den 18 augusti 2007: Frukosten på hotellet spenderades tillsammans med "Blomman" och Jane. Vilade ut lite extra på hotellrummet innan jag tog motorcykeln ut till Sörvåge igen. Åt lite lasagne i stugan innan jag begav mig ut för en tvådagars hemfärd.
   En första liten utflykt gjorde jag till Gullviks havsbad. Kände att jag ville ha varit där i år också och kunde samtidigt passa på att införskaffa lite dricka i form av festis. Nästa etapp blev inte heller så lång. I Domsjö var det dags för tankning. Först därefter satte jag kurs söderut och ett stopp i Sollefteå (vid statoilmacken) för en kopp kaffe och en glass, magnum. Riktigt gott och njutbart.

Mat åt jag sedan i Ånge, efter ett välbehövligt toalettbesök nere vid stationen. Maten bestod av en god hamburgertallrik som avnjöts i bra väder. Pizzerian mittemot var mer välbesökt, men för mig var det trots detta just hamburgare som lockade...

När jag i princip hade ätit färdigt fick jag se ett avgående sydgående godståg som väckte min nyfikenhet. Norsk dragkraft och ett bolag (Ofoten)som väldigt sällan besöker vårt område. Kalkylerade i att jag borde ha god chans att komma ikapp tåget för fototillfällen, då försprånget som max borde bli cirka tre minuter. Sagt och gjort. På mysvägarna söderut från Ånge satte jakten igång. Godstågets största tillåtna hastighet beräknade jag till 80 eller 90 km/h, vilket verkade relevant då jag utan speciell ansträngning eller överhastighet såg tågets bakre ände. Fick till slut två fototillfällen. Det första vid en vägskyddsanläggning, dit jag anlände ca två minuter före godståget (efter att ha legat efter en lastbil ett par mil) och det andra fototillfället med hjälp av genomskådad tågföring. Med tanke på att det stod ett tjänstetåg, en Regina, på Hennan station för förbigång gjorde att jag anade misstankar. Dessa stärktes när tjänstetåget kvarstod även för tågmöte. Det borde helt enkelt vara mitt godståg som blivit uppehållet en station tidigare. Så rätt jag hade. Killarna i "Hennangänget" antog först att jag var från tidningen. De fick sina förklaringar, men verkade ändå nöjda när de fick bli fotograferade.

Tiden gick snabbt. Passerade dansstället i Hög bara en knapp halvtimma före dansens början. Hade inte direkt koll på tiden, men visste att jag behövde hotellrum hur som helst. Klockan 20.50 kollade jag klockan i samband med tankning. Därefter besöktes centrum för bankomatuttag. Först därefter checkade jag in på Hotell Hudik. Som vanligt perfekt och bra. Kunde därtill boka för höstens dansmara innan jag duschade, bokade taxi och gav mig av för dans till SHAKE på Högs loge. Mitt första besök där...

Danskvällen blev snart helt underbar. Upptäckte verkligen hur bra bandet SHAKE var. Vilken utvecklingskurva de måste ha haft. Så proffsiga de var och så underbara danstillfällen de bjöd. Jag kunde verkligen se mig lycklig som en timma sent kommit fram med taxi och blivit igenkänd redan vid entrén som långväga gäst. Det blev många grymt mysiga danser och ett par nya bekantskaper också...

Söndagen den 19 augusti 2007: Efter att de sista danserna tillsammans med en nyvunnen vän fått utrymme på underbara Högs loge, utanför Hudiksvall till bandet SHAKE, var det dags att bege sig hem till hotellet. Velade mellan lite olika färdalternativ, men beslöt mig snart för att trä reflexvästen över huvudet och starta en dryg timmas promenad i den stjärnklart vackra natten.
   Jag hade förväntat mig att jag skulle känna mig aningen liten och ensam i den mörka sommarnatten. Men dansen hade gjort att jag gick omkring med ett leende på läpparna och njöt av att gissa vart vägkanten gick samtidigt som jag följde en satellit med blicken. Jag litade på att jag skulle finna vägen med tanke på att jag rekat vägen med motorcykeln bara någon dryg timma före danskvällen.

Lyckades bra med att finna vägkanten. Så småningom tunnade biltrafiken ut och snart kom det bara en och annan som dröjt sig kvar vid logen. En gång stannade jag till och ställde mig till sidan. Då var det en tankbil som fick möte. Annars var natten riktigt rogivande.
   Efter någonstans mellan en och två kilometers promenad var det plötsligt en bil som stannade ett par hundra meter framför mig, vände om och stannade jämsides. Blev således upplockad av Hanna, en tjej jag dansat med tidigare under kvällen. Hon tyckte det var jag som gick längs kanten och erbjöd mig därför skjuts in till stan. En riktigt trevlig tur, även om det hade varit en perfekt utmaning med just promenad.

Sov ut och åt frukost vid 10.30-tiden. Vid den tiden var den aningen sparsmakad, något som jag inte riktigt var van vid när det gällde detta hotellet. Men, men, det blev en lagom start på dagen i alla fall. Tog småvägarna in mot Hög och vidare via Delsbo ner på de underbara vägarna mot Nor och Arbrå. Redan vid Dellensjöarna hade jag samspråkat med en medelålders mc-förare som rekommenderade ett fik inte alltför långt från just Arbrå. Beslöt mig så småningom för att stanna till just där. Han hade verkligen rätt och det märktes att han kunde sinan Hälsingevägar bra...

Fortsatte så småningom mot Söderhamn och vidare småvägar ner mot Hille och Gävle. Vid Hille besökte jag det grustag där vi alltid stannade till som barn och åt middag på vår fär norrut mot landstället i Örnsköldsvik. Mycket var sig likt. Även nu lite av ett skrotupplag (mer än jag mindes). Samtidigt kändes allting mindre än vad jag hade bilden av. Men det är väl jag som vuxit upp kan jag tänka mig. Måste i alla fall ha varit minst 20 år sedan sist...

Tröttnade på småvägarna och åkte direkt för middag Gävlebro och därefter direkt mot Uppsala och Stockholm. Tog sikte på en söt pistagegrön modern bubbla som kördes av en minst lika söt tjej. Tyckte inledningsvis att hon höll ett lagom tempo, men upptäckte snart att jag inte hade fullt så brottom utan ville hålla medeltrafikrytmen.
   Men så ett par mil före Uppsala var jag plötsligt ikapp. En markant temposänkning som jag fick fundera lite över. Ibland var hon ute i väggrenen och släppte förbi andra, ibland med vissa tecken på tempohöjning. Beslöt mig för att åka in mot Uppsala, efter henne, istället för att söka mig mot den nya E4an. Det visade sig att hon börjat prata i mobiltelefon och därför sänkt tempot. Så kan det vara...

Hemma var jag omkring klockan 21. Ganska mör var det mycket skönt att kliva av motorcykeln för lite vila. Härligt även att få återse Anki igen...

Måndagen den 20 augusti 2007: Kunde njuta av en ledig dag på hemmaplan. Skrev lite dagbok, men i övrigt sprang tiden iväg. Mycket beroende på riktigt aktivt skrivande på dansmaffians comunity som helt plötsligt blivit ett viktigt verktyg i kommunikationen med omvärlden, i alla fall med avseende på dansfolket.
   Om kvällen njöt vi av vitlöksbaguetter och skagenröra. Där, i soffan hade vi nog trott att kvällen skulle var över, men utan att vi hann tänka över tillvaron var vi bjudna över till Jonas och Nilla, eller rättare sagt deras föräldrar som bor på orten. Vi var kvar där under ett par timmar och vandrade hemåt vid 23-tiden. Riktigt trevligt. Synd bara att man hade en arbetsdag som väntade, för det fanns en hel del dryck som hade varit intressant att smaka.

Tisdagen den 21 augusti 2007: Tillsammans med Anki tog jag bussen via Sköndal Norra in till centrum om morgonen. Hade en övningsdag i "Kurvan", dvs i vår längtidsplanering (veckobasis). Fick god träning i avrop och transporttillstånd för godståg med överskjutande last. Viktiga transporter då det ofta finns villkor som måste vara kända för fjärrtågklarerarna. Annars finns risk att plattformar, plattformstak, signaler eller annat rivs ned eller skadas. Med andra ord något jag krävt att få god kunskap om för att våga anta min nya yrkesroll som tågledare så småningom. Under slutet av dagen gick jag över till tågledarsidan. Fick lite ytterligare kännedom om den nya "mangeln" dvs grafutskrivaren.

Efter jobbet tog jag en promenad via Stureplan för att ställa frågor till min mobiloperatör "3". Gick sedan vidare bort mot Karlaplan och vidare mot lägenheten där Anki tidigare bodde. Satte mig i gräset och läste min tidning i lugn och ro. Min kväll bjöd sedan en hel del "dansmaffiaskrivande" samtidigt som Anki provade på Balbooa p&arng; dansklubben SSS.

Onsdagen den 22 augusti 2007: Ytterligare en bra övningsdag i "Kurvan". Fler övningsobjekt i form av "överskjutare". På grund av personalbrist fick jag så småningom vara tågledare istället, men det passade bra eftersom arbetsuppgifterna i princip hade hunnit arbetas undan redan. I alla fall vad det gällde bra övningsexempel.
   Kom i säng i rimlig tid denna afton...

Torsdagen den 23 augusti 2007:

Fredagen den 24 augusti 2007:

Lördagen den 25 augusti 2007:

Söndagen den 26 augusti 2007:

Måndagen den 27 augusti 2007:

Tisdagen den 28 augusti 2007:

Onsdagen den 29 augusti 2007:

Torsdagen den 30 augusti 2007:

Fredagen den 31 augusti 2007:

Lördagen den 1 september 2007:

Söndagen den 2 september 2007:

Måndagen den 3 september 2007:

Tisdagen den 4 september 2007:

Onsdagen den 5 september 2007:

Torsdagen den 6 september 2007:

Fredagen den 7 september 2007:

Lördagen den 8 september 2007:

Söndagen den 9 september 2007:

Måndagen den 10 september 2007:

Tisdagen den 11 september 2007:

Onsdagen den 12 september 2007:

Torsdagen den 13 september 2007:

Fredagen den 14 september 2007:

Lördagen den 15 september 2007:

Söndagen den 16 september 2007:

Måndagen den 17 september 2007:

Tisdagen den 18 september 2007:

Onsdagen den 19 september 2007:

Torsdagen den 20 september 2007:

Fredagen den 21 september 2007:

Lördagen den 22 september 2007:

Söndagen den 23 september 2007:

Måndagen den 24 september 2007:

Tisdagen den 25 september 2007:

Onsdagen den 26 september 2007:

Torsdagen den 27 september 2007:

Fredagen den 21 september 2007:

Lördagen den 22 september 2007:

Söndagen den 23 september 2007:

Måndagen den 24 september 2007:

Tisdagen den 25 september 2007:

Onsdagen den 26 september 2007:

Torsdagen den 27 september 2007:

Fredagen den 28 september 2007:

Lördagen den 29 september 2007:

Söndagen den 30 september 2007:

Måndagen den 1 oktober 2007:

Tisdagen den 2 oktober 2007:

Onsdagen den 3 oktober 2007:

Torsdagen den 4 oktober 2007:

Fredagen den 5 oktober 2007:

Lördagen den 6 oktober 2007:

Söndagen den 7 oktober 2007:

Måndagen den 8 oktober 2007:

Tisdagen den 9 oktober 2007:

Onsdagen den 10 oktober 2007:

Torsdagen den 11 oktober 2007:

Fredagen den 12 oktober 2007:

Lördagen den 13 oktober 2007:

Söndagen den 14 oktober 2007:

Måndagen den 15 oktober 2007:

Tisdagen den 16 oktober 2007:

Onsdagen den 17 oktober 2007:

Torsdagen den 18 oktober 2007:

Fredagen den 19 oktober 2007:

Lördagen den 20 oktober 2007:

Söndagen den 21 oktober 2007:

Måndagen den 22 oktober 2007:

Tisdagen den 23 oktober 2007:

Onsdagen den 24 oktober 2007:

Torsdagen den 25 oktober 2007:

Fredagen den 26 oktober 2007:

Lördagen den 27 oktober 2007:

Söndagen den 28 oktober 2007:

Måndagen den 29 oktober 2007:

Tisdagen den 30 oktober 2007:

Onsdagen den 31 oktober 2007:

Torsdagen den 1 november 2007:

Fredagen den 2 november 2007:

Lördagen den 3 november 2007:

Söndagen den 4 november 2007:

Måndagen den 5 november 2007:

Tisdagen den 6 november 2007:

Onsdagen den 7 november 2007:

Torsdagen den 8 november 2007:

Fredagen den 9 november 2007:

Lördagen den 10 november 2007:

Söndagen den 11 november 2007:

Måndagen den 12 november 2007:

Tisdagen den 13 november 2007:

Onsdagen den 14 november 2007:

Torsdagen den 15 november 2007:

Fredagen den 16 november 2007:

Lördagen den 17 november 2007:

Söndagen den 18 november 2007:

Måndagen den 19 november 2007:

Tisdagen den 20 november 2007:

Onsdagen den 21 november 2007:

Torsdagen den 22 november 2007:

Fredagen den 23 november 2007:

Lördagen den 24 november 2007:

Söndagen den 25 november 2007:

Måndagen den 26 november 2007:

Tisdagen den 27 november 2007:

Onsdagen den 28 november 2007:

Torsdagen den 29 november 2007:

Fredagen den 30 november 2007:

Lördagen den 1 december 2007:

Söndagen den 2 december 2007:

Måndagen den 3 december 2007:

Tisdagen den 4 december 2007:

Onsdagen den 5 december 2007:

Torsdagen den 6 december 2007:

Fredagen den 7 december 2007:

Lördagen den 8 december 2007:

Söndagen den 9 december 2007:

Måndagen den 10 december 2007:

Tisdagen den 11 december 2007:

Onsdagen den 12 december 2007:

Torsdagen den 13 december 2007:

Fredagen den 14 december 2007:

Lördagen den 15 december 2007:

Söndagen den 16 december 2007:

Måndagen den 17 december 2007:

Tisdagen den 18 december 2007:

Onsdagen den 19 december 2007:

Torsdagen den 20 december 2007:

Fredagen den 21 december 2007:

Lördagen den 22 december 2007:

Söndagen den 23 december 2007:

Måndagen den 24 december 2007:

Tisdagen den 25 december 2007:

Onsdagen den 26 december 2007:

Torsdagen den 27 december 2007:

Fredagen den 28 december 2007:

Lördagen den 29 december 2007:

Söndagen den 30 december 2007:

Måndagen den 31 december 2007:  
 

Beakta detta...
 
Läs dagboken med en extra positiv anda. Beakta noga att negativa ord ofta klingar så mycket starkare än de flesta positiva någonsin kan göra och därför bör betonas ned aktivt vid läsning.
 
Kritiska ord och omdömen är inte avsedda att skada eller förtala fysisk person, förening, företag eller annan förebild, utan är endast tilltagna för att om möjligt, för egen del, återge en styrka av ofta tillfälliga och dagsaktuella sinnesyttringar för personligt bruk och minnesbeaktande.
 
Skulle riktigt potentiella kritik- och konflikthärdar förekomma, behandlas dessa uteslutande utanför detta media för att underlätta en direkt och dubbelriktad konfliktlösningsmetod. Referat kan naturligtvis förekomma inom ramen för normalt dagboksskrivande. Kritisk återkoppling till dagbokens innehåll välkomnas och skall beaktas. Dagboken är tänkt att på ett verklighetsanknutet sätt balansera kritik och beröm.
 
Som läsare ombeds du dock beakta att innehållet trots allt är partiskt författat och att en motpart mycket väl kan vara ofrivilligt drabbad av vinklad kritik där personlig nytta, föreningsintressen, företags- eller förebildsintressen inte betonats tillräckligt tydligt och rättvist. Lojalitet mot alla parter är dock en grundfilosofi, inte minst genom denna förklaringstext. Att helt utelämna kritiskt tänkande och framtoning skulle i sig vara en missvisande verklighetsflykt, föga journalistiskt och dokumentärt korrekt för eftervärlden...
 
 LÅ-03
 

Gästbok Mail välkomnas Dagbok Dikter Fotoalbum
Släkt Vänner Fritid Resor Musik Arbete/Utb. Smått och gott
Innehåll

En ny dag, ett nytt äventyr...

Åter startsidan

Här finner du lite av min vardag, helgdag och festdag...
Länkar till andra hemsidor där dagbok förs:Senast uppdaterad 2009-03-10 av Lars Ålander
(OBS! Datumet gäller endast denna sida, andra kan vara ändrade senare!)
Mailadress (hem): lamal@algonet.se

HEMSIDANS NYHETER
(Bör besökas då och då)

Dagbok på nätet!